Zvuk metala: putovanje u gluvoću

Postoji miskoncepcija o slušanju muzike preko zlušalica i mnogi kažu da i nije tako glasno.

Medjutim, nivo buke iz slušalica mogu biti glasni i do 139 decibela, daleko više od preporučenog opsega svakodnevne izloženosti zvuku, koji iznosi 60 do 85 decibela. A prosečan nivo buke iz slušalica, sa maksimalno pojačanom jačinom zvuka je 94 do 110 decibela. Za kontekst, 60 decibela je otprilike jačina prosečnog razgovora, a 130 decibela je nivo buke rok koncerta.

Postoji miskoncepcija o slušanju muzike preko zlušalica i mnogi kažu da i nije tako glasno.

Medjutim, nivo buke iz slušalica mogu biti glasni i do 139 decibela, daleko više od preporučenog opsega svakodnevne izloženosti zvuku, koji iznosi 60 do 85 decibela. A prosečan nivo buke iz slušalica, sa maksimalno pojačanom jačinom zvuka je 94 do 110 decibela. Za kontekst, 60 decibela je otprilike jačina prosečnog razgovora, a 130 decibela je nivo buke rok koncerta.
Primetio sam to na sebi,jer cesto slusam muziku na kompu sa slusalicama,da ne bi smetao ukucanima,ali ne preglasno.medjutim kada me zena pozove,a ja se nesvesno derem na nju,dok mi ona ne pokaze da skinem slusalice.
smeta i za par sekundi. TO je nepodnošljivo
Pa, jeste kada si blizu pojacala.

85 decibela se smatra maksimalnom jačinom pri kojoj možeš da slušate zvuk osam sati bez oštećenja sluha. Dakle, ako bi slušao muziku sa slušalica osam sati dnevno, slušanje glasnije od 85 decibela može izazvati trajno oštećenje ušiju.

Nažalost, odnos između decibela i vremena nije linearan. Za svaka tri decibela, bezbedno vreme izlaganja se prepolovi, prema CDC-u. Sa 88 decibela, možeš bezbedno da slušaš samo četiri sata; na 91 decibel, samo dva sata.

Kad je skroz tišina, čujem tiho zujanje u ušima.
kad počneš čuješ Šopena javiš se doktoru

85 decibela se smatra maksimalnom jačinom pri kojoj možeš da slušate zvuk osam sati bez oštećenja sluha. Dakle, ako bi slušao muziku sa slušalica osam sati dnevno, slušanje glasnije od 85 decibela može izazvati trajno oštećenje ušiju.

Nažalost, odnos između decibela i vremena nije linearan. Za svaka tri decibela, bezbedno vreme izlaganja se prepolovi, prema CDC-u. Sa 88 decibela, možeš bezbedno da slušaš samo četiri sata; na 91 decibel, samo dva sata.
imao sam akvarijum
čak su i ribice reagovale na vrstu muzike
zbog njih sam počeo slušam klasiku

Mislim da kolicina buke nema vrste sa zanrom muzike, realno svaka muzika je glasna na otvorenom i na koncertima recimo, ono da slusas i neke balade i laganu muziku ima da ti zuji 2 dana u usima posle koncerta (pogotovo ako si bio relativno blizu zvucnika) , a recimo kod kuce za racunarom mozes da slusas neki hard core, metal ili nesto tako a buces u fazonu daj da pojacam jos malo, maltene nista ne cujem.

Recimo secam se bio sam na nekim Hip Hop eventima gde se vrteo recimo G-Funk , ono muzika koja uglavnom sama po sebi uopste nije glasna previse i koja je ono uglavnom vise muzika za chill i kuliranje, ono desavalo se da je uglavnom spora muzika, spori ritmovi, sporiji stil repovanja a meni nakon te svirke zujalo u usima 2 dana posle a recimo desava mi se kod kuce da na laptopu ili TV-u odvrnem neki Korn ili tako neki Nu Metal i ono uopste nemam utisak da je glasno, cak ono ajde daj da pojacam jos malo, nesto se ovo slabo cuje, znaci glasnoca nema veze sa zanrom i vrstom muzike vec sa time gde se i kako slusa.

Раније је била штетнија за извођаче, јер је постојао феномен wall of amplifiers, где се звук пробијао кроз њих па ишао до публике.

1642457718688.png

Данас је тај зид fake, само је ту форе ради, а звук до публике долази преко разгласа. Ови са микс пулта, у средини публике треба да имају мераче буке и да држе јачину на одговарајућем нивоу, али често се деси да појачају преко дозвољење мере; претпостављам да је то много чешћа појава на метал концертима.

1642457919374.png

1642457860560.png

Njemu je super.. Izdrogiran je za sve pare... I ubiće nekog autom...

Nece , recimo brojne studije su pokazale da glasna muzika zapravo povecava budnost i opreznost tokom voznje i da je manja sansa da napravi udes neko ko slusa neku glasnu muziku i neku malo agresivniju muziku u kolima nego neko ko slusa neke polu-tihe i neku laganu i uspavljujuci muziku.

Tako da recimo dok vozis kola ako vec volis da slusas muziku u kolima onda najbolje odvrni neki tvrdokorni boom-bap rap ili neki tvrdju rok ili metal. ;)

Back