YHWH vs Jehova

Bog je "muškarac" bar iz mog iskustva.

Jedno je bog univerzuma ili majka a drugo je onaj koji začima u majci univerzum ja samo sam dao uvid na onaj dio materijalni koje majka rađa.
No oni čine jedno kao što i sin/kćer je jedno s njima.


Otac je um a misao je ona koja rađa a misao rađa riječ koje su muške i ženske.

To sve čini jedno ili AHAD
 
Poslednja izmena:
Shema Israel, Adonai Elohenu, Adonai Achad

Почуј, о Израеле, Господ је Бог твој, Господ је Један.

שְׁמַע יִשְׂרָאֵל

За Јевреје, ово је најважнији израз обожавања, ово су речи које је сваки Јеврејин дужан да изговори као последње на самрти, које јеврејска деца говоре пред спавање, и спада у мицвах, религиозну заповест, јер тако обзнањују да је Адонаи њихов Бо и да је Адонаи једини Бог, и да је име Божије Адонаи.

Зашто се онда инсистира да је име божије, и то једино, Јехова, кад очифгледно није тако?
 
Zato sto je jedino Bozje ime JHVH JEHOVA, Jedinog istinitog Boga Tvorca svega...


Bog je titula Gospod je titula to nisu imena

Adonaj znaci Gospod, je titula....

A zasto toliko insistirate na imenu? Zasto ga ne zovete po tituli? I za kralja se kaze kralj,tesko da je neko reko E Luju XIV moram dati pare.Cak se kaze i predsednik...msm tako je u Svajcarskoj,mozda Skaninaviji,Nedrlendu,Nidrlendu...uglavnom normalnim drzavama...gde narod cak i ne zna ko im je predsednik,nego je to institucija
 
Zato sto je jedino Bozje ime JHVH JEHOVA, Jedinog istinitog Boga Tvorca svega...


Bog je titula Gospod je titula to nisu imena

Adonaj znaci Gospod, je titula....

Sta li je sve od toga, jel je bog titula ili nije, A sta mu to znaci gospod?:eek:

I kako je onda moguce da je ovaj Adonaj, je i gospodin i da mu je titula a ovaj tvrdi da je to bog.:think:

i gde je napisano , mislim u kojoj knjizi se pojavljuje jehova da je bog?:rtfm:

i kome je bog, da li ovima iz 19 veka, koji se odjednom pronasli ili su oni iz 10 hmmmm veka, prilikom podele hriscanstva, u pravu?:whistling::whistling::think:

- - - - - - - - - -
 
Poslednja izmena od moderatora:
Kako to da ga Isus Hrist nije nijednom oslovio sa Jahve?

Zasto bi ga ti zvala Jahve? :)


Бог није ни Јеврејин ни Србин ни Римљанин, нити икоје нације. Просто напросто Он је Бог, Отац свих људи и народа. Зато сваки народ на свом језику може да изговара име Божје. Библијским називом “Јехова”, или “Јахве”. Свето писмо каже: “Хвалите Господа сви народи, славите Га сва племена” (Пс. 117,1).
Свакако неће ни Јеховини сведоци тврдити да нас то Библија упућује да баш сви народи на свету славе Господа на Јеврејском језику! Зар српска реч “Господ” није довољна да изрази његову моћ и силу и величину? Исто као и јеврејска реч “Јахве”?
А ако јеховисти желе да чују баш како је Бог сам себе назвао, онда треба прочитати овај текст из Светог писма:
А Господ рече Мојсију: Ја сам Онај што јест. И рече: тако ћеш казати синовима Израиљевим: Који јест Он ме посла к вама. И опет рече Бог Мојсију: овако кажи синовима Израиљевијем: Господ Бог отаца ваших, Бог Авраамов, Бог Исаков и Бог Јаковљев посла ме к вама; то је моје име довијека, и то је спомен мој од кољена на кољено” (2. Мојс. 3,13-15).
Шта видимо из тих библијских речи? Видимо пре свега да Бог казује своје име које одговара Његовој суштини. Бог се по својим властитим речима зове “Онај који јесте”, то јест “Онај који постоји”. У црквенословенском преводу те Божје речи гласе: “Аз јесм Сиј”, а у јеврејском оригиналу гласе “Ехје ашер Ехје”. Пошто је Мојсије био Јеврејин, Бог их је њему тако изговорио. Да их је изговорио каквом Србину, рецимо Светом Сави ил Његошу, сигурно их не би изговорио јеврејски него српски, и тада би те речи гласиле: “Ја сам Онај који постоји”. То је Моје име!
И заиста, по учењу св. Јована Дамаскина[2] овај назив Богу највише одговара. Јер, он је једино биће које постоји најреалније, амо по себи. Постојимо и ми реално, али ми постојимо по Његовој сили и милости, а Он “има живот у себи” то јест постоји сам од себе. Зато је Његово право име: “Ехје ашер Ехје” – ако се мора рећи баш јеврејски!

(
 
Ne nije muškog roda, već duhovno biće.
Pošto je od početka povjesti ljudskog roda muškarac glava, Bogu se daju osobine , uloge kao da je muški rod.
Prvi je stvoren muškarac, Isus je bio muškarac, anđeli kad su se utjelovili u svrhu glasnika bili su muškarci, pravilo poglavarstva je podložnost m.r......
 
Ne nije muškog roda, već duhovno biće.
Pošto je od početka povjesti ljudskog roda muškarac glava, Bogu se daju osobine , uloge kao da je muški rod.
Prvi je stvoren muškarac, Isus je bio muškarac, anđeli kad su se utjelovili u svrhu glasnika bili su muškarci, pravilo poglavarstva je podložnost m.r......

Da, Tako je i bas tako, Nego ,reci ti meni tko je rodio Adama?

Drugo, nes mi neka tamo nauka je napravila tu i tamo neku klasifikaciju-zemaljsku ,pa nam kazu da je i toooo duuuuuug period zvan MATRIJAH.

Mnogo kasnije, ali kazuuuuuu mnogo godina kasnije , polako je uz ono Moje, moja koska ,doslo vreme Patrijaha.

I dal se Kaze ; Maka ga rodila ili mozda Caca ga je Rodio.???:per:
 
da..istina u Bbliji stoji da rodi muškarac, no to ne znači doslovno, već muškarac ima važnu ulogu u stvaranju potomstva.

To se održalo u svim kulturama do danas.

Što se tiće samog Adama, on nije rođen na način koji se rađaju ljudi već u neku ruku on je stvoren od samog Boga, tako da je njemu Bg ;) i mama i tata

- - - - - - - - - -
 
Poslednja izmena od moderatora:

Back
Top