Zelena metvica-lek protiv dlakavosti

Čajem od zelene metvice protiv pretjerane dlakavosti kod žena
Hirsutizam se javlja zbog abnormalno visokog nivoa "muških" androgenih hormona, kao što je testosteron, kojeg se prirodno može naći kod ova spola, ali kod muškaraca u puno većoj količini.

Ovo stanje može biti simptom policističnog sindroma jajnika (PCOS). Istraživanje sprovedeno na 21 ženi, a koje je objavljeno u magazinu Phytotherapy Research, sugerira da čaj od zelene metvice može imati pozitivan efekat u ovom slučaju.

U istraživanju se navodi da je dokazano da dvije šolje čaja od zelene metvice dnevno, u periodu tretmana od pet dana, smanjuje nivo androgena kod žena sa hirsutizmom.

"Trenutne terapije koriste ili oralne kontraceptivne pilule za potiskivanje produkcije androgena, ili medikamente kao što je spironolakton koji spriječava tijelo da reaguje na androgen. Ovo istraživanje pokazuje da zelena metvica može biti dobra prirodna alternativa ženama koje imaju blage simptome", navodi član istraživačkog tima Mehmet Numan Tamer sa univerziteta Suleyman Demirel iz Isparte u Turskoj.

Prilikom testiranja, biljni čaj je napravljen tako da se 250 ml ključale vode prelije preko 5 g osušenog lišća, i tako se ostavi 5 – 10 minuta.

Istraživanje je probalo dokazati navode da zelena metvica smanjuje libido kod muškaraca, te da ekstrakt zelene metvice reducira nivo androgena kod pacova.

Prilikom testiranja krvi, istraživači su otkrili "značajno smanjenje" testosterona koji slobodno cirkulira u organizmu, ali ukupni nivo testosterona u organizam nije opao.

Ovo sugerira da "zelena metvica može biti alternativa antiandrogenim tretmanima za blagi hirsutizam".


Vijest objavljena 28 Feb 2007 by Dražena
 

Back
Top