Zver

Zver

Iz mog malog mikrosveta
sagledavam činjenice,
zver je sada na slobodi,
plen je gleda netremice.

Zver se takvim strahom hrani,
nadmoćno se smeši plenu,
a plen drhti, samo želi
da dobije na vremenu.

Pa se krije iza drugih,
od sopstvenih greški beži,
od sebe se skrit' ne može
kada podmuklo zver zareži.

Spas dolazi u trenutku
ako plen se Boga seti,
kad molitvom srce smiri
ka svetlosti tad poleti.

Tek tad sazna da se zveri
hrane stahom izgubljenih,
kad svetlost u život dođe
nema više moći njenih.

Zamoliću sve koji su pročitali ovu pesmu da je prokomentarišu.
Zanima me da li ste ovu pesmu razumeli onako kako sam je ja zamislio.
Hvala.

...imam utisak da govoriš o večnoj borbi korisnog i dopadljivog sa nekorisnim i ružnim
u našim dušama ....stim što zver predimenzionišeš , da bi u završnici izvukao veliku
pouku ( naravo učenije ) .... neznanje i strah temelj su našeg ružnog i nekorisnog - a
pobeđuju ga moćno znanje/čovečnost..... Georgije ubija aždahu

Pošto izgleda da neće biti više kometara reći ću da pesma jeste religioznog karaktera, ali u smislu da strahovi vladaju ljudima i da samo uz pomoć Boga koji je sušta ljubav možemo pobediti svoje strahove i pobeći od mraka kojeg simbolizuje zver ili zveri koju simbolizuje mrak.
Sa jednog drugog foruma izdvajam jedan komentar:

"Додаје наду на избављење у ону световно-предањску о вуку и овци Љубивоја Ршумовића:

Цитат
Чини ми се вековима
вук са овцом нешто има

Кад је види како пасе
вук напросто не зна за се

Овца кад му види очи
ни да бекне ни да скочи

Овца не сме да се брани
вук се њеним страхом храни

Не разумем те односе
ни зашто се не подносе.

А ти су „односи“ овоземаљски, у свету који за Бога неће да зна."

Dijenek, loncar, hvala puno na komentarima.

....čekaj Nešo , ja sam uboo u centar ...pre hrišćanskog religioznog bilo je filosofsko psihološko i zaratrustranskog ;pa tak onda dolazi ovo o čemu ti tvrdiš...ja nisam ješa zadojen jevrejštinom ...zato moraš ta priznaš da sam odgonetnuo stvar .....pžljivo pročitaj moj komentar i odluči ... molim hoću aplauz .............................. Pozdrav !

Ja nisam ni rekao da ti nisi u pravu.
Pesma jeste inspirisana borbom Dobra i Zla, neko to zove religijom, neko filozofijom.
Dobro ima mnoge oblike,Zlo još i više, a ljubav i strah su neprijatelji od kada je sveta i veka.
Po meni važno je o tome da svako bar malo promisli, a ako promisli o tome makar jednim delom zbog moje pesme ja sam svoj cilj postigao.
Pozdrav i svako dobro ti želim.

.. ej bre Nešo , potegao si izuzetno društveno važnu stavr i sad misliš sa jednom pesmom i dva komentara na temu zadovoljno da odeš ..... vidiš da se ljudi plaše te teme ...drži malo tenziju ... ovo je tvoj tekst ... piši još da učimo čoveče ...nemoj sad da odustaješ od teme .. Pozdrav !

Back