Žrtva

Ne moze da bude neko zrtva cisto onako bez razloga.
Mora da je necija zrtva.
Zato sam napisala: zavisi.
Sigurno znaš, ili si bar čula/o, neke ljude koje bi narod onako klot nazvao: baksuzi. U smislu da, šta znam, otvore dućan, pa nemaju srca odbiti bilo koga da kupuje na "teku", pa im onda niko ne plati dugove, pa na kraju bankrotiraju. Da li misliš da je tu celo jedno naselje nastanjeno samo i isključivo pishopatama ili prosto ljudima koji su namerno išli da kinje nesretnog dućandžiju? Ja ne mislim. Mislim da je većina ljudi relativno ok, da nisu siledžije i da će te iskoristiti onda kad vide da mogu - što je poenta mog posta. Postoje slučajevi koji odgovaraju onome da manipulacija uspeva zato što je dozvoljavamo.
Tako i mi sami sebi nekad dozvolimo da budemo žrtve. Niko nas nije pretukao ni vezao u podrumu, niko nam nije namerno zabijao nož u leđa na poslu - prosto smo ili slabi, ili nedorasli životnim situacijama ili previše naivni - i iz tih razloga uvek izvlačimo deblji kraj, i ispadamo žrtve.

Meni obično bude žao takvih ljudi, jer su po pravilu fini, ljubazni i nikom ne žele zlo, štaviše. I možda bi ih ti nazvala/o drugačijim imenom: šta znam, da nemaju kičmu, da su slabići itd, dok ja i njih ubrajam u žrtve.

Back