Kant - Ruka i rukavica - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

oziman

Kant - Ruka i rukavica

Oceni ovaj blog
Ruka i rukavica, fenomen desnog i levog koji je naizgled nesto sasvim uobicajeno ali koji pred filozofiju postavlja slozena, skoro neresljiva pitanja.
Interesantno da prvi koji je na to ukazao tj. Imanuel Kant, to nije uradio u svom glavnom delu "Kritika cistog uma", vec tek u kasnijim komentarima te iste kritike ili u "Prolagomenama za svaku buducu metafiziku".

Radi se o tome da ako imamo pred sobom dve potpuno isto definisane stvari. Dakle iste tezine, velicine, potpuno istih dimenzija, istog sastava, iste boje, sve isto.

Ako, dakle, imamo takva dva tela mozemo biti sigurni da se te dve stvari mogu i koristiti na isti nacin, pa i uci u isti kalup tj. preklopiti jedna preko druge. Medjutim, na svoje iznenadjenje videcemo da je to zapravo nemoguce. Jer ove dve stvari iako smo mislili da su u svemu iste, zapravo nisu iste, nisu "kongruentne" lepse receno.

Ovu cinjenicu je Kant iskoristio kao jednu od potvrda podele na pojavu i stvar po sebi, jer ona pokazuje da u predmetu koji opazamo, ima neceg sto registrujemo kao odnos u prostoru, kao odnos prema nasoj culnosti ali koje ne mozemo da definisemo kao unutrasnju razliku. Koje ne mozemo da pojmimo sem kao prostorni odnos prema nama kao posmatracima.
Sta je ta razlika sama po sebi van svakog opazanja a koju ne mozemo nikako da definisemo osim kao relativnu, kao odnos prema nama, nasoj culnosti? Sta je to sto dve potpuno iste rukavice cini razlicitim i to samo kroz odnos prema nasoj culnosti?
Pitanje je bez odgovora a to pokazuje da opazaj ne iscrpljuje sustinu stvari samih po sebi, vec da ima neceg u stvarima sto se objektivise samo kroz odnos prema nasoj culnosti ali sto je samo po sebi izvan dometa opazanja i saznanja. Jer da nije tako, u opisu ove dve rukavice mogli bi uneti i predikat koji opisuje i tu razliku, a koji ne zahteva da upotrebimo eksperiment ili da uporedujemo dve rukavice tako sto cemo ih postaviti ispred sebe da bismo shvatili da one nisu u necemu iste.

Ne znam kako je vama, ali ovakve Kantove misli su meni pravile velike probleme i verujem da nije lako shvatiti poentu ovoga. Pogotovu sto nam je apsolutni dokaz podele na pojavu i stvar po sebi dao jos Dzord Barkli svojom korelativnoscu subjekta i objekta na mnogo jasniji nacin. Medjutim, kao pokazatelj neceg drugog, one veoma vrede. Naime, ovo nam pokazuje odnose u prostoru kao kvalitete ili da su razlike u prostoru slicne razlikama nekih boja, tonova, mirisa, ukusa. Ili da je pravac zapravo osecaj koji se tek putem prolaska kroz forme opazanja objektivise u liniju. Bergson je vodjen ovim izneo misao da zivotinje zapravo ne opazaju prostorne odnose kao mi, vec kao sto smo mi svesni desnog i levog pomocu svojevrsnog osecaja, one su isto tako svesne pravca. To bi moglo da objasni njihovo misterizono snalazenje u prostoru. Ptice selice i slicno.

Ipak, i pored toga, i pre svega sam otvorio ovu temu jer me je ova slika na koju sam naisao zaintrigirala.
Radi se GIF slici devojke u 32 frejma koja se okrece. Sada se postavalja pitanje u kom smeru se okrece. Da li u smeru kazaljke na satu ili suprotno?

Pokusajte:
Posmatrajte njeno okretanje i u jednom trentuku videcete da je promenila smer okretanja u levo ili desno i tako naizmenicno.

Da li je ova slika zapravo dokaz Kantovih misli o ruki i rukavici i o podeli na pojavu i stvar po sebi? Jer, ovde imamo ocigledan prikaz neceg neshvatljivog.
Da li ja pred kime se ova devojka evo sada okrece u levo, to isto cini i nekom drugom pred kime se mozda u isto to vreme okrece u desno?Sta je istina. Sta je realno u tome i da li nam ovo mozda pokazuje delovanje necega iz transcendentnog sveta stvari po sebi? Da li je ovo mali dodir metafizicke sustine koju nam forme naseg saznanja sakrivaju ?

Pošalji "Kant - Ruka i rukavica" na Facebook Pošalji "Kant - Ruka i rukavica" na Google Pošalji "Kant - Ruka i rukavica" na My Yahoo! Pošalji "Kant - Ruka i rukavica" na Live Pošalji "Kant - Ruka i rukavica" na MySpace Pošalji "Kant - Ruka i rukavica" na Twitter Pošalji "Kant - Ruka i rukavica" na Digg Pošalji "Kant - Ruka i rukavica" na del.icio.us

Ažurirano 08.02.2017. u 16:56, autor: oziman

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

 1. zxy (avatar)
  Lepo i sažeto si izložio problem ali ova devojka stvarno menja smer okretanja a mi ne možemo utvrditi kako je ko u jednom trenutku vidi.Svejedno nastavi da filozofska saznanja ilustruješ da bi ih pojasnio ako znaš način.Poz.
 2. Emin@ (avatar)
  Redovno citam tvoje postove i uvek su interesantni.
  Doduse,mnogi pisu a nista ne kazu.
  Opet,ti nem i objasnis radi lakseg shvatanja.
  Hvala!
 3. oziman (avatar)
  Nema na cemu.
  Neka pitanja najlakse se razumeju kroz dijalog a filozofija se uci celog zivota. Neke filozofske istine su kao neiscrpan izvor.Posle svakog razmisljanja dolazimo do uvida koji ranije nismo ni primetili.
  Tako se uopste i gradi gradjevina naseg duha ,,tako se "oblaci" svadbeno odelo za kraljevsku svadbu kako kaze Svedenborg.

  Tema je vazna jer moze pokazati prostor kao kvalitativnu a ne samo kao kvantitativnu velicinu. Ili prostornost je osecaj slican drugim osecajima poput boje, mirisa, ukusa.
  Ova slika devojke koja se okrece je izuzetna jer te suvoparne i tesko shvatlljive filozofske isitne jednostavno iznosi pred nas pogled i zato je tesko onima koji sa tim nisu upoznati da to racionalizuju.

  Evo ti zxc si doneo zakljucak ako sam dobro razumeo, a poput mnogih drugih, da je ovo fake i da je gif slika tako programirana da se povremeno okrece. Tako da imamo okretanje u realnosti. GRESIS !!! To je zakljucak koji se namece, ali nisi u pravu. Ovo je obicna gif slika 2D, a sve ostalo dodaje nasa svest . (Raspitaj se na internetu o ovoj slici.)
  Ipak, ovo je pre svega filozofski problem.
  Razmislite:

  U jednom trenutku vremena i u sadasnjosti, imamo posla samo sa jednim jedinim frejmom, prethodni frejm ne postoji u prostoru vec samo u nasem secanju. Tako da mi u sadasnjosti nemamo posla sa kretanjem vec samo sa jednom jedinom nepokretnom slikom. Kretanje mi tu dodajemo naknadano kao nesto iz cega ove slike proisticu.Kretanje je njihova osnova i isto imamo samo u osecaju ne u prostoru ispred nas. Kretanje ne mozemo opaziti. Ono izivire iz sadasnjih i proslih slika secanja kao nesto sto ih vezuje.
  Primenimo to na ovu sliku:

  U sadasnjem trenutku imamo samo jedan frejm, njemu dodajemo frejm "secanje" i na taj nacin dobijamo opet sliku mnostva frejmova u prostoru .
  Ali iz toga izdvaja se kretanje..kao osecaj. Koji je sada razlicit kod dva coveka. Kod jednog on izlazi kao kretanje u levo, a kod drugog kao kretanje u desno. Pri cemu ne mozemo znati u kom smeru se zapravo ova devojka okrece? U nijednom ... svako ima posla samo sa jednim jedinim frejmom i svojim jedinstvenim osecajem kretanja koji kao sto mozemo videti moze biti sasvim razlicit kod nekog drugog coveka.

  Slika koju svi ljudi evo u ovom trenutku opazaju jeste ista. Svako moze ukociti gif animaciju i suociti se sa jednom jedinom slikom.

  Ali kretanje koje je prosteklo iz te animacije i koje je nasa svest dodala nije isto... o tome se radi i to pokazuje kretanje kao sadrzaj duha kao tkz" intuiciju trajanja".
  I pokazuje razliku izmedju levog i desnog kao unutrasnji osecaj a ne kao svojstvo stvari po sebi. Sto znaci da su i drugi prostorni odnosi takodje osecaji ili intenzivne velicine zato i ne uspevamo da definisemo razliku izmedju levog i desnog bas kao sto ne uspevamo da definisemo ukus soli recimo.
 4. oziman (avatar)
  Citat Original postavio goranbeograd Pogledaj poruku
  зен причу о кофи и месецу познајете, ал не капирате.
  преслушајте 7 младих у песми кофа је бушна, то би могло да вас упути.
  Kaluđerica Čijono dugo nije mogla da ostvari napredak u meditaciji. Jedne noći nosila je vodu u kofi, u kojoj se ogledao mesec. U jednom trenutku dno je iznenada popustilo i – ona je bila probuđena.
  Kofa sa vodom je intelekt sa svojim formama opazanja.
  Odraz meseca u vodi je sam opazaj, pojava.
  Mesec na nebu je ono sto se pojavljuje "stvar po sebi".

  Tesko da moze ova zen prica da pojasni temu jer gif animacija devojke koja se okrece ukazuje na nesto na sta nije lako misliti. Ukazuje na sam mesec a ne na odraz meseca u kofi. U kofi imamo sliku koja se za jednog coveka okrece u levo a za drugog u desno i to u isto vreme. Velika je razlika izmedju okretanja u levo i desno.

  Pa kako je to moguce?

  Tako sto ova slika ukazuje na imanentnost prostornosti i kretanja. Prostor je kvalitet, a ne objektivna realnost. I bas kao sto ista oranzada nekome moze biti slatka a nekom gorka isto tako za nekog se ova devojka okrece u levo, za nekog u desno. Pri cemu se skoro kao na dlanu pokazuje prostor i kretanje kao nesto sto nije spolja vec unutar svacije svesti pri cemu to sto se odrazava u kofi moze biti potpuno razlicito u razlicitm kofama, jer je takvo i ono sto se odrazava. Izvan pojave stvar po sebi je sazdana od protivurecnosti. Jedinstvo suprotnosti..to je Mesec na nebu. Jedinstvo i mnostvo, sam prostor, postoji samo u kofi kao odraz.
  Sa razbijanjem kofe nestaje i prostora.
 5. pely (avatar)

  Sta je istina. Sta je realno u tome i da li nam ovo mozda pokazuje delovanje necega iz transcendentnog sveta stvari po sebi? Da li je ovo mali dodir metafizicike sustine koju nam forme naseg saznanja sakrivaju ?

  Poznato je, da leva polovina mozga predstavlja osnovnu bazu za prikupljanje informacija. Desna polovina mozga sortira i obradjuje informacije, dajuci im smisao. Kod osoba kod kojih obe polovine funkcionisu na sinhronizovani nacin, odluke su razumne.

  Aktivnosti svesti koje pripadaju levoj hemisferi mozga, kao sto su verbalna, linearna i racionalna funkcija. Nasuprot njima aktivnosti koje pripadaju desnoj hemisferi mozga, kao sto su vizuelna, senzualna i intuitivna funkcija.

 6. zxy (avatar)
  Citat Original postavio pely
  Poznato je, da leva polovina mozga predstavlja osnovnu bazu za prikupljanje informacija. Desna polovina mozga sortira i obradjuje informacije, dajuci im smisao. Kod osoba kod kojih obe polovine funkcionisu na sinhronizovani nacin, odluke su razumne.

  Aktivnosti svesti koje pripadaju levoj hemisferi mozga, kao sto su verbalna, linearna i racionalna funkcija. Nasuprot njima aktivnosti koje pripadaju desnoj hemisferi mozga, kao sto su vizuelna, senzualna i intuitivna funkcija.

  Ha,Pely dobro je što si ovo istakla,mnogo toga u ponašanju ljudi postaje jasnije kad se ovo ima u vidu.Meni je ovo objasnilo mnoga iskustva iz okruženja.I naravno ,kad ih čovek razume lakše ih prihvata.
 7. oziman (avatar)
  Проблем десног и левог кога се Кант сетио тек након што је објавио Критику чистог ума, тако да га тамо ни нема, бар мени, а верујем и другима, тежак је за контемплирати а ипак је толико богат значењем и метафизичким увидима да га је сам Кант узео као дефинИтивну потврду поделе свега на појаву и ствар по себи.
  Размишљајући о томе дошао сам на идеју како то приближити себи и другима.
  Кант је употребио пример сферичних фигура, руке и рукавице, пужеве кућице и..... одраза у огледалу. Ово последње је само споменуо али управо то је необично згодно за појашњење.

  У Кантово време, колико знам, није постојао SF нити хорор (Jedini sf тада биле су црквене религијске приче ), али пустимо то. Узмимо одраз у огледалу и узмимо као што је то и узимано у неким хорор филмовима, да то није одраз већ биће као посебна одвојена индивидуа. Замислимо да тај лик из огледала изађе некако попут Алисе из земље чуда и нађе се у овом нашем свету.

  Сада долазимо до поенте. То биће је потпуно идентично нама. Опис њега и нас је потпуно исти када су у питању унитрашње особине и квалитети. Али опет... иако је опис исти...та два бића нису иста! Нису конгруентна. Не могу стати у исти калуп! Па шта смо то прескочили у опису?
  То што смо прескочили јесте управо осећај просторности који као квалитет пријања уз оба лика али који као сваки осећај не можемо дефинисати баш као што не можемо дефинисати укус соли рецимо.

  Значи, оно што леву рукавицу чини левом јесте осећај.. различит од осећаја онога што десну чини десном.

  Исто тако, сваки правац у простору заправо је осећај који ми опажамо као линију а које животиње осећају. Зато лосос пронађе пут до мрестилишта а који никада није видео . Он зна куда да иде као што војник у строју зна где да се окрене када чује команду "у лево". И то зна кроз осећај а не кроз опажање. Може се окренути у лево и затворених очију. Тај мали зрачак осећаја просторности може нам дати представу праве суштине простора који је у целини осећај у нашој сопственој свести.
 8. 123loncar (avatar)
  ... opsene i iluzije ...vašarski trikovi .. ova gif animacija ima 34 sličica u ravni ... svaka sličica ima u ravni nacrtanu jednu poziciju balerine ( a svaka njena pozicija je različita , ali po logičkom sledu okretanja iste osobe oko svoje ose u smeru kazaljke na satu ) ... program gif animator u određenom vremenskom intervalu menja sličice ( da tako kažem ) na ekranu .. stim promenama mi imamo beskonačan film sa samo 34 sličica ....
  ..taj privid, ne može nam sem u našoj psihološkoj iluziji stvoriti dojam prostora ...
  ..a to što jedna grupa srednjovekovnih mislilaca hoće našu memoriju da svede na sliku ( ravansko pamćenje ) pa i takvo sećanje ; to je tad bio hit , ali danas je glupost ( ili namera da se ljudi odstrane od svojih moći ) ...ako pamćenje / sećanje pokušavamo da vežemo za geometrijske pojmove ( što je do neba pogrešno i zlo namerno ) linija ; ravan ; prostor ---- onda jedino možemo našu memoriju povezati sa jedino prihvatljivom paralelom " sverno definisanim prostorom / prostor u sverama sa beskrajnim volumenima ) " ... ali i tad pravimo strašnu grešku ....

  ...to što ti vidiš našu memoriju kao ogromnu kartoteku slika poređanih kartica ; to je iz vremena kad su manipulanti i eksploatatori hteli da eliminišu stručnjake iz procesa proizvodnje ( unifikacijom tehnoloških postupaka kroz operacije i zahvate ), i uvedu u proces osposobljene mase za dva zahvata ... fordizam ...

  .. i sve dok se ljudski um tretira preko slika u obrazovnom procesu , imaćemo isprane i isušene mozgove -- radne biološke mašine u ljudskoj koži ...

  ...krajnje je vreme da napustiš srednji vek i da ne širiš tu srednjevekovnu filozofiju, kojom se itekako danas ispiraju mozgovi .... počni sa filosofskim postavkama koje oslobađaju čoveka ....mani se slika u ravni ... razmišljaj volumenski , bićeš raskošniji ...
 9. oziman (avatar)
  Citat Original postavio 123loncar
  ...to što ti vidiš našu memoriju kao ogromnu kartoteku slika poređanih kartica ; to je iz vremena kad su manipulanti i eksploatatori hteli da eliminišu stručnjake iz procesa proizvodnje ( unifikacijom tehnoloških postupaka kroz operacije i zahvate ), i uvedu u proces osposobljene mase za dva zahvata ... fordizam ...
  Нико овде меморију не своди на простор већ управо супротно. Простор се разоткрива као оно што он јесте. Осећај у свести који је као такав интензиван, што значи прост и недељив, нешто суштински различито од геометријског простора.
  Ažurirano 14.10.2011. u 20:06, autor: oziman
 10. 123loncar (avatar)
  ...ovde za mene ponajmanje je bitno ko kako vidi ovo ili ono .. bitno je to što ti kontinuirano nastojih da oživiš nešto što je bilo i ostalo osnov za manipulaciju sa ljudskim umovima i njihovo destruktivno uređivanje preko obrazovnih institucionalnih sistema ... nadam se da znaš kako funkcionišu takozvane linijska , ravanska i prostorne pameti -- koje se izfabrikuju institucijama .... ove slika jasno pokazuju taj učinak : http://www.google.rs/imgres?q=poznat...65&tx=84&ty=57

  kao i ova :http://www.google.rs/imgres?q=poznat...429,r:15,s:728

  ..dakle , ja nastojim da se suprostavim kontinuiranoj tvrdnji da naša vidna percepcija preko slika formira naše pamćenja a sa njim i modelira i naš um .... mada se taj pojednostavljeni model intenzivno koristi za ispiranje mozgova i proizvodnju ovakvih na slici ... o tome ti govorim po ko zna koji put ...
  Ažurirano 14.10.2011. u 21:01, autor: 123loncar