Mysterium Coniunctionis - Tumačenje jednog sna

Снови не представљају, као што се обично мисли, поруке које се односе на опажајни свет слика око нас, а који зовемо "реалност", нити на баналне догађаје у њему.
Сан је порука наше трансцендентне суштине, нашег унутрашњег сопства и када га тумачимо морамо имати у виду да је сан симболичан језик којим сопство или нешто што је изван простора и времена, покушава да се обрати свести која има као формалне услове свог сазнања управо простор и време.
У тој "немогућој" ситуацији у свести ћемо као резултат имати симболе који ће се односити на нешто што интелект не може спознати и што само интуицијом можемо достићи.

Овај твој сан је изузетан и у њему се оцртала једна изузетна симболична слика коју ћу ја покушати у пар речи да протумачим:
Ja sam noćas sanjala donekle uznemirujući san. Moja sestra se udavala, i spremala se velika svadba. Ona je bila u lepoj beloj venčanici. Bila je velika gužva, mnogo gostiju, svi se gurkaju kao da negde žure. Ja sam bila u haljini boje kajsija. Ja takve boje inače ne nosim, glava me boli od njih, ne osećam se opušteno, ali od..

Овде се спремала метафизичка свадба краља и краљице, Сунца и Месеца, Габријела и Беје, Сулфура и Меркура, Аниме и Анимуса.

Свадба Сунца и Месеца
alchemysymbols2_zpsc148c640.jpg

На овој свадби си ти (или твоја трансцендентна суштина) заправо требала бити млада.
Међутим ту нешто не штима. Ти ниси у венчаници већ у оделу које не волиш, које те спутава. Ти схваташ да ниси краљица већ неко заробљен у телу, у материји, која те стеже.

Херкулес заробљен у оделу
Herakle.jpg

Pošto je neko kasnio na venčanje, ja sam ušla u neki bus koji je išao za Šid(?), da se provozam sa ostalima. Trebala sam da siđem na neku stanicu, međutim, vozač je nastavio dalje. Kada smo stigli do kraja neki ljudi su nas čekali. Mene i vozača su vezali i ostavili u nekoj prostoriji. U snu sam čula sat kako kuca...

Тај који је каснио на венчање јеси управо ти. А каснила си јер си пала у овај свет, јер си ушла у простор (у просторију) и у време (чула си сат). То двоје се зове "principium individuationis" или форме опажања разума које у јединство трансцендентне суштине уносе поделу и илузију мноштва.

То су ланци (којим су те везали) и којима смо сви ми заробљени, или вео илузије... МАЈА.

Ланци који окивају и украшавају - алхемичарска слика
lanac_zpsdbbc8374.gif

Ubili su vozača, dok mi je pomagao da pobegnem, a ja sam, onako u krvavoj haljini bežala i plakala. Kada sam se vratila na svadbu, moja sestra je stajala i gledala u mene... I njena venčanica je bila sva umrljana krvlju. Gledala me je, i plačući mi je govorila:"Moja sestra je mrtva... Ja je mnogo volim...

Возач који ти је помогао јесте ткз. архетип Старог мудраца или знање које је једини пут којим можемо разоткрити илузорну природу овога света.
То је пут превазилажења интелекта интелектом или пут Шопенхауерове негације воље. Достизање просветљења, нирване и враћање својој правој природу.

Дакле, у сну си ти то урадила и вратила се на свадбу, међутим тамо затичеш саму себе која ти каже да си још увек заробљена у ланце простора и времена и да издржиш и да те она, "Краљица", твоја права природа воли.

пс. Овај сан је пример шта нам покушавају рећи наши снови.

Poslednja izmena:

Back