Žumberački grkokatolici

Gedeon

Elita
Poruka
16.128
Hrvati danas kad pišu o grkokatolicima tj. unijatima na Žumberku, brdovitom kraju nedaleko od Zagreba koji graniči sa Slovenijom, pišu za njih da su to doseljeni Uskoci a oni sami znaju za sebe reći da su poreklom Crnogorci, sve samo ne Srbi. Tako se i za ostale Srbe u Hrvatskoj Hrvati kažu da su to Vlasi... Današnji Žumberački grkokatolici su odavno Hrvati. Šta kaže istorija? Evo citata iz knjige "Historijska čitanka za hrvatsku povijest I - do ukidanja feudalnih odnosa u Hrvatskoj god. 1848.", uredio prof. dr. Jaroslav Šidak, Školska knjiga, Zagreb 1952.

Str. 111.

46. SEOBA SRBA NA ŽUMBERAK G. 1538.

Ferdinand I. podjeljuje privilegij doseljenim Srbima [1]

R. Lopašić, Spomenici Hrvatske Krajine I, Zagreb 1884., str. 5-6.

Ferdinand, po milosti Božjoj uvijek uzvišeni kralj rimski i kralj Njemačke, Ugarske, Češke, Dalmacije, Hrvatske i Slavonije it. d. kralj i t. d. Ovom ispravom dajemo na znanje i saopćavamo svima, kojima se upućuje, da nam je naš voljeni plemić Nikola Jurišić, baron Kiseka, naš generalni kapetan, javio, kako su neki srpski ili raški kapetani i vojvode odlučili da dođu zajedno s ljudima i licima, koja se nalaze pod njihovom vojvodskom časti, da nam služe i da stalno, odano i s nepokolebljivom vjernošću ostanu i ustraju u našoj službi. Stoga mi želimo, da te srpske ili raške kapetane i vojvode, njihove ljude i lica ili pomenute njihove pripadnike izdašno nagradimo nekim milostivim poklonom kraljevske blagonaklonosti i darežljivosti. Da bi oni mogli sve to još jače da potvrde djelom, mi im zbog njihove pobožne namjere i stava prema nama i kršćanskoj zajednici dajemo, poklanjamo, ustupamo, podjeljujemo i obećajemo dolje iznesenu povlasticu s oslobađanjem od izvjesnih obaveza, izvjesna prava kao i slobodu, koju, po našem mišljenju, treba obećati, dati, pokloniti i ustupiti, s ovim sadržajem: Kad sami srpski ili raški kapetani i vojvode, ljudi i naprijed spomenuta lica, koja su njihovi podanici i pripadnici, budu dali vjeru, da će nam nepokolebljivo služiti, svaka porodica, koja bude stanovala u jednoj kući, pod jednim krovom i na jednom imanju, mora, može i smije u roku od 20 godina bez prekida slobodno

[1] U latinski pisanoj ispravi upotrebljavaju se dosljedno imena: Serviani seu (ili) Rasciani.
[2] Glavni komandant.

Str. 112.

živjeti na našem području, u mjestu, koje joj spomenuti generalni kapetan bude odredio, bez ikakvog plaćanja poreza i bilo kakve zakupnine, obrađivati zemljo ili je dati na obradu, primati sav plod i prihod s te zemlje, bez ikakve zapreke ili protivljenja. Zatim ćemo narediti, da se svakom kapetanu i vojvodi ovih Srba ili Rašana, koji pod svojim vodstvom ili upravom bude imao 200 ljudi, svake godine dade, isplati i izbroji plaća u novcu od 50 rajnskih forinti, dokle se god bude dobro i vjerno držao i nama služio. Osim toga: štogod oni iz ruku nevjernika i stalnih neprijatelja kršćanske vjere, Turaka, dobiju u svoju vlast i zaplijene, sve ima pripasti samim tim Rašanima izuzevši gradova, trgovišta, utvrđenih gradova, kula, kapetana i istaknutih ličnosti, što sve zadržavamo, da time sami raspolažemo. Uz ovo se pak dodaje i uvjet: ako budu primali od nas plaću i ako nešto otmu samim nevjernicima, dok su pod takvom našom plačom, dužni su, pored pomenutog ograničenja, da doznače i predaju našem blagajniku i trećinu takve dobiti ili plijena, jer se ne ćemo odricati dobiti ni novca, koji nam se od te trećine ustupi. Mi smo štaviše spremni, da ponovo, kad se pojavi potreba, podijelimo neku povlasticu ili je izmijenimo u prilog i korist samih Srba i Rašana, kao da otkupimo zarobljenike, ako tko od njih padne u ruke ili u vlast neprijatelja, ili da nagradimo i naročitu blagodat ukažemo onima, koji se povrh ostalih istaknu nekim izvanrednim i pohvalnim pothvatom za kršćansku zajednicu protiv njezinih stalnih neprijatelja, i kad se doista uvjerimo, da spomenuti vojvode, njihovi ljudi i pripadnici rade za naše dobro i dobro cjelokupne kršćanske zajednice, i kad pokažu, kako zaslužuju da uživaju ne samo ovu jednu povlasticu, koja im je podijeljena, nego da bi im se mogla pokazati i veća blagonaklonost i milost i od naše strane i od strane cijelog kršćanstva. Obavezujemo se i obećajemo, da ćemo se ove naše povlastice čvrsto držati, a zahtijevamo i naređujemo, da se nje svi drže. Ovo potvrđujemo svojeručnim potpisom.

U našem gradu Linzu, 5. dana mjeseca septembra, godine Gospodnje 1538, naših kraljevina 8., a drugih 12. godine. [3]

[3] Ferdinand Habsburški postao je 1829. kralj njemački i rimski, a 1526./7. češki, ugarski i hrvatski.

Vlaški statut.
Inače, samo za informaciju, to celo područje Žumberka je pre naseljena spadalo pod Kranjsku pokrajinu. Nešto malo nizinskih terena je bilo naseljeno i vlasništvu samostana Pletenje. Sam stari grad Žumberak je bio u vlasništvu porodice Kobasić. Grad je bio napušten i u slabom stanju zbog turskih pljačkanja.
Kasnije ga car otkupljuje i stavlja u funkciju Vojne krajine. To je prva uspostava Vojne krajine na području Habz. monarhije. U stvari kopija Turske vojne krajine prilagođena austrijskom sistemu.

Vlaški statut.
Inače, samo za informaciju, to celo područje Žumberka je pre naseljena spadalo pod Kranjsku pokrajinu. Nešto malo nizinskih terena je bilo naseljeno i vlasništvu samostana Pletenje. Sam stari grad Žumberak je bio u vlasništvu porodice Kobasić. Grad je bio napušten i u slabom stanju zbog turskih pljačkanja.
Kasnije ga car otkupljuje i stavlja u funkciju Vojne krajine. To je prva uspostava Vojne krajine na području Habz. monarhije. U stvari kopija Turske vojne krajine prilagođena austrijskom sistemu.
Hvala za informacije. Normalno da su naseljavanja ili slabo naseljeni i opusteli krajevi.

Чудно да су скоро све до данас Срби у Белој Крајини остали Срби (млађи својевољно од стварања Југославија, поженили и поудавали се за Словенце) а с друге стране истог брда Жумберак, у коме су Срби увијек имали проблема и на крају похрваћени.
Иста ситуација, овамо Словенци а тамо Хрвати.
Баш чудно.

Bečki dvor i kat. crkva su zajedno forsirali to pokatoličenje.
Pokatoličenje jeste bilo pripremano za sve pravoslavne na području Monarhije.
Razlog tome je da sama Monarhija nije bila homogena , pa samim tim ni stabilna. Mnogo naroda, a preuzeli su ime Sv. rimsko carstvo, i kao takvi bili zaštitnici kat. vere, a i obrnuto, kat. crkva snažno podržava Monarhiju, naravno, na politički način.
Dakle , smisao je bio stabilizovati državu barem preko vere.
To je počelo kad je završen 30-godisnji verski rat , kad su protestanti isterani iz Monarhije tzv. Vestfalski ugovorom u kojem je određeno ono znano "coius regio eius religio", odnosno da vlast odlučuje koje će vere narod biti.

Чудно да су скоро све до данас Срби у Белој Крајини остали Срби (млађи својевољно од стварања Југославија, поженили и поудавали се за Словенце) а с друге стране истог брда Жумберак, у коме су Срби увијек имали проблема и на крају похрваћени.
Баш чудно.
Zato što je to rub Slovenije a opet kraj jako blizu Zagrebu. Slovenci nisu morali uplitati veru u proces nacionalne identifikacije. Jezik ih je određivao. Kod Hrvata se morala uplesti vera u formiranje nacije jer je jezik isti kao i kod Srba.

Баш чудно.

Ma glupost. Danas se izjašnjavaju kao Slovenci. Al moraš ti nešto izmisliti u vezi vastaša :lol:

Баш чудно.

Nešto sumnjam da su danas više opstali. Slovenizacija je tu završila posao.

Ma "tako se priča", "netko mu je rekao", "zna jednoga čovjeka koji zna čovjeka", "pričala jedna baba"...Ljudi su danas Slovenci kao i nekadašnji Hrvati koji su živjeli u Kranjskoj. Imaš možda par selendra od stotinjak ljudi u kojoj se još neki izkašnjavaju kao Srbi odnosno Hrvati i to je to.

Stanovnici su dakle bili Vlasi Uskoci, Hrvati, Gottschee (Nijemci), Kranjci (Slovenci). Barem tako kaže Janez Valvasor u svojoj enciklopediji "Slava Vojvodine Kranjske".

Zato što je to rub Slovenije a opet kraj jako blizu Zagrebu. Slovenci nisu morali uplitati veru u proces nacionalne identifikacije. Jezik ih je određivao. Kod Hrvata se morala uplesti vera u formiranje nacije jer je jezik isti kao i kod Srba.
Jeste, samo nismo mi preuzeli hrvatski jezik već oni naš. Mislite li da postoji razlog ?
Ponekad se pitam šta bi bilo da su recimo svi Srbi prešli u Grkokatolicizam. Možda bi nam sudbina bila blaža.

Bečki dvor i kat. crkva su zajedno forsirali to pokatoličenje.
Pokatoličenje jeste bilo pripremano za sve pravoslavne na području Monarhije.
Razlog tome je da sama Monarhija nije bila homogena , pa samim tim ni stabilna. Mnogo naroda, a preuzeli su ime Sv. rimsko carstvo, i kao takvi bili zaštitnici kat. vere, a i obrnuto, kat. crkva snažno podržava Monarhiju, naravno, na politički način.
Dakle , smisao je bio stabilizovati državu barem preko vere.
To je počelo kad je završen 30-godisnji verski rat , kad su protestanti isterani iz Monarhije tzv. Vestfalski ugovorom u kojem je određeno ono znano "coius regio eius religio", odnosno da vlast odlučuje koje će vere narod biti.
Treba imati na umu da je od turaka uspostavljena Pećka patrijaršija bila neprijatelj i neprijateljski nastrojena prema katoličkoj Europi. Srbi su stoljećima sa Turcima napadali na Hrvatsku i kao takvi u Hrvatskoj, i ne samo Hrvatskoj, bili viđeni kao neprijatelji i izdajice krščanstva.
Upravo iz Slovenije ima zapisanih dokumenata koliko su loše mišljenje imali o pravoslavnim Vlasima.

Treba imati na umu da je od turaka uspostavljena Pećka patrijaršija bila neprijatelj i neprijateljski nastrojena prema katoličkoj Europi. Srbi su stoljećima sa Turcima napadali na Hrvatsku i kao takvi u Hrvatskoj, i ne samo Hrvatskoj, bili viđeni kao neprijatelji i izdajice krščanstva.
Upravo iz Slovenije ima zapisanih dokumenata koliko su loše mišljenje imali o pravoslavnim Vlasima.
Stvarno, pa što su ih primali u službu kod ćesara?

Gdje su ta silna srpska književna djela na sadašnjem srpskom, gdje su rječnici? Nema, prepisali ste od Hrvata.
Ma imamo narodne Junačke pjesme, Vukov rječnik, prevod Biblije.. Inače, ova teza mi se poklapa sa tezom o pohrvacenju, odnosno pokatoličenje, plus teza prodora na istok... pa sve do toga da moje kolege u OŠ nisu znale hrvatski jezik. Mnogi su prepisivali od mene. Tu mi logika govori nesto.
Izvinjavam se ako se nekom ove moje pretpostavke ne dopadaju, ili , ne daj Bože , vređaju. To su samo moje teze.
Inače, Vladika Njegoš je pokraden od Mažuranića , dokazano.

Poslednja izmena:
Zamislite, mali Hrvati ne znaju hrvatski jezik, već prepisuju od malih Srba...
Nesto mi tu ne štima. 😁😁😁
Inače, i ja sam naučio njihov jezik, njihov dijalekt vrlo dobro, tako da mi nije trebao prevod nakon jednog razreda.😁😁😁
Zanimljivo.😁
Sećam se kad je jedna devojčica pitala mog kolegu:"Milane, ki si bil čera, da nisi došal tote?"
On je debelo pogleda pa reče: " Ne razumem, daj mi to prevedi!" 😁😁😁😁😁😁

Poslednja izmena:
Ma imamo narodne Junačke pjesme, Vukov rječnik, prevod Biblije.. Inače, ova teza mi se poklapa sa tezom o pohrvacenju, odnosno pokatoličenje, plus teza prodora na istok... pa sve do toga da moje kolege u OŠ nisu znale hrvatski jezik. Mnogi su prepisivali od mene. Tu mi logika govori nesto.
Izvinjavam se ako se nekom ove moje pretpostavke ne dopadaju, ili , ne daj Bože , vređaju. To su samo moje teze.
Inače, Vladika Njegoš je pokraden od Mažuranića , dokazano.
Sve to 400 godina nakon Hrvata.
A vidi ta teza o pokatoličavanju pada u vodu već u župnim maticama gdje nema nikakvog spomena masovnih pokatoličavanja, a nalaze se primjeri za pojedine rijetke prelaske muslimana, protestanata i pravoslavaca i katoličanstvo.
Pravoslavci su živjeli izolirano u svojim selima i prelasci na uniju ili katoličanstvo su nasilnim putem sprječavani od strane susjednih pravoslavaca, nerijetko i ubojstvima.
Srbi s ponosom ističu takve primjere kako su se oduprli i sačuvali vjeru, a na drugoj strani kmeče o nekakvim masovnim pokatoličavanjima.

Njegoš je za Gorski vijenac za inspiraciju koristio "Razgovor ugodni naroda slovinskog" iz 1756. što se vidi po spomenutim junacima.

Sve to 400 godina nakon Hrvata.
A vidi ta teza o pokatoličavanju pada u vodu već u župnim maticama gdje nema nikakvog spomena masovnih pokatoličavanja, a nalaze se primjeri za pojedine rijetke prelaske muslimana, protestanata i pravoslavaca i katoličanstvo.
Pravoslavci su živjeli izolirano u svojim selima i prelasci na uniju ili katoličanstvo su nasilnim putem sprječavani od strane susjednih pravoslavaca, nerijetko i ubojstvima.
Srbi s ponosom ističu takve primjere kako su se oduprli i sačuvali vjeru, a na drugoj strani kmeče o nekakvim masovnim pokatoličavanjima.

Njegoš je za Gorski vijenac za inspiraciju koristio "Razgovor ugodni naroda slovinskog" iz 1756. što se vidi po spomenutim junacima.
Postoje Junačke pjesme pretkosovski i postkosovski ciklus. Ako se nisu zapisivale, prenosile su se usmenim predanjima, najčešće uz gusle , vatra na ognjištu, a okolo deca i odrasli slušaju.
Nema veze koliko godina pre ili posle Hrvata, nije to nekakvo takmičenje.
O prelascima se ne govori javno, verovatno zbog straha i sramote.
Hrvati tu nemaju neku posebnu ulogu do 1. sv. rata. To je radila KundK monarhije uz pomoć kat. crkve.
Ovo o sprečavanju nekog susednog sela na prelazak je neozbiljno, pored one vrlo efikasne države., o tome ne bih.
Srbi koji su prešli u drugu veru se ne hvale, ćute. Ovo o kmecanju je ispod nivoa, ne bih o tome.
Ne govorim o inspiraciji , već o krađi. Pokojni Spasoje Vlajić govori na YouTube kako to nedelo otkrili.

Vlaški statut.
019.jpg

https://zgodovinskicasopis.si/zc/article/download/1757/2065

Dobro ti je ovo Crnugović, gde si to dobio?
Ovde piše da je održavanje Vojne krajine preuzela Kranjska i Koruška, Vojnu krajinu u Slavoniji pa Štajerska. Znači , Žumberak je teritorijalno u Kranjskoj, kompletno održavanje Kranjska i Koruška, krajišnici uglavnom Srbi,... ali teritorij je danas Hrvatski , a stanovnici Hrvati. Čudo neko , šta li je ?😁😁

Dobro ti je ovo Crnugović, gde si to dobio?
Ovde piše da je održavanje Vojne krajine preuzela Kranjska i Koruška, Vojnu krajinu u Slavoniji pa Štajerska. Znači , Žumberak je teritorijalno u Kranjskoj, kompletno održavanje Kranjska i Koruška, krajišnici uglavnom Srbi,... ali teritorij je danas Hrvatski , a stanovnici Hrvati. Čudo neko , šta li je ?😁😁
па имаш суђења у Вијени Ленковићу, ђе кајзерови људи бране Србе и кажу да Хрвати ничему не доприносе него само сметају и "жале се на Влахе".
Гунтер Ротенберг је о томе писао ако се сјећам, наводе се и новчани износи колико су Аустрија и Крањци дали (с друге стране Хрвати нијесу дали а траже све добитке за себе).

не данас баш до данас него новија времена а то је прије стварања и од стварања Југославије
Србе у Белој Крајини није нападао нико од сусједа док Срби у Жумберку су стално били на удару. О овоме пише Манојло Грбић у Карловачком владичанству.

Затим начин на који словеначка историјографија пише о томе а како Хрвати пишу.

па имаш суђења у Вијени Ленковићу, ђе кајзерови људи бране Србе и кажу да Хрвати ничему не доприносе него само сметају и "жале се на Влахе".
Гунтер Ротенберг је о томе писао ако се сјећам, наводе се и новчани износи колико су Аустрија и Крањци дали (с друге стране Хрвати нијесу дали а траже све добитке за себе).

Izvore...

Back