Linux savet ?

Акај

Elita
Poruka
15.631
До сада нисам користио Linux и интересује ме које су специфичности као и које су разлике у односу на Vistu коју имам сада на рачунару ?

Чујем да је за сигрице крш, али зато за програмирање као створен. Да ли могу на Linuxu нормално да слушам музику, гледам филмове и висим на Крсти на пример (можда питање звучи отрцано) ? :D
 
До сада нисам користио Linux и интересује ме које су специфичности као и које су разлике у односу на Vistu коју имам сада на рачунару ?

Чујем да је за сигрице крш, али зато за програмирање као створен. Да ли могу на Linuxu нормално да слушам музику, гледам филмове и висим на Крсти на пример (можда питање звучи отрцано) ? :D

Претпостављам да те не интересују техничке разлике и разлике "испод хаубе", него оно што можеш да видиш као обичан корисник рачунара?

1. Прво, 100 пута ће ти бити тежи за инсталацију и подешавање. Програми, драјвери и све остало се потпуно другачије инсталира него на Виндоусу/Висти. Тамо скинеш програм са нета, кликнеш дупло и инсталира се. На Линуксу имаш листу програма и одатле само бираш (чекираш) и он их сам инсталира. Има 500 заврзлама око тога шта је "open source" а шта није, па тако нећеш у старту моћи да имаш ни кодеке ни МП3 ни 3Д драјвере за графичку, него ћеш све то морати да инсталираш из резервних извора.

А ако све подесиш да буде како треба (или ти неко помогне):

2. Моћи ћеш да гледаш било који видео (један плејер у исто време отвара и AVI, WMV, Real, QuickTime, FLV и пушта ДВД-еве: нема потребе да имаш 3-4 плејера инсталирана).

3. Имаћеш моћне музичке плејере који пуштају МП3, интернет-радио, имају своје базе радио-станица по типу музике, опције за листе - ма све!

4. Интернет нормално ради, ту нема разлике. Једино што багује је флеш јер гута меморију. Значи, ако имаш 512MB RAM-а, ако отвориш страницу на Крсти типа "Шта слушате тренутно?" и отвориш таб са 20 ембедованих YouTube прозорчића, има читав комп да ти се заглупи. Слично и са сајтовима попут Блица, са милион флеш-реклама.

5. Линукс нема неке своје игре, осим оних глупих попут пасијанса и сл., али има моћан програмчић по имену WINE који покреће Windows игрице. За сада не раде све 100%, али се програмери труде да испоштују све најпопуларније игре. На пример, 100% раде World of Warcraft и сличне игре.

6. Апсолутно све што радиш на Висти, можеш и на Линуксу, само ћеш користити програме који су слични и раде исто, само се другачије зову. Резање дискова, едитовање видео и аудио фајлова, субтитл едиторе итд. OpenSource програме ћеш имати и на Линуксу. Mozilla Firefox на пример.

7. Имаћеш моћне десктоп-ефекте који раде лепо и са јако мало меморије, па ћеш моћи да одушевиш пријатеље како је моћан систем.

8. Последње, али не и најмање битно: Линуксом је немогуће закачити вирус на нету или преко туђег флеша. Значи, 100% безбедно сурфовање по најгорим порнографским и хакерским сајтовима.
 
Koji linux si koristio? Nemoj da plasis coveka. :P Nije odavno vise tako kao sto kazes. :)

1. Прво, 100 пута ће ти бити тежи за инсталацију и подешавање.
Da li je po tebi ovo komplikovano?
ubuntu 10.10 instalacija
tema gde je opisana custom instalacija

Програми, драјвери и све остало се потпуно другачије инсталира него на Виндоусу/Висти. Тамо скинеш програм са нета, кликнеш дупло и инсталира се. На Линуксу имаш листу програма и одатле само бираш (чекираш) и он их сам инсталира.
Svi programi koji imaju verziju za Ubuntu pored verzije za Windows, odavno se instaliraju pomocu dva klika. Nema nikakvo podesavanje jer sistem sve sam instalira. Recimo: Firefox, Skype, aMSN, Chrome, VLC player....
Postoji mogucnost da se program instalira iz Ubuntu Software Center-a. To je program sa listom programa (opisom i rejtingom) i dodataka koje je testirala ubuntu zajednica i koji ce 100% da rade. Lista sadrzi nekoliko 10 000 (a mozda i nekoliko 100 000) programa, tako da sve sto ti treba za normalan rad na racunaru, mozes da nadjes bez problema.

Има 500 заврзлама око тога шта је "open source" а шта није, па тако нећеш у старту моћи да имаш ни кодеке ни МП3 ни 3Д драјвере за графичку, него ћеш све то морати да инсталираш из резервних извора.
Odavno je resen taj problem. Sada je instalacija SVIH kodeka ponudjena prilikom instalacije sistema. Dovoljno je da se cekira i kada se zavrsi instalacija sistema, instalirace se i kodeci. U slucaju ako ne odgovaraju drajveri koji su po defaultu, sistem ce u prvih 5 minuta da ti ponudi da instaliras drajvere koji nisu open source. Dovoljno je da cekiras ponudjeni drajver, restartujes PC i gotovo.
Vecina drajvera je ukljucena u bazu drajvera, tako da ne bi trebalo da ima bilokakve probleme prilikom instalacije. Jedini problem je sa novijim komponentama, jer pojedine firme ne prave drajvere za ubuntu ili ne daju kod za drajvere, tako da posle ubuntu programeri moraju sami da prave sve iz pocetka.

Sto se tice flash player-a, istina je da malo vise guta RAM memoriju, ali nije mnogo strasno. Pogotovo ako se koristi Chromium. (Za neupucene to je google chrome. Jednostavno je google uzeo ceo web browser dodao mogucnost da spijunira i da cesce bude update, ali opet je sve isto. Ako mu odgovara Chrome, moze i njega da instalira.)



@Akay

Linux (ubuntu koji je za pocetnike) nije bauk. Pogledaj kako se instalira (ona prva dva linka) i pogledaj teme:

uputstvo u pdf formatu koje sam ja napravio i jos uvek je u alfa verziji :(

ubuntu 9.04 za pocetnike

Napomena: Ova dva tutorijala su za stariji ubuntu. U sustini je sve isto, mada postoje stvari koje su olaksane.


Prednosti u odnosu na Windows:
- brza instalacija
- prilikom instalacije (ako se odabere prvo live pokretanje) dok instaliras mozes normalno da koristis recimo mozillu, tako da ako negde zagusti, mozes da pitas nekoga da ti pomogne (a prvo se dogovoris da taj bude na netu u to vreme :) )
- kada se zavrsi instalacija, pored sistema dobijes i sve potrebe programe za normalan rad
- brze se pali i gasi racunar
- nije ti potreban antivirus jer ne postoje virusi
- nema potrebe za defregmentacijom, ciscenjem registara...
- bolja organizacija podataka i fajlova
- ako razdvojis home (podatke, desktop, podesavanja) od root-a (sistem) prilikom reinstalacije sistema, ne gubis u opste podatke na sistemskoj particiji i ostaju sva podesavanja.
- manji je beck up u odnosu na Windows, tako da kada zavrsis sa instalacijom sistema i podesavanjem, napravis backup, narezes na dvd i cim mislis da si nesto zeznuo ti uradis restore i za 15-tak minuta imas ponovo funkcionalan sistem. :)

Nedostaci:
- nisu sve hardverske komponente podrzane
- nema toliko igrica. Ako ne igras igrice aktivno, onda to nije problem
 
Poslednja izmena:
У бре Falko не остави ништа за друге..

мада и на Линуксима има игара које завређују пажњу тј могу да се играју са подједнаким жаром као и на другим платформама...

У Убунтуовим складиштима има око 32000 пакета па коме је то мало где ће наћи свашта нешто само ако зна за шта му програм треба ;)

Е сад, битан моменат при одабиру дистрибуције јесте познавање:
* конфигурације на којој хоћеш да користиш линукс
*намена рачунара
*лични афинитети по питању визуелног доживљаја...

Што се тиче наведених активности ту може да послужи и Papy Linux који можеш да користиш са CD/DVD/USB или да га инсталираш на хард на неку "препотопску" конфигурацију ;)
Иначе ако имаш неку пристојнију конфигурацију ( нпр да је на њој радила Виста) онда слободно накачи последњи Убунту (Кубунту) и уживај (наравно, пошто се мало привикнеш и истражиш могућности )..
 
Из исуства тврдим да та прича како је Линукс супер, брз и једноставан само ствара људе који постају огорчени на Линукс, па после отварају теме по форумима "Како да у потпуности избришем Линукс партицију".

Неки просечан корисник реши да инсталира Линукс, на пример Федору, при том све по ПС-у прати инсталационе инструкције и на крају инсталира драјвере за NVIDIA, рестартује компјутер и систем му се више никада не подигне. А при том је пре инсталирања драјвера инсталирао још којешта и када га неко пита "А шта си урадио?" он одговори "Не знам, инсталирао сам масу неких ствари и сад не ради". Колико времена треба таквом просечном кориснику или ономе ко му помаже, да схвати да је инсталирани драјвер у колизији са већ преинсталираним open-source драјвером, да није рекомпајлирао део кернела и да све што треба да уради јесте да из командне линије, у коју ће ући преко Alt+Ctrl+F2-6 када му се екран при дизању система замрзне, деинсталира драјвер и рестартује комп?

Или ако инсталира Убунту и одушевљено крене да својим онлајн контактима то објави, уђе у Empathy и види да ни поред све живе силе не може да постави аватар, а када, пратећи савете са неког форума, деинсталира одређене компоненте, након тога не може да подеси ник, него му стоји пун назив мејла. Или да MSN једноставно не ради, да постоји patch који се може наћи на bugzilla-и, али да апдејт-сервис једноставно по 10 дана и дуже не ради ништа по том питању. Или да покрене Скајп и одушевљено схвати да му звук толико крцка и прескаче да није у стању да води нормалан разговор јер се ништа не разуме. Колико времена ће му требати да испроба све оне варијације у конфигурационим фајловима за pulseaudio, себе као корисника додаје те у pulse, те у audio групу, па кад на крају ни то не ради, како да врати иконицу са звучником на панел када, слушајући нечији савет, потпуно уклони pulseaudio и схвати да му све сад ради?

Проблема има милион. Почетницима треба отворено рећи шта их потенцијално очекује око неких ствари за које су се навикли да под Виндоусом раде глатко и брзо. Можда ће добити систем у коме ће све радити апсолутно савршено, а можда нешто где ће требати да проводе сате или дане по форумима и IRC каналима како би нешто решили око рада апликације која им је потребна. А на такве ствари нарочито треба скренути пажњу апсолутним почетницима и незналицама који не намеравају да се уз одржавање свог система уједно школују за информатичаре.
 
možeš da visiš po krsti koliko hoćeš
sa fajeeerfoksom :worth:
:D :D :ok:

@it's (python)
ali , nema ih virusi ;) spartanski: no viri :cool:

ako nemaš neki drajver , ostavi ga bez tog drajvera , i onako je višak :cool:

filmove sve pušta u vlc i mplayeru (ali mora da se dodaju iz restricted repoa)
 
Poslednja izmena:
Ja ne kazem da je savrsen, vec da nije toliko veliki bauk kao sto ga mnogi predstavljaju. Vise ljudi (koji su studenti) su na moju preporuku kupili racunar sa ubuntu. Razlog: jeftiniji racunar, a ako im ne bude odgovarao ubuntu posle mesec dana, snimicu im Windows. Posle mesec dana niko nije hteo da se vrati na Windows.

Из исуства тврдим да та прича како је Линукс супер, брз и једноставан само ствара људе који постају огорчени на Линукс, па после отварају теме по форумима "Како да у потпуности избришем Линукс партицију".

A koliko ima ljudi koji se odvaze da probaju Ubuntu i vise im ne pada na pamet da se vrate na Windows? Koliki procenat njih se posle poduzeg koriscenja (ne mislim da ima instaliran sistem na racunaru a da ga ne koristi) vrati na Windows?

Неки просечан корисник реши да инсталира Линукс, на пример Федору,

Fedora nije za ljude koji se ranije nisu sretali sa pojedinim distribucijama koji su za totalne pocetnike.

при том све по ПС-у прати инсталационе инструкције и на крају инсталира драјвере за NVIDIA, рестартује компјутер и систем му се више никада не подигне. А при том је пре инсталирања драјвера инсталирао још којешта и када га неко пита "А шта си урадио?" он одговори "Не знам, инсталирао сам масу неких ствари и сад не ради". Колико времена треба таквом просечном кориснику или ономе ко му помаже, да схвати да је инсталирани драјвер у колизији са већ преинсталираним open-source драјвером, да није рекомпајлирао део кернела и да све што треба да уради јесте да из командне линије, у коју ће ући преко Alt+Ctrl+F2-6 када му се екран при дизању система замрзне, деинсталира драјвер и рестартује комп?

Takve situacije su retke. Ne kazem da se ne javljaju. Najveci problem je sto proizvodjaci kartica ne prave drajvere za linux distribucije ili prave drajvere zatvorenog koda. Meni je do sada na svih 10-tak racunara (na mojim, moje sestre i burazerovim) radilo bez problema. Ili su radili po defaultu ili je Ubuntu sam ponudio da instalira odgovarajuce drajvere. Problem sa drajverima za grafiku se javljaju ako koristis pojedine distribucije koje ne prate toliko razvoj hardvera ili ako koristis razvojne verzije. Probaj ubuntu LTS verziju (ili neku njegovu derivaciju) i 95% nece ti se pojaviti problem sa grafikom.

Isti problem moze da se pojavi i kod korisnika koji sam reinstalira Windows. Uradi reinstalaciju, skine neodgovarajuci drajver sa interneta, i javi se problem.

Ako neko nema iskustva sa reinstalacijom sistema, ne treba da radi ono sto ne zna bez strucne pomoci.


Или ако инсталира Убунту и одушевљено крене да својим онлајн контактима то објави, уђе у Empathy и види да ни поред све живе силе не може да постави аватар, а када, пратећи савете са неког форума, деинсталира одређене компоненте, након тога не може да подеси ник, него му стоји пун назив мејла.Или да MSN једноставно не ради, да постоји patch који се може наћи на bugzilla-и, али да апдејт-сервис једноставно по 10 дана и дуже не ради ништа по том питању.
Za to nisu krivi tvorci sistema vec tim koji je pravio Empathy. Do sada nisam sreo osobu koji koristi Empathy. Svi koriste Pidgin, emesene, amsn i sl.



Или да покрене Скајп и одушевљено схвати да му звук толико крцка и прескаче да није у стању да води нормалан разговор јер се ништа не разуме. Колико времена ће му требати да испроба све оне варијације у конфигурационим фајловима за pulseaudio, себе као корисника додаје те у pulse, те у audio групу, па кад на крају ни то не ради, како да врати иконицу са звучником на панел када, слушајући нечији савет, потпуно уклони pulseaudio и схвати да му све сад ради?
Na takve probleme nisam naisao niti mi se neko obratio sa takvim problemom.

Проблема има милион. Почетницима треба отворено рећи шта их потенцијално очекује око неких ствари за које су се навикли да под Виндоусом раде глатко и брзо.
Na primer?

Можда ће добити систем у коме ће све радити апсолутно савршено, а можда нешто где ће требати да проводе сате или дане по форумима и IRC каналима како би нешто решили око рада апликације која им је потребна. А на такве ствари нарочито треба скренути пажњу апсолутним почетницима и незналицама који не намеравају да се уз одржавање свог система уједно школују за информатичаре.

Apsolutnim pocetnicima ne bih preporucio ni Windows sami da instaliraju i podesavaju. Prvi put je dobro da imaju nekog iskusnije pored, koji ce da objasni tok instalacije i kako se vrsi podesavanje.


Ako se gleda efektivno potrebno vreme za podesavanje i odrzavanje ubuntu-a sa potrebnim vremonom za podesavanje i odrzavanje Windowsa, mozes videti da je ubuntu u prednosti u odnosu na Windows. Nema potrebe da procesljavas antivirusom/Spybot Destroyer-om racunar, ne moras da cistis registre, ne moras da vrsis defregmentaciju hdd-a, ne moras da cistis smece koje produkuje Windows, ne moras da radis toliko cesto reinstalaciju sistema...

P.S: Koliko para, toliko i muzike
P.S2: Jesi li koristio ubuntu 10.10?
 
Poslednja izmena:
До сада нисам користио Linux и интересује ме које су специфичности као и које су разлике у односу на Vistu коју имам сада на рачунару ?

Чујем да је за сигрице крш, али зато за програмирање као створен. Да ли могу на Linuxu нормално да слушам музику, гледам филмове и висим на Крсти на пример (можда питање звучи отрцано) ? :D

1. Do linux-a sam dosao slucajno (Radoznalost)
2. Na Krstarici sam pokupio 90% informacija koje su mi trebale da bih opusteno koristio npr. Ubuntu
3. Trenutno u Srbiji postaje popularno ono sto je na zapadu odavno..licenca..i uzima maha i uzima para.
4. Sad se ta moja Radoznalost isplatila pa mi Linux otvara vrata tamo gde Microsoft nece
 
samo bih hteo da dodam
da na starije računare , nije poželjno a ponekad ni moguće
instalirati NAJ-noviju distribuciju :rumenko:
(jer kod nas ih ima puno , okvirno su proizvedeni pre 5-6-7 god.
i imaju ispod 256 ili 384 MB RAM-a )
dok za prethodne verzije prestaje podrška sa sigurnosnim zakrpama posle nekog vremena

ranije je bilo pravilo i stalno je bila preporuka "na starijem računaru sigurno radi"

Postoje "lakše" distribucije ali i one nisu podjednako lake što se tiče hardverske zahtevnosti :(
šta raditi u tom slučaju to je dobro pitanje :think:

obično najveći potrošač memorije je desktop (novi gnome ili kde 4 ) ali mislim da
manje vuče od pandana - sedmice :D
 
Poslednja izmena:
Kakvu konfiguraciju imas? Koju graficku imas? Jel u pitanju laptop ili klasican komp?

Grafika - ATI neka 256 mb DDR4
Memorija - 2GB DDR2
PROCESOR - INTEL duo 1.90
MATIČNA - GIGABAYTE P35C-DS3R
HARD - 320GB

itd...


Kako ti se čini ? I kada sam već tu, da pitam šta misliš o eventualnim promenama konfiguracije i kada je najbolje vreme za promenu ?
 
Grafika - ATI neka 256 mb DDR4
Memorija - 2GB DDR2
PROCESOR - INTEL duo 1.90
MATIČNA - GIGABAYTE P35C-DS3R
HARD - 320GB

itd...


Kako ti se čini ? I kada sam već tu, da pitam šta misliš o eventualnim promenama konfiguracije i kada je najbolje vreme za promenu ?

Ne bi trebalo da ti pravi probleme graficka kartica. Napravi butabilan disk (ili usb) i onda pokreni sistem sa diska kao live verziju (bez instaliranja). Ako se pokrene bez problema, onda mozes da instaliras. Preporucio bih ti da ostavis i Vistu (tj da imas oba sistema na racunaru) za svaki slucaj. Cisto da imas alternativu u slucaju ako ti se ne svidi ili ako se bude pojavio neki neplanirani problem.

Sto se tice nadogradnje, ja sam u fazonu da dobitnu kombinaciju ne menjam ako za to ne postoji neka potreba. ;)
Ako komp ne koristis za igrice ili za rad sa nekim programom za 3D modeliranje, nema potrebe da nadogradjujes racunar.

Sta misle ostali?

Bolje da imas nekoliko misljenja. Ipak vise njih su obicno pametniji od jedne osobe ;)
 
Poslednja izmena:
Teško je reći za atijeve grafičke :rumenko:
ako se podigne sa tog butabilnog diska onda funkcioniše ;)
posle toga ,ili će da ima ili neće 3d mogućnosti , zavisi od čipa.

Mogu da se stave i sve novije distribucije.
Muzika internet i video , oni će da se puštaju

sasvim je solidna mašina ;)
 
Не пљујем по Линуксу. То би било глупо јер га користим као примарни ОС.

Само кажем на шта човек треба да буде спреман ако реши да га самостално инсталира, а при том није вичан рачунарима. Неко ће се снаћи, неко неће. Некоме ће из прве све да ради, неко ће морати да потроши дане истраживања да би схватио да је његова конфигурација међу оних 10% (или 5%, или 20% небитно) где нешто једноставно не ради глатко. Неко ће то решити, а неко ће узети да пљује по Линуксу због тога. Нема опште оцене, само треба људе припремити.
 
Ја сам од људи чуо најчешће искуства каква помиње It's и то ме је највише одбило од Линукса. :confused:

И такође имам питање за све на теми:

1. Да ли вам заиста баш све ради како треба, тј. препознаје конфигурацију без личног инсталирања драјвера, раде апликације и сл. и да ли заиста тврдите да ће се мало упућенији почетник у томе снаћи?

2. Колико су развијене апликације за векторску графику и припрему за штампу?

3. Који Линукс препоручујете? Видим да је Убунту много популаран, али њега су ми баш оцрнили као најбангавији. :confused:

4. Има ли неке битне разлике између KDE и Gnome? Чуо сам да је то као да имаш два различита Линукса, јер су комплетно другачији програми.

Хвала свима на одговорима. :)
 
eh sad , nešto radi nešto ne radi , za nešto mora da se uzme editor i prepravi .conf
8.gif
109.gif

drajveri on ih ima za sve moguće hardvere , ali uvek svi kupe neki novi hardver pa posle ispadne ubuntu ćosav :roll:

za vektorsku grafiku nisu u potpunosti kompatibilne sa postojećim formatima

u linuksu je desktop odvojen od sistema ili jezgra sa svime dobrim i manje dobrim što iz toga proizilazi
 
Ја сам од људи чуо најчешће искуства каква помиње It's и то ме је највише одбило од Линукса. :confused:

И такође имам питање за све на теми:

1. Да ли вам заиста баш све ради како треба, тј. препознаје конфигурацију без личног инсталирања драјвера, раде апликације и сл. и да ли заиста тврдите да ће се мало упућенији почетник у томе снаћи?
Ja imam Linux Mint 10, i radi sve. Kad sam instalirao mint sve je radilo kako treba, jer je mint sve sam odradio. Mogao sam odmah da slusam muziku, gledam filmove, surfujem na netu, gledam youtube., itd... (to moze i sa live cd-a)
Jedino sam morao da instaliram drajvere za graficku, ali zato sto sam hteo da aktiviram desktop cube. Ali ti drajveri se jednostavno instaliraju. (administration>additional drivers.... kad ti to otvori moras malo da cekas 5-10sec da nadje drajvere na netu, izbaci ti listu ponudjenih izaberes recommended, i mint skine drajvere sa neta i instalira ih. Vrlo jednostavno) I to ti je cela prica oko drajvera na mintu.

3. Који Линукс препоручујете? Видим да је Убунту много популаран, али њега су ми баш оцрнили као најбангавији. :confused:
MINT!

4. Има ли неке битне разлике између KDE и Gnome? Чуо сам да је то као да имаш два различита Линукса, јер су комплетно другачији програми.
Ima razlike. Ja koristim gnome, cisto iz navike. Skines gnome i kde distribucije koju zelis, probaj sa live cd-a sistem, pa koji ti se vise svidi instaliraj.
 
Poslednja izmena:

Back
Top