Danaide i bure bez dna - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

oziman

Danaide i bure bez dna

Oceni ovaj blog
Sustina estetskog uzivanja jeste prevazici individualnu volju i doci u stanje tkz. cistog subjekta saznanja. "Cisti" znaci slobodan od individualnog htenja. Ta situacija slobode od htenja jeste dodir transcendencije i moze se samo intuitivno doziveti.

Kralj Danaj, praotac grčkog plemena Danajaca, je imao pedeset kćerki i one su, po očevoj zapovesti, u prvoj bračnoj noći ubile svoje muževe. Sve kćerke, sem najmlađe Hipermnestre (koja iz ljubavi poštedi svog muža Linkeja) su poslušale svoga oca, a za taj svoj čin su bile kažnjene od bogova, da u podzemnom svetu Hada večno sipaju vodu u bure bez dna.
Mit mozemo uzeti za simbol volje koju u estetskoj kontemplaciji prevazilazimo. Danaide koje sipaju vodu u bure bez dna jesu simbol ljudi koji celog zivota sluze svojoj individualnoj volji. Oni ispune jednu zelju ili sipaju jednu kofu vode u bure bez dna, ali jedino sto posle toga mogu raditi jeste da odu da ponovo zahvataju vodu. Jedna zelja smenjuje drugu bez kraja i odmora. Nema ultimativnog zadovoljenja, konacne sitosti , konacnog orgazma, konacnog zadovoljenja bilo koje zelje.. nema tako neceg. Ima samo kofa i bure bez dna...opet i opet.
Mozemo zamisliti kakvo je olaksanje napustiti taj ciklus zahvatanja i sipanja vode . Odmoriti se bar na trenutak. A taj trenutak je estesko uzivanje ili estetska kontemplacija.
Postoji jedan vrlo dobar primer za to koji moze da pojasni problem a koga je upotrebio i Sopenhauer
Kada posmatramo fotografije iz nase proslosti to doba nam deluje kao izgubljeni raj a to je verovatno svako doziveo. Ono sto pri tome imamo u svesti jeste evociranje slike ali ne i volje koja je tada bila korelat te slike i koja je zagorcavala taj trenutak u proslosti potpuno isto kao sto zagorcava ovaj danas. Ali, mi u svesti sada od toga imamo samo sliku, bez volje...i blazenstvo. Ta situacija pokazuje najednostavniji primer estetske kontemplacije gde imamo predah od sluzenja volji i ono osecanje transcendencije izvan svih opisa.

Takvim trenucima moramo teziti i razvijati ih kroz filozofiju, umetnost, meditaciju, kontemplaciju. To je rad koji u perspektivi nosi mogucnost budjenja. Definitivnog spasenja iz Hada.

Pošalji "Danaide i bure bez dna" na Facebook Pošalji "Danaide i bure bez dna" na Google Pošalji "Danaide i bure bez dna" na My Yahoo! Pošalji "Danaide i bure bez dna" na Live Pošalji "Danaide i bure bez dna" na MySpace Pošalji "Danaide i bure bez dna" na Twitter Pošalji "Danaide i bure bez dna" na Digg Pošalji "Danaide i bure bez dna" na del.icio.us

Ažurirano 19.07.2016. u 15:05, autor: oziman

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

 1. Zhuangzi (avatar)
  Ti si genije.
 2. oziman (avatar)
  Естетска контемплација представља додир трансцендентог. Апстраховање облика наше моћи сазанања који нас држе фиксираним за сенке на зиду пећине. А то важи и за сваку контемплацију усмерану ка непосредним чињеницама свести.

  Али ко год је успео тако да се отргне од сенки и наслути трансцендентно приметио је да то може трајати само неколико тренутака. Као да постоји механизам у духовном склопу који једноставно спречава таква искуства да трају.

  То је приметио и Бергсон говорећи о интуицији. Пренећу тај цитат:

  Intuicija je tu, ali nejasna i isprekidana. To je jedna lampa skoro ugašena koja se oživljuje samo s vremena na vreme, jedva za nekoliko trenutaka. Ali, ona se oživljuje, uglavnom, tamo gde neki životni interes stupa u igru. Na našu ličnost, na našu slobodu, na mesto koje zauzimamo u celokupnoj prirodi, na naše poreklo, može biti takođe i na našu sudbinu, ona baca svetlost treperavu i slabu, ali koja ne prodire manje mrak noći u kojoj nas ostavlja inteligencija.

  Ovih prolaznih intuicija, koje osvetljavaju svoj predmet samo s vremena na vreme, filozofija se mora dočepati da ih održava, proširuje i dovodi u saglasnost. Ukoliko bude više napredovala u ovom radu utoliko će više opaziti da je intuicija sam duh i, u izvesnom smislu, sam život: inteligencija se iz njega izdvaja jednim procesom koji podražava proces kojim je postala materija. Tako se pojavljuje jedinstvo duhovnog života. Ono se saznaje samo kad se stavimo u intuiciju i od nje idemo ka inteligenciji, jer od inteligencije nikad se ne može preći ka intuiciji.

  Бергсон из Стваралачке еволуције
  Као што каже Бергсон, морамо се дочепати тих пролазних интуиција , одржавати их и проширивати, јер то је наш једини прозор у суштину ствари по себи. У оно што смо ми изван ове мочварне каљуге.
  Ažurirano 12.02.2015. u 22:05, autor: oziman