Znaci ljubavi

• Začetnik teme Začetnik teme bvssv
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

bvssv

Primećen član
Poruka
756
Koji su to simptomi ljubavi ,.....
ne zaljubljenosti
napaljenosti
i slicno
Koji su to postupci koji govore da neko nekog voli.
Moze li se to sa sigurnoscu utvrditi?
Kad ste vi shvatili da neko volite?
Kako su vama pokazali da vas vole?

Ja sam vrlos skepticna i nepoverljiva ali da li nesto moze da oda da je u pitanju bas ljubav:heart:

a da nije: Volim te

evo bas tema o razlici..inace kroz pricu i iskustva okoline mogu zakljuciti po mojim kriterijumima da je retko ko osetio pravu ljubav i da ume napraviti razliku..ukratko osecaj blagostanja i potpune pripadnosti..bez bojazni ka preteranom otvaranju i igrica toplo-hladno
Da ljubav nije zaljubljenost i da zajednički život sa svim usponima i padovima tek počinje tamo gdje se većina ljubavnih filmova završava, zna se odavno. O tome su napisane čak i knjige.

Istraživači su, međutim, sada uspjeli da uz pomoć magnetne tomografije svježe zaljubljenim parovima i parovima koji su već duže u vezi „ući“ i u mozak i ustanovili su da se ova dva stanja fiziološki potpuno razlikuju.

U istraživanju koje su proveli znanstvenici u Njemačkoj ispitanicima je pokazana fotografija partnera, dok im je istovremeno magnetnim tomografom mjerena aktivnost različitih oblasti mozga.

Pokazalo se da se kod osoba u dužoj vezi pri pogledu na partnerovu sliku aktivira veći broj moždanih areala, kao što je recimo insularni korteks, mjesto presjeka fizičkih osjećaja i dubljih osjećanja, dok je kod svježe zaljubljenih reakcija mozga više podsjećala na onu koju izaziva prijatno djelovanje opijata.

Ovo jasno pokazuje da je ljubav nešto više od injekcije dopamina i da kraj zaljubljenosti zapravo može predstavljati početak istinske naklonosti i velike bliskosti.
Da bi veza bila uspješna i trajna, potrebno je, između ostalog, i da se partneri međusobno što bolje upoznaju, i to najbolje prije nego što su se zaljubili i stupili u seksualne odnose. Istraživanje provedeno na više od 2.000 ispitanika pokazalo je, međutim, i da mlade žene (misli se na one ispod 35 godina) partnera mahom biraju samo na osnovu njegovog erotskog zračenja. Otuda se može razviti i veza, ali ona se obično raspada nakon najviše dvije godine jer tako odabrani partneri često nemaju puno zajedničkog.

Kako bi pomogli pojedincima koji žele naći „pravu osobu“ i ostvariti trajnu vezu, kao i parovima koji svoj odnos žele poboljšati, njemački psiholozi su organizirali i svojevrsnu školu ljubavi, najprije u vidu tečaja sa temom “Da li svako dobije partnera kog zaslužuje?” ili “Partnerstvo - ključ za sreću!”. Tečajeve najčešće pohađaju žene oko 38 godina, mada u novije vrijeme trećinu polaznika čine i muškarci.

One su u prosjeku već pet puta bile zaljubljene i imale veze koje su trajale godinu ili dvije. Sada traže “onog pravog”, i od velike im je koristi čuti da samo erotsko zračenje nije dovoljno i da se ljudi međusobno moraju slagati u svojim interesima, stavovima, pa čak i manama. Faza upoznavanja bi, pri tome, trebala biti što duža. Ako npr. žena predloži vožnju biciklima, a muškarac se na to namršti, to svakome od njih već puno govori o onom drugom.

Ili ako muškarac pozove ženu da nešto zajedno skuhaju, a ona odgovori da baš i ne voli kuhati i da bi ona u restoran, i to puno govori o njihovim izgledima za sretan zajednički život.

Ljudi partnera često intuitivno biraju tako da ih podsjeća na oca ili majku i taj izbor zna biti jako loš. Ako je taj roditelj bio hladna, nepristupačna osoba, neodgovoran ili sklon porocima, osobu mogu privući i intrigirati upravo takvi partneri koje će potom, uz puno živaca i energije, bezuspješno pokušavati “promijeniti”.

http://www.mojezdravlje.hr/

evo bas tema o razlici..inace kroz pricu i iskustva okoline mogu zakljuciti po mojim kriterijumima da je retko ko osetio pravu ljubav i da ume napraviti razliku..ukratko osecaj blagostanja i potpune pripadnosti..bez bojazni ka preteranom otvaranju i igrica toplo-hladno

slazem se

vecina odnosa opstaje iz navike i straha od samoce
tacno se oseti kad neko nekog voli
cini mi se da se to lakse vidi sa strane nego iz vizure onih o kojima se radi

ali ja bih o konkretnim primerima:)

Back