- Poruka
- 388.386
Zoran Žugić (1950) je etablirami umetnik fantastike sa sedištem u Srbiji čije su slike izlagane na mnogobrojnim izložbama kako u našoj zemlji, tako i u Danskoj, Nemačkoj, Sjedinjenim Državama te Francuskoj. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji lepih umetnosti Beaux Arts u Parizu a trenutno živi i stvara u Zemunu. Svoj umetnički izraz opisuje kao „haos kontrolisan maštom i intuicijom“. Žugićev ekspresivni figurativni stil ostvaruje se kroz klasične likovne tehnike a najčešće koristi akril na platnu. Njegove slike, koje retko koga ostavljaju radvnodušnim, jesu neobične, nežnih tonova, ali vibrantnih ekspresija. On se ne bavi direktnom manipulacijom osećanjima, ali na najdivniji mogući način – uz pomoć intuicije i bajkovitih prikaza.
“Kod mog rada uvek je sve spontano, nemam plana niti promišljam unapred. Krećem od pokreta kistom, puštam da me ekspresija vodi, zatim gledam šta je nastalo na platnu, pa to povezujem sa slikama u glavi i onda se radi. Cela poenta je u tome da budeš zadovoljan slikom, ali to je teško i uvek nastavljam da tragam. Ne znam odakle taj svet dolazi i mene samog često iznenađuje, zato je to tako uzbudljivo i nema mu kraja.” rekao je umetnik
( tekst preuzet sa bijenalefantastike)
“Kod mog rada uvek je sve spontano, nemam plana niti promišljam unapred. Krećem od pokreta kistom, puštam da me ekspresija vodi, zatim gledam šta je nastalo na platnu, pa to povezujem sa slikama u glavi i onda se radi. Cela poenta je u tome da budeš zadovoljan slikom, ali to je teško i uvek nastavljam da tragam. Ne znam odakle taj svet dolazi i mene samog često iznenađuje, zato je to tako uzbudljivo i nema mu kraja.” rekao je umetnik
( tekst preuzet sa bijenalefantastike)