Tunis

Nema veze sa temom, ali sch, moram da ti ispricam nesto.
Naime, odlucimo da putujemo u Oslo moj suprug i ja. Nebitno kojom linijom, tek - odlucimo... On ima hrv pasos, a meni treba viza. Koja? Norvaska, dabome. CG u datom trenutku (a ni danas) nema ambasadu Norveske, mora se ici u Bg. I to - jednom da predas papire i drugi put da podignes viziran pasos. U najboljem slucaju, ako ne budu zahtjevali da jos nesto. Elem, avio karta za jednu osobu, povratna do Bg-a bila je oko 150 eura. Nema sanse da se to radi!
Onda nam prijatelj sugerise da je Norveska potpisnik sengena i da mogu da izvadim bilo ciju sengen vizu. I odaberemo Italiju (druga opcija je bila Grcka). Samo to je bilo u Bg, a Grci su strasno teski... I skupim slovom i brojem 22 kojekakva papira, kopije, potvrde i predam covjeku da nam to odradi. Sad vise ne znam tacan dan, pa cu malo lupati.
Kazu u konzulatu, dodjite u ponedeljak (polecemo u petak oko 15:00h iz Dubrovnika) da uzmete pasos. Onda nam u nedelju javi - ipak dodjite u cetvrtak. Nama stiska nevidjena, mislim, dan prije puta, ali ajde. U koliko? Do 15:00 radi konzulat, a vi dodjite oko 10h. Mi odgovorni u 8:30 se nacrtamo u Pg. Bilo je da ne lazem oko 43 stepena. Ni daska vjetra, ugiba asfalt, vazduh ocajan... Prvo bleji u kaficu, pa u restorranu, pa u drugom kaficu... I vec je bilo podne. A Konzulat nije spreman, sta god to znacilo.
Elem, pri zahtjevu za vizu, receno im je da letimo iz Pg za Rim letom Montenegroairlinesa u petak popodne.
U neko zlo doba, vidimo konzula kako napusta zgradu. Gdje ide? Na salteru bez blama kazu - pa kuci, na rucak! I onda bleji na stepenistu, setaj u krug... Nema ga. Kaze nam momak koji nam je oko toga pomogao: "Ma samo da dodje do 16. Sa strankama rade do tri, ali ostanu oni do tada...". Ne, nije dosao do cetri. Mi izbezumljeni. Placene karte i to papreno, placen hotel, mi jedva cekali... Ovaj momak kaze "Ajde da vam aj posaljem busom sutra..." Ali rizicno. Ljeto, guzve, bice neko sranye."
Iduceg jutra, mi kao pokisli. Muz u petz ujutro odlazi za Pg i u 7 ipo prije cistacice i portira dolazi pred konzulat. I ceka. I ceka i ceka... Iz HN treba da krenemo za Dubrovnik najdalje oko 13:00 zbog redova na granici CG-Hrvatska. Zovem u 8 - nije dobio pasos, u 10, isto... On krece iz Pg sa mojim n esrecnim pasosem u podne. Prosto nema teorije. Od PG se putuje dva puna sata... E, vidis, on je stigao za sat ipo, a mi smo se svi molili da dodje ziv. Oko 13:30 krecemo sa taksistom u Du iako smo spremni na to da ostajemo kuci. Na granici nije bilo guzve, taksista dao granicaru bocu koka kole, pa ni on nije peglao. I stignemo.

Vidis, vidjela sam u tom Oslu svasta. Ako si nekada bio, znaces i sam. Ali nije vrijedno onoga, one nervoze i suza.
Od sada, moze za dz da mi se nudi, nece me niko omalovazavati tako. Ne znam koje ti prednosti imas u vezi viza, ja nemam nikakve. I znam da je kriva moja drzava za to, ali mi ne pada na pamet da idem tamo gdje me ne zele!
 
I tako je ovoga puta pala odluka na destinaciju "bez vize". U opciji je bio i Egipat, ali je sjajna agencija Nomad - u kojoj sam docekala da mi se jave uljudno, strpljivo mi sve objasne i potrude se, za razliku od "nekih", radila samo Tunis.

Ako govorimo o atrakcijama Tunisa koje sam ja vidjela - Pustinja sahara i jahanje kamilama, Voznja dzipovima po pjescanim dinama, Koloseum u El Dzemu, treci po velicini, Keruan (trece po vaznosti mjesto islamskog svijeta, posle Meke i Jerusalima) sa zivopisnim i prastarim tkacnicama tepiha, Trigloditske kuce prastanovnika Berbera (zive ukopani u stijenama), muzej mozaika Bardo, privatni muzej vostanih figura sa situacijama tradicionalnog zivota u Tozeru, oaza Duz sa ogromnim plantazama palmi, more maslina - plodni maslinjaci, bademi, pistaci, drvoredi eukaliptusa, glavni grad Tunis sa centralnim bazarom, predivnim bulevarom nalik Jelisejskim poljima, Sidi Bu Said - gradic u plavo bijelom, Ostaci rimske Kartagine - rusevine termalnih kupatila i okoline, kao i predivan vidikovac sa tog lokaliteta, potom i susret sa novom kulturom, cemu ja pridodajem veliki znacaj, sa drugacijom vjerom i obicajima...dakle, etnografija.

I kako radim dosta naporan posao, Tunis mi je ponudio jos nesto bitno - odmor! Ja sam se domorila od obavez i stresa, saznala mnogo, isto toliko uzivala. I da, izmedju ostalog, odusevljana sam narodom koji me ne podsjeca bas toliko na nas narod,. Zasto? Duga prica, tako da drugom prilikom...
 
Ja imam već 11 godina neprekidno poslovni Šengen na 6 meseci, ili godinu dana. Mogu da kažem da imam sreće.

IPAK, uvek ima neko IPAK....

Kad god idem da ga obnovim, dobijem grčeve u stomaku, kao da idem na maturski ispit.
I NIKAD nisam siguran da ću ga uspeti ponovo dobiti. Naravno da se dešava čak i meni da me vrate zbog nekih papira, da me šikaniraju, viču na mene, da ne stignem na red taj dan, pa da moram da dodjem sutra....
Mogu zamisliti kako je tek ostalima !

Jednom sam dobio samo jedan ulazak na mesec dana, sa obrazloženjem da u prethodnom periodu nisam dovoljno često putovao, a bio sam povredjen u saobraćajnoj nesreći...

Jednom prilikom sam morao da poništim važeću belgijsku vizu, da bih dobio duplu tranzitnu grčku, jer sam samo sa tom vizom mogao da izbegnem plaćanje poreza pri uvozu robe u Grčku....

Službenici ambasada me već znaju po imenu, a opet nemam NIKAKVE privilegije. Sve po pravilima i propisima....

Muka mi je od svega toga. Jedva čekam da nas stave na belu listu, makar da mi ta tri meseca nisu dovoljna, jer često ostajem duže. Vi iz CG ćete sigurno pre nas to uspeti da ostvarite.

U Oslu nisam bio nikada, iako mi je devojka odande. Jednostavno mi je to na kraj sveta. Kad stignete tamo, NEMA više dalje...A ja volim da nastavim....Ići ću i ja uskoro, jer sam čuo sve najbolje, a i moram da se Maria ne uvredi.

Usput jedan savet za sve. Nemojte to raditi sa vizama, AKO ne morate...Mislim na to da uzmete vizu jedne zemlje, a odete u drugu. Može da prodje, a može i da vam se obije o glavu, tako što sledeći put ne dobijete vizu. Po Shengen pravilima, morate PRVO ući u zemlju koja vam je izdala vizu, pa onda slobodno ići dalje u druge zemlje sporazuma. Izuzetak su zemlje koje se graniče. Ali dobiti Italijansku vizu i putovati u Dansku, NIJE dobro rešenje. Uostalom u formularu za grčku vizu piše da morate ući prvo u Grčku ....

Eto, ja se malo raspisao, ali nadam se da će i ovo nekome koristiti...

Sve najbolje
 
Ajde, da se ne kunem, ali nikada vise ne zelim da trazim iciju vizu. More, mrs u finu materinu!
Opet, nije u okviru teme... Dolazim u Oslo i taksista nam kaze - "Sve te crnkinje uz bandere su Nigerijanke i prostituisu se".
SAd, nakon one tragedije sa mojom vizom, on mi kaze kako one ulaze BEZ VIZE!!! na tri mjeseca.

Prvo, vize uvode jer se boje da im ne ostanemo. Pobogu, da im se komplet CG premjesti u jedan jedini grad (sto je nemoguce), ne bi ni osjetili (dobro, osim urlanja, nepostovanja propisa, vitlanja...to bi osjetili i sa desetoro nasih.)
Jos nesto. U CG svaki peti gradjanin ima pasos. Znaci IMA! Sto opet ne znaci da je izasao iz zemlja. Ali, evo, sa pretpostavkom da svi mi koji imamo pasos rijesimo da odselimo u jedan jedini grad, recimo Oslo, uporedi sa velikom Nigerijom koja im salje prljave qurvetine i najproblematicnije kriminalce, trafikante i dilere droge.
Znaci qurvetina ima privilegiju u Norveskoj u odnosu na mene? Ok, da pocnem i ja da se prostituisem, mozda top prodje?
Tako da, daleko im lijepa kuca, necu da budem pred necijim pragom kao ulicno kuce. Pustas svetsku olos i oni su ispred mene. Bolji od mene? Mrs!

A sto se tice tvojih viza na sest mjeseci - ne da imas srece nego sve treba da se udaras nogama u dupe dok trcis.

I dalje stojim iza onoga da Tunis vrijedi obici.
 
Prvo, NIKAKO ne mislim da Tunis ne vredi obići. Možda sam bio malo nagao.
Smatram ipak da ima i vrednijih stvari u okolini....Treba biti racionalan.

Uzmimo moj primer. Nikada nisam bio u Izraelu, zato što onaj ko ima izraelski pečat u pasošu teško ili nikako može da dobije vizu od arapskih zemalja. Ostao mi je još Jemen, moja najveća neostvarena želja, pa ću tek onda slobodno moći u Izrael.

Pošto sam urednik internet novina, nedavno sam naišao na podatak da tek svaki deveti gradjanin Srbije ima pasoš. I tu ste u prednosti...

Što se tiče tvoje priče sa Nigerijankama, slično sam prošao kada sam išao brodom iz Dovera u Kale.
Pri dolasku na Francusku obalu, svi samo mahnu pasošem i prodju, a ono sve sam go Pakistanac i ostala belosvetska ološ, ostalo nas desetak, neki Bugari( tad još nisu bili u Shengenu) i ja...I onda DETALJNO trkeljisanje, ko smo, šta smo, zašto putujemo, koliko imamo para kod sebe....
Došlo mi je da skočim u Lamanš !

I onda kada su im ti isti Pakistanci podmetnuli bombe po Londonu, ja mojim dobrim prijateljima Englezima prebacim to što mi teško ili nikako dobijamo vizu, a pustili su tu gamad da se nakoti, njihov odgovor je bio da sam rasista ! Čak moja najbolja prijateljica nije nekoliko da na govorila sa mnom !

Ne znam ko je ovde lud, ali neko definitivno jeste....
 
sch, znas ko je lud?
Ti! Jer pokusavas da ljudima skines njihove sopstvene dlanove sa ociju i upres prstom da vide problem. Bolje da si im i ti odvalio samar. Ljudi to nece da cuju, shvati.
Sad, gledam juce vrlo dirljiv spot, stoje mladi ljudi, ocigledno arapi, sa plakatima "islam protiv terorizma".
Nisu svi Pakistanci olos i nisu svi teroristi. Nikako nemam averziju prema necijoj boji koze ili vjeri.
Ali kakav sam ja formular trebala da popunim da bih otisla u Mancester. E, vidi, ne mogu da ti pisem, jer sam na slabo sa zivcima oko toga.
Osim dva miliona idiotskih pitanja bilo je i " Da li ste terorista" "Da li ste ikada bili clan teroristicke grupe", "Da li poznajete nekoga ko jeste", "Da li namjeravate to da postanete".
I odgovori:
a)da
b)ne
c)ne znam

E, na to mi je pukao film i rekla sam da mi se yebe i za njih i za njihovu drzavu i za njihove teroriste. Mrs!
 
Da, nekada su u formularu za dobijanje američke vize bila pitanja :

- da li ste član neke terorističke grupe ( I da jesam, NISAM lud da priznam )
- da li ste član komunističke partije

Eto dokle ide njihova glupost. Ljudska glupost je jedina stvar koja NEMA granice.

P.S. Naravno da nisu svi Pakistanci ološ. Imam dobrog prijatelja iz Islamabada. A i ložio sam se na jednu Pakistanku, samo je bila suviše niska za mene....
 
malo je glupo generalizovati..ljudi i treba da posete sto vise zemalja da bi mogli da prepoznaju neke vrednosti..uostalom, svako ima pravo da ima svoje misljenje.nekada se utisak o nekoj zemlji pokvari problemima oko vize, ili problemima sa agencijom koja vas vodi ili losim vodicima, a na kraju krajeva i mi sami tome doprinosimo.ako krenes sa predrasudama da je sve crno, naravmno da ces sve tako i videti..naravno da od tunisa ima lepsih zemalja, sa bogatijom kulturom, lepsim hotelima ili boljom hranom, ali vredi videti..ja imam jako lepo misljenje o tunisu, ali daleko od toga da je to nesto najlepse sto covek moze doziveti i daleko od toga da su ljudi tamo najbolji na svetu ili bolji od nas..oni su samo ljubazni jer im je to u interesu, pobogu, pa znaju sta im znaci turizam, ali i to je bolje nego da nisu ljubazni makar ni iz interesa.
 
midzi:
malo je glupo generalizovati..ljudi i treba da posete sto vise zemalja da bi mogli da prepoznaju neke vrednosti..uostalom, svako ima pravo da ima svoje misljenje.nekada se utisak o nekoj zemlji pokvari problemima oko vize, ili problemima sa agencijom koja vas vodi ili losim vodicima, a na kraju krajeva i mi sami tome doprinosimo.ako krenes sa predrasudama da je sve crno, naravmno da ces sve tako i videti..naravno da od tunisa ima lepsih zemalja, sa bogatijom kulturom, lepsim hotelima ili boljom hranom, ali vredi videti..ja imam jako lepo misljenje o tunisu, ali daleko od toga da je to nesto najlepse sto covek moze doziveti i daleko od toga da su ljudi tamo najbolji na svetu ili bolji od nas..oni su samo ljubazni jer im je to u interesu, pobogu, pa znaju sta im znaci turizam, ali i to je bolje nego da nisu ljubazni makar ni iz interesa.

Los argument. I u CG zivimo od turizma. Nije da se hvalim, ali ja jesam do neba strpljiva i fina, ali vecina... Znamo se, uostalom. A uopste ne govorim o ljubaznosti ljudi, niti o turistickim radnicima. NAprosto smo upoznali mlade ljude i nase druzenje je prevazislo nivo ljubaznog. Vrlo su dragi. A sta mi se vise svidja nego kod nas... Nemam snage ovom prilikom. Ne kazem da su najbolji, ma kakvi.

Tunis je zemlja za primjer NAMA. Zasto? Jer po sred Sahare imaju normalno vodosnabdjevanje, jer su plantaze palmi i maslina privatne i nabujale nevidjeno, jer redovno sredjuju puteve, rade na turizmu i obrazovanju. A i dalje nisu zapadnoevropska zemlja. Znaci, ako ne mozemo bas da se trkamo sa Njemackom, ovo je nesto skromniji, ali i dalje dobar primjer. Zato me je Tunis odusevio. Jer nije najrazvijenija zemlja planete, daleko od toga, a opet rade stvari mnogo razumnije nego mi.
 
Draga moja,
upoznala sam mnogo mladih ljudi tamo, cak sam i u bgd ugostila 2 drugarice kada su bile na Sajmu turizma. Naravno, i poslovno saradjujemo i mogu reci da ih poznajem bolje nego turisti koji provedu 2 nedelje ili dodju jos 1 ili 2 puta..Ako ste u kontaktu sa imucnijim Tunizanima, bicete tretirani kao malo vode na dlanu. Zaista su vise nego gostoljubivi, dobrodosli ste u njihove kuce i cela familija vas tretira kao da ste jedini na svetu. Sto bas ne bi bio slucaj ovde jer smo mi ipak rasno jako obojeni..Ali, isto tako treba izbegavati druzenja sa animatorima, tunizanima na ulici i slicno jer tu radi samo interes..zalosno je gledati nase devojke koje tamo stupaju u veze sa takvim likovima..masa njih ima samo jedan cilj, a to je pobeci iz tunisa po svaku cenu, zenidbom sa italijankom, francuskinjom ili nemicom je idealna, ali prolaze i ruskinje, ukrajinke..jako puno je muskih sponzorusa, laznih prijateljstava..naravno, ako zelite da zatvorite oci i vidite samo ono sto vama odgovara, moze vam i to biti super..
na kraju mogu reci d kao i svugde, ima dobrih i losih ljudi, pa kako se kome zalomi..
 
midzi, ja sam tamo bila sa muzem, te nismo stupali u veze sa pomenutima, znas... Nisam zaljubljena u nekog Arapina niti sa njima imam prijateljstvo sa takvim ciljevima. Ono, moj muz i ja, njen decko i ona, ona, on... Tako, neki fini ljudi sa kojima smo se druzili, bez namjere da ih usvojimo, da nas usvoje, da ih vodimo kuci.
Samo imamo drugare. Ni najbogatije, ni najsiromasnije. Ono, skroz obicne, drage ljude.

To sto navedene gospodjice svugdje jure ono sto jure, nema pomoci.

Meni se dopala nekolicina koju sam upoznala, neka opsta shvatanja i trud citave nacije oko turizma.

JA zivim u turistickoj zemlji koja moze da gleda Tunis i da place. Nikada necemo biti petina. A Tunis nije nesto bog zna sta po razvoju. A opet im nismo ni do koljena. Pa pomisli gdje smo.
 
A za ono o dobrim i losim ljudima. Naravno da je isto kao i bilo gdje drugo.

Ali ja sam upoznala one koji su mi trenutno dragi i ne tvrdim da su jako dobri... A ako ozene neku nasu da bi pobjegli kod nas. Onda osim sto su losi ljudi, jos su budale.
 
Super vruce, idu svi na plazu!
To je informacija od prije dva dana, a dao mi je Tunizanin iz Jasmin Hamameta koji se valjao od smijeha kada sam mu rekla da nosim jaknu :(
 
Ja sam se vratila iz Hammameta 5.9. Bilo mi je super. Bila sam u Kartagi, Sidi Bou Saidu, Tunisu, jahala sam na devama u pustinji. Na putu do Sahare posjetila sam El Jem, Matmatu, Slano jezero,... Da mi je sada biti tamo...
 
Da li mi neko moze reci neke utiske o hotelima:
1.Mouradi palace-port el kentaui
2.mouradi palm marina-port el kentaui....



bio sam ovog leta u portu, a izmedju ova dva preporucujem mouradi palace, iako licno mislim da je mnogo bolji izbor ( ako ga ima u ponudi) hanibal palace u centru porta...jeftiniji je i nema smaranja sa taksijem. I mouradi palace i palm marina su par kilometara od centra pa ako volis guzvu to nije najsrecniji izbor... mozes naravno ili da se vozis taksijem ili kocijom ili cak da pesacis plazom od hotela do porta ( romanticna varijanta :) ). Problem je sto ti to malo dosadi ako si tu dve nedelje. Palm marina je jos dalje od centra ali je ekskuzivniji, mouradi palace ima prilicno opremljen spa centar sa gomilom opcija... pa kako vise volis. nocni zivot ti se u portu svodi na animacije po hotelima i na obilazak restorana, a ako hoces nesto ozbiljnije ides u sousse, ali nekako nisam stekao utisak da je tunis meka za nocni zivot... ako volis takve stvari idi na druga mesta...
 
e. ljudi, bejah od 3. do 10. januara u port el kantauiju... samo da preporucim hotel "vincci" [ima predivan zatvoreni bazen... temepratura H2O oko 30 stepeni] i piceriju "sultana" kod tamo neke fontane [suprotno od pristanista].... :p
 
Zeleli bi putovati u Tunis krajem maja ili pocetkom juna. Zanima nas temperatura vazduha i mora? Da li u Port el Kantaui-u ili Sussu postoji aqua park? Molim za preporuku hotela u ova dva mesta.
 

Back
Top