Spoljni dug Srbije premašio 70 odsto BDP-a

gost 41715

Elita
Poruka
17.690
http://www.seebiz.eu/sr/makroekonomija/srbija/spoljni-dug-srbije-premasio-70-odsto-bdp-a,81692.html

Spoljni dug Srbije premašio 70 odsto BDP-a

Autor/izvor: SEEbiz/Blic
BEOGRAD - Da Srbiji preti opasnost dužničke krize pokazuju državni i privatni spoljni dug koji su krajem marta iznosili 23,77 milijardi evra, što je preko 70 odsto BDP-a.

Datum vesti: 15.6.2010 | 11:25
Zadnja izmena: 15.6.2010 | 11:28
Predvodnik u zaduživanju su srpska preduzeća koja duguju oko polovine - 10 milijardi. Ono što brine je brzina rasta, ali i to da preduzeća kasne sa otplatama.

Ukupan javni dug Srbije u martu ije bio 23,27 milijardi evra. Od toga, na javni sektor odnosi se 7,58 milijardi, dok su dugovanja banaka i preduzeća - 15,69 milijardi evra.

"Državni i privatni spoljni dug Srbije već je kritično veliki, jer je premašio 70 odsto bruto domaćeg proizvoda. Postoji iluzija da dug države, odnosno javni dug, trenutno nije preterano veliki, ali je brzina njegovog rasta velika. U krizama po pravilu pojavljuju se prethodno 'sakriveni' dugovi, kao što su garancije države i lokalni dugovi, tako da neke revizije javnog duga Srbije pokazuju da on sada nije 32 odsto BDP već 36 odsto", upozorava Pavle Petrovića, profesora Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

U krizi postoji i posebna opasnost da se javni dug dodatno uveća, pošto takvo “vanredno stanje” često prisiljava državu da preuzme na sebe deo privatnog duga, kako bi sprečila velike socijalne potrese i otpuštanja.

"Međunarodno iskustvo potvrđuje da je u zemljama u razvoju kritičan nivo javnog duga od 60 odsto BDP, jer svako uvećanje dovodi do smanjenja potencijalnu stopu privrednog rasta za dva procentna poena. Na primeru Srbije to bi značilo da posle krize umesto po očekivanoj stopi od pet odsto privreda raste po stopi od tri odsto", ističe Petrović.

Na pitanje šta bi sugerisao kreatorima ekonomske politike kada je reč o novim kreditima, profesor Petrović odgovara da Srbija mora da napravi srednjoročnu strategiju.

"Dobar primer je Nemačka koja ima deficit od pet odsto, a koja je donela šestogodišnji program kako da ga dovede na ravnotežu. To mora i Srbija da primeni jer ne može se na kratke staze, dug odjednom naraste i ulazite u krizu. Situacija je takva da zahteva dobar plan na srednji rok, naročito ako se ima u vidu da se iduće godine završava stendbaj aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom, onda slede izbori. Sve nas to, međutim, gura na horizont od godinu dana", naglašava Pavle Petrović.

Za sve one kojima nije jasno zašto je krenulo podmazivanje sa pet ‘iljadarki…
Najviše me brine kad ova vlast postane darežljiva, jer se ispostavi da nas svaki gest njihove darežljivosti košta kao Svetog Petra kajgana, jer je to uvek kašičica meda za lakše gutanje litre žuči!
 
Sto otvaras temu kada vec ima tema?

Cak si i ucestvovao na njoj, a sad otvaras drugu, istu...

Eeeeeee.......

20071101_106_350x263.jpg
:tajna:
 

Back
Top