Da li znate

Slonovi u zoološkim vrtovima spavaju četiri do šest sati dnevno,
ali u svom prirodnom okruženju slonovi su odmarali samo dva sata,uglavnom noću.
Slonovi su ponekad ostajali budni po nekoliko dana.Za to vreme su putovali na velike udaljenosti.
 
Svako stopalo se sastoji od 26 kostiju, 30 zglobova i više od 100 mišića, tetiva i ligamenata,
koji svi zajedno rade da bi pružili podršku,ravnotežu i pokretljivost.
Mogu se grupisati u 3 dela:
[1, 2]: Tarzalne kosti (7)
Metatarzalne kosti (5)
stopalo-za-web-590x260.jpg
 
Kada ste tužni i nemate apetit, krenite u kupovinu trešnja, malina, paradajiza, kečapa, paprike…
Hrana crvene boje čini ljude srećnijim i podstiče apetit, pokazala su istraživanja kompanije “Grin end blek čokolade”.
Psiholog dr Kristi Ferguson ističe da je crvena moćna boja i da podstiče apetit kao i da je povezana sa osećanjima intimnosti, strasti, energije i seksualnosti.
 
U deliću sekunde, munja zagreva vazduh oko sebe do neverovatnih temperatura – čak 54.000 °F (30.000 °C).
To je pet puta toplije od površine Sunca! Zagrejani vazduh se eksplozivno širi, stvarajući udarni talas dok se okolni vazduh brzo kompresuje.
Lightning-strike-633252-590x260.jpg
 
Istraživanja nam govore da je od svih stvari oko kojih se parovi svađaju novac često na vrhu liste.
U nedavnom istraživanju, 48 odsto parova je priznalo da se svađaju oko novca, a 60 odsto njih je reklo da je najveći razlog za svađu druga osoba je trošila novac.
Druga anketa nam govori da je finansijska nevera ili skrivanje kupovine od partnera bila uzrok jedne trećine svađa oko novca.
 
Daleke 1809. godine španski grad Hueskar objavio je rat Danskoj. Ubrzo, to je sve zaboravljeno, nikada nije ispaljen ni jedan hitac u ovom ratu, nikada niko nije povređen. Ali ni mir nije zvanično potpisan. Sve do 1981. kada su istoričari pronašli zvaničnu objavu rata i uticali na zvaničnike da potpišu mirovni sporazum.
 
Za razliku od naše planete kojoj treba godinu dana da završi krug oko Sunca Neptunu je za to potrebno oko 165 godina.
Ako znamo da je ova planeta orkrivena tek 1846. zaključićemo da je od tada do danas jedva uspela da jednom okruži oko Sunca.
 
Najveca biblioteka na svetu je Kongresna biblioteka u Sjedinjenim Državama.
Ona broji oko 162 miliona knjiga koje su raspoređene na policama dužine preko 1.330 km.
da-li-znate-koja-je-najveca-svetska-biblioteka334.jpg
 
Ostrvska država Kiribati se istovremeno nalazi na severnoj, južnoj, istočnoj i zapadnoj polulopti planete Zemlje.
To je posebno zanimljivo ako se uzme u obzir da Kiribati imaju kopnenu površinu od tek 811 km2.
 
Rembrandt
Ovaj čuveni slikar, koji se smatra centralnom figurom impresionističkog pokreta, vodio je relativno zdrav život sve do poslednjih godina, kada je patio od reumatoidnog artritisa. To je progresivni nivo deformiteta na rukama i ankiloza, bolest koja otežava kretanje. Međutim, to ga nikada nije sprečilo da slika.

Iako je mogao da drži četkicu, bila mu je potrebna stalna pomoć od drugih koji bi ga pridržavali na mestu dok je slikao.
Kada je 2004. godine izvršena analiza većine njegovih slika, dokazano je da je Rembrandt patio od stereosorpcije, što je otežavalo njegovu sposobnost da doživi treću dimenziju.Ako se bliže pogledaju njegovi portreti, posebno oči subjekata, može se uočiti blago odstupanje koje pokazuje način na koji je video život.
 
Umetnost je nekada bila deo Olimpijskih igara

Olimpijske igre kakve danas poznajemo nisu uvek bile ovakve. Ova stara tradicija, koja datira još iz vremena starih Grka, u jednom periodu je uključivala umetnost u igre. Baron Pjer de Kuberten, pokretač modernih Olimpijskih igara, poigravao se idejom da igre treba da uključe i talentovane sportiste i darovite umetnike.Zahvaljujući njemu i njegovom zalaganju, od 1912. do 1948. godine dodeljivane su medalje za remek dela arhitekture i likovne, muzičke i književne umetnosti inspirisane sportom
 
Po ugledu na vizantijski novac srpski kralj Radoslav (1228-1234.) u Starom Rasu prvi je započeo kovanje novca od srebra i bakra.
Nažalost, jako mali broj tih novčića sačuvano je do naših dana.
znate-li-od-kada-potice-prva-srpska-kovanica645.jpg
 
Fudbalska reprezentacija Islanda bila je najprijatnije iznenađenje prvenstva Evrope održanog u Francuskoj 2016. godine. Proporcionalno broju stanovnika oni su imali i najveću podršku tokom turnira. Procenjuje se da je oko 12% od ukupne populacije Islanda otputovalo put Francuske da bodri svoj nacionalni tim.
 
Knez Mihailo je 1843. godine u današnjoj ulici Kralja Petra u centru grada otvorio svoje velelepno zdanje na 3 sprata. Ubrzo ova zgrada postaje prvi hotel evropskog renomea u Beogradu pod imenom Kod jelena. Kada 10-ak godina kasnije knez Aleksandar Karađorđević otvara hotel Srpska kruna u narodu poznatiji pod imenom Novo zdanje hotel Kod jelena dobija nadimak Staro zdanje i ostaje pod tim imenom upisan u istoriji grada...
bp_1898_hotel-Staro-zdanje_novosti.jpg
 
Planinski venac Alpa se prostire na teritoriji 8 evropskih država uključujući Monako i Lihtenštajn. Na planinama se nalazi čak 82 vrha viša od 4.000 m među kojima je najviši Mon Blan na granici Italije i Francuske visine 4.810 m. Sa druge strane, na granici Italije i Austrije pronađena je misteriozna mumija stara preko 5.000 godina.
da-li-ste-znali-ove-informacije-o-alpima464.jpg
 
Crvenokosih ili riđokosih stanovnika mnoge je manje od onih sa plavom ili tamnom bojom kose. Zbog toga su im neki narodi kroz istoriju pripisivali mnoge natprirodne, često i veštičije, osobine. Statistika kaže da je Škotska država na svetu sa najvišim procentom riđokosih. Oko 13% stanovnika ove države ima crvenu boju kose.
 
Najjači cunami koji je pogodio planetu Zemlju?
Nije to onaj koji je 2004. razorio priobalje Indijskog okeana.
Naučnici su pronašli dokaze da je pre 3,5 miliona godina u okean naše planete
pao meteor koji je prouzrokovao cunami talas koji je više puta obavio celu Zemljinu kuglu.
 

Back
Top