Zujanje kućišta

gost 288176

Zainteresovan član
Poruka
198
Pozdrav,imam problem sa zvukom vibriranja kucista (zujanja) koje se prenosi i na stol...U pitanju je kućište MS Hulk Pro
Saznao sam da mi hard disk pravi zujanje,kada ga izbacim malo iz ležišta vani zujanje prestane ili kada malo odignem kućište od stola.U prošlom kućištu nisam imao problema

Jesi li siguran da si dobro pritegnuo HDD srafovima za fioku?

ps.

U isto vreme poslah poruku, isto mislim kao i pura moca. Zategni dobro hdd pa proveri opet, hard definitivno nekada hoce da zuji kada nema dobru osnovu

Ако ти хард диск толике вибрације прави, да се исте преносе преко кућишта и тресу радни сто...:huh: ...онда су му отишли лежајеви...:(
Или како би то рекао кољега ..дух из шољекуглагери ...:hehe: ...:hahaha: :zcepanje:

- - - - - - - - - -

Спасавај важне податке са тог хард диска ..и КУПУЈ НОВИ...:think: :aha2:

Hvataj.jpg
j.jpg

Hard Disk je potpuno ispravan

Ако ти хард диск толике вибрације прави, да се исте преносе преко кућишта и тресу радни сто...:huh: ...онда су му отишли лежајеви...:(
Или како би то рекао кољега ..дух из шољекуглагери ...:hehe: ...:hahaha: :zcepanje:

- - - - - - - - - -

Спасавај важне податке са тог хард диска ..и КУПУЈ НОВИ...:think: :aha2:

Dobro nikad nije na odmet da se backupuju podaci, ali ako kaze da u odredjenom polozaju disk ne zuji, (najbolji pokazatelj bi bio da ga polozi na neku cvrstu podlogu, sto ili pod) i disk i dalje ne proizvodi vibracije onda je verujem u redu. Bilo bi opasno da mu disk non stop zuji nebitno na cemu ili u kom se polozaju nalazi.

Dobro nikad nije na odmet da se backupuju podaci, ali ako kaze da u odredjenom polozaju disk ne zuji, (najbolji pokazatelj bi bio da ga polozi na neku cvrstu podlogu, sto ili pod) i disk i dalje ne proizvodi vibracije onda je verujem u redu. Bilo bi opasno da mu disk non stop zuji nebitno na cemu ili u kom se polozaju nalazi.

Хард диск у свом раду не сме да производи " вибрације "...поготово НЕ диск капацитета 1Тб...где је густина записа " Огромна "...:think:
Чак и ако се нађе положај у коме хард диск неће производити вибрације ..то ће само одложити проблем, али га неће " елиминисати "...:( ..:aha2:

Ако је тај положај 180º у односу на " препоручени хоризонтални " положај хдд-а → ТО НЕ ПРЕПОРУЧИЈЕМ - НИКАКО...:nono3:

Pa otvori kućište i lociraj tačno gde počinje zujanje, vibracija. Na taj deo se usredsredi. Kućište samo od sebe neće da vibrira osim ako nije do ventilatora koji nije dobro pričvršćen.

I to je obično zbog toga što ga AC kabl vuče pa se neki šraf koji inače ne može lepo da slegne zabio u metal te pri rotaciji ventilatora počne da tandrče i zuji.

Pokreni sa i bez HDD-a, ako je do fiokice uradi kao što ti je neko rekao uzmi malo papira i pritegni da nema tih vibracija.

Što drugi rekoše JESTE čudno da HDD sam po sebi pravi baš toliko vibracije te da se ceo sistem trese, to je malo besmisleno, ali nije čudno.

Na snimku nisam video o kojoj PLASTIČNOJ fiokici pričaš, vidim dva ležišta za HDD/OD. U njih normalno idu šrafovi, makar dva komada, biće dovoljno da uklone zujanje.

Ipak, gledajući ovako konstrukciju kućišta rekao bih da je glavni problem zujanja, u stvari, samo napajanje jer ide sa donje strane odakle može imati jači udeo u kreiranju vibracije na samom stolu, a to je upravo zbog lošeg montiranja NAPAJANJA.

Kod ovakvih kućišta deo sa napajanjem dolazi uz posebnu vrstu sunđera koji se stavlja sa desne strane lokacije gde se montira napajanje upravo kako bi se izbeglo tandrkanje. Ja mislim da je tu najverovatnije problem jer da HDD pravi toliko remeta mi zvuči besmisleno.

Dakle proveri da nisi stavio dobro te sunđerčiće sa strane, nekad su samolepivi, nekad nisu. Pozdrav

Sve je kako treba sa napojnom,čak sam je i vadio vani iz kucišta i palio računar ali isto se dešava ladica od hard diska vibrira i prenosi se na čitavo kućište

Ладица не вибрира сама-од-себе. Она је преносник вибрација које прави хард диск...:think:

Извуци хард диск ...и нађи му положај у коме не производи вибрације. Ако је тај положај 90º у односу на нормални хоризонтални положај, причврсти га у том положају за кућиште компа ( имаш на хдд-у са те стране два места за шрафљење ) и било би добро да нађеш неки мањи тихи вентилатор са " магнетном левитацијом " да хлади хард диск...:aha2:...јер да би тај диск могао да ради дуго у том положају - мора да буде " хладан "...;)

У међувремену почни да размишљаш о ..новом хдд-у ...:aha2:

Вентилатор са " магнетном левитацијом " можеш да нађеш у продавници елеk. компоненти ..kelco ...Булевару краља Александра 326, Београд.

V14557_bg.jpg
Подаци о вентилатору :arrow: http://www.kelco.rs/katalog/detalji.php?ID=14557

Вентиматор је најбоље залепити " Тигар лепком " на десетак сантима од хдд-а...;) ( када га скидаш лепак можеш уклонити апот. бензином или разређивачем за уљане боје - терпентин )

Pogledajte prilog 504882

Kada stisnem malo jače taj deo kao na slici vibracije prestanu i hard disk bude tisi i u radu opcenito...Da li negdje lim mozda ometa rad?

Ne omete mu rad,ali moze HDD da pobrljavi,ako se mnogo trese.Sigurno negde nije dobro pricvrscen nosac HDD,t.j. te fioke,negde imaju neki luft i pri velikoj brzini obrtaja HDD-a dolazi do brujanja.Pogledaj ako su te fioke zakacene holsrafima,probaj dotegni ih,ali otvori i drugu stranu kucista da mozes da se uveris tacno ge ima nekog zazora.Ako su te fioke zakacene pop nitnama opet proveri svaku da nije dobila lufta.

Pogledajte prilog 504882

Kada stisnem malo jače taj deo kao na slici vibracije prestanu i hard disk bude tisi i u radu opcenito...Da li negdje lim mozda ometa rad?

АЈДЕ ДА ПРОНАЂЕМО ИЗВОР ВИБРАЦИЈА...:think:

- Извуци хард диск из пластичне ладице и спусти га доле на неки сунђер ...да потпуно елиминишемо његове вибрације ( ако их прави )

- Затвори комп ...и укључи га.

Ако се и даље осећају и чују вибрације, онда те вибрације праве предњи вентилатори.

Ако је ...ТИШИНА...онда, већ сам ти све написао...и небих поново...:aha2:

- - - - - - - - - -

На овом компу...са кога пишем, хард диск уопште није притегнут шрафовима ( иако има рупе за то ). Хдд је ослоњен слободно на металне носаче, а да се не би померао са бочних страна га притискају две еластичне челичне таке. Имам још један хдд изнад њега на исти начин постављен...и...НЕ ЧУЈЕ СЕ НИШТА...:ceka:

Back