Zar to nije čudo!? ( EM-tehnologija šta je to?)

PLOSKOREZ
Ploskorez to nije samo okopavanje i rastresanje zemlje, to je duboko razumevanje života zemlje i biljaka plus želja osloboditi se od teškog neproduktivnog rada.
To je stil suživota sa zemljom.
Ploskorez se ne može uspoređivati sa drugim alatima, to nije samo alat za obradu zemlje, njime je moguće raditi skoro 20 različitih poslova.
Ploskorez može da zameni sve baštenske alate osim naravno prskalice.
Da bi mogli da ocenite vrednost ploskoreza morate se naučiti sa njime da radite.
Trenirajte bar nedelju dana, onda potražite, za vašu visinu,optimalan ugao kako bi lakše sa njime radili sa što manje snage, da prakično on radi umesto vas.
Ploskorez treba oštriti, sa tupim ćete teško raditi, što više organske materije imate u zemlji manje će se tupiti.
 
27z9ct5.jpg
mry07n.jpg
2upyble.jpg
2ntcsqo.jpg
 
Sadašnji XXI vek je obeležen širokom primenom mikrobioloških tehnologija. Samo što, za razliku od farmacije i genetski modifikovanih organizama, EM tehnologija ( tehnologija Efektivnih Mikroorganizama) omogućava da se zdravlje ne samo očuva , već da se obnovi i ojača. EM-tehnologija nas približava prirodi, od koje smo se, na žalost, udaljili. A šta može biti bliže prirodi od nje same?
 
ZAŠTITA I PRIHRANA KRASTAVACA
Zaštita: u 10 litara vode sipati 30 kapi joda, 20-30 grama domaćeg sapuna i 1 litar domaćeg mleka ovim rastvorom prskati na svakih 10-14 dana deluje protivu mnogih bolesti, ( gde naći jod???)
Prihrana: u 10 l. vode rastopiti 100 grama kvasca ostaviti da odstoji 1 sat i onda
zaliti svaki struk sa 0,2 l.
Kvasac moramo prvo aktivirati u malo mlake vode sipamo malo šećera i dodamo kvasac, ( kao za kolače) kada se aktivira sipamo vodu i ostavimo da još 1 sat nakon toga zalivamo. Još efikasnije je ako smo predhodno zalivali rastvorom Emiksa, kojeg pripremimo na sledeći način: u 10 litara tople nehlorisane vode sipamo 6 kašika šećera i 3 kašike Emiksa ostavimo da odstoji 3 sata i to preručimo u 1000 litara vode, ( kome nije potrebna ta količina napravi manju po potrebi) ovakvom obogaćenom vodom zalijemo krastavce pa posle toga još i sa kvascem.
 
OSNOVNA PRAVILA RADA PO SISTEMU EM-TEHNOLOGIJE
EM-bakterije su veoma sićušne ali zato veliki trudbenici.
Oni su živi! I što im omogućavamo bolje uslove za život, bolje će raditi za našu korist.
Primena EM-tehnologije će dati izvanredne rezultate ukoliko budemo poštovali sledeća pravila:
1)Usklađenost tempertaturnog režima: fermentacijana na temperaturi 25-28 stepeni, čuvanje na 5-17 stepeni.
2) Zaštiti ih od ultra ljubičastih zraka. Zalivati i prskati EM-rastvorima po oblačnom vremenu ili ujutro rano ili u večernjim satima. Zemlju malčujemo ( zastiremo) organikom, ne plastikom. Malčujemo kada se zemlja zagreje, ne pokrivati hladnu zemlju.
3) Ne orati i ne prekopavati zemlju sa okretanjem, zemlju samo protresemo do dubine 5-7 cm.
4) Nahraniti bakterije organskim otpacima, prilikom pripreme radnog rastvora dodati u jednakoj količini melasu ili šećerni sirup.
5) Napojiti ih ne utopiti, EM-prparatima polivamo isključivo vlažnu zemlju
6) Ukoliko predoziramo zemlji EM-bakterijama, može doći do truljenja korena biljaka.
7) Ne primenjujmo EM-bakterije zajedno sa hemijskim đubrivima ili otrovnim pesticidima.
8) Semena tretirati rastvorom 1:1000.
9) Zalivamo i prskamo radnim rastvorom 1:1000, sobne biljke 1:2000, nedelju dana posle presađivanja biljaka.
10) Zemlju polivamo rastvorom 1:100, nedelju dana pre sejanja semena.
11) EM-ekstrat koristiti u dupoj količini u onosu na original.
12) Urgasu ili EM-kompost unositi najmanje 10-15cm. dalje od korena biljaka.
13) Zalivati kada mesec pada a prskati kada raste.
 
ZEMLJA MOLI ZA CIGLU
Možda ovaj naslov čudno zvuči ali ukoliko pročitate tekst do kraja videćete da ima logike.
Kao što znamo, ( ili treba da znamo ukoliko se bavimo zemljoradnjom na bilo koji način ) najkvalitetnija zemlja- to je černozem, crnica.Što god posadiš- sve raste kao iz kvasca, ali takve zemlje je veoma malo, ( najviše je ima u Ukrajini, Ukrajia je prodaje Švedskoj po 5 eura za tonu).
Većina baštovana ima, u svojoj bašti, glinu. Za neki dobar prinos baš i nije nešto. I šta da radimo? Izlaz je samo jedan- popraviti tlo. Da li je to moguće?
Kako da saznamo da li nam je zemlja plodna?
Postoje razni metodi, ali naj jednostavniji je ovaj- iskopamo ašovom, lopatom, ne predebeli sloj zemlje, odmah ga bacimo u vazduh i sačekamo na lopatu.
Ukoliko se zemlja raspe na sitne delove- imali ste sreću! Baš tako se ponaša plodna crnica, černozem, takozvani. Takva zemlja se ne lepi u nju slobodno ulazi i voda i vazduh, koji su neophodni za razvoj biljke.
Ukoliko vam se na lopatu vratila takva "lepinja" kakvu ste i bacili u vazduh-to je glina. U takvu zemlju teško prodire i voda i vazduh, teško se zagreva,voda pliva na površini ili se stvara pokorica. Zato je takvu zemlju potrebno popraviti.
5 idealnih rastresitelja
Glinu možemo promenuti, ispraviti dodacima, koji su dostupni svakom baštovanu.
1.Pregoreo stajnjak ( EM-kompost). Unosimo ga pod zemlju, u jesen ili proleće. Norma 1,5-2 vedra na 1m2. Te polijemo rastvorom Bajkala EM-1 1:100, 5 l. na 1m2. Ali ne dublje od 10-12 cm. To je jedna trećina ašova. U tom slučaju đubrivo će se brže pretvoriti u humus i stvoriće zemlju rastresitom. Ukoliko ga zakopamo dublje- postaće mrtva beskorisna glina.
Najkvalitetnije đubrivo za popravku gline je konjsko ili ovčije.
2. Odležana piljevina, to je odličan rastresivač gline. Norma je -1 vedro na 1m2. Piljevina ima jedan nedostatak- ona uvlači u sebe azot te zbog toga biljke gladuju. Da do toga ne bi došlo, pre unosa u zemlju treba je namočiti u rastvoru koprive na 24 sata, ko voli hemiju može i 1 čaša ureje na 10 litara vode ( dovoljno za 3 vedra piljevine) Bajkal EM-1 ubrzava raskroj piljevine.
Sveža piljevina nije za upotrebu- ispušta za biljke štetne smole i podkisavaju zemlju.
3. Rečni pesak. Organika odlično popravlja zemlju ali dugo. Zato zajedno sa njom je obavezno unositi pesak- on rastresa zemlju odmah. Norma- 1 vedro na 1m2. Nije baš lako ovo odraditi ali je zato vrlo efikasno.
ČINJENICA
Da bi popravili glinastu zemlju u kvalitetnu, potrebno je unositi bar jednom godišnje organiku i pesak 5 godina. Posle toga će se pojaviti plodni sloj debljine 15-18 cm. A ako unošenje radite i dalje, plodni sloj će biti sve deblji i deblji.
4. Siderati. Ukoliko odma posle skidanja ranog povrća ili krompira posejete viku, lupinu ili faceliju, a sredinom oktobra ih ploskorezom ili tanjiračom porežete i izmešate sa zemljom, vać u proleće ćete imati mnogo bolju zemlju nego pre toga.
Takav efekat daje i ozima raž ukoliko je posejete nakasnije do 15 septembra a prekopate u martu. Te polijete Bajkalom EM-1.
Na glinastoj zemlji ne sme biti ni jedna grudvica na kojoj nešto nije posejano. Sva slobodna mesta možemo, posejati pokrivačima tla, ( bela detelina naprimer) Pokrivač ne dozvoljava da bi se stvorila pokorica posle kiše.
5. Kišne gliste. Da bi ubrzali efekat unasa organike, peska i sejanja siderata, gajite na vašoj zemlji kišne gliste. Gliste su neumorni radnici! Celodnevno kopaju kanaleroz koje ulazi voda i vazduh, gliste kroz sebe propuštaju ostatke biljaka i tako još više obogaćuju zemlju
Kada je sasvim loše
Postoje i takva zemljišta, glina se toliko stvrdne.da jedva i ašov zabodete u nju. Tu stajnjaka, peska i piljevine neće biti dovoljno. Zato u prvoj godini zakopavajte slamu, sitnije granje,usitnjenu koru drveta drobljenu ciglu ili crep. olivajte Bajkalom EM-1.Taj materijal će vam dati šupljikavu strukturu zemljišta, zemlja će se napuniti vazduhom pa možete očekivati već u drugoj godini mnogo plodniju zemlju nego do tad.
 
BAJKAL EM-1
PRIPREMA;
U četiri litre tople nehlorisane vode, ( 25-30 s.C. ) rastopiti 8 kašika šećera, dodati 40 ml. Koncetrata „BAJKAL EM-1“, lagano promešati. Tečnost presipati u dve plastične flaše, do čepa, da između tečnosti i čepa ne bude vazduha. Flaše odložiti u toplu, NE pored peći ili radijatora, ( 26-30 °c) i tamnu prostoriju. Preparat je gotov za, najkasnije 7 dana. Svakodnevno odvrnuti čepove, za jednu sekundu, da ne dođe do pucanja flaše.
Miris preparata treba da je blago kiseo ili neutralan, ukoliko je neugodan, ( smrdi) negde ste pogrešili.
Za sve nejasnosti,molim vas, pozovite Jovan -064-0333-669.
Bajkal EM1“ nema mutageno, teratogeno, kancerogeno, alergogeno i pirogeno dejstvo, ne sadrži genetski izmenjene mikroorganizme i taj podatak je veoma važan sa tačke gledišta njegovog uticaja na zdravlje čoveka i okolinu. Kao što je tačno primetio V.A.Bljinov ( Saratovski državni poljoprivredni univerzitet), EM-tehnologija je jedinstvena savremena tehnologija, koja obuhvata sve oblasti agroindustrijskog kompleksa: zemljište, biljke, životinje, preradu poljoprivrednih sirovina, dobijanje ekološki čistih proizvoda.“
Садржај декларисане активне материје:
Lactobacillus casei 4,8 х 107/1cm3
Lactococcus lactis 5,9 х 107/1cm3
Saccharomyces cerevisiae 5,1 х 107/1cm3
Rhodopseudomonas palistris 6,7 х 107/1cm3
Физичке особине:
Формулација суспензија
Боја светло браон
Мирис карактеристичан
pH 4,90
 
Slažem se da je EM tehnologija čudo, a posebno me čudi cena preparata Bajkal M1 i Ploskoreza ovde kod nas u Srbiji koja je 4x veća nego u Rusiji! Preporučena cena preparata Bajkal M1 u Rusiji je 393 rublje (~700 dinara) dok kod nas Jovan prodaje po ceni od 2800 din! E, sad pravo je čudo kako se lako može napraviti 300% čiste zarade! Fiskalni račun nećete dobiti što znači da se preparat prodaje na crno, a o basnoslovnoj zaradi ne vredi puno pričati! Cena ploskoreza u Rusiji je 495 rublji (~850 dinara) dok sam ja kod Jovana jesenas Ploskorez "Mogušnik" platio 2400 din. U medjuvremenu je cenu tog istog Ploskoreza "prepolovio" pa je sada košta 1400 din, što kada se uzme u obzir da je Rusija daleko sada i nije previše visoka cena. Svakako se motika kupuje samo jednom, a preparat Bajkal M1 treba kupiti svake godine! Pošto je marža na svaku bočicu 300% (2100 din) lako je shvatiti zašto je za autora ovog posta i nelegalnog distrubutera EM preparata u Srbiji EM tehnologija pravo čudo!, jer je dovoljno prodati svega 10 bočica preparata mesečno i zaraditi minimalac koji je kod nas ~20000 din. Sa obzirom da se preparat mora kupovati svake godine i da nije u pitanju svega 10 bočica mesečno vrlo lako ćete shvatiti da je EM tehnologija i te kako unosan biznis ovde kod nas u Srbiji! Jedino mi je još čudno to da tržišna inspekcija još nije reagovala!? Mada, verovatno im još niko nije dojavio za ovaj unosan internet biznis koji se pretežno reklamira "ispod radara" tj. na forumima i facebook stranicama!

Cena preparata Bajkal M1 u Rusiji: http://www.baikal-em1.ru/ (393 rublje = ~700 din)
Cena ploskoreza u Rusiji: http://www.ploskorez.ru/price/ (495 rublje) = ~850 dinara

U pravu je EM tehnologija je pravo čudo od biznisa jer ni trgovina narkoticima nije tako unosna -300% marže alal vera majstore!
Dok mlati lovu besplatno se reklamira na svim većim forumima i prestavlja kao veliki patriota koji je zabrinut za zdravlje našeg naroda! Ako mu je stvarno toliko stalo do zdravlja naroda zašto ne bude malo manje alav i umesto 300% posto recimo spusti maržu na 100%! Čak i tih 100% marže je jako lepa zarada sa obzirom da ne izdaje fiskalne račune!

Kada shvatite da se tu zaradjuju lep novac onda će vam biti i mnogo jasnije zašto Jovan EM tehnologiju toliko hvali i reklamira! U pravu je EM tehnologija jeste čudo!
 
Poslednja izmena:
JESENJI RADOVI U PRIRODNOJ BAŠTI
U prirodnoj bašti u jesen i nema baš nešto mnogo posla. Ali ukoliko vi sve jedno hoćete nešto da uradite- uradite nešto vrlo korisno! Šta je to što je nižno uraditi u jesen u bašti, da bi bila zdrava i radovala vas visokim prinosom plodova u sledećoj godini?
1) Ne prekopavajmo zemlju već napravimo trajne leje

Ogradite bilo čime-leje: daskama, balvanima, šiferom, šta vam je ustvari naj ugodnije. To nije zbog biljaka. To je ustvari nešto da vama bude lakše, da nikada ne gazite taj deo baštge gde će rasti vaše biljke i neće biti potrebno protresati zemljište.
Prohode naspite debelim slojem, piljevine, peska, slame, položite karton, posejte travu, belu detelinu- nije ni važno šta od toga, ali će to da isključi rast korova i olakšati vam rad. U leje dodajte EM-kompost ili neki drugi organski materijal i polijte je Bajkalom EM-1. Kasnije ćete imati samo da unosite organski materijal i laganim protresanjem zemljišta ploskorezom. I to je sve.
A dalje, naši neumorni pomoćnici: mikrobi, gljivice, gliste će sve sami da nam odrade, samo nemojmo im smetati. Oni će protresati zemljište, napraviće je strukturnom, „đubriće“ je najkvalitetnijim „đubrivom“ bez svake hemije. A ono najglavnije, oni će nam „izlečiti“ zemljište od svih parazita i patogena. Ne samo za jedno vreme nego za stalno za večno. A za sve to ne treba da trošimo mnogo para.

2) NE PALIMO NEGO ČUVAJMO ORGANSKI ODPAD!!

Grane od cveća, paradajza, krompira i drugo, stavljamo u tople leje, ili u kompostnu gomilu.
Ukoliko ne sejete svuda siderate, najbolje je ostaviti stabla biljaka na površini, u debelim slojevima, leje, politi je Bajkalom EM-1, i tako napravite toplu leju sa najmanje truda.
Lišće ispod voća ne uklanjamo. Ono će pokrivati zemlju oko drveća kao topli pokrivač a kada se fermentiše biće odlično đubrivo.
3) NE UNOSIMO ĐUBRIVO, VEĆ POSEJMO SIDERATE

Posle ubiranja prinosa zemlja je istrošena. Treba joj vratiti plodnost. Moguće je i da su se u njoj nakupile fitopatogene - štetne bakterije, koje izazivaju razne bolesti. Ova pitanja rešavamo putem jesenje obrade zemlje.
Za ovu namenu treba pokositi korov, i protresti zemlju do dubine 5-7 sm. Zatim je prekriti organikom (bilo kojom). Ako su tu bili siderati, pokositi ih, isitniti i rasuti po površini. Ako ne postoji opasnost od prerastanja i odrvenljavanja, možemo siderat ostaviti preko zime, ne seći ga, nailaskom prvih mrazeva on će se sam osušiti i pokriti i zaštititi zemlju od mrazeva. Koristimo i Bajkal EM-1 u razmeri 1.100, odnosno na 10 l vode pola čaše (100 ml) preparata i time polijemo zemlju: na tri kvadratna metra - 10 litara rastvora.

4) BOLESTI

Ako smo u toku proleća i leta koristili biopreparate ( Bajkal EM-1, ekstrakt trava), na parceli će preovladavati korisna mikroflora. Količina patogenih mikroba će se smanjiti 9 puta, a korisnih uvećati 25000 puta!
Ako leti niste koristili biopreparate, onda lišće sa drveća i žbunja (ili već opalo) trba istretirati farmajodom (1 supena kašika na vedro vode). Farmajod se odlikuje visokim antimikrobnim svojstvom na razne gljivice, viruse, bakterije. Osim toga, kod korišćenja ima i plus efekat - suzbija neke vrste štetočina (krpelje, nematode) Posle tretmana farmajodom obavezno je da posle 3 dana tretiranje preparatima sa živim mikroorganizmima, kao što su "Bajkal EM-1", da bi se obnovila mikroflora.
 

Back
Top