Uzivanje ili obaveza

Zahvaljujući jednoj divnoj osobi koja posećuje stranice ovog Foruma (nekad je to činila mnogo češće i redovnije), u praksu su uvedene i degustacije, pa su se neki ljudi, zahvaljujući tome, lepo zbližili (uz sjajnu klopu, naravno :D )...
Dakle, ko je voljan da pokaže svoje kulinarsko umeće samo neka kaže adresu i vreme - nije potrebno da dva puta zove ;) :lol:
 
Ovako stoje stvari veceras...Napravila sam nadev i bilo ga je previse pa sam napunila i tikvice. Nadev sam smuckala bez pirinca. :-? Pecurke, mleveno meso, luk, sve zacinjeno, stavila sam malo i budjavog sira (meni to dodje ko zacin). Kad sam to sve proprzila (bez ulja) dodala sam fetu. :-? Mislim, super je ukusno. E sad... Napunila sam paprike i tikvice i stavila u rernu. Ono sto ja ne znam, na koliko stepeni se to pece? Sad cekam, pa vam javim. :lol:
 
E, malo sam omanula! :lol:
Ma sveze paprike i ispale su bas onako "divlje". Sledeci put dodajem jaje u nadev, cisto malo da fiksira. Manje mesa i vise fete. Al' bilo je ukusno i ljuto. Meni se svidja kad se povrcu ne iscedi dusa, nego ostane socno. Cuti, plasila sam se da ne ostane sirovo, prvi put sam pekla u rerni. :lol: Sledeci put moram ranije da krenem sa spremanjem, ipak je trebalo vremena.;)
Sad varim! :D

Ovo je bilo kuvanje LIVE! :-P
 
kako ste vi jedni radosni kuvari...milina jedna ...ja sam juce kupila neku aparaturu za kuvanje na pari...obozavam kuhinjske aparate!!!za probu sam natrpala gomilu povrca i na kraju sam samo dodala zacine i sos od pavlake ...ovaj aparat je cudo..a u isto vreme mozes da spremas pile i rbu i povrce(ima tri nivoa )...idem jos malo da se igram, Poz
 
divlja u srcu:
Cuti, plasila sam se da ne ostane sirovo

Ma može i sirovo... Evo jedne stvari koju ja spremam kad nema 'leba u kući:

Punjena paprika (with a twist :P)

  • 1 velika paprika (najbolje babura)
  • 1 konzerva isitnjene tunjevine (ne u komadima)
  • malo sira (može parmezan, ma svejedno)

Rasečeš papriku na pola i očistiš od koštica. Zatim otvoriš tunu i ocediš od ulja. Napuniš polovinu paprike tunjevinom i narendaš sir preko nje...

To su the basics... A može to i da se kombinuje... Napr umesto same tunjevine, možeš napraviti neki premaz na bazi nje (napr: tunjevina sa majonezom ili neka jednostavna tuna salata).
 
vise mi je ljubav nego obaveza...mada mi nekad stvarno dodje preko glave..zato se muz i ja mjenjamo....nekad kuva on, nekad ja

U stvari, uzivam da isprobavam nove recepte, da experimentisem...ono dnevno kuvanje mi povremeno izlazi na nos
 
Pazi sad. :)

Oprati sveze bukovace, ja ih samo sredim, ne seckam ih. Posoliti, pobiberiti, dodati i origano. To stavim u tiganj bez trunke ulja, same lepo ispuste sok. Dodam jedan plavi patlidzan na kolutice narezan. Jedan crni luk. I to se krcka neko vreme. U to dodam nesto mlevenog mesa i integralni pirinac (koji su pripremljeni pre toga), ali kolicinski da bude manje od povrca da ne dominira. Budjavi sir pri kraju. I to je to.

Salata po zelji, ja sam narendala crveni kupus, zacinila ga i dodala pavlaku. :D
 
divlja u srcu:
Pazi sad. :)

Oprati sveze bukovace, ja ih samo sredim, ne seckam ih. Posoliti, pobiberiti, dodati i origano. To stavim u tiganj bez trunke ulja, same lepo ispuste sok. Dodam jedan plavi patlidzan na kolutice narezan. Jedan crni luk. I to se krcka neko vreme. U to dodam nesto mlevenog mesa i integralni pirinac (koji su pripremljeni pre toga), ali kolicinski da bude manje od povrca da ne dominira. Budjavi sir pri kraju. I to je to.

Salata po zelji, ja sam narendala crveni kupus, zacinila ga i dodala pavlaku. :D
Pazim! A pazi sad ti!
Kao lik koji uređuje ovo kulinarstvo ne mogu a da ne reagujem na ovaj "recept". A objasniću redom i zašto, jer si očigledno preskočila mnoge lekcije u slaganju ukusa, namirnica, načina pripreme...
- Sve pečurke ovog sveta samo se lako brišu krpom. Peru se ako hoćeš da ih baciš jer pogube sve što valja!
- Bukovače i origano slažu se kao recimo ovčetina namazana pekmezom!
- Bukovače se obično koriste kao zamena za meso. Ako u njih dobaciš mleveno meso+ patlidžan + integralni pirinač to je kao da jedeš picu sa hlebom pa uz to još grickaš perecu...
- A buđavi sir preko svega je potpuna misterija?
- Crveni kupus sa pavlakom je još veća misterija?
Jedeš li ti ovo zaista ili pametuješ?
 
Covek otvori temu SKOLA ZA POCETNIKE sa razlogom,a onda neko ko mnogo pametuje je zakljuca. A sad se oseca odgovornim da se javlja ovde. Ja kao potpuno neiskusna u kuhinji, brljam onako kreativno bez pravila, jer ih ne znam. :-)
A i mrzim pravila, inace, volim da ih krsim.
Ne pada mi na pamet da pecurke brisem krpom. :lol:
Osim da pecurke jesu zamena za meso, al' ja ih opet jedem sa mesom.

I sve ispadne ukusno. :-D
Mozda je vreme za revoluciju. :lol:

ps. Sad cemo da vidimo sta kaze degustator.8)
 
Slazem se sa Divljom!

da su ljudi uvek postovali strogo propisana pravila kuvanja nikad ne bi bilo novih recepata!
Pazi kad sam probala neke stvari koje niko drugi ne bi, i nosu lose

Sad mi kazite karamel ne ide sa skakavcima?

E ide, kuglice od skakavaca i ljuto slatkog karamela su bas gotivne! Ko sme nek proba!
 
da malo pomognem:

- istina je da glive ne traba prati, prvo jako su higroskopne tj upijaju vodu, drugo gube na taj nacin svoj kvalitet :(
ali i mokra krpa zna biti nedovoljna, pa zato ja ih na brzinu samo properem da sperem zemlju i sl

- kako se slazu bukovaca i origano ne znam !
ali znam da jagnjetina ideo odlicno sa pekmezom :) ja cak spremam i ribu sa dzemom od drenjina /pravim filete od losos pastrmke bez kosti sa dzemom od drenjina i przenim bademima!!!!/ da ne pominjem cuveni vojvodjanski sos od visanja za kuvanu govedinu iz supe i sl. slatko ide sa slanim!! cak bih napomenuo da pravim kobasice /uvek bez aleve paprike/ sa zelenim biberom, korianderom, pimetom i uvek malo secera!!!!! secer cuva boju mesu, stari mesarski trik, bolji od nitritne soli!!!!!!!!

- budjavi sir, crveni kupus i pavlaka po meni je to ok jer postujem tudji ukus. ima jela koja ni ja ne volim pa ih ne smatram nemogucim ili neukusnim.

- pecurke sa mesom su po meni ok. apsolutno spojivo, pa sami ste culi sto puta za file minjon sa pecurkama i sl, zar ne?

- pecurke, da li su zamena za meso? pre bih rekao soja je zamena za meso, ali i kad spremam sojine odreske, stavim bar parce slanine sa njima, ako ne i meso u srazmeri 50-50, da bi tim sojinim sniclama dali dusu :)))

-Citat: to je kao da jedeš picu sa hlebom pa uz to još grickaš perecu
a sta cemo onda sa onima koji jedu hleb uz krompir i sl :) :) :)
moras da prihvatis da to nekom prija i tacka >
-
 

Back
Top