Zna li neko koja je ovo vrsta pečuraka?

Farma pečuraka

Ovo sto raste u te se lično ne razumijem i zbog toga savetujem jedite sa farme
Normalno, nikako ne jesti ne proverene pecurke. Posebno ne iz dvorista. Mada ja kupujem na pijaci sezonske koje lik bere na Fruskoj Gori, al imam 100% poverenja u njega. A i te se ne gaje koliko znam, lisicarke, vrganji, smrci, puhare itd
Ja uzimam vrganje i lisicarke kad ima.
Sampinjone, sitake kuoujem u marketima, bukovace iskljucivo od druga koji gaji dobijam, kupio ih ne bih, ne znam da soremim a i ne volim, zilave su nekako.
Prokuvam ih pa proprzim sa soja sosom i belim lukom, kao moze da prodje.

Ne igrati se sa gljivama koje ne poznajes!
I iskusni gljivari uvijek beru samo jednu vrstu u istom momentu.
Kao dijete sam brala gljive i znala razlikovati samo dvije vrste:mlijecne i lisicarke.
I uvijek smo brali samo te dvije vrste bez obzira da li je bilo i drugih jestivih.
Cak i kad gljive dobro poznajes,mogu u razlicitim stanistima razlicito da izgledaju.
A na pijaci ne bih kupila nikad.Srecom,i ne volim ih...samo ponekad jedem sampinjone iz uzgoja.
Inace,postoji i lazni sampinjon,uslovno otrovan.

Iz prirode moze samo tartuf i smrcak.
Smrcak zato sto dolazi prva u prolece i lako se razlikuje od otrovnog dvojnika hrcka(gyromitra)..
Tartuf mislim da nema tako neka vrsta koja je slicna izgledom raste u zemlji i otrovna je.
Sve ostalo samo iz marketa.
Traženje tartufa po Srbiji je jako.opasna rabota.
Lokalci vas prate, izbuše vam gume, tuče šamaranja, dovedu krvničke kerove...
Bilo i ubistava.
https://www.rts.rs/lat/vesti/drustvo/4178083/zbog-cega-je-potraga-za-tartufima-opasna-po-zivot.html

To ako je verovati tekstu, eto necu reci nista o coveku ali ceo njegov komsiluk zna cim se bavi. Sve u svemu probao vise vrsta, nije vredo tih para. Skupi su samo jer su retki.
Volim.one kupovne supice sa pečurkama.
Medjutim samo Knorr ima smesu i komadiće pa bude fantazija.
Kod domaćih koncentrata, ko bolji ko redji, dodatno naseckam dehidriranu pečurku. Ima ih u prodavnicama - od bukovače do šitake.
Skupo jeste ali dugo traje pakovanje.

Jel valjaju ove?

1000004087.jpg
1000004086.jpg
1000004085.jpg

Back