Umrezavanje racunara

Zanima me kako sve mogu da umrezim lap top sa moj komp?
Moj brat ima lap top pa bi hteli da se umrezimo ali nam ne ide bas!
Imam 2 kompa jedan koristi moj rodjeni brat a jedan ja a ADSL je kod njega i mi smo umrezeni preko ADSLa!
Problem je sad jer moj komp ima samo jedan ulaz za povezivanje i ne mozemo da se snadjemo kako moj komp da umrezimo sa lap topom zato sto je ADSL u drugoj sobi!!!!!!?

Postoji li tu neka druga varijanta jer ja se uopste ne razumem u te stvari!!??????

Postoji naravno.

Plati servisera nekoga ... ne vredi da ti neko objašnjava ovako ...

Imam wireless internet preko LAN-a, i prikljucio sam 2 kompa na njega preko switcha. E sad, problem je u tome, da na prvom kompu radi bez problema, a na drugom prijavljuje "limited or no conectivity".
I najbitnije je, sto je i na drugom radio kad sam prvi put prikljucio, i provajder ga je odobrio i sve to, i cim sam ga ugasio i ponovo upalio pojavila mi se ova greska. Proguglao sam, i nista nije pomoglo. Jel imao neko slicnih problema?

Подеси правилно нат и подеси адресирање на тим радним станицама, динамички или статички.
У овој теми се све налази, писали смо већ о томе. Бунтовниче пречисти ову тему, кад нађеш мало времена.

Pozdrav svima!
Povezao sam dva racunara pomocu UTP kabla sa ADSL modemom (ili ruterom) Pirelli DRG A226G (vise o uredjaju). Oba racunara imaju windows XP. Kako da namestim da oba racunara imaju internet?

P.S: Znam da je vec negde napisano, ali kratak sam sa vremenom tako da ne mogu da potrazim :rumenko:. Hvala unapred

Poslednja izmena:
Potraži na temi malo šta smo pisali o IP adresama ... ako ne uspeš javi ;)

Uradim sam sledece:

start>control panel>network connections>local area connection>properties>dupli klik
na internet protocol.sad ste otvorili prozor gde cete upisati ip adrese
cekirajte "use the following ip adresses"
ip adress:10.10.10.01
subnet mask:255.0.0.0
default gateway:10.10.10.50
preferred dns server:10.10.10.51
alternate dns server:10.10.10.52
nakon toga kliknite na ok i pozeljno je restartovati racunar
napominjem da umesto broja 10 mozete napisati i druge brojeve,ovo trebate
upisati u sve racunare,samo sto ip adresa na drugom racunaru treba biti drugacija,
treba biti:10.10.10.02,na trecem treba biti 10.10.10.03 itd.
nakon toga idete na:start>control panel>network connections>set up a home or a small
office network>next>next>cekirate drugu stavku(mada moze i prvu,pogledajte zasto ona sluzi)
next>ovde opet od vas zavisi sta vam treba>next>napisite ime kompjutera>next>
workgroup name:napisete kako ce vam se zvati mreza-napomena:na svim racunarima morate
napisati isti workgroup>next>next>just finish the wizard>next>finish>trebate restartovati
racunare i gotovo 8)

Cim promenim IP adrese onda nemam net ni na PC-u na kome sam imao. U "Network Connectios" ispod "Internet Gateway" imam samo jednu inetrnet konekciju, a pod "Lan or High-Speed Intenret" se nalazi jedna "Local Areca Conection"

Poslednja izmena:
Jel imaš ti TV preko telefona?

Kod nas se to zove extra tv, i idu pireli uređaji uz njega, ne znam kako se to kod vas zove.

Obično su 2 porta za internet, a 2 za tv ...

Nemam tv preko telefona. Ne verujem da bi mi dali vise nego sto sam platio :). Pogledacu u uputstvu sta je sta i kako se podesava ovaj uredjaj. U opste mi nije palo na pamet da promenim port. Svuda isto pise, pa sam pomislio da su svi isti.

Imam adsl na desktopu, nabavio i ruter Linksys Wrt54gx Wireless-g Broadband Router With Srx, jel moze ovaj ruter da mi "prebaci" net na laptop (ima wireless)?
Pitanje je iskljucivo u vezi rutera posto mi jedan prodavac u nekoj radnji rece da ne moze jer nije adsl wireless ruter...dal` da se uopste zezam s tim ili da kupim drugi ruter kod svog provajdera?
pozz

imam dva kompa,switch,sbb modem i sve potrebne kablove.jel moze neko da mi objasni kako da ih povezem?trazio sam po netu i uspeo da ih povezem u mrezu,ali ne radi net.unapred hvala
Crni sine pa zar ti je trebalo uputstvo da ustekas kablove?
No salu na stranu, mogao bi da napises sta si sve uradio po pitanju konfigurisanja mreze kao i koje operativne sisteme imas na tim kantama. Mada ovo poslednje i nije bitno ako se oni medjusobno vide.

Namestio im ip adrese da se prepoznaju u network connections.Upalim i imam lan.Povezan sam sa drugim kompom.Mozemo da igramo jedan protiv drugog i sve,ali nema net ni na jednom.Imam Windows Xp
SP 2 na oba.Mislim da je problem u switchu da treba nesto da se podesi,ali ne znam sta ni kako.

imam dva kompa,switch,sbb modem i sve potrebne kablove.jel moze neko da mi objasni kako da ih povezem?trazio sam po netu i uspeo da ih povezem u mrezu,ali ne radi net.unapred hvala
Za povezivanje više računara preko kablovskog neta ti je neophodan ruter a ne switch.
Koliko sam ja upoznat sa switchom možeš povezivati dva ili više kompova preko ADSL konekcije.

Ljudi moze li pomoc? Imam na poslu racunar na kome je instaliran Canon-ov laserski stampac (zaboravih oznaku). Stampac je deljen putem mreze i instaliran na drugi racunar. Samo da napomenem da nije prosto umrezavanje 2 racunara LAN mrezom. Dakle racunari su povezani mrezom na server, a na server je povezano jos oko 20-tak racunara u firmi. E sad moje je pitanje je sledece. Da li moze kako da se ubrza stampa sa racunara na kome je instaliran mrezni stampac ili je potrebno da podesim nesto na racunaru gde je fizicki prikljucen stampac? Jer mi se javlja jako dug period pauze kada zadam stampanje sa mreznog racunara. Kada zadam stampu stampac pocne da stampa nakon 2-3 min. Znaci da li moze to nekako da se ubrza ili je potrebno podesiti neke parametre stampaca? Ako postoji neko uputstvo da znate ili imate link za takvo nesto moze i to. Hvala svima.

Back