Znate li šta je mizofonija?

• Začetnik teme Začetnik teme Lada
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Lada

Legenda
Poruka
52.167
https://geek.hr/znanost/clanak/znate-li-sto-je-mizofonija/

Iako bukvalno znači „mržnja prema zvuku“, mizofonija je mnogo složenija od obične mržnje. To je potpuno drugačije od fonofobije ili straha od zvuka. Zašto neki ljudi polude od određenih zvukova?

Mizofonija kao patološka netolerancija na zvuke znači da kod ljudi koji pate od sindroma selektivne osetljivosti na zvuk - gotovo neprimetni zvuci, kao što je žvakanje, izazivaju nepodnošljiv osećaj u glavi.
images

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ8XpzikTFFo4sszi5UtyA9c6QjsweEp7sGeQ&usqp=CAU
Dolazak negativnih osećanja, najčešće ljutnje i anksioznosti je misteriozno stanje koje se javlja kao odgovor na neke zvukove koje čujemo skoro svakodnevno.

Žvakanje, pjevušenje, kucanje ili čak disanje kod ljudi sa mizofonijom stvara osjećaj koji je intenzivniji od obične nelagode.

„Za razliku od ljudi koji tvrde da im smeta što neko žvaće čips u bioskopu tokom filma, ljudi sa mizofonijom zaista pate“, objasnio je Demijen Denis, profesor psihijatrije na Univerzitetu u Amsterdamu.

Deca sa mizofonijom često imaju nekoliko drugih povezanih poremećaja kao što su poremećaj pažnje (ADHD) ili autizam.

Istraživanja su otkrila da kod ljudi sa mizofonijom zvuci „okidača“ aktiviraju delove mozga koji regulišu strah i emocije, kao i one odgovorne za formiranje dugotrajnih sećanja.

Primenom tehnika snimanja mozga, otkriveno je da su veze između ovih delova mozga strukturno robusnije i drugačije kod ljudi koji su selektivno osetljivi na zvukove.

Takođe je utvrđeno da ljudi sa mizofonijom doživljavaju ubrzan rad srca i znojenje kada čuju iritantne zvukove, a naučnici to objašnjavaju izmenjenim funkcionisanjem emocionalnog kontrolnog mehanizma u mozgu.
a-man-having-trouble-sleeping-squeezes-a-pillow-around-his-ears-for-some-peace-and-quiet_Ht0bpVdASo.jpg

https://trecadobhrvatska.com/wp-con...-ears-for-some-peace-and-quiet_Ht0bpVdASo.jpg

čini mi se da ja to imam...recimo da me izluđuje mljackanje,srkanje,škripanje,grebanje noktiju preko kože,ono kad se neko češe...kucanje sata,kapanje vode i tako neki mali zvuci koje većina ljudi i ne primećuju mnogo...i to nije da me nervira samo onako malo nego bukvalno ne mogu da zaspim ako u sobi ima sat,bilo kakav jer ga čujem i izluđuje me...

Ја кад чујем да неко кија као тираносаурус (гласно или урлање) оћу да полудим !!! БУКВАЛНО !!
A mene začudi kad neko kine nekako kao ptičica, nešto se skriva, tiho, tiše i što brže, zapuši sebi usta i praktično imlodira... :zcepanje:

ne mogu da zaspim ako u sobi ima sat,bilo kakav jer ga čujem i izluđuje me...
Da, ni sama nemam sat u spavaćoj sobi, nikakav, ručni su mi najgori jer me dodatno inspirišu da ih pomno slušam i nećkam se ali konačno ipak ustanem da izvučem onaj zupčanik... Kupili su mi i zidni ''nečujni'', ali opet čujem zujanje, ne može se tako spavat'.
Ali to je normalno, to su poznate tehnike mučenja ljudi bez fizičkog kontakta.
Preko dana je sve ok, ali sam ipak trajno fan ljudi koji ne šapuću, ali ni ne viču.

A mene začudi kad neko kine nekako kao ptičica, nešto se skriva, tiho, tiše i što brže, zapuši sebi usta i praktično imlodira... :zcepanje:

Da, ni sama nemam sat u spavaćoj sobi, nikakav, ručni su mi najgori jer me dodatno inspirišu da ih pomno slušam i nećkam se ali konačno ipak ustanem da izvučem onaj zupčanik... Kupili su mi i zidni ''nečujni'', ali opet čujem zujanje, ne može se tako spavat'.
Preko dana je sve ok, ali sam ipak trajno fan ljudi koji ne šapuću, ali ni ne viču.
Jao... Zato ja imam kornjaču. Pa kad počne da lupa u sred noći...
Pre sam se budila non-stop zbog nje.
Sad mi se to njeno lupanje prenese u san pa sanjam neke čekiće, neko gradilište ili pranje plastičnih posuda.
A i živi po istom režimu kao i ja pa u isto vreme idemo na spavanje. Ja se ujutru budim pre nje.

Jao... Zato ja imam kornjaču. Pa kad počne da lupa u sred noći...
Pre sam se budila non-stop zbog nje.
Sad mi se to njeno lupanje prenese u san pa sanjam neke čekiće, neko gradilište ili pranje plastičnih posuda.
A i živi po istom režimu kao i ja pa u isto vreme idemo na spavanje. Ja se ujutru budim pre nje.
Pa negde sam vam već pisala da čujem i bubu kako se nožicama petlja u niti tepiha...
Ali mislim da smo malo demonizovani, nešto nam ne da mira.
U punom busu svojevremeno bih odspavala i odmorila se, a ljudi okolo kao košnica u megafonu.

Џаба ти све.....мрзим да видим слине и жвале......како код себе тако и код осталих.
mi seljaci neamo vreme za tu depresiu

ustani u polaj pet narani stoku pomuzi sakupi iaia podai mleko decama upali traktor ori kopaj sei žanji vrši plasti bacaj đubrivo davaj stoki silažu vidi imalđei korova obrsti opali izriljaj doj kući jedi nešto popi neku poglej vesti srećne ljude lezi spavai pa onda upet jutri sve isto. Đe dudenem i tu depresiu nema šansi

mi seljaci neamo vreme za tu depresiu

ustani u polaj pet narani stoku pomuzi sakupi iaia podai mleko decama upali traktor ori kopaj sei žanji vrši plasti bacaj đubrivo davaj stoki silažu vidi imalđei korova obrsti opali izriljaj doj kući jedi nešto popi neku poglej vesti srećne ljude lezi spavai pa onda upet jutri sve isto. Đe dudenem i tu depresiu nema šansi
Ма добро прика и ја сам ти зељо са планине......али ипак.....само ти кини у надлактицу да пригушиш звук......не знаш ти како је то бити психички поремећен !!! Боли то !

Имам ја друга, кине у себи....такорећи га не чујеш. Реко.....што ја не могу тако. Ја прво 'ватам залет плућима четри секунде, па кад кинем само ми надлактица спречи излазак вештачке вилице из уста. Не знам шта се дешава, али имам алергију на промену ТОПЛО-ХЛАДНО-ТОПЛО. Ако попијем "ринасек" будем стондиран, пола причам, пола спавам. Да бих то избегао сетих се једног рецепта неког деде који ми је причао да је он у другом светском рату кад добије кијавицу ушмркивао екстремно хладну воду и тада би кијавица престајала. Ставим ја у замрзивач чашу на пола сата. Узмем највећи шприц и у секунди истиснем цео у леву па у десну ноздрву. Нисам веровао !! Одмах ми стала кијавица !!

Poslednja izmena:
Ма добро прика и ја сам ти зељо са планине......али ипак.....само ти кини у надлактицу да пригушиш звук......не знаш ти како је то бити психички поремећен !!! Боли то !

Имам ја друга, кине у себи....такорећи га не чујеш. Реко.....што ја не могу тако. Ја прво 'ватам залет плућима четри секунде, па кад кинем само ми надлактица спречи излазак вештачке вилице из уста. Не знам шта се дешава, али имам алергију на промену ТОПЛО-ХЛАДНО-ТОПЛО. Ако попијем "ринасек" будем стондиран, пола причам, пола спавам. Да бих то избегао сетих се једног рецепта неког деде који ми је причао да је он у другом светском рату кад добије кијавицу ушмркивао екстремно хладну воду и тада би кијавица престајала. Ставим ја у замрзивач чашу на пола сата. Узмем највећи шприц и у секунди истиснем цео у леву па у десну ноздрву. Нисам веровао !! Одмах ми стала кијавица !!
Fantastican prirodni lek

Takođe je otkriveno da ljudi koji imaju mizofoniju mogu imati i probleme sa učenjem, što može da im otežava školovanje. Zbog toga je važno da, ako primetite da vas iritiraju takvi zvuci, učenje i posao po mogućstvu obavljate negde gde nema toliko ometajućih faktora. Takođe, bitno je da roditelji razumeju da deca to ne rade namerno, već im je ponekad zaista teško da se skoncentrišu.

Osobe koje pate od mizofonije mogu da budu iziritirani zbog nekog sasvim uobičajenog zvuka, poput žvakanja žvake, kašlja, zvuka disanja, grebanja po nekoj površini ili zvuka koraka. Zvukovi koje većina ljudi ne primećuje, osobe sa mizofonijom ne mogu da podnesu.
U pitanju je vrlo redak psihički poremećaj. Prvi simptomi javljaju se u detinjstvu, a s godinama ove osobe iritira sve više zvukova.

Stručnjaci kažu da osobe sa tim poremećajem najviše iritiraju zvukovi koje proizvode njima najbliže osobe, poput članova porodice ili prijatelja. Tad znaju da budu najagresivniji.Oni koji pate od mizofonije imaju veću učestalost depresije i anksioznosti, a kako je povezana sa OKP, dodatno je otežano utvrđivanje da li je nepodnošenje određenih zvukova previđeni simptom tih poremećaja ili je sama po sebi dijagnoza.
shutterstock-1201952827-326512.jpeg

nisam ja sa sela,nisu ni moji sa sela,ne deda,ni pradeda,ali nemam nista protiv ljudi sa sela.cist vazduh,zdrava hrana...

Takođe je otkriveno da ljudi koji imaju mizofoniju mogu imati i probleme sa učenjem, što može da im otežava školovanje. Zbog toga je važno da, ako primetite da vas iritiraju takvi zvuci, učenje i posao po mogućstvu obavljate negde gde nema toliko ometajućih faktora. Takođe, bitno je da roditelji razumeju da deca to ne rade namerno, već im je ponekad zaista teško da se skoncentrišu.
profimedia-0141273151.jpg

Back