Будизам...

Ispravna i pogrešna pažnja

Monasi, uklanjanje nečistoća je za onoga koji zna i vidi. Kažem vam, nije za onoga ko ne zna i ne vidi. A šta to on zna i vidi? Ispravnu pažnju i pogrešnu pažnju. Kada je monah nepažljiv, još nenastale nečistoće nastaju, a one već nastale se uvećavaju. Kada je monah pažljiv, još nenastale nečistoće ne nastaju, a već nastale nečistoće nestaju.

Buda
Sabbasava sutta, MN 2


prayers.jpg
 
Ispravan napor

Buda je mnogo puta isticao potrebu za naporom, za marljivošću, trudom i upornom istrajnošću. Razlog zašto je napor ključan leži u tome da svako sam za sebe mora da se izbori za sopstveno oslobođenje. Buda čini ono što može pokazujući gde je put oslobođenja. Za ostalo je neophodno praktikovanje tog puta, a to je zadatak koji traži energiju. Ta energija biće uložena u negovanje uma, a to je centralna tačka čitavog puta. Polazna pozicija jeste zamućen um, pun strasti i obmana; cilj jeste oslobođeni um, pročišćen i obasjan mudrošću. Ono što se nalazi između to dvoje jeste neprekidni napor da se zamućeni um transformiše u oslobođeni um. Ovaj posao samopročišćenja nije lak, ali nije ni nemoguć. Sam Buda i njegovi učenici predstavljaju živi dokaz da ovaj zadatak nije nemoguć. Oni nas takođe uveravaju da svako ko sledi put može stići do istog cilja. Ali ono što je za to neophodno jeste napor, vežbanje vođeno odlučnošću: "Necu odustati od svojih napora sve dok ne dostignem ono što jeste dostižno čvrstom istrajnošću, energičnošću i trudom."

Bhikkhu Bodhi: The Noble Eightfold Path


slika.png
 
"Necu odustati od svojih napora sve dok ne dostignem ono što jeste dostižno čvrstom istrajnošću, energičnošću i trudom."

А шта је са резултатима?
Да ли је однос као у Бхагавадгити где се каже да треба делати невезано за резултате делања, односно не бринући се да ли ће резултати уследити, битно да си урадио шта треба...
 
Put preporađanja

Iz kontakta čula sa nekim objektom nastaje osećaj. Iz osećaja nastaje naša reakcija. To je ono što nas drži u krugu rađanja i umiranja. Naše reakcije na osećaje su naša karta za put preporađanja.

Ayya Khema: Being Nobody, Going Nowhere


6a00d8341cb0ee53ef0148c75de1a8970c-pi
 
А шта је са резултатима?
Да ли је однос као у Бхагавадгити где се каже да треба делати невезано за резултате делања, односно не бринући се да ли ће резултати уследити, битно да си урадио шта треба...

Odnos nastaje kroz filter iskustva. Da bi se tekst razumeo, prvo mora da se razume um koji izgovara te reci. Reci su obmana. Potrebno je da um transcendentira reci i ode iza njih...da um vidi direktno um: da svest posmatra svest.

Um koji deluje nevezano za rezultate delanja je slobodan um. On cini ono sto je potrebno od momenta do momenta ne cineci nesto "da bi" vec cini "zbog"; oslobodjen namere. Ne postoji put do takve slobode. Takva sloboda nastaje kroz dublje razumevanje. Ali postoji put do dubljeg razumevanja.
 
Хвала! :)
Put preporađanja

Iz kontakta čula sa nekim objektom nastaje osećaj. Iz osećaja nastaje naša reakcija. To je ono što nas drži u krugu rađanja i umiranja. Naše reakcije na osećaje su naša karta za put preporađanja.

Ayya Khema: Being Nobody, Going Nowhere


6a00d8341cb0ee53ef0148c75de1a8970c-pi

Тако ја себе видим - фрајер за метро голдвин мајер...
 
Prelazak bujice

"Kažite mi, dragi gospodine, kako ste vi prešli preko ove bujice [života]?".

"Ja sam, prijatelju, preko ove bujice prešao ne zaustavljajući se u mestu i ne jureći suviše napred."

"Ali kako ste, dragi gospodine, prešli preko ove bujice ne zaustavljajući se u mestu i ne jureći suviše napred?"

"Kada sam se zaustavljao u mestu, tonuo sam, ali kada sam jurio suviše napred upadao sam u vrtlog. Tako sam prešao preko ove bujice. ne zaustavljajući se u mestu i ne jureći suviše napred."

Buda
Ogha sutta, SN I.1



toowoomba-flood-2011.jpg
 
Budizam

Budizam ima obeležja kakva bi se mogla očekivati od jedne kosmičke religije budućnosti: on nadilazi ličnog Boga, izbegava
dogmu i teologiju; pokriva i materijalno i nematerijalno, a zasnovan je na religijskom osećanju koje, polazeći od iskustva svih stvari, prirodnih i duhovnih, stremi jednom sadržajnom jedinstvu.

Albert Einstein


Albert-Einstein-2.jpg
 
Reče jedan licemerni naučnik... more... što nije živeo tako nego nije hteo da prihvati šireći Univerzum jerbo tu nema (navodno) Boga?!
Fotoelektrični efekat za fotoelektrični efekat ali taj nije bio ni B od budizma.

Ovako sam čuo:
Jednom prilikom jedan učenik upita monaha Ajbe:
Učitelju, učitelju, E=mc[SUP]2[/SUP]?
Ovaj mu odgovori:
Eee, tako je bilo i davne 587. u Daržilingu, pored klupe stara ptica i dalje čeka na mrvice prolaznika.
 
MLAD MESEC - četvrtak, 22. mart 2012.

Ako neko pobedi u boju
hiljadu puta po hiljadu ljudi,
a drugi pobedi jedino samoga sebe,
taj je drugi nenadmašni pobednik.

Dhammapada strofa 103

Ova strofa nije odobravanje bilo kakve vrste nasilja. Ona govori o prepoznavanju onoga što je istinski vredno. Kad ego vidi sebe kao heroja, tu su i problemi. Dhamma kaže da nijedno od dostignuća ega nije važno. Ono što jeste bitno jeste zadatak odlaganja naših vezanosti za i identifikovanja sa tom mentalnom strukturom koju zovemo ego. No, ako u svojoj praksi demonizujemo taj ego, time stvari samo činimo još težim. Ovladavnju samim sobom ne doprinosimo time što samo kritikujemo svoje neugodno iskustvo ograničenog bića. Umesto toga, reč jo o istraživanju sve dok ne vidimo stvari kakve zapravo jesu. U svemu tome i ego ima svoje emsto. On je konvencija ili navika percepcije koja ima prirodnu funkciju. Ali greška koju pravimo je u tome da pretpostavljamo da je to ono ko i što mi zaista jesmo.

S ljubavlju
monah Munindo
 
Naša dobra dela

Kao što se čovjeku koji je dugo bio odsutan, pa se sretno vrati iz daljine,
raduju rođaci i znanci dobrodošlicom na povratku -
isto tako i dobrotvora kad s ovog svijeta otiđe na drugi
dobra djela dočekuju prijateljski kao rođaci povratnika.

Buda,
Dhammapada, strofe 219-220


dmc0208l.jpg
 
Dve stvari koje peku savest

Postoje dve stvari koje peku savest. Koje dve? Jedna je kad čovek učini loše delo telom, govorom i mišlju, a druga je kad propusti da učini dobro delo telom, govorom i mišlju. I kada čovek o tome kasnije razmišlja, to su dve stvari koje peku njegovu savest.

Buda
AN II.3


4319478371_4ecfc5307f.jpg
 
Mi hvalimo bogove

Mi hvalimo bogove, ali i oni sami u vlasti su sudbine;
otuda, sudbina zaslužuje našu hvalu. Ali sudbina može dati
tek neizbežni plod kojim rađa naša kamma.

Ako je plod uslovljen kammom, kakve koristi i od bogova i od sudbine?
Zato, svu svoju hvalu uputite dobrim delima, jer nad njima
čak ni sudbina nema nikakvu moć.

Monah Bhartrhari: Satakatraya


Greek_mythology.jpg
 

Back
Top