Званично отворен музеј посвећен шиптарском терористи у сред Србије

zarkus

Iskusan
Poruka
5.008
Бујановац – Дванаесту годишњицу од када је у сукобу са државним снагама безбедности Србије погинуо ратни злочинац Ридван Ћазими (Командант Леши) Шиптари у његовом родном селу Велики Трновац јуче су обележили званичним отварањем музеја. Овај музеј се налази у непосредној близини локалног гробља, где је и сахрањен овај припадник злочиначке организације „Ослободилачке војске за Бујановац, Прешево и Медвеђу“.

Испред просторије у којој се налазе лични предмети, наоружање, али и џип који је користио Ћазими, на јарболу се вијори застава Албаније. Музеј је незванично отворен пре неколико месеци, а током јучерашњег дана њега су посећивали житељи Великог Трновца, села у коме живи више од пет хиљада етничких Албанаца.

„Ћазими је постао симбол националног идентитета Албанаца на југу Србије. Његове слике се и даље налазе у кућама људи у нашем селу. Он је био хуманиста и човек који је током оружаних сукоба 2001. године био симбол борбе за слободу. Данас га се радо сећамо „, рекао је председник МЗ Велики Трновац Агим Халити, иначе функционер Демократске партије (ДП), која је најјача странка у локалној мултиетничкој коалицији у Бујановцу. Он указује да „годишњица Лешијеве погибије нема никакву политичку димензију“.

Јуче је у Великом Трновцу у знак сећања на погибију овог припадника терористичке организације ОВПМБ, за кога постоје незваничне информације да је био припадник Албанске националне армије (АНА), те да је почетком деведесетих учествовао у ратним сукобима у БиХ, одржан реситал, док је локални фудбалски клуб одиграо утакмицу са екипом из Куманова.

Данас када се и званично обележава дванаест година од Ћазимијеве погибије није најављен ниједан политички скуп, али се очекује да ће бити одржан комеморативни скуп испред просторија музеја на коме ће се окупити бивши припадници злочиначке организације ОВПМБ из Прешева и Бујановца.

Шиптарски политички лидери из Бујановца и Прешева, одбијајући да дају званичне изјаве, али наводе за Данас да се „историја не заборавља“, али и да „ниједан Албанац не сме превише да буде роб прошлости“.

Ко је Ћазими?

Ридван Ћазими је био кројач из Бујановца и власник бутика текстилне робе крајем осамдесетих година. Као припадник ОВПМБ убијен је 24. маја 2001. године снајперским хицем на узвишењу „Гури Гат“ (црни камен) око 13 сати. У финишу међуетничких оружаних сукоба на југу Србије важио је за „човека спремног на компромис“ у лицу представника међународне заједнице.
link

I onda posle neko Srbiju naziva državom...

Šta me štrecaš?
Uplaših se da je otvoren u Beogradu.

Што се плашиш,
отвориће г и тамо, догодине, на препоруку пријатеља и уз слине представника свију у Приштини, јер будућности нема брез покајања и извињења свима који су Србе убијали и протеривали.....

Сама је то тражила.

Не, него су стране службе уз помоћ мафије и хулигана наметнули Србима досманлијски режим и од тад почиње пропаст наше државе.

nema veze - mi ionako ne idemo ni u Etnografski muzej
(za one kojima je ovo komplikovana reč to je srpski muzej dakle ono - nošnja, čabar, kudelja, avan)

Ali svejedno najvažnije je da je neki pametnjaković u opštini opravdao platu i radni učinak
pa preimenovao ulicu Rifata Burdževića u Preševska
jer su mu objsanili da je Rifko ipak učino izuzetno delo po Srbe pa sad da izvadi fleku ajd da stavi mesto Rifkovog rodjenja

Inače Šiptari regularno drže ćevabdžinice i gradjevinske firme u Beogradu koje uredno plaćaju porez
i zapošljavaju dvozube Srbe za dnevnicu a žele da žive u Beogradu pošto im se u selo ne isplati

Sad šta rade sa profitom ja nemam pojma, ne videh da je i jedan Šiptar zbog otvorene trafike sa ćevapima
odmah kupio tri džipa da vidi komšilak

Poslednja izmena:
link

I onda posle neko Srbiju naziva državom...

Ако се ПРВО не налази застава СРбије па онда може шиптарска застава али не застава Албаније - ДРЖАВА БИ ОДМАХ ПОШТУЈУЋИ ЗАКОН МОРАЛА ДА РЕАГУЈЕ И ДА УКЛОНИ ЗАСТАВУ СУСЕДНЕ АљБАНИЈЕ - то је апсолутно противзаконито и недопустиво И ПРЕДСТАВЉА ПРЕТЊУ И ПРЕТЕНЗИЈУ НА ТЕРИТОРИЈУ ДРЖАВЕ
СРБИЈЕ.......

Inače ovo je jasan znak da Srbija ne kontroliše teritoriju Preševske Doline. Srbija ima u Dolini vlast kao NATO doskora na severu Kosova, dakle obična vojna uprava bez uticaja na nijedan aspekt civilnog života.

meni izraz "dolina" nekako zvuči prerijski, kao neka neistražena teritorija gde ljudska noga nije kročila
odnosno jeste jednom neko ali ostao kostur, gde bafalo jurca nesputano u punoj snazi
mislim nema ni vodovod ni telefonski priljučak ni wireless za Krstaricu

Poslednja izmena:
Што се плашиш,
отвориће г и тамо, догодине, на препоруку пријатеља и уз слине представника свију у Приштини, јер будућности нема брез покајања и извињења свима који су Србе убијали и протеривали.....

''Догодине у Београду', јел'се тако завршио комеморативни скуп у Бујановцу':hahaha:

Не, него су стране службе уз помоћ мафије и хулигана наметнули Србима досманлијски режим и од тад почиње пропаст наше државе.

niko nikom nije ništa nametao..srbi su to sami odabrali. jel se sećaš koliko je ljudi bilo petog oktobra. preko milion,.. nisu to sve bili agenti stranih službi, već glupa stoka od tkzv naroda..aaaa demokratija, kapitalizam...eto vam ih sad p... vam matewrina !

niko nikom nije ništa nametao..srbi su to sami odabrali. jel se sećaš koliko je ljudi bilo petog oktobra. preko milion,.. nisu to sve bili agenti stranih službi, već glupa stoka od tkzv naroda..aaaa demokratija, kapitalizam...eto vam ih sad p... vam matewrina !

Polako, smiri se, nemoj se jediti. Ti ćeš još malo turski da učiš, ima da vam Turci uzmu Atinu i Solun ko Stambol što su vam uzeli. Prsli ste ko zvečka a Turska je jača nego ikad. Možda vas ostane neka šaka jada na ostvrima da gajite masline i fetu za gazda Omera.

Polako, smiri se, nemoj se jediti. Ti ćeš još malo turski da učiš, ima da vam Turci uzmu Atinu i Solun ko Stambol što su vam uzeli. Prsli ste ko zvečka a Turska je jača nego ikad. Možda vas ostane neka šaka jada na ostvrima da gajite masline i fetu za gazda Omera.
....reče mi čovek iz srbije....:rumenko:

Inače ovo je jasan znak da Srbija ne kontroliše teritoriju Preševske Doline. Srbija ima u Dolini vlast kao NATO doskora na severu Kosova, dakle obična vojna uprava bez uticaja na nijedan aspekt civilnog života.

Ово је тачно Хикси...
Ни један аспект живота држава не контролише..
Војска и полиција практично и не пролази кроз В.Трновац,Мали Трновац,Турију и ако пролази не задржава се у њима...Једина црква у Трновцу је одавно закључана и нико је не посећује а све улице су назване по Албанцима...(ни једна српска)
Локално шиптарско становништо је изузетно непријатељски настројено (кад су у гомили) према војсци и полицији..(могу милион примера да наведем)
Споменик терористима из ОВПБМ одавно се налази у центру села..(и није једини, има их у свим селима а и дуж путева у целој ткз долини)
Једини део која војска контролише (бар је контролисала док сам ја био доле) су околна брда изнад насеља као што је нпр Гури Гат...
Шиптари ће сигурно радити на отцепљењу и овог дела Србије у будућности (а већ и раде на томе одавно) и ништа их неће зауставити у томе..

Poslednja izmena:
Ово је тачно Хикси...
Војска и полиција практично и не пролази кроз В.Трновац,Мали Трновац,Турију и ако пролази не задржава се у њима...Једина црква у Трновцу је одавно закључана и нико је не посећује а све улице су назване по Алабанцима...(ни једна српска)
Локално шиптарско становништо је изузетно непријатељски настројено (кад су у гомили) према војсци и полицији..
Споменик терористима из ОВПБМ одавно се налази у центру села..
Једини део која војска контролише (бар је контролисала док сам ја био доле) су околна брда изнад насеља као што је нпр Гури Гат...
Шиптари же сигурно радити на отцепљењу и овог дела Србије у будућности (а већ и раде на томе одавно) и ништа их неће зауставити у томе..

iz tvoja usta u božje uši...sve za demokratiju i vladavinu ljuCkih prava,...

Ово је тачно Хикси...
Војска и полиција практично и не пролази кроз В.Трновац,Мали Трновац,Турију и ако пролази не задржава се у њима...Једина црква у Трновцу је одавно закључана и нико је не посећује а све улице су назване по Алабанцима...(ни једна српска)
Локално шиптарско становништо је изузетно непријатељски настројено (кад су у гомили) према војсци и полицији..
Споменик терористима из ОВПБМ одавно се налази у центру села..
Шиптари же сигурно радити на отцепљењу и овог дела Србије у будућности (а већ и раде на томе одавно) и ништа их неће зауставити у томе..

I sam si išao tamo zbog posla pa zato i znaš kakva je situacija. Dobro je da se to objasni ovima koji se zanose da Srbija tamo ima nekakvu vlast.

"...Као припадник ОВПМБ убијен је 24. маја 2001. године снајперским хицем на узвишењу „Гури Гат“ (црни камен) око 13 сати...."

Ko ga je pogodio - ruka mu se pozlatila! Alal mu vera!

Inaće - ako imaju šiptari tamo u tom "muzeju" izloženo vojno oružje - ja ne vidim razloga da policija ne interveniše i to zapleni, a onog koji drži to da se uhapsi i kazni po zakonu.

Pod hitno priznati realnost na terenu i osloboditi se kancerogenog tkiva.

Back