Armageddon

Armageddon - povijesno objašnjenje : pojam najčešće vezan uz proročanstvo o kraju svijeta. Riječ se pojavljuje u Bibliji u Novom Zavjetu, točnije u Otkrivenju (Apokalipsi) sv. Ivana, glava šesnaesta, redak šesnaesti. Tekst glasi: "I vidjeh: iz usta Zmajevih i iz usta Zvijerinih i iz usta Lažnoga proroka izlaze tri duha nečista, kao žabe. To su dusi zloduha što čine znamenja, a pođoše sabrati kraljeve svega svijeta na rat za Dan veliki Boga Svevladara. [...] I skupiše ih na mjesto koje se hebrejski zove Harmagedon."
Riječ Harmagedon (tj. engleski Armageddon) dolazi od hebrejskog izraza Har Megiddo, a znači Brdo Megiddo. Tamo bi se na sudnji dan trebala dogoditi konačna bitka između snaga dobra i zla.

Na lokalitetu Megiddo tijekom povijesti su se već odigrale tri izrazito važne bitke.
*Prva poznata bitka dogodila se oko 1457 pr. Kr. i u njoj su egipatske snage pod faraonom Tutmozisom III. uništile koaliciju kanaanskih vladara, predvođenu kraljem Kadeša.

**Druga povijesna bitka na lokaciji Megiddo odigrala se 609. godine pr. Kr. između egipatske vojske i židovskog kralja Jošije.

***Treća važna bitka kod Megidda odigrala se u prvom svjetskom ratu , kad su britanske snage potpomognute trupama Lawrencea od Arabije porazile tri turske armije .

http://www.dnevno.hr/ekalendar/zanimljivosti-iz-povijesti/38905-znacenje-pojma-armageddon.html
 
Армагедон (од хеб. הַר מְגִדּוֹ, у преводу планина Мегидо; грч. Ἁρμαγεδών Harmagedōn,[SUP][1][/SUP][SUP][2][/SUP] лат. Armagedōn[SUP][3][/SUP]) је према Библији, место битке током смака света, које се интерпретира и у буквалном и у симболичном значењу. Реч армагедон у обичном говору се односи на било који сценарио краја света.
Према хилијастичкој (миленаристичкој) интерпретацији хришћанства, месија (Исус Христ) ће се вратити на земљу и поразити Антихриста („Звер“) и Сатану у бици код Армагедона. Сатана ће затим бити бачен у амбис или рупу без дна на хиљаду година, током којих ће Исус владати на земљи. Након што буде ослобођен из амбиса, Сатана ће скупитиГога и Магога са сва четири краја Земље. Они ће се окружити логор „светих“ и „град љубазни“ (мисли се наЈерусалим). Са неба Бог ће на земљу бацити пламен која ће их прогутати. Ђаво, смрт, пакао и они који нису уписани у Књигу живота ће бити бачено у Гехену (огњено језеро које гори од сумпора).
Реч армагедон се појављује само једном у грчком преводу Новог завета у Откровењу Јовановом. Она потиче од хебрејског хар магидо (הר מגידו), што значи „планина Мегидо“. Мегидо је брдо на ком су грађене античке тврђаве да чувају главни пут Via Maris, који повезује стари Египат са Местопотамијом. Мегидо је поприште неколико битака, укључујући оне из 1469. п. н. е. и 609. п. н. е.. Данашњи Мегидо је градић око 40 km југозападно од јужне обале Галилејског језера.
http://sr.wikipedia.org/sr/Армагедон
 
Otkud sad ova tema?
Bas ova?
Mene ne zanima sta povijesnicari pricaju, niti sam neobavestena za sta je Amargedon sinonim.
Ako jednoj akciji hvatanja pedofila u Beogradu daju naziv "Akcija "Armagedon", znaci li to urpavo ono sto u krajnjem slucaju i(smislu) i znaci: Borba dobra protiv zla?
 
" Kad govorimo o Harmagedonu i događajima oko njega, valja znati kako ne vjeruju samo Jehovini svjedoci u nekakvu buduću bitku kod Harmagedona i nakon toga uspostavu „tisućugodišnjeg kraljevstva mira“. Jer se „Milenarizam“ (kako se naziva takvo vjerovanje) danas sačuvao u nekim manjim vjerskim zajednicama poput adventista sedmog dana, mormona, baptista i već spomenutih Jehovinih svjedoka.

Zašto „Milenarizam“? Jer dolazi od latinske riječi mille = tisuća ili hilijazam (od grčke riječi hilius = tisuću) i predstavlja učenje prema kojemu će se Krist prije svršetka svijeta vratiti na Zemlju i na njoj uspostaviti tisućugodišnje kraljevstvo mira s uskrslima na vječni život.

Iako tragove milenarizma susrećemo u prvim stoljećima Crkve te u srednjem vijeku. Crkva je takvo učenje odavno osudila kao heretično i Katekizam u paragrafu 676 kaže:
Ta Antikristova obmana već se ocrtava u svijetu svaki put kad se hoće u povijesti ispuniti mesijansku nadu koja se može dovršiti samo onkraj povijesti kroz eshatonski sud: Crkva je, i pod njegovim ublaženim oblikom, odbacila krivotvorenje budućeg Kraljevstva Božjega pod imenom milenarizma, osobito pod političkim oblikom jednoga sekulariziranog mesijanizma, "u svojoj biti izopačenoga".

No da previše ne kompliciramo i odem u širinu stvari, jasno je da će pripadnici onih vjerskih zajednica koje vjeruju u takvo što (milinerizam), potencirati razgovor o Haramagedonu i uvjeravati da će se ta bitka, u budućnosti doslovno dogoditi prema citatu iz Otkrivenja 16,13-16
13 I vidjeh: iz usta Zmajevih i iz usta Zvijerinih i iz usta Lažnoga proroka izlaze tri duha nečista, kao žabe.
14 To su dusi zloduha što čine znamenja, a pođoše sabrati kraljeve svega svijeta na rat za Dan veliki Boga Svevladara.
15 Evo dolazim kao tat! Blažen onaj koji bdije i čuva haljine svoje da ne ide gol te mu se ne vidi sramota!
16 I skupiše ih na mjesto koje se hebrejski zove Harmagedon.


Vidljivo je da se radi o
apokaliptičkom izražaju koji je pun simbolike. Pa je i u ovom slučaju uzeta simbolika planine Megiddo između drevne Samarije i Galileje (mjesto zvano "Armageddon") gdje su se odvijale bezbrojne bitke a jedna od većih je ona iz 15. st. p.n.e između egipatske snage pod zapovjedništvom faraona Tutmozisa III i velikog kanaanske koalicije kralj Kadeša. Zatim ona iz 609 p.n.e između Egipta i Judeje.
Isto tako rimski vojskovođa Tit je na tom mjestu okupio vojsku i od tamo pošao opsjedati Jeruzalem te na kraju uništio židovski hram.
Dakle radi se o opisima prošlih događanja koji se koriste simbolički u skladu s običajem onoga vremena i podneblja, te se ne mogu ti događaji gurati u budućnost, što neke vjerske zajednice nažalost čine.

I na kraju
Apokalipsa je naziv za posljednju knjigu u Bibliji. Dolazi od glagola apokalupto, „da bi se otkrilo“, Hrvatski prijevod „Otkrivenje“ doslovan je prijevod grčkoga izraza Ἀποκάλυψις (Apokálypsis).

Dakle nije Apolaklipsa isto što i Harmagedon."

http://www.katolicki.info/forum/viewtopic.php?f=3&t=811
 
Poštovani,

Korisnik *BILJA* je upravo odgovorio na tekst koji pratite "Armageddon" u sklopu bloga "123loncar".

Tekst se nalazi na adresi:
http://forum.krstarica.com/entry.php/40675-Armageddon?goto=newpost

Tekst poslate poruke:

***************
Otkud sad ova tema?
Bas ova?
Mene ne zanima sta povijesnicari pricaju, niti sam neobavestena za sta je Amargedon sinonim.
Ako jednoj akciji hvatanja pedofila daju naziv "Akcija "Armagedon", znaci li to urpavo ono sto u krajnjem slucaju i(smislu) i znaci: Borba dobra protiv zla?

Radi ove historije, armagedonska dolina je postala simbol posljednjeg sukoba između Boga i sila zla. Riječ “Armagedon” se pojavljuje samo u Otkrivenju 16:16: “Skupiše ih na mjesto koje se hebrejski zove Harmagedon.” Ovo se odnosi na kraljeve, lojalne Antikristu, koji se skupljaju radi posljednjeg napada na Izrael. U Armagedonu će Bog izliti “’čašu vina svoga uskipjelog’ gnjeva” (Otkrivenje 16:19), a Antikrist i njegovi sljedbenici će biti svrgnuti i poraženi. “Armagedon” je postao uopšteni izraz koji se odnosi na kraj svijeta, ne samo na borbu koja će se odigrati na Megidskom polju.

.....tako nekako bilo je na svom početku , pitanje - pa pošto završih sa uvertirnim citatima , možda nešto i kažem....no jako je , kako da kažem , neugodno, jer pitanje je direktno , kratko autoritativno...toliko autoritativno , nekako naredbodamno - ima moći povinovanja , da čovek naprosto u takvim situacijama ne treba ni da odgovori...možda smisli nekakva smorna , ponizna , idiotsko lakejska trabunjanja - tek da odgovori i ispuni vremensku prazninu....
...gotovo mihajličevski odgovor , ma ne oblomovski - ipak , mihajlovičevski odgovor bi pasovao savršeno , pred uzvišenim naredbodavnim autoritetom ....dakle , vaša blagorodstva , ja nisam iz zlih i lukavih skrivenih namera , ovu stvar ovako pokrenuo...čista je slučajnost , nespretna i nenamerna...ja imam potrebu da neke stvari označim , da ne zaboravim njihova značenja ...naime , moja invalidna zaboravnost to potrebuje , kako bih ostao u sveri društveno prihvatljive normalnosti i uvažavanja određenih pojmova i značenja...pa tako je i u ovom slučaju , značenja ove svete i uzvišene reči...ako ovakvog beleženja ne bi bilo , moja invalidna zaboravnost bi istisla to društveno prihvatljivo , svima znano značenje , i smislila na svoj način novo , koje bi u društvenoj komunikaciji stvaralo nerazumevanja i smutnju - koja bi opet moju invalidnu zboravnost iritirala i dovodila stvar do nepotrebnih lošiš situacija . koje bi druge pogađale a mene unižavale i invalidnost pospešivale....ja mogu ova svima znana značenja data citatima da obrišem , ali poučen ranijim iskustvima , biće veće štete za sve - zato ponizno molim vaša premudra blagorodstva , da ne obraćaju pažnju na ovakve leksikonski zabeležene citate , koje su moj lek , za lečenje invalidske zaboravnosti - moje...
...može mihajlovski odgovor da bude i u drugojačijoj intonaciji, bez lakejskog iditizma i sveprisutnog poltronizma...bez slavjanskog pravoslovizma...onako , da zvuči malo ličnije....otresitije....konačno , ovde ljudi ne svraćaju da nešto nauče od mene ...bar ono malo njih što svraća...pa oni sve to bolje znaju od mene , pa i od onoga što ja izaberem da citiram...jer ti citati , baš su onakvi koliko ja umišljam da razumem i kao nešto znam ... a oni pošto znaju više od mene - evidentno , onda i ono što bi oni izabrali kao citat , na višoj je razini od mojih citata....ta razlika između mene i njih , to je ono što ja neznam a oni znaju....i ja onda znam šta ja neznam , i isto kao i oni što znaju da ja znam koliko neznam....oni neznaju koliko neznaju , jer nema razlike između njih i sveznajućeg....jer svi znaju , pa i neznalice , da i jedan sveznajući čovek na planeti ne postoji...jer kad god se svetu učinilo da , ili je on osnovano posumnjao da neko je sveznajući , takav ti jutro nije dočekao...bio je utopljen u kukuti , razapet , spaljen , giljotiniran ili ubijen prijateljskim metkom...stoga , sve i da je neko u biti takav , kakav svetu nije potreban zbog razlike , on je u mišijoj rupi....a , znanje koje nije videlo svetlost dana , i ne postoji.....stoga po sokratovskim viđenjima , oni nemaju sučim da se nadgornjavaju , pa i neznaju koliko neznaju , te samo osta da ja ovakav kakav sam , znam koilko neznam ...bar nešto pouzdano znam.... stoga , zašto oni dolaze ovede , kad očigledno je da sve znaju bolje i više od mene?....pa dolaze zbog mog mišljenja , viđenja , zamišljanja , smatranja...jer samo je to interesantno u mom slučaju ...jer sva moja interesantnost je u različitosti....jer onaj koji zna , to i to , nema šta više da uči o tome - on zna....a taj koji zna , sasvim pouzdano , bilo koju stvar - on više o njoj ne može imati ikakvo zamišljanje , umišljanje pa i mišljenje....on zna i gotova stvar....ali onaj koji nema zamišljanja , umišljanja i mišljenja o nekoj stvari , dakle taj koji zna tu stvar , on o njoj i ne razmišlja....pa taj koji ne razmišlja , pomalo , svremenom postaje nadmen , ta nadmenost postaje sujetnost ; i on u svom svom znanju , polako postaje tašt...
...stoga , svi oni koji ovde navraćaju , žele na neki način da se podsete i sete kad su i oni imali mišljenja , viđenja , zamišljanja , smatranja - sve te đavoljske gluposti , koje neznanje blagorodno čoveku u izobilju pruža....
 
Poslednja izmena:
*BILJA*;bt259403:
U redu, promenjen naslov pesme...

Izvini , ali strašno si pogrešila ! Čak se i ljutim ! Ovo što pokušavam da ovde smućkam , nije ničim povezano sa tvojim radom. Konačno , za razliku od tvog rada , ovo je nekekva lična istresaljka - lutanje ! A to što se vrti stvar oko jedno te istog pojma , to ničim ne povezuje tvoj rad i moju istresaljku , a ponajmanje moju istresaljku i bibliju !

Pozdrav , i ostajem pri rečenom , pogrešila si ; zato vrati naslo i uživaj !
 
...da, šta sam ono hteo da kažem...nekako sam smeo s'uma - poentu...izmiče...nisam književnik ,a i podosta sam nepismen - jednom rečju , nekako sam sav nejasan u kazivanju i dejstvujem smotano....nisam na nivou današnjeg znajućeg , autoritativnog sveta...možda sam i uplašen.... a da, htedoh da kažem da je život kao nekakva knjiga.....da baš tako , nekako....pa ako je čovek sav svoj , sebi svojstven - onda je život , nekog takvog , nekako jedinstven - neponovljiv....redak , da kažemo...pa sve što je ređi , on kao knjiga , postaje i vredniji.....a , tome što ga je proživeo , postaje svet ; a kao knjiga , postaje mu pri kraju života - njegovog , nekako biblijski....tu smo....može se reći , da su životi ljudi , koji su se isključivo razlikovali od svih , biblijski vredni....ta vrednost , nije data životima puka , koji su manje više nekako isti - "Copy - Paste " , rečeno jezikom programera....kao da su svi ti životi tog sveta , isprogramirani , određeni i ograničeni programski - da gotovo nema razlike...zato se oni i ne preispituju , ti "Copy - Paste " životi , nit se kod takvih ide po nekakvo mišljenje , viđenje , zamišljanje , smatranje ili pak po njegovo razmišljanje....i tu nikako ne pomaže nivo društvenog instutucionalnog obrazovanja i zvanja...čak šta više , sve što je nivo društvenog obrazovanja viši , da tako kažem , tu je pamet i vladanje po modelu "Copy - Paste " - programsko lakelska , poltronsko statusna....hteli oni to ili ne , tako je...kad čuješ jednog , čuo si sve ; samo što su oni sa nižim obrazovanjem , manjih memoriskih moći , pa manje pamte i nakaradno izresavljuju stvar ----felerična "Copy - Paste " pamet....
...danas neki retki , zbačene pameti , koja nije čak ni na društvenim marginama , za ovu društveno regularnu "Copy - Paste " pamet , kažu da je "blejuća pamet".....

...dakle, ako život se živi po ovoj blejućoj pameti , neće biti cenjen , ne samo od drugih , već na kraju i od onog koji ga je sobom ispunio ....jer nije živeo na sebi svojstven način po ličnoj pameti , već po društveno ustrojenoj isprogramiranoj pameti....naprosto je izblejan !

...sad će neko reći , pa zar smo mi ovce , jer samo one bleje.....pa ko ima pastira , do društveno ustrojeni životi.....naši društveni pastiri , ne taje to od nas...čak nam otvoreno to i poručuju , sa svojih institucionalnih tronova....dakle , istorija čovečanstva beleži naše blejeće stanje....ima tu i tamo crnih ovaca....njih pastiri kolju , izlažu vukovima , umlaćuju.....

...i tu smo...samo nekakve crne ovce imaju popularne knjige u blejućem svetu....te knjige , uvek imaju nešto na kraju - apokaliptično....otkrovenje....svaka crna ovca imala je u sebi svoj "Armageddon" - kraj bleće pameti i njenog"Copy - Paste " života ....

...izgubih se načisto , skroz na skroz.....na kraju da kažem da sam nameran , na kraju svog života da napišem nešto provokativno o čuvenoj biblijskoj blejućoj pameti....bez mističnosti ili nekakvih strahopoštovanja....onako , tek da stvar drugojačije sagledam od institucionalnih velikana u lister odelima i mantijama , koje se šiju od dva ara matrijala - nije zato što lelujaju , već zato što su sveštena lica telesno palmovizovana - naročito sveštenstvo trećega Rima !
 
Poslednja izmena:
Zasto si toliko ogorcen?
Mozes li nesto da promenis?
Da li mislis da je istina samo tvoja, da razliciti ljudi na razlicite nacine sagledavaju stvari, da ne mozes sve da ih strpas u isti kos, jer tu i ne pripadaju?

Razumem ja tebe, toliko puta sam bila ogorcena, ljuta, povredjena, srecna, radosna a onda opet Jovo nanovo.
Ja namerno "mašam" temu, ja mogu drugima da oprostim pre nego sebi. Jer, sve sto mi drugi urade, ja sam dozvolila, znaci, definitivno je vreme da menjam sebe, svet ne mogu sve i da hocu.

P.S. Ne brini za naslov pesme, nebitno, mozda i jeste bio prejak, i verujem da ti nije bila namera da me povredi i verujem da je slucajnost u pitanu, ali, ti to ponekad radis. Da li se secas kad sam pisala o svom putu u ranu zoru po mraku jos, uz Cer do manastira, a iza mene iznenada krenuo i auto s upaljenim svetlima, i sve sto sam u tim trenucima prozivela?

Naravno da se secas, jer si me bukvalno napao sto nisam videla tada u tim momentima kosti razbacanih predaka, heroja, i sve u tom smislu(parafraziram) i da sam zanemela, prekinula da pisem? Naravno, ti si se izvinio, ali, ovo ti pisem samo da bi shvatio da ni TI SAM nisi uvek pravedan, da trazis od drugih nemoguce, a okrivljujes ih ako to nemoguce i za njih biva nemoguce?

Sasvim prijateljski, jer, covek koji voli ruze sa malo snega na njima koje time pricaju svoju tuznu pricu, ne moze da bude bezosecajan, ili da se lepse izrazim - ne moze da ne bude osecajan i to duboko, to retki mogu...

Izvoli, bez snega:)
foto_2462.jpg
 
Poslednja izmena:
Hvala Biljana !
Hvala što se pišemo , a hvala i za prekrasnu ružu !
Samo ja , moraću da pronađem svoju malu planetu , da na njoj odgalim svoju ružu i steknem odgovornost za nju !
Nadam se takvom životnom ishodu - zato sam krenuo kroz ova prostranstva !

.....ogorčen....pa ako je po mom pojmanju te reči , koja po meni odslikava stanje čoveka životno napaćenog , izmučenog , eksploatisanog , iskorišćenog i odbačenog ---pa onda sam ja u takvom stanju ; ili sam krenuo putem ogorčenosti jer sam bio u takvom stanju....ruku na srce , u mom okruženju , gotovo da nema čoveka koji nije u takvom stanju...samo je razlika između nas što neki priznaju a neki ne priznaju takovo stanje , te što su neki visoko razložno u takvom stanju a drugi pak gotovo bezrazložno , te što neki kinje sebe za tako nešto a drugi sebe i svet oko sebe , te što neki nastoje da zalečuju takvo stanje a drugi pak pospešuju stanje .....možda je to nekakva infekcija , zaraza koja dolazi iz kapitalizma i buržujskih ustrojstava kapitalističkih država....
..inače , ogorčen čovek je bespomoćan , najčešće odbačen , čak i izvan društvenih margina...mali broj ogorčenih za to stanje krivi sebe sama ; sopstvenu glupost , ograničenost , neznanje , površnost i lakomislenost....imam utisak , a voleo bih da se varam , da ogorčeno stvorenje čak i nezna šta se to zbilo snjim i učinilo ga takvim kakav je - iskorišćen i odbačen...taman posla da prizna da je to zbog ličnog neznanja , njegove lukavosti i duboke ukorenjene lakovernosti , koja ga je učinila neizostavno , verujućim...verujući stvor u ogorčenom stanju , poprima kalimerovski karakter i poneki osvetničku narav...i u svom svom neznanju , tu je verujućima kraj - krajnji domen !....oni koji su za to stanje otkrili sopstvenu odgovornost , naročito za stanje koje su bezumno u sebi gajili ( da kažem : blejuću pamet ) , počlnju da se menjaju... izgrađuju sopstveno mišljenje o svemu i svačemu....promene u mišljenju , naročito kad se oseti slast sopstvenog mišljenja , donose radost življenja...naravno da uz nova saznanja idu i nova razočarenja....ali , nova saznanja donose i slast novih radosti ....i tako život teče ...ogorčenost zamenjuje radost samo saznavanja .....verovatno je to put očovečenja...složiće se svi , blejeća pamet rasčovečuje....i ma koliko me zbog rečenog prezirali , bar jednom ste u životu videli čoveka koga je blejeća pamet totalno zaposela !

....mnim da je sveta dužnost , onoga koji se menja , da to sa krovova saopštava ; te očigledne promene na sebi , svetu predočava...jeste to pomalo nasilno prosvetiteljstvo , ali ono nije obavezujuće....jer šta će biti od sveta, ako svak ponaosob ne pokušava da teče , menja se , živi...ako u raju sve miruje , ne teče , tamo i nema nikakvog života...onda je to stanje mrtvo...u njemu nema ničeg....a tamo gde nema ničeg , grđe je nego u paklenom životu , tamo caruje ništavilo ....
...dakle , prva sveta dužnost je da menjamo sebe , a druga da prosvetiteljski neobavezno za njega , menjamo svet oko sebe...zar svet da prepustimo mirovanju , i onima koji nas uteruju u tu pamet !?

...i ma koliko mislili da smo u smislu promene sveta oko sebe beznačajni , minorni , samim treptajemi javnog razmišljanja , umišljanja i zamišljanja - gotovo neprimetno sve teče oko nas i u nama - u međusobnoj povezanosti i večnoj promenljivosti....oću reći , i sa ovim , mi se menjamo u međusobnoj zavisnosti.....

....pozdrav....mi se samo pišemo....!
 
Pa, u redu je, u svakome od nas čuči Mali princ, nije to greh, naprotiv:)

Iako sam pazljivo (tri puta procitala napisano) - ti i ja svet vidimo razlicito. I to je u redu.
I BAS ZATO ne mogu ja da promenim tebe niti ti mene (citaj kao figurativni govor, a i ne moras), jer razlicito vidimo stvari i nijedno od nas dvoje nece se odreci svog misljenja. To je samo dvoje, gde su ostali koji imaju svoja, razlicita i od tvog i mog? Koliki je tek taj SVET...

Svako moze da KORIGUJE svoje misljenje ali da ga se zarad tudjeg potpuno odrekne, ne biva.
Ne razumem "blejecu pamet", ali mogu da prihvatim kao znak dobre volje da do mene.
Ja nisam covek mase, ja to ne zelim ni da budem. Zasto bih se, onda (i bilo ko drugi) stapala u masu, ako sam individua, ja mogu da budem ako me neko prisili, ali, to bi bilo kao kad me neko udari, ja okrenom i drugi obraz.

Dobro, neka bude i tako, ali potoji granica kad necu vratiti samar, nego cu raspaliti pesncom, jer, postoj neko dostojanstvo valjda u coveku?! Ja ga merim pravdom i časću, uzimajuci u obzir da to dostojanstvo zavisi od mene same, pa i vlastitog samovrednovanja gde nikako ne bih smela propustiti neke termine (vrednosti) kao sto su npr.
humanost, pravednost i da pomenem mozda i najvaznije- ODGOVORNOST:

Sve ima svoju cenu pa i sopstveno dostojanstvo, ali da ne bih otvarala neke nove teme i dileme, ja jedino sto mogu sa zaljenjem da priznam da se ti i ja ne razumemo u nekim stavovima, da se razlikujemo, da je to normalno i da i pored toga mozemo normalno da komuniciramo.

I, kao sto i sam rece, mi se samo pisemo, za ruzu nema potrebe zahvaljivati, ja sam dobila mnogo vise i zbog toga mi je drago. Dakle, opet se vracam htela- ne htela onome sto iskreno mislim: Razlicitosti nisu prpreka da se ljudi razumeju ako su ljudi, sve dotle do one granice kad se ne moze dalje, ne moze ni nazad, tj. kad se porusi most. Svako ostaje tamo gde se zatekao, Jer, ljudsko dostojanstvo kao sto vec napisah ima svoju cenu, ali ne kao roba koja se moze kupovati ili prodavati, vec duboko u nama samima a svako u svojim mislima donosi odluku da li kod nas jos takav prilaz- jos uvek vredi, a mislim da vredi.

Pozdravljam te, naravno:)
 
Poslednja izmena:
Počeo sam od značenja stranih izraza , da ukažem na njihovu primenu ,koja često , više služi za stvaranje pojmovne smutnje i manipulacije , no za vaspitno prosvetitiljsko delovanje .Običan svet , nejasni strani izrazi zbunjuju , prečesto zastrašuju ; a besednika koji ih koristi , nekako , na nejasan način čini uzvišeno magičnim - nerazumljivo prosvećenim , božanskim ; kao neko ko dolazi odozgo .
Pojmovi : Armageddon i Apokalipsa deluju magijski religiozno , ako nam u svesti nije stvarno značenje, uzvišeno nebeski - pa pomalo zbunjuju običnog čoveka i plaše . Kad bi rekli , umesto pojma Armageddon , brdo Megido - nestala bi sva magija , njena uzvišenost , pa i slepo strahopoštovanje - nezavisno što je tu bilo nekoliko krvavih vojnih okršaja i što se tu predviđa konačan okršaj dobra i zla ! A tek kad bi umesto apokalipse , rekli da je reč o nečemu što na kraju treba nešto da nam otkrije , stvar bi postala uobičajena , gotovo svakodnevna , svakome pa i običnom svetu !
Ovi pojmovi , vezani su za kraj svete knjige , koja zastrašujuće nejasno deluje na čitalačke mase i hteli to ili ne , ljudi se predaju nejasnim osećanjima - koja većinu uvodi u svet bukvalnog slepog verovanja , koje na krilima blejeće pameti postaje večno stanje običnog sveta - da tako kažem , koji ne preispitiju , ne istražuje , ne saznaje ; već prima shodno svojim potencijalnim razumwvanjem onako kako je dato "odozgo" !
 
Poslednja izmena:
...."aminuj "....nema čoveka , kome bar kao detetu nije upućivana ovakva opomena - a danas gazde , na taj način opminju svoje argatore , nadničare, sluge , uposlenike i sve one koji isključivo zavise od njih ...takva su vremena.... "aminuj " , bar ja , pa i moji ispisnici , doživljavali smo kao ono : miruj , budi dobar , ne radi ništa , budi poslušan , ne pametuj i sveu tom stilu - jer posle sledi kazna ; kako se kaže ono : upozoren i opomenut.... ...hoću da kažem , da je to izuzetno upotrebljavana reč , naročito pri obrednim litirgijskim radnjama ( i tu u upotrebi te reči , jedinstvo beleže sve religijske doktrine - jevreji , muhamedanci , pravoslavci , katolici , zajedno sa svim drugim hrišćanskim grupacijama i sektama )....iako se često upotrebljava , naročito običan svet , da tako kažem , u većini slučaja nezna njeno značenje - ali je sa nekim svečanim strahopoštovanjem upotrebljava u obrednim radnjama ...njena upotreba svela se na ritualno magijsku primenu , koja se tradicionalno kosristi , gotovo kao nasleđe ; jer to tradicionalno tako treba
raditi...

značenje pojma, AMIN (hebrejski: amen ) Tako treba ! Tako je ! Neka tako bude ! Gotova stvar !

" Рећи амин значи дати на знање да сматрамо истинитим оно што је управо речено, кад хоћемо да потврдимо неки предлог или да се придружимо нечијој молитви."

"Ако потврђује неку реч, амин може имати ослабљено значење, које одговара нашем „нека тако буде” (Јер. 28,6). Али најчешће је то реч која обавезује: њом потврђујемо своје слагање с неким (1 Кор 1, 36 ), прихватамо неко посл. (Јер. 11,5 ), узимамо на себе неку заклетву и Божији суд који ће за њом следити (Бр. 5,22). Још је свечаније заједничко преузимање обавезе приликом литургијске обнове Савеза (уп. Нем. 5,13). "

...iz svega , da se zaključiti , da jedno "amin" , ne potrebuje preispitivanje ispred rečenog , naročito ne analiziranje logičkim metodama ili pak znanjima koja su na raspologanju - naročito ne obaveza koje se kolektivno ili pak lično preuzimaju rečenim....kao da "amin" traži slepo verovanje....njemu , nije potrebna mudrost, znanje , razum i promišljenost onog koji preuzima obaveze - već , njegovo slepo verovanje i poštovanje preuzetog....

... u tom smislu , suvišna su pitanja : Da li tako treba ? Da li je sve rečeno baš tako , kako je rečeno ? Da li je sve rečeno gotova stvar , da li baš sve rasvetljava i više nema šta da se otkriva - saznaje ?
 
...slučajno nabasah na ovu rečnicu : "Šestaci iz OŠ “Dr Arčibald Rajs” u Beogradu batalili su kompjuter, igrice, izlaske i “blejanje” ispred TV-a." - u kojoj se vreme provedeno ispred čuvenih medijskih vaspitnih prozora u svet , pogrdno imenuje kao nepoželjno gubljenje vremena u kome se samo izgrađuje "blejeća pamet" ....
( ... ovu rečenicu posve jasno objašnjava dalji novinski tekst : - http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/460898/Osnovci-za-primer-Sviraju-u-Knezu-da-pomognu-bolesnoj-deci )
 
...Različitost u svom pojmovnom korenu , bazira se na stvarnim razlikama karaktera , svojstava i matrijalno energetskih potencijala mikro stvari - u bilo čemu i bilo gde...te stvarne razlike u bilo kom smislu , a naročito u fizičkom , omogućavaju kretanje ; a ono kretanje , omogućava mešanja , koja opet grade fizički , hemijski , biološki i svakakav život...sledstveno tome , može se reći da nema različitosti , ne bi bilo ni života...ni postojanja...beskraj ništavila vladao bi....
...različitost je ukorenjena u samo ljudsko biće...na njoj počiva čovekova svest o sebi samom....može se reći , da nema različitosti , mi sigorno ne bismo bili svesni sopstvenog postojanja...
...mnogi ljudi plaše se različitosti , odnosno , plašese sopstvenosti....verovatno zato beže u istost....a to bežanje je u stvari potraga za istomišljenost...prečesto , kad se ne nađe istomišljenost , onda se pribegava njenoj izgradnji....izgradnja istomišljenika , prečesto je prepuštena vlastoljupcima - pa se pretvara u tako mišljenike , to jest u one kojima se mišljenje usađuje...to su verujući , kojima je dominantna blejuća pamet....oni teže istosti , na svakom nivuo bitisanja...svetina , rulja ----za njih kažu da imaju narodni duh iz boce....opijen...narodni duh iz boce , danas se baškari u ukrajinskim atarima...baš onako , rešio u svoj svojoj krvožednosti , da se razmahne međ blejećim umovima , zadojenih etničkim , religijskim , političkim , kriminalnim i svakim drugim zlim istostima...tako je to u duhovnoj istosti...

....nisam siguran , ali mislim da mnogi ljudi u biti , ne vole da vide sebe u duplikatu , triplikatu , a da negovorim o tome da svi budemo totalno u svemu isti , u svakoj sekundi postojanja života...nezamisliva velika kazna...naravno ovo ne važi , pretpostavljam , za samoljubive , sujetne , tašte , sebične i njima slične...oni vole istost i njenu čoporativnost....sve što nije podređeno njihovoj bjejućoj pameti / skudoumnosti / , oni vređaju , nipodištavaju , proglašavaju agresorom i organizuju likvidacionu kliku....
...različitost , ma kakva bila - a ako je ljudsko traganje za spoznajom , teži da očoveči razbistravanjem blejeće pameti ....
 
...."ko tebe kamenom , ti njega hlebom "...."ako ti udare šamar , ti okreni i drugi obraz".....ove narodne umotvorine , u svom bukvalizmu , preuzete su iz biblijskih pevanja...taj bukvalizam , usađuje se u pučku religioznost , te postaje opšti vekovni kod vaspitavanja ...
...nisam siguran da kamenovani ili dobrim šamarom kontuzovani mogu da uzvrate hlebom i još jedno zlo , fizički bolno podnesu....ako bi se doslovno pratile ove mudrolije , onda bi čovek bio mazohistički idiot.....no bol , čak i samo njegovo zamišljanje , čoveka prosvetljuje i opominje...tako da gotovo niko ne pristaje na ovu vrstu duhovnosti ...
...većina misli da je reč o ne vraćanju lošeg lošim , već dobrim....to je kao hrišćanski....no kad svak ko veruje u ovu duhovnost stane u realnom životu pred ovim problemom , kad ga džeparoš izbunari , ne daje mu i ostatak iz drugog džepa - već se fizički brani , otima , zapomaže ili beži da sačuva sebe i ostatak od lopine....hoću da kažem , da ova duhovnost ( ko tebe lošim , ti njega dobrim ) , nije životno primenljiva...
...a ono opet , našta je biblijski stihopisac mislio: šta je to hteo da nam kaže?....
...mnim da je reč o borbi istine sa klevetama , lažima , glupostima , neistinama i neznanjrm....
...i zaista , ako vas kleveću , opnćavaju i vređaju - ako vas gađaju ovim kamenicama , vi uzvratite istinom ; jer istina je duhovni hleb nasušni.....s'drige strane , pametno je , a i ljudski mudro je , da onaj koji nezna , primi šamar istine; a istina je takva , lančana - zato treba okrenuti i drugi obraz....šamaranje istinom , vodi u spoznaju i izgradnju sopstvene ličnosti...a samo izgrađena ličnost , s' vremenom otkriva da istina o ovome i onome nije statična kategorija - stoga ceni različitost , naročito spoznajne različitosti i iz njih uči !
 
"»Ne razumeju me: ja nisam usta za ove uši. Suviše sam dugo živeo u gorama, suviše sam mnogo slušao šta govore potoci i drveće: ovi me sad, kad, govorim slušaju kao što slušaju čobane. Neuzburkana je moja duša i jasna kao gora pred podne. A oni misle da sam hladan, i da sam podrugivač koji pravi grozovite dosetke. Gledaju me eto i smeju se: i smejući se još me i mrze. Ima leda u njihovom smehu.« "
 

Back
Top