Zracenje

Samsung Manu

Početnik
Poruka
2
Postovani,
Da li neko moze da mi kaze koliko moze da bude stetno spavanje na svega nekoliko centimetara od uticnica?? Da li moze dovesti do zdravstvenih problema, opadanja kose i slicno...?? I koliko je polje zracenja kablova sa bandera i slicno ( posto mi jedan prolazi metar i po od zida pored kojeg spavam)??
Unapred zahvalan

Postovani,
Da li neko moze da mi kaze koliko moze da bude stetno spavanje na svega nekoliko centimetara od uticnica?? Da li moze dovesti do zdravstvenih problema, opadanja kose i slicno...?? I koliko je polje zracenja kablova sa bandera i slicno ( posto mi jedan prolazi metar i po od zida pored kojeg spavam)??
Unapred zahvalan
sve je stetno!!mobilni i laptop u drugu sobu!!

Postovani,

Unapred zahvalan
Opada i kosa i potencija, a i pamet se slabo razvija ako spavas u blizini bandere.:hahaha:

Postovani,
Unapred zahvalan

čekiraj s viskom. ili nađi nekog drugog da ti to napravi

Fizika tačno zna šta je zračenje. Oscilacije manje ili veće učestanosti.

Najmanju učestanost imaju infra zvukovi, slede zvukovi koje ljudi čuju, ultrazvuci, i tako redom sve do gama zračenja.

Da bi ove teorije zavere imale smisla pristalice bi trebalo da kažu kolika je frekvencija tih, navodnih, štetnih zračenja i koja im je jačina.

Onda bi svi koji bave fizikom mogli da ponove te oglede i potvrde da je to tačno. Ovako, sve je samo gomila gluposti.

Kablovi u zidu ili na podu, kablovi kroz koje teku ozbiljne struje, stvaraju oko sebe promenljivo magnetno polje.
Postoje i zgrade u radnickim naseljima koje u svom prizemlju imaju trafo stanicu. Ma koliko oklopljen trafo je izvor promenljivog magnetnog polja.
Duzi boravak i zivot u promenljivom magnetnom polju nije medicinski dovoljno istrazen.
Ono sto je fizicki jasno je da se u svakom provodniku, a covek je provodnik, uvek indukuje elektricna struja. Sto je jace magnetno polje veca je i struja koja tece kroz telo.
Struje su dovoljno male da ih ne osecamo, ne ispadaju plombe i ne tresemo se od elektrosoka, ali ne znamo koliko ih osecaju nasa tkiva i celije.
Struja koja tece kroz organizam ima dvojako dejstvo: zagrevanje i elektroliticko razlaganje tecnosti.
Nervi komuniciraju koristeci izuzetno male struje. Struje koje nastaju indukovanjem - pretvaranjem magnetne energije u elektricnu - su neuporedivo vece.
Ovde fizika zavrsava i pocinje biologija.

Nervi komuniciraju koristeci izuzetno male struje. Struje koje nastaju indukovanjem - pretvaranjem magnetne energije u elektricnu - su neuporedivo vece.
Struje koje nastaju indukovanjem ako je oko oba provodnika vazduh ili bilo koji materijal osim gvožđa, nikla ili kobalta, izuzetno su male i veoma se teško mogu izmeriti čak i kada su dva bakarna provodnika u pitanju.

Otpor ljudskog tela je reda 10 kOma što znači daleko, daleko, veći nego otpor bakra. Prema tome indukovane su struje u ljudskom telu sasvim sigurno neuporedivo (milionima puta!) manje nego struja kojom nervi komuniciraju. Da nije tako, mišići čoveka koji se nađe u postrojenju čijim provodnicima teku hiljade, ili desetine hiljada ampera, dobijali bi pogrešne komande i kretanje (a možda i život) čoveka ne bi bilo moguće.

U EPS-u ima stotine doktora nauka koji se kreću po postrojenjima. Da postoji bilo kakvo štetno zračenje oni bi to već proučili i objavili, između ostalog i zato da bi sebi izdejstvovali beneficirani staž.

Indukovani napon (elektromotorna sila) je srazmeran jacini magnetnog fluksa i brzini promene (frekvenciji).
Jacina magnetnog fluksa opada sa kvadratom rastojanja od provodnika kroz koji tece struja.
Magnetna indukcija je intenzitet magnetnog fluksa kroz povrsinu coveka (Tesla je Veber po kvadratnom metru).

Играју Херц, Тесла и Вебер жмурке и Херц жмури.
Тесла се сакрије а Вебер није имао где и стане иза Херца и нацрта око себе квадрат метар пута метар.
Херц изброји, окрене се и запљуне Вебера, кад овај: А не, ја сам Тесла. Тесла je Вебер на квадратном метру!

Indukovani napon (elektromotorna sila) je srazmeran jacini magnetnog fluksa i brzini promene (frekvenciji).
Jacina magnetnog fluksa opada sa kvadratom rastojanja od provodnika kroz koji tece struja.
Magnetna indukcija je intenzitet magnetnog fluksa kroz povrsinu coveka (Tesla je Veber po kvadratnom metru).

Играју Херц, Тесла и Вебер жмурке и Херц жмури.
Тесла се сакрије а Вебер није имао где и стане иза Херца и нацрта око себе квадрат метар пута метар.
Херц изброји, окрене се и запљуне Вебера, кад овај: А не, ја сам Тесла. Тесла je Вебер на квадратном метру!
Ne vidim kolika je indukovana struja u čovečjem organizmu ako je provodnik udaljen samo 15 cm i ako kroz njega teče struja od 10 A. Pisano klasično "0,000 ..." a ne naučno kao 10 na neki stepen, teško da bi sve nule stale u jedan red.

Posebno što ako nema struje kroz provodnik nema ni indukcije pa su i po tom osnovu utičnice bezopasne.

U klasičnim telefonskim kablovima sa bakarnim provodnicima (paricama) iako su svi provodnici jedan uz drugi, velikom dužinom skoro bez ikakvog rastojanja, indukcija sa jedne parice na drugu je zanemarljiva. Da nije tako svi bi se razgovori uvek čuli odjednom na svakom (fiksnom) telefonu.

Koliko li je tek onda mala indukcija u ljudskom telu?

Iako ovo "Indukovani napon (elektromotorna sila) je srazmeran jacini magnetnog fluksa i brzini promene (frekvenciji)." jeste tačno, ne pokazuje kolika se struja može indukovati u čovečjem organizmu.

Kroz telefonske parice teku mikroamperi naizmenicnog signala (i nevazni miliamperi jednosmerne struje).
Kroz kabl za napajanje TA peci od 3,5kW tece 16A naizmenicne struje. Bifilarni monofazni kabl za napajanje znacajno umanjuje magnetno polje, ali kada se napajanje vrsi trofaznim kablom i grejacima koji koriste medjufazni napon to je sasvim druga prica u smislu magnetnog polja koje stvaraju kablovi.

Kroz telefonske parice teku mikroamperi naizmenicnog signala (i nevazni miliamperi jednosmerne struje).
Miliamperi, ali su provodnici izuzetno blizu i to na velikoj dužini.

Kroz kabl za napajanje TA peci od 3,5kW tece 16A naizmenicne struje. Bifilarni monofazni kabl za napajanje znacajno umanjuje magnetno polje, ali kada se napajanje vrsi trofaznim kablom i grejacima koji koriste medjufazni napon to je sasvim druga prica u smislu magnetnog polja koje stvaraju kablovi.
Trofazni kabl je takođe bifilarni (jer je suma svih trenutnih struja u njemu uvek ravna nuli) a osim toga male je dužine. Ljudsko telo je udaljeno i takođe veoma male dužine pa bi se moguća indukovana struja morala pisati sa trocifrenim brojem nula (koje sam već pomenuo).

Napisao sam mikroamperi naizmenicnog signala. To su milioniti delovi ampera. Miliamperi u telefonskom vodu su nebitna jednosmerna struja koja napaja liniju. Bifilarnu liniju.
Trofazni?
Uslovno.. kada razlicite faze razlicito trose efekta bifilarnosti (ponistavanja izracenog promenljivog magnetnog polja) nema.

Napisao sam mikroamperi naizmenicnog signala. To su milioniti delovi ampera. Miliamperi u telefonskom vodu su nebitna jednosmerna struja koja napaja liniju.
Upravo naizmenična komponenta prenosi govor a jednosmerna je zanemarljiva. Dakle obrnuto.

Trofazni?
Uslovno.. kada razlicite faze razlicito trose efekta bifilarnosti (ponistavanja izracenog promenljivog magnetnog polja) nema.
Ovo nema smisla.

Osim toga udaljili smo se od teme. Postavljač je pomenuo utičnicu u čijoj blizini spava. Pošto nije pomenuo da je išta tu uključeno, očigledno struje nema pa ni zbog toga ne može biti indukcije.

Ako ne tece struja, ne formira se promenljivo magnetno polje.
Sam elektricitet prikljucka je na nedovoljnom naponu da bi postojalo elektroprivlacenje. Desetine kilovolti su vec nesto, sve manje od toga je bezbedno. :kpozdrav:

Back