Uvoz automobila, pomoć i saveti

Meni to malo neverovatno zvuci. Ako drzava Bugarska vrati te dazbine placu, zasto bi ovi sa placa onda meni dali te pare? Zar oni nisu vec sami platili sve i sad se njima vraca? Nesto mi tu nije jasno. Ajmo na primeru, lakse je. Nadjem tamo auto koji na placu kosta 3000eu, a bugarski plac je za njega vec platio carinu i porez u iznosu od 500eu sve ukupno. Znaci da nisu to platili auto bi ih kostao 2500eu. Jel to znaci da kad odem kod njih i kazem da ce auto da ide u Srbiju, oni ce meni naplatiti 2500eu, a cim zavrsimo papiri, sami otici da im drzava njihova vrati onih 500eu?

Ma, ne bre... Oni mogu da ti prodaju auto bez poreza, uz uslov da ti uradiš izvoznu deklaraciju u njihovoj carinarnici, i da je razdužiš (overiš) na granici, pa onda oni na osnovu te izvozne traže povrat poreza (ne i carine) ili, druga varijanta, da ti prodaju auto u bruto ceni, pa ti kasnije na osnovu izvozne tražiš od Bugarske da ti vrati porez.
 
Nisam znao za ovaj momenat i ako je tako onda se stvarno isplati uvesti auto iz Bugarske. A jel moze da se desi da prodavac na placu kaze; e necu da ti smanjim cenu, tolko auto kosta kod nas, pa kupi ako hoces, a onda on ode sa dokumentacijom i od svoje zemlje dobije povracaj i prakticno zaradi na meni za tu sumu vise nego sto bi zaradio na nekom Bugarinu? Pitanje je da li je moguce da samovoljom prodavca ne dobijem cenu koju treba (bez BG dazbina), vec platim cenu iz oglasa, zato sto se njemu moze?

Ne može on da podigne te pare bez izvozne deklaracije.
 
Ja ne verujem da to bas tako moze tj. puj pike ne vazi!:D
Onda je ta drzava kreten ako vraca troskove carine i poreza jer sto mu je onda i naplacivala?
Koliko ste citali zar niste videli da se porez vraca al kad ga prodaje pravno lice tj. firma.Uostalom tu je Don da vam potvrdi ili ne vasa nagadjanja.
Pretpostavljam da se razume u te povracaje poreza.
Ma, carinu ne vraća nijedna država. Vraća se porez stranim licima, i to je sve. Inače, mislim da za ta auta carina i nije plaćena, jer su Bugari u EU, a među državama članicama nema carinjenja robe.
 
Ako recimo ou Austriji platim auto 6000 eura, koliko jos moram da platim porez i carinu?koliko bi me takav auto kostao na srpske table?Gledam neke freelendere u Austriji pa me zanima isplati li se to uvoziti ili da kupujem ovde?

To koliko si ga ti platio u inostranstvu nikoga ne zanima, sem ako ti faktura ne prelazi kataloški procenjenu vrednost robe. Dakle, računa se po katalogu. Za AT se konkretno koristi IT katalog.
 
Postovani Done,
koliko bi kostao uvoz ova dva automobila sa i bez prevoza:

http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/s...keModelVariant1.makeId=9000&makeModelVariant1.

http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/s...sumerGrossEuro&makeModelVariant1.makeId=9000&

I jos jedno pitanje: da li fieste 2000to godiste imaju fabricki euro 3
Pozdrav
Desperadooo

Prvi je skinut sa oglasa.

Drugi 520€ uz pretpostavku da ga neće slati na homologaciju. Sve zavisi od toga šta mu piše u brifu.

Fieste 2000.g. uglavnom imaju euro3.
 
Hvala, Done, na odgovorima. Meni se cini da cu onda, ako resim da uvezem iz Bugarske, jednostavno da progutam tu cenu i da se ne zamajavam. Ajde, molim te, samo mi kazi koliko ce izaci sve dazbine do registracije za ovaj auto, koji nije na placu, vec neki covek prodaje:

http://www.cars.bg/u459291

I kazi da li u tu konacnu cenu ulazi i usluga speditera (tebe), ili to ide dodatno? Ako je problem da napises cenu ovde, moze i na poruku.
 
Ma, carinu ne vraća nijedna država. Vraća se porez stranim licima, i to je sve. Inače, mislim da za ta auta carina i nije plaćena, jer su Bugari u EU, a među državama članicama nema carinjenja robe.
Da, to sam prevideo, nema carine izmedju EU zemalja.


Hvala, Done, na odgovorima. Meni se cini da cu onda, ako resim da uvezem iz Bugarske, jednostavno da progutam tu cenu i da se ne zamajavam. Ajde, molim te, samo mi kazi koliko ce izaci sve dazbine do registracije za ovaj auto, koji nije na placu, vec neki covek prodaje:

http://www.cars.bg/u459291

I kazi da li u tu konacnu cenu ulazi i usluga speditera (tebe), ili to ide dodatno? Ako je problem da napises cenu ovde, moze i na poruku.

Sto da se ne zamajavas, taj PDV ti je oko 500 evra, nije malo, mozes da mu odradis sve sto treba kad ga uzmes.
 
500eu?! Za tu sumu se vredi zamajavati :) Pa, to mene zanima, kako i sta da uradim. Recimo, kupim auto sa oglasa koji sam postavio i sta dalje? Dodjem na granicu i kazem - ja dosao, ajde da carinimo? I moram li da idem preko spedicije ili mogu i sam da sve zavrsim?
 
500eu?! Za tu sumu se vredi zamajavati :) Pa, to mene zanima, kako i sta da uradim. Recimo, kupim auto sa oglasa koji sam postavio i sta dalje? Dodjem na granicu i kazem - ja dosao, ajde da carinimo? I moram li da idem preko spedicije ili mogu i sam da sve zavrsim?

Pa cenim da je PDV u Bugarskoj izmedju 17% - 20%, kao u 99% zemalja. Naravno, to mozes da uradis samo ako kupujes auto koji je u vlasnistvu neke firme, ili je na placu, a na plac je dovezen iz neke druge zemlje. Ides na carinarnicu u Bugarskoj, u tom mestu gde kupujes auto, ili u onu koja je ovlascena za to podrucje, od njih trazis izvoznu deklaraciju, koju overavas kada izlazis iz Bugarske kod Bugarskog carinika. Svojim pecatom i potpisom carinik potvrdjuje da je auto izasao iz Bugarske, a kod naseg carinika prijavljujes da uvozis auto, on i spediter ti rade neku dokumentaciju na granici. Posle toga auto vozis u carinarnicu Nis, i tamo zavrsavas carinjenje. Posle, kada god hoces, odes do te iste carinarnice koja ti je radila izvoznu dokumentaciju, predas im izvoznu deklaraciju i podignes novac. Sto se tice speditera, moras da ga imas. Najbolje je da pre uvoza nadjes nekog speditera, on ce ti objasniti kompletnu proceduru.
 
Poslednja izmena:
Hvala za ove informacije. Pa ti si izgleda bas upucen u ove stvari. Samo mi nije jasno ovo na kraju posta, gde odem da uzmem novac od pdv-a, jel u Bugarsku gde sam ostvario prvi kontakt :)? Tamo kod nadleznih za oblast gde sam kupio auto?

Pa hteo sam i ja da uvezem auto, pa sam se raspitivao i citao o tome. Ides u carinarnicu u kojoj si radio izvoznu dokumentaciju u Bugarskoj, naravno, poneses izvoznu deklaraciju koju si dobio od njih, a koju je overio Bugarski carinik.
 
Acivi to ti je jedan krug gde svi moraju da budu srecni i zadovoljni a izbegavanjem te putanje mozes samo gore da prodjes.:)
Mozes ti i sam da uvezes auto ali ces u tom slucaju imati vecu fakturu i odrace te na carini plus sto ces se bespotrebno maltretirati pa raznoraznim kancelarijama,sa slanjem papira za homologaciju i td a sve to da bi ustedeo maksimalnih 150 eura koje treba da das spediteru za njegovu uslugu a koji ce ti spasti mozda i 500 eura na carinjenju. Ti sad vidi dali ti se isplati da to radis sam.
 
Pozdrav, imam pitanje za Donqihote-a, koliki je ukupan iznos carine, registracije i ostalih troškova, za sledeći automobil:

VW Pasat 1.9 TDI, karavan, 2002 ili 2003 godište
175.000 km
1896 cm³
96KW
bordkompjuter
digitalna klima
alu felne
svetla za maglu
radio
metalik boja
nemačka saobraćajna

Hvala unapred.
 
Da, da, to mi je jasno, samo na placu ili od firme. Hvala jos jednom, puno stvari su mi se razjasnile, ali mi je cudno da mora spediter da ucestvuje u uvozu vozila, a ne mogu ja sam da sve zavrsim. Jel tako i u drugim zemljama ili je ovo samo kod nas?

Po zakonu ne mora špediter da bude deklarant. Može i lično uvoznik. Zakon predviđa posredno i neposredno podnošenje carinske deklaracije. Međutim, to nije nimalo jednostavan posao, tako da je praktično nemoguće da ti to sam odradiš. Neposredno podnošenje obično praktikuju velike firme uvoznici, kojima se isplati da imaju zaposlenog deklaranta, da ne bi morali da koriste usluge špedicija, ali i taj deklarant je obučen za taj posao.

To ti je isto kao i zastupanje na sudu. Niko tebi ne nalaže da moraš imati advokata, ali je preporučljivo, jer ti nisi upućen u zakone kao advokat.
 
Vidis, procitao sam tu stranu i stvarno je Don objasnio tamo malo sire bas to o cemu sam se raspitivao, zato se izvinjavam svima posto sam pitao nesto sto je vec pisano ovde, a verovatno da sam krrenuo da citam temu ispocetka, naisao bih na jos korisnih stranica gde je vec bilo objasnjenja u vezi uvoza. Na kraju krajeva, tema je bas o tome. Hvala jos jednom scima koji su ipak napisali sta me zanimalo, mislim da sam razjasnio situaciju.

Poenta je, kako sam shvatio, da iako je moguce uvesti sam auto, zbog nase komunisticke birokratije i lopovskih sluzbi na carini, bolje da idem proverenim putevima, inace niko ne moze da bude siguran kako cu proci i koliko morati i koga da podmazem na granici, samo da bih ostvario svoja prava.
 
Zanima me uvoz iz Nemačke. Gledao sam na sajtu mobil.de oglase i pronašao sam zanimljivu Astru. 1600 kubika, 74 KW, 2002. godište, benzinac, naravno i evro 3. Cena joj je 1900 evra. Moj ukupni budžet za kola biće oko 3500 evra. Pošto sam sa kolima podosta na "vi", odlučio sam više da uložim u početku, jer sam ne znam da popravljam. Ovakva Astra je na našim sajtovima oko 4000-4500 evra. Zanima me koliko bi me okvirno sve zajedno izašlo ako pošaljem nekoga ko inače uvozi iz Nemačke. Mislim, sa carinom, porezom i ostalim dadžbinama. Takođe, ako imate predloge auta koji bi se uklopili u moj budžet, kažite. Meni su na umu i VW Polo, Ford Focus, Peugeot 406...
 

Back
Top