Imam kamen u zuci velicine 14mm.Kazu i da mi je zucna kesa upaljena,ako sam dobro razumela,zbog zadebljalog zida od 5mm.Imala sam "napade" nekoliko puta,sa jaaakim bolom ispod desne lopatice,i sa povracanjem.Nisu mi napocetku ni spomenuli zuc,pa nisam mogla da pratim koja bi je hrana pokrenula.
Da li je operacija zaista jedina opcija?
Ili mogu da pokusam prvo sa ishranom da regulisem?
Inace ne mogu da se pohvalim sa bas potpunom zdravom ishranom,ali daleko od toga da je potpuno nezdrava. Tata mi ima takodje kamenje,ali nije operisan.On regulise ishranom i u recimo 4 godine je imao mozda par napada.A ja sam ih u zadnjih mesec dana imala mozda cak 10ak.
Inace koristim oralnu kontracepciju(zbog menstrualnih problema) i da li bi to znacilo da treba potpuno da prestanem?(posto sam negde procitala da moze biti jedan od uzrocnika) I da dodam,tek sam napunila 21.
Hvala unapred
Sve se rešava zdravim načinom života. Dakle gledaj da izbegavaš životinjske namernice, kao i slatkiše i sl.
Ako imaš volje možeš probati sa ovim (ovo je iz knjige koju možeš preuzeti ovde:
Prirodna medicina. 108; 109 strana.)
Bilijarna litijaza (kamen u žuči)
Kura za izbacivanje kamena
1) Ishrana:
- Kura kojom se postiže izbacivanje kamena, može se primeniti na 2 načina:
a) Primeniti klizmu sa čajem od kamilice, uveče;
-12 sati ne unositi hranu;
- Ujutru popiti 250 ml čaja - mešavine gaveza, kamilice, kantariona, nevena, hajdučice, koprive, preslice (pomešati u jednakim razmerama; 1 kašičicu mešavine preliti sa 250 ml vrele vode.
Ostaviti da stoji 2 minuta);
- Zatim, na svakih 15 minuta piti po 50 ml maslinovog ulja, pomešanog sa 40 ml soka od limuna: ovaj postupak primenjivati 2 sata;
- Narednog jutra, ponoviti ceo postupak;
- Po potrebi koristiti švedsku tinkturu (vidi poglavlje II).
b) Prvi dan:
- Piti samo voćne sokove;
- U 19:00 napraviti klizmu sa 1/2 litre čaja od sleza (Malva vulgaris);
- U 20:00 piti sledeću mešavinu:
Recept:
Maslinovo ulje ------- 10 ml
Sok od limuna -------- 4 limuna
Med ----------------------- 1 supena kašika
Homogenizovati ovu masu zagrevanjem na sledeći način:
sud sa mešavinom staviti u drugi sud sa vodom koja ključa i držati dok se sadržaj lagano ne ugreje.
Drugi dan:
- U 7:00 popiti 60 ml ricinusovog ulja, pomešanog sa 3 kašike limunovog soka;
- U 7:30 popiti 1/2 šolje čaja od nane i kamilice;
- Tokom celog dana piti sokove od voća i čaj.
Treći dan:
- Jesti samo rendane jabuke.
Posle kure za izbacivanje kamena sledi:
- Lečenje sokovima i presnom hranom, 2 meseca; 1-2 dana sedmično lečenje voćem (vidi poglavlje III/C);
- Lečenje limunovim sokom (vidi poglavlje III/C);
- Preparat od aloje (vidi poglavlje II).
2) Kupka “Vitalis”, 2 puta dnevno po 25 minuta (vidi poglavlje IV).
3) Kupka trupa, 25 minuta dnevno (vidi poglavlje IV).
4) Naizmenični škotski tuš, 2 puta dnevno (vidi poglavlje IV).
5) Hladno tuširanje celog tela, 3 puta sedmično (vidi poglavlje IV).
6) Naizmenični oblog na zonu jetre i žučne kese, 4 promene (toplo - hladno), jedanput dnevno (vidi poglavlje IV).
7) Derivativni oblog na trbuh tokom noći (vidi poglavlje IV).
8) Lumbo-abdominalna kataplazma (na slabinski deo i trbuh) od gline, 3 sata dnevno (vidi poglavlje VII).
9) Kod bolnih napada žuči primeniti toplu sedeću kupku, sa temperaturom vode u postepenom porastu.
10) Boravak na čistom vazduhu, vežbe disanja, gimnastika (vidi poglavlje VI).