SOLUN

Hvala putnice. Nasla sam na tom sajtu dvokrevetnu sobu sa doruckom za 55 Euro i to u centru. Ima i za 48.5 Eura dvokrevetna bez dorucka.
 
ja jedino znam da ima organizovan docek na trgu u centru grada ali me zanima da li moze da se udje u diskoteku ili neki kafic ili tavernu...onako spontano.
takodje ima dosta ponuda za NG veceru a cene su od 45 do 55 EUR

nesto me svi bojkotuju za Solun jer kazu da grci NG docekuju u krugu porodice u kucnoj atmosferi pa kao taj trg je prazan ali videcemo...
 
Pa uglavnom su kod kuće tradicionalno, bar bili proteklih godina, ali mlađi svet možda sad više izlazi, mada lično mislim da je trulo u Grčkoj osim ako imaš uplaćeno u nekom klubu sa živom muzikom, buzukia, što oni kažu, tu je super ali su i cene ogromne a i treba da imaš verovatno nekog tamo ko zna gde i šta pa da uplati.
 
Jedne godine sam bio preko Kontikija, hotel u centru, lep smeštaj, dobra klopa, čestitka u ponoć od hotela u vidu šampanjca i bonbonjere, ali nismo išli (ja i supruga) u restoran i to je dobro jer je bilo njesra. Trg je bio pust pa smo uživali u sobi uz šampanjac:D.
Potpuno slučajno upoznamo jedan par koji poznaju neke Grke vlasnike noćnog kluba i ostala tri dana suočavamo se sa pravim noćnim životom Soluna koji je totalno ludilo i nisam ni sanjao da može biti takav.
Dakle, priča uglavnom poznata, da bi se zaista proveli u nekom gradu, morate poznavati nekog domoroca koji je spreman da žrtvuje svoje slobodno vreme radi vas.
 
Koje robne kuce posetiti u Solunu krajem avgusta kad pocnu snizenja.Planiram najvise decu da ponovim i sebe ako ako dodjem na red t.j ako ostane para.
 
Kerfor je zakon !

banner.gif


Kod njih je rasprodaja CELE godine !
 
Ono sto sam ja pazarila je bilo mnogo jeftinije od srbije,naprimer decije jesenje jakne 16e,pantalone decije 3e,zimska jakna za odrasle 19e kupljena,fermerice 10e.
 
Cula sam za jambo i mega outlet planiram tamo da odem ali neznam gde se nalaze.
logo.gif

102587848_68ea2587fd.jpg


Ja znam samo za ovaj, ali ima još dva, ne znam adrese, ako nađem napisaću

Ovaj je u centru, u jednoj sporednoj ulici pored luke. Ulica se zove 26th October & Kefaliinias.
Bliže odredište je kompleks namenjen kulturi - BILKA, koji je prekoputa.
 
eff0838ar.jpg


Taj deo Soluna, odnosno predgrađe se zove Kalamaria.

Najjednostavniji način stići tamo je ići Nea Egantia ulicom ( odnosno, sada se zove Kostas Karamanlis, ali postoje dvojne table) sroz do kraja prema aerodromu, i onda na kraju ulice skrenuti prema Halkidikiju
 
Krajem avgusta nije pocetak rasprodaja nego kraj, pazi da ih ne promasis. Ako hoces shopping centar Cosmos je skroz ok, ili u centru Soluna ulice Egnatia i jos dve tri parelelne, ne mozes da ih promasis, to je centar grada.
 
Cosmos je poprilično veliki tržni centar sa gomilom firmirane robe i cene su uglavnom dosta visoke. Ali, razgledajte okolo, čak iako nije naznačeno da je u toku sniženje ima stvari kojima je cena spuštena maximalno, što zbog toga što im slabo idu, što zbog toga što im je ostao tek poneki komad tog artikla.
Kao što reče Phantom der Nacht, Cosmos se nalazi u predgrađu Kalamaria (lokalci vole da kažu gradu Kalamaria, jer je to nekada i bio poseban grad), ali je tačnija odrednica zaobilazni put oko Soluna (Ring Road ili Periferiki Odos) u delu ka Halkidikiju. Ukoliko idete iz grada na Nea Egnatia, on vam dođe s gornje, leve strane. Ukoliko idete na zaobilazni put a dolazite sa Halkidikija, on vam je opet s leve strane (ovog puta naniže, ka moru), ali se isključujete na desno što ponekad može da bude malo nezgodno jer trebate biti u krajnjoj desnoj traci gde se vozi brzinama od 120km/h pa naviše. Zato je možda i pametnije poći pre toga na izlaz na kome piše "Thessaloniki Center" pa proći malo kroz Kalamariu i onda skrenuti za Cosmos.
Inače, u tom delu nije samo ovaj tržni centar, to je čitav kompleks gde su i Ikea, Carefour (nekadašnji Prisounic Marinopulos), Praktiker (on je s gornje strane zaobilaznice, ka brdu), gomila radnji sa nameštajem, sanitarnom keramikom, kamp opremom, pa čak i 2 rasadnika s palmama i ostalim suptropskim biljkama.
Ako ste već u samom Solunu a niste motorizovani, možete da uhvatite bus koji vozi do Ikee. Kad smo već kod iste, ako ogladnite ili ožednite, na pravom ste mestu. U lokalnom restoranu je hot dog 0.60E, koliko košta i platsična čaša sa kojom možete neograničeno da točite osvežavajuće napitke. Lepa stvar, naročito pošto u komšijskom Cosmosu svako piće košta 4E. Ali tu je već u pitanju usluga a ovamo samoposluživanje.
Ukoliko niste u stisci s vremenom i volite da se jednostavno šetate i kupujete stvari koje vam usput zapadnu za oko, Solun je izmišljen za vas. Ali ima baš dosta da se pešači. Možda je ipak bolje malo profilisati pretragu. U Egnatia (u delu od Platia Vardari do slavoluka) su danas uglavnom samo radnje s odevnim predmetima, mada mislim da u tim radnjama kvalitet robe nije baš na nekoj visini a cene su, mahom, više nego kod nas. Naravno, ide avgustovsko sniženje, pa... Nekada je ta ulica bila mnogo bolja za šoping. Danas je ipak bolje poći poprečnim uličicama koje idu naniže, ka moru i koje će vas odvesti do ulica paralelnim sa Egnatiom, a to su Ermou u Tsimiski. U prvoj ima dosta radnji u kojima je Best Buy (dakle, prava vrednost za određeni kvalitet), dok druga oduvek važi za najeksluzivniju ulicu Soluna. Ja se baš i ne razumem mnogo u firmiranu robu, ali našinci kažu da su takve stvari tu jeftinije nego kod nas.
Zlatare možete naću u svim delovima grada, ali treba da znate da oni ne rade sa cenom na gram već se predmet ceni prema radu. Pre uvođenja evra, zlato je tamo, generalno, bilo jeftinije nego kod nas, dok su sada cene u startu, realno, veće 50-100% nego ovde. Opet, uvek je moguće cenkanje pa možda i dobro prođete. Satovi, isto ili malo skuplji nego kod nas, ali u pojedinim radnjama se gleda i na to da li je u pitanju prošlogodišnji model, pa onda cena ide znatno naniže. Oko tehničke robe se ne zamarajte, kabasto je a cene su slične našim. Kožu i krzno možete naći u raznim delovima grada, mada su malo više skoncentrisani oko pijace i oko Platia Vardaris (to je ona raskrsnica posle železničke stanice, ukoliko idete iz smera granice). Od P.Vardaris se ukoso ka brdu odvaja ulica Karaoli-Dimitrou gde možete naći sve moguće delove za sve moguće tipove automobila. Između ovog trga i železničke stanice postoji više radnji sa vojnom odećom i obućom i ostalom opremom, ali ako vas interesuju takve stvari, bolje otidite 2 ulice naviše, u ulicu Vlakhou gde je sve to znatno jeftinije. Alternativna moda se može naći na Platia Navarinou. To je trg od slavoluka dole, ka moru, pešačka zona sa ostacima rimskih iskopina (tačnije, sa ostacima Galerijeve palate, kome je posvećen i slavoluk). Tu možete na brzaka uraditi i neki tatoo, piersing ili manikir i pedikir, sve bez prethodnog zakazivanja.. Odatle, idući ka moru, sečete Tsimiski i dalje izlazite na Nikis ulicu koja je uz samu obalu i gde ima puno restorana, a cene, pa hm... kako gde. Tu je i trg na kome su državni teatar severne Grčke i jedan od simbola Soluna, Lefkos Pyrgos ili Bela Kula.
Na žalost, jedno od moji omiljenih mesta, centralna pijaca, nije ni izdaleka tako zanimljiva kao nekad. Nalazi se od Egnatie prema moru, uzmeđu Aristotelous i Venizelou ulica. Smanjili su je, malo sredili, pokrili, jedan deo je pretvoren u taverne (što je za pohvalu, naročito što su cene jako pristupačne, oko 1,5E za piće), ali nekako, izgubila je onaj nekadašnji šmek. Meso se ne drži više na tezgama već u rashladnim vitrinama, manje je radnji sa začinima (na koje je nekada mirisao ceo taj deo grada), prodavci se ne dernjaju da bi privukli kupce, na kraju krajeva, mnogo je čistije. Nije to to. Ni radnje s tekstilom više nisu iste. Nekada se tu mogla naći gomila robe po proizvođačkim cenama, roba s manjim ili većim felerom po još nižim (neverovatno nižim) cenama, ali sve je to bilo Made in Greece. Sada je tu uglavnom kineska roba. Jedino su ribarnice iste ko nekad: riba na otvorenom, hobotnice koje bulje u vas i voda od otopljenog leda po asfaltu.
Što se saobraćaja tiče, on je isti kao i uvek kad god sam bio u Solunu, od '76. pa naovamo: zagušen. Još, od prošle godine prave i metro, tako da po Egnatiji na svakih par stotina metara imate radove i suženje ulice. Parkiranje je danas ipak malo sređenije zbog velikog broja privatnih parkinga između zgrada, a tu su i podzemne garaže. Za 6h oko 5-6E, dok je za 12h 8-10E. Obavezno pitajte kada se zatvara parking jer ne rade svi non stop - neki samo do 16 ili 17h. Najviše ih ima oko sajma (Helexpo), oko luke i na potezu železnička stanica - Platia Vardaris. Ovi zadnji su možda i najpogodniji iako su malo dalje od glavnog šoping dela Souna. Pogodnost je u tome što relativno lako i brzo možete da stignte do izlaza na zaobilazni put, ako od P.Vardaris krenete naviše ulicom Lakgadas (u kojoj je groblje Zejtinlik), stignete do predgrađa Stavroupoli (takođe nekada poseban grad), prođete pored Mega Masoutis-a (sa desne strane) i onda nailazite na petlju preko koje pravo idete za Stavros, Kavalu i Thassos a desno silazite na zaobilazni put odakle birate da li ćete ka Halkidikiju (i aerodromu Makedonia) ili ka granici, pri čemu je isti taj smer i za Katerini i Atinu.
 
Toroni upravu si za egnatiu.Bili smo tamo 94,95,96te pa nebi da se umaram sa decom obilazeci okolne ulice.S obzirom da dobro poznajes Solun objasni malo poblize dali ima robnih kuca sa garderobom i skolskim priborom za decu negde u blizini cosmosa jer njega znam da nadjem a i obelezen je odlicno. U Solun nebih da ulazim tamo je strahovita guzva u saobracaju i samo gubim vreme dok se parkiram a deca se smo.
 
Krajem avgusta nije pocetak rasprodaja nego kraj, pazi da ih ne promasis. Ako hoces shopping centar Cosmos je skroz ok, ili u centru Soluna ulice Egnatia i jos dve tri parelelne, ne mozes da ih promasis, to je centar grada.

Zavisi čega rasprodaja. Vratio sam se odande 17.07. ko sada ide tamo (podrazumevam svojim prevozom) ne bi smeo da propusti odlazak u mega outlet (od Ikee prema solunu 2 semafora ili 2 stanice autobusima 3 i 27) u kome su mega popusti i traju od 15.07 do 31.07. u suterenu su prodavnice Puma, Admiral, Fila i na prvom spratu pored pokretnih stepenica LeeCooper de su recimo njihove košulje sa dugim rukavima 9€. Puma patike su od 19 do 35 € itd. Dobre cene su im i u Jumbo-u sada. Što se Kosmosa tiče, i tamo su neke rasprodaje ali on nije mesto gde ima ekstra jeftinih stvari,tamo su sve firmirane stvari - skupo i dobro. Itd itd.
 
Ima, prilično je upadljivo, na visokom stubu i povelikim slovima, što bi narod reko - vidi se iz aviona :) . Drugi semafor od Mega outleta je i Jumbo - dečija robna kuća, ko ima decu ne bi smeo da propusti, jeste da je 90% robe made in china ali je to originalan proizvod velikih svetskih brendova, kvalitetno i jeftinije nego kod 'naših' kineza. Npr moj mali je poblesaaveo za autićima iz crtaća Cars - originalan WaltDisney metalni autić odrađen gotovo do perfekcije košta od 3 - 5 €. Plastične varijante (1 - 3€) u Turbo Limaču koštaju 400-500 din. dok metalne nisam ni video... Pa ko voli...
 
Slavćemo NG u Grčkoj...doček u nekoj taverni u Paraliji, i po programu putovanja predviđenoje :

da 30.dec, dakle sredu, i 2.januar od 14h-19h-a to je subota, provedemo u Solunu

pročitah na ovoj temi da sredom i subotom prodavnice slabo rade...da li je do tačno?

ako neko može da mi kaže kakve su cene u ovo doba godine , da li imaju Božićna/ novogodišnja sniženja, gde kupovati (mega centri, ulice...ma, sve)....biću mu veoma zahvalna!!! :zper:

pozdrav:bye:
 
Moze li mi neko reci koja mesta se u Solunu najvise isplati posetiti,i da li se autobuska stanica nalazi blizu centra grada?Bicu smestena nekih 70 kilometara od Soluna,i zelim da ga vidim,ali mi se ne daju pare agencijama koje nas za 2-3 sata provedu kroz ceo grad,i naravno za to vreme nista ne vidim.Da li je lako snaci se u njemu?
Hvala!
 
Veoma teško. Nisam godinama bio u Solunu i kada sam prošle god hteo u onu poznatu ulicu autodelova nisam znao da je nađem. Toliko se izmenilo dojaja a parking.....to je priča za sebe. Ne vredi niko da ti ovde objašnjava čak i da zna Solun. Neće ti biti jasno 100 %
 

Back
Top