Žumberak

Jastreb1973

Zainteresovan član
Poruka
408
https://snv.hr/file/attachment/file/vuksic.pdf

Pročitao sam ovu knjigu. Tužna sudbina Žumberčana,potomaka nekadašnjih uskoka sa Žumberka. Oni su pounijaćeni i danas ih svojataju i Srbi i Hrvati,a u isto vrijeme (mada ne toliko napadno) se zbog grkokatoličke vjere od njih i distanciraju.Tužna je i slika današnjeg Žumberka u kojem dominira starije stanovništvo.

Neki se deklariraju kao Srbi,neki kao Hrvati. Neki svoje porijeklo skrivaju,drugi ističu.

A Žumberak svejedno izumire. Niti jedan kraj Hrvatske nije toliko pust kao ova tužna i zapuštena mikroregija smještena između Slovenije,Plešivice i Samoborskog gorja.

Ispravi me, Srbi ističu svoje poreklo, a Hrvati skrivaju?
Tako nekako. Jako je zamršeno. Oni koji se deklariraju kao Srbi,ističu da su nekada njihovi preci bili pravoslavci ,a oni koji se deklariraju kao Hrvati,hm...kako koji...neki skrivaju srpsko porijeklo i govore kako su na Žumberak već došli kao grkokatolici,a drugi govore kako su potekli od pravoslavaca. Treba pročitati knjigu.

Znao sam da je Unija u Hrvatskoj uspjela samo na Žumberku,ali nisam imao pojma o previranjima i osjećanjima tih ljudi dok nisam neki dan pročitao ovu knjigu.

Knjigu je napisao jedan unijat,grkokatolik,iako ateista, Dragan Vukšić,inače pukovnik JNA. On pak drži srpsku stranu i deklarira se ko Srbin.

Tako nekako. Jako je zamršeno. Oni koji se deklariraju kao Srbi,ističu da su nekada njihovi preci bili pravoslavci ,a oni koji se deklariraju kao Hrvati,hm...kako koji...neki skrivaju srpsko porijeklo i govore kako su na Žumberak već došli kao grkokatolici,a drugi govore kako su potekli od pravoslavaca. Treba pročitati knjigu.

Znao sam da je Unija u Hrvatskoj uspjela samo na Žumberku,ali nisam imao pojma o previranjima i osjećanjima tih ljudi dok nisam neki dan pročitao ovu knjigu.

Knjigu je napisao jedan unijat,grkokatolik,iako ateista, Dragan Vukšić,inače pukovnik JNA. On pak drži srpsku stranu i deklarira se ko Srbin.
Unija je prvo uspela u Marči, dakle cela Zapadna Slavonija, svi osim Pemaca su bivši Srbi.

Unija je prvo uspela u Marči, dakle cela Zapadna Slavonija, svi osim Pemaca su bivši Srbi.
Ne. Ta je marčanska eparhija imala nekakvih početnih uspjeha u unijaćenju pravoslavaca,ali su se ubrzo svi unijati vratili u pravoslavlje. Zgrada eparhije je zbog bijesa pravoslavnih vjernika spaljena,te je kasnije premještena u Križevce,gdje je i danas centar grkokatoličke biskupije.(iako grkokatolika u tom kraju nema).

Što se unijata u Hrvatskoj tiče ,uniji su ostali vjerni jedino Žumberčani,o kojima sam i otvorio temu,a kasnije su uniji pristupili i u jednom dalmatinskom selu Kričkama.

Ne. Ta je marčanska eparhija imala nekakvih početnih uspjeha u unijaćenju pravoslavaca,ali su se ubrzo svi unijati vratili u pravoslavlje. Zgrada eparhije je zbog bijesa pravoslavnih vjernika spaljena,te je kasnije premještena u Križevce,gdje je i danas centar grkokatoličke biskupije.(iako grkokatolika u tom kraju nema).

Što se unijata u Hrvatskoj tiče ,uniji su ostali vjerni jedino Žumberčani,o kojima sam i otvorio temu,a kasnije su uniji pristupili i u jednom dalmatinskom selu Kričkama.
To što si o Marči čitao je propaganda. Unijati se nisu vratili u pravoslavlje već su prešli u katolike ( sa trajnim sindromom oceubice) a pravoslavci su ostali verni Lepavini, dakle da su se svi vratili u pravoslavlje zadržali bi i Marču i ne bi je spaljivali. Osim toga nisu je spalili novopridošli, već upravo oni Srbi kojima je pokušano nametanje unije.

To što si o Marči čitao je propaganda. Unijati se nisu vratili u pravoslavlje već su prešli u katolike ( sa trajnim sindromom oceubice) a pravoslavci su ostali verni Lepavini, dakle da su se svi vratili u pravoslavlje zadržali bi i Marču i ne bi je spaljivali. Osim toga nisu je spalili novopridošli, već upravo oni Srbi kojima je pokušano nametanje unije.
Pa da. Spalili su je pravoslavci koje su namjeravali prevesti u Uniju. To sam i napisao. Unijati nisu prelazili u rimokatolike. Čak ni na Žumberku,gdje je bilo nekih pokušaja. To nije dozvoljavala ni vlast u Beču. Znači unijati su ostali unijati,tj.grkokatolici. Po obredu i običajima pravoslavci,ali katolici po tome što priznaju papu za vrhovnog vjerskog poglavara.

Pročitao sam ovu knjigu. Tužna sudbina Žumberčana,potomaka nekadašnjih uskoka sa Žumberka. Oni su pounijaćeni i danas ih svojataju i Srbi i Hrvati,a u isto vrijeme (mada ne toliko napadno) se zbog grkokatoličke vjere od njih i distanciraju.Tužna je i slika današnjeg Žumberka u kojem dominira starije stanovništvo.

Neki se deklariraju kao Srbi,neki kao Hrvati. Neki svoje porijeklo skrivaju,drugi ističu.

A Žumberak svejedno izumire. Niti jedan kraj Hrvatske nije toliko pust kao ova tužna i zapuštena mikroregija smještena između Slovenije,Plešivice i Samoborskog gorja.

U Dalmaciji zadnji trzaj unijaćenja je bio tridesetih i četrdeset ih godina 19-og v. Tada pounijaćenih više nema jerbo se dio vratio u pravoslavlje nakom 2-3 generacije, a dio preša u rimokatolicizam. U Kričama i Baljcima kod Drniša i u Vrlici postoje ostaci unijatskih crkava iz prve polovine 19-og v. Pilipenda od Soime Matavulja je iz Kričaka.
Prije par godina unijati iz Žumberka i okoline Križevaca su došli u Kričke, i prisustvovali su liturgiji pored ostataka unijatske crkve, ima na youtube.

Bilo je u Dalmacije pokatoličavanja i unijaćenja i ranijih vijekova. Da nisam na telefonu postavio bi dio jednog dokumenta na kojem su zapisani kaluđeri manastira Krke koji su prešli na uniju 1621.

Poslednja izmena:
Do promene je došlo kad je neko u jednom takvom razgovoru rekao: »Unijate tužni brate – prodao veru u Pribiću za večeru«. Razgovor je tu prekinut, ja sam se skamenio zbog osećanja da je rečeno nešto strašno i teško, da se neko od jada narugao svim prisutnima, davnim precima i svima posle njih, a time i samom sebi. Svi su se bez reči razišli. Morao sam više puta da upitam zašto se to tako kaže, šta se i kada dogodilo u Pribiću, gde se nalazi Pribić, ko su unijati...? Najzad, majka mi je rekla da smo mi unijati – jer nam nisu dozvolili da ostanemo pravoslavci pa su neke naše pretke, pre možda i više stotina godina, kad je bio neki rat, naterali da u Pribiću potpišu da su unijati – i otišla za poslom. Bio sam zabezeknut i strašno nesrećan. Nisam mogao da zaspim. Pitao sam se šta to znači biti pravoslavac, a šta unijat, zašto neko ne može da bude ono što jeste, a mora da bude nešto drugo, kada je to bilo, o kakvom se ratu radilo? Ponavljao sam da moram da saznam istinu. Ali kako? Tada nisam znao da moji daleki i bliski preci i roditelji, svi mi, već stolećima živimo, kako bi se danas reklo, u »informativnom mraku«, da se istina o nama krije i da nam se nameću neistine i brutalne laži. (str.21)

Прочитао 50-ак страница. Интересантно.

Milorad Pavic je bese od Zumberackih unijata sto su se vratili na pravoslavlje?
Je. U blizini Žumberka postoji još jedna oaza pravoslavlja,a to je Bela krajina. Tu se nisu unijatili,ali asimilacija čini svoje,te se sve više potomaka tih Srba iz Slovenije deklarira kao Slovenci,a pravoslavlje se polako zapušta.

Iz tih Srba (iz Slovenije)porijeklo vuče najbolji slovenski glumac Radko Polič.

Zar su uopšte prešli na pravoslavlje?
Oni su na Žumberak došli kao pravoslavci,ali su se pounijatili i priznavši papu za čelnog čovjeka,postali grkokatolici.

Koliko sam čitao u ovoj knjizi,ateisti koji nisu toliko išli u crkvu počeli su se izjašnjavati kao Srbi. većina vjernika grkokatolika danas se izjašnjava kao Hrvati,ali neki od njih svoju prošlost skrivaju,a drugi sa ponosom ističu.

Oni su na Žumberak došli kao pravoslavci,ali su se pounijatili i priznavši papu za čelnog čovjeka,postali grkokatolici.

Koliko sam čitao u ovoj knjizi,ateisti koji nisu toliko išli u crkvu počeli su se izjašnjavati kao Srbi. većina vjernika grkokatolika danas se izjašnjava kao Hrvati,ali neki od njih svoju prošlost skrivaju,a drugi sa ponosom ističu.

To nije odgovor na moje pitanje.

To se zaobiđe, a ne da posle smrdiš tri dana.

Back