Kralj Mida i funkcija intelekta - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

oziman

Kralj Mida i funkcija intelekta

Oceni ovaj blog
Ono sta "hteti saznati" ili intelekt jedino zeli jeste da stvarnost koja je samo kretanje, nedeljivo trajanje, pretvori u nepokretne opazaje, šemu buduce akcije. Trilione vibracija, trilione treptaja koje svetlost izvede u trenutku vremena intelekt ce pretvoriti u jedan oset crvene boje . Taj oset bice "uklopljen" u opazaj, koji ce biti jukstapozicioniran u prostoru.
U razmaku od jedne sekunde crvena svetlost , - sa najvecom duzinom talasa, cija su teperenja , sledstveno najredja - ima 400 triliona sukcesivnih treptaja. Hocemo li da imamo ideju o ovom broju? Trebalo bi treptaje udaljiti dovoljno jedne od drugih da bi ih nasa svest mogla da broji ili bar da registruje eksplicitno njihovu sukceciju a istrazivace se koliko bi ova sukcesija sauzela dana , meseca ili godina. Najmanji interval praznog veremna o kome imamo svest ravan je ,po Ekneru, dve hiljaditiom delu sekunde ; u pitanju je jos da li bi mogli da shvatimo uzastopno vise intervala tako kratkih . Uzmimo da smo sposobni za to. Zamislimo jednom reci svest koja bi bila prisutna defileu 400 triliona treptaja, koji su svi trenutni a izdvojeni samo jedni od drugih sa dve hiljaditim delom sekunde koji su nuzni da bi ih razlikovali . Jedan vrlo prost racun pokazuje da ce trebati vise od 25000 godina da se zavrsi operacija. Na taj nacin ovaj osecaj crvene svetlosti koji smo osetili za jednu sekundu ,odgovara, po sebi , jednom nizu pojava koje bi razvijene u nasem trajanju zauzele 250 vekova istorije
Bergson iz Materije i memorije
Tako smo od nedeljivog trajanja dobili jedan nepokretan "predmet". Time je hteti saznati ispunilo svoje htenje. Ta tendencija nema drugih htenja osim tog. Kada kretanje, koje je sama stvarnost.... intelekt dotaktne svojom jedinom apriornom formom saznavanja ,a to je prostor, kretanje se pretvara u nepokretan opazaj. Bas poput Mide sve sto dodirnemo pretvaramo u bezivotne predmete.

Prica o Midi
Jednom je Dionis s bučnom pratnjom menada i satira lutao po šumovitim predelima Tmola u Frigiji. U Dionisovoj sviti ne beše samo Silena. On je zastao i spotičući se na svakom koraku, strašno pijan, lutao po frigijskim poljima. Seljaci ga opaziše, svezaše ga vencima cveća i odvedoše ga kralju Midi. Mida odmah prepozna Dionisovog učitelja, primi ga sa počastima u svoj dvorac i devet ga je dana častio raskošnim pirovima. Desetog dana Mida sam odvede Silena bogu Dionisu.
Kad ugleda Silena, Dionis se obradova i, da bi Midu nagradio za počasti koje beše ukazao njegovom učitelju, reče mu da izabere bilo kakav dar. Čuvši to, Mida tad uzviknu : "O veliki bože Dionise, naredi da sve čega se totaknem pretvori u čisto, blešteće zlato."
Dionis ispuni Midinu želju, samo zažali što Mida nije izabrao sebi neki lepši dar. Likujući, Mida ode. Radostan zbog dobijenog dara, on otkida zelenu granu s jednog hrasta i ona se u njegovim rukama pratvara u zlato. On kida klasje po polju i ono postaje zlato i puno zlatnog zrnevlja. Otkida jabuku, jabuka se pretvara u zlato, kao da je iz Hjesperidinog vrta. Sve čega se Mida dotakne odmah se pretvaralo u zlato. Kad je prao ruke, voda se takođe pretvarala u zlato. Mida se silno raduje. I eto - stigao je u svoj dvorac. Sluge su mu priredile bogatu gozbu i, sav srećan, on leže za sto. Tek tada shvati kakav je užasan dar zatražio od Dionisa. od samog njegovog dodira sve se pretvaralo u zlato. Zlatni su postajali u ustima i hleb i sva jela, pa čak i samo vino. Mida tek tada shvati da će morati da umre od gladi, te stoga pruži ruke prema nebu i uzviknu: "Smiluj se, smiluj se, o, Dionise! Molim te za milost! Uzmi natrag svoj dar.Dionis se pojavi i reče: "Idi izvorima Paktova i tamo u njihovim vodama operi sa svog tela dar i svoju krivicu."
Mida se po naredbi Dionisovoj uputi izvorima Paktova i tamo se zgnjuri u njegove čiste vode. Zlatom potekoše vode Paktova i opraše dar s Midinog tela dobijen od boga Dionisa. Od tog vremena Paktol je postao zlatonosan.
Od nepokretnosti kakve smo tako stvorili ne mozemo vise sastaviti kretanje. Kretanje nije zbir nepomicnosti. A stvaranje opazaja ide samo u jednom pravcu.
Od intuicije možemo ici ka inteligenciji ali obrnuto nikako nije moguce ". Anri Bergson
Ovoga trebamo uvek biti svesni. Trebamo znati da je tkz. realan svet objekta proizvod jedne tendencije volje zvane "hteti saznati". To je njen produkt a ne stvarnost po sebi. Sami smo ucvrstili "stvarnost" , koja je cisto trajanje, a to smo uradili, bas poput Mide, obicnim "dodirom" intelekta. Time smo nesto zivo pretvorili u skup bezivotnih opazaja.

Pošalji "Kralj Mida  i funkcija intelekta" na Facebook Pošalji "Kralj Mida  i funkcija intelekta" na Google Pošalji "Kralj Mida  i funkcija intelekta" na My Yahoo! Pošalji "Kralj Mida  i funkcija intelekta" na Live Pošalji "Kralj Mida  i funkcija intelekta" na MySpace Pošalji "Kralj Mida  i funkcija intelekta" na Twitter Pošalji "Kralj Mida  i funkcija intelekta" na Digg Pošalji "Kralj Mida  i funkcija intelekta" na del.icio.us

Ažurirano 21.04.2018. u 14:16, autor: oziman

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari