TASOS - u reči i slici

Zaista ne mislim da je rizik! Ako je razlog za takvu odluku mogucnost da se ustedi onda nisam sigurna da je pametno tako krenuti, ali ne vidim zasto je rizik. Pa vecina tako letuje u Crnoj Gori, Bugarskoj, sto ne bi i ovde.
 
Hvala svima na odgovorima, forum je odličan. Za putovanje na Tasos "na slepo" nije glavni razlog ušteda, ali je bitan. Volim slobodu, u smislu da ako mi se dopadne ostaću onoliko dana koliko hoću i mogu. Sve agencije imaju fixne termine polaska i povratka, pogotovu sa njihovim prevozom. Bitno mi je da znam da kad se dođe dole može naći smeštaj. Zna li neko bar okvirno koje su cene bile u junu 2006. za neki smeštaj kako Nikana1 kaže "za Srbe". Čuo sam da je u junu voće mnogo skupo. Da li je tačno?
 
Vladax raspitala sam se malo. Cene apartmana u junu su od 20-30e. Mesta ima sigurno. Vecina vlasnika apartmana ne prodaje sve apartmane agencijama vec ostave nekoliko za avgust, zbog Grka i Italijana koji dolaze tada. Vise im se isplati da izdaju te apartmane samo u avgustu nego da ih prodaju agenciji za celu sezonu, jer Grci placaju ko blesavi. (Ovde cak neki restorani rade samo u avgustu!) Dakle sto se tice smestaja sigurno cete naci nesto po volji. Mozete se i dogovoriti za cenu i verovatno mozete naci i nesto ispod ove cene koju sam navela.
Voce jeste skuplje u junu nego u avgustu, ali razlika je zanemarljiva, dakle nije "mnogo skuplje". Skupo je recimo grozdje koje se tada pojavi, ali sto kaze Vesna ne kupuje se ionako u velikim kolicinama tako da zaista o tome ne treba da se razmislja.
Ukoliko vam neko salje garantno pismo, bez kojeg naravno viza ne moze da se dobije, on ce u pismu napisati na koliko vas dana poziva. Od toga medjutim ne zavisi na koliko dana cete dobiti vizu. Najbolje je da napise recimo 20-30 dana, a vi onda kada popunjavate formular pisete koliko dana planirate da ostanete, a vizu cete dobiti na onoliko dana za koliko uplatite osiguranje. Dakle osiguranje je presudno. Ja sam ranije uvek uplacivala osiguranje na vise dana nego sto planiram da ostanem za slucaj da se predomislim pa pozelim da ostanem duze. Osiguranje kosta 1e po danu. Kada vam daju vizu oni obicno daju duzi period u okviru kojeg mozete da je iskoristite.
 
Ma nejasno je to oko trajanja vize....mi smo do sada uplacivali preko agencije odredjeni broj dana,a osiguranje za par dana vise,za svaki slucaj.I ovako smo dobili-muz i ja vize knap za dane za koje je uplacen aranzman,sin dva dana duze,a cerka 5 dana duze....kao da to neko odokativno lupi datume,ne znam....
 
Sto se trajanja vize tice, u pitanju su individualne vize, zaista upisuju razlicito trajanje vize, sto kaze Vesna onako odokativno. I pripazite na jos jednu stvar, nama su jedne godine izdali individualnu vizu tipa "Tranzit", na sta mi nismo obratili paznju. Kad smo stigli na granicu carinik nas je pogledao i pitao zasto imamo tranzitnu vizu, mi u soku, pojma nismo imali, na svu srecu shvatio i on da je greska pa nas pustio. Zato sad kad vadim vize pola sata gledam u pasose da li je sve upisano kako treba. Prosle godine je u mom prisustvu bilo puno reklamacija, tipa na zenski pasos zalepili musku sliku, detetu dali kraci rok trajanja vize,.....i jos stosta. Zatrpani su pasosima i dosta grese i zato mi moramo dobro da pogledamo sta su upisali.
 
Ja sam cesto vadila vizu ranije i nije mi se desilo da pogrese, ali sasvim je moguce da se desava. Pravilo je da daju na onoliko dana za koliko se uplati osiguranje, e sad kao i svuda sigurno i tu ima gresaka narocito u sezoni. Veoma je bitno to sto si rekla da treba biti pazljiv, jer se desava da vrate nekoga zato sto nema potpunu dokumentaciju, a problem je samo u tome sto salterski radnik nije lepo pregledao papire. Meni se jednom desilo da mi je salterska radnica vratila jedan papir (potvrdu sa fakulteta) i rekla mi da mi nije potreban. Meni je bilo cudno i vratila sam se opet i pitala je da li je sigurna da mi potvrda sa fakulteta nije potrebna, rizikujuci da me "popljuje" pred svim onim ljudima koji su cekali u redu. Ona mi je rekla medjutim, naravno drsko, da potvrda jeste potrebna, ali da sam joj ja predala i kopiju i original pa mi je vratila original. S obzirom da ja nisam imala kopiju vec samo original zamolila sam je da proveri, jer sam sigurna da nisam imala kopiju. Proverila je i uzela nazad papir. Da se recimo nisam vratila odbili bi me zato sto mi je dokumentacija nepotpuna.
A dasak vetra je pitao (smesno zvuci) da li je rano da letuje u junu. Voda nije hladna, svi se kupaju, vreme je obicno OK. Zavisi sta ocekujes od letovanja. Za neke stvari jeste rano, za nocni provod na primer.
 
Da li mi neko moze pomoci? Pokusavam da rezervisem direktno pojedine hotele na Tasosu. Pojedini mi ne odgovaraju, a od nekih sam dobila obavestenje da mogu rezervaciju da izvrsim tek za dva tri meseca.Zasto? :-?
 
Ljudi nesto sam lenj da trazim ponude agencija za tasos, ajde ako je neko to vec odradio neka bude fin pa nek ubaci po koji link plizzz.
Inace, ako se neko dvoumi neka slobodne podje put tasosa. Ja sam bio prosle godine u septembru, iako mi je 4 dana padala kisa super sam se proveo i to za neke sitne pare, mogu da zamislim kako je tek u sezoni kad nema kise.
 
Kad je u pitanju on-line rezervacija hotela, uglavnom jako tesko funkcionise ili dobijate obavestenja da su sva mesta popunjena, to je verovatno iz razloga sto su agencije zakupile termine... malo je neverovatno da su sva mesta i u septembarskim terminima uglavnom popunjena :confused:
 
Pozdrav svima koji su doprineli svojim savetima da ova tema postane veoma dobar izvor informacija, a posebno hvala tebi Mirarbi na pokretanju ove teme i veoma iscrpnim opisima.
Odlučio sam se da ove godine letujem na Tasosu sa ženom i sinom (dve i po godine). Već smo rezervisali apartman "Magic View" preko Perle za sredinu Avgusta. Nisam našao da ga neko spominje, pa me interesuje ima li neko informacije o istom. Hvala.
 
Molim one koji su letovali u vili Maria u Potosu da mi prenesu utiske,ili ako ih je već neko iznosio da mi kažu na kojoj su strani(od 1-35).
PS.Idemo tri bračna para sa četvoro male dece(troje ispod 1.5 godina).Svojim prevozom.Da li bi smo izabrali pravu stvar?
 
ZA herMAMA

Odmah da vam kazem da ste izabrali pravu stvar. :lol:
Ja sam sa drustvom letovala u septembru 2006. u Potosu u vili Marija preko Argusa. Smestaj je super, to je vila na 3 sprata.Vi cete biti na zadnjem. Imate sve sto vam je potrebno: kuhinja sa svom opremom, tv, kupatilo cisto, klima, terasice sa po 2,3 stolice. Najbolje je sto je to sve novo, stavljeno u f-ji te sezone, znaci prosle godine. Jedino da kazem negativno je to sto ponekad, mada retko pritisak vode je bio slab pa smo morali da cekamo duze u tus kabini dok voda ne pristigne. Valjda je to zbog opterecenja jer se nas 20tak u isto vreme tusiralo. Prednost koja ce vama i te kako znaciti zbog klinaca je blizina plaze. Sidjete stepenicama ispred vile okrenete se u levo i do plaze vam treba 20 tak metara ili 1min. Inace Potos je malo mestasce ali dovoljno da u njemu nadjete sve, a pogno je i za obilazak ostrva bilo da idete ka Limenariji koja je 3km od Potosa (mi smo isli i peske) ili ka najlepsim plazama do kojih mozete busom (ide uglavnom na vreme) ili kolima sto je najbolja varijanta.
Imam i fotke iz vile, i soba pa ako zelite vise informacija rado cu vam ih dati.
Pozdrav!
 
Zdravo svima,

Kada sam pretprošle godine prvi put posetio Tasos, učinio sam to jer mi je uslov familije bila destinacija dostupna kolima iz BG za razumno vreme. S obzirom na to da sam veliki fan Jadrana i zapadnog mediterana, nevoljno sam se odlučio za ovaj experiment, pogotovu zbog priča o "paradajz" varijanti iz prošlih vremena. Elem, zbog ovog poslednjeg izabrao sam Potos, jer mi se učinio najdalji.
Epilog - išao sam i prošle godine, a upravo sam rezervisao i za ovu. Naravno, opet Potos.
E, sad, zašto ?
Pre svega zbog hotelčića Kamari beach na San Antonio plaži pored Potosa (30-tak soba svega), gde sam se osećao tako divno usamljen krajem jula, na iznenađujuće velikom bazenu za tako mali hotel , a koji samo ograda deli od jedne od lepših plaža. Btw, na plaži u špicu sezone sledeći gost je min. 50 metara od tebe. Nekome se može učiniti da je cena previsoka za Tasos(naravno agencije zaboravite, potpuno je OK da sam rezervišeš preko neta, manje komplikovano od registracije na forum), ali taj mir i odmor posle svih stresova tokom godine nemaju cenu.
Naravno, svako veče šetnja do gradića Potosa(sela, varoši, ko bi ga znao), večera i sl. (preporuka - Pjaca Mihalis) ili kolima do nekog bližeg mesta.

Druge godine smo napravili grešku koju ovih dana ispravljam pa smo bili u hotelu Aleksandra beach (4*) na ulazu u Potos. Užas. Veliki hotel (solidan, doduše) ali sa katastrofalnom plažom i malim bazenom. Prenaseljen, a ulaze i sa strane ,pa još menadžer Grk (koji je studirao ovde) kaže "ko ce da zabrani". Iskustvo slično Azurnoj obali kad te povuče sjaj slika s net-a. Srećom, ostrvo nije preveliko, kola pri ruci, pa smo obišli svaki dan po jednu od ovde pominjanih plaža.

Posebna preporuka za gurmane - restoran u sred Teologosa (zaboravih ime) vlasnik, gle čuda Kosta, brka koji mnogo voli naše ljude i način na koji jedu jagnjetinu.

Dakle, moj pik je hotel Kamari Beach, Potos - imate popust za rezervacije do 31. marta, kajati se nećete. Pa na plažu il bazen, niko vase neće prskati i preskakati, ladan Hajneken jedino. Srećno.

p.s. Dao sam oglas za komarce, ali se dve odine nijedan nije javio. Doduše, ograđujem se , važi za kraj jula.
 
Rabindrant:
potpuno je OK da sam rezervišeš preko neta, manje komplikovano od registracije na forum),

Je'l mozes molim te da objasnis detaljno ovo oko rezervacije preko neta? Dakle kako si placao avans, ako si placao, kojom karticom jer sam cula da nase banke tvrde da je to nemoguce odavde, kako si dobio pozivno pismo za vizu....Nikad nisam vadila individualnu vizu na ovaj nacin jer mi se cini jako komplikovano, pa me zaista interesuju najsitniji detalji.
 
Deky84,
znam za ovu vilu (to je hotel u stvari) i jedan je od boljih. Izgleda nekako mnogo lepse uzivo nego na ovoj slici. Vec sam negde rekla da uopste nisam znala da ga izdaju i Srbima. Na veoma je lepom mestu, skoro u centru, ali u ulici bez saobracaja. U prizemlju hotela su zlatara i bar, ispred hotela uz samu plazu stolice i sucobrani od trske. Dakle plaza vam je bukvalno samo kad predjete ulicu. Vlasnik hotela je jako prijatan i uglavnom ga pominju kako rado izlazi u susret gostima kad su raznorazne stvari u pitanju. Dakle, necete pogresiti! Ukoliko jos imate sobu sa pogledom na more bilo bi zaista perfektno, jer je more jako blizu, ali lepo je i zbog ulice koja je prepuna setaca. A i ja sam blizu pa vam mogu ponekada mahnuti:)
Hotel i mesto na kome se nalazi izgledaju neuporedivo lepse nego na ovoj slici.
 
Putnica!:
Je'l mozes molim te da objasnis detaljno ovo oko rezervacije preko neta? Dakle kako si placao avans, ako si placao, kojom karticom jer sam cula da nase banke tvrde da je to nemoguce odavde, kako si dobio pozivno pismo za vizu....Nikad nisam vadila individualnu vizu na ovaj nacin jer mi se cini jako komplikovano, pa me zaista interesuju najsitniji detalji.


U dva mail-a sve završavaš, direktno sa hotelom/apartmanima. Pošalju ti broj računa i banku, odeš u svoju banku ovde i platiš kešom. Nakon što pare legnu i dostaviš im podatke o svim putnicima pošalju ti confirmation form i naznače da je izdat zbog aplikacije za vizu. Zakažeš u ambasadi, prikupiš papire (imaš na sajtu ambasade) i putuješ. Ostatak plaćaš kad stigneš.
Popusti uglavnom važe za uplate do kraja marta.
Možda su mogući i drugi načini plaćanja, meni je ovaj bio najlakši. Uostalom, o svemu se možeš mail-om dogovoriti direktno sa Grcima.
 
I još malo detalja :

U tvojoj banci ćeš morati da otvoriš devizni račun (ako ga nemaš), na njemu moraš ostaviti naku siću (5-10 E) sa koga će banka prebaciti pare u GR. Obavezno uzmi swift (potvrdu o transferu novca) za svaki slučaj. Ima malo troškova oko otvaranja računa i provizije, ali sve je to daleko manje od agencijske provizije.
Što se tiče papira za vizu, isti su i kad ti vizu vadi agencija, zakazivanje funkcioniše OK, samo zovi na vreme.
 

Back
Top