Zmajeva kuća - House of the dragon

Poruka
13.071
Gleda li tko seriju? Sviđa li vam se? Serija počinje nekih 200 godina prije događaja u "Igri prijestolja" i govori o usponu i padu kuće Targaryen.
Ja jučer odgledao drugu epizodu na HBO. Nije loše, sviđa mi se.

Mislim da nema tema. Ako već ima neka se obriše ili neka se spoji s "Igrom prijestolja" jer je to njen spin-off.

Svako ko gleda seriju razumece

IMG-20220912-WA0005.jpg

Rano je,samo mi je jako trulo menjanje glumaca. I skok od 10god. Ni GOT nije zasijao u prvih par epizoda. I mislio sam da su zmajevi izumreli mmogo ranije... 🙄
To je i mene razocaralo. Rajnera se kao promenila, a dejmon bukvalno isti. Njegov brat omatoreo bas bas.. pre deset godina videli kako ovaj pljuje krv na gozbi i cinilo se da umire, a ono nista.

Sledeca epizoda izgleda zestoko. Sukob oko prestola i napokon ujedinjenje rajnere i dejmona. Ko je pogledao family tree zna se sta sledi :per:

^spojler alert..

Odgledah i šestu. Ovako su baš house of dragon. Mali bastardi i pokvarenjaci...
Ali uskoro počinje Game of Thrones u ovoj seriji House of Dragon..

Previše mladi su bili. Pa su morali zameniti glumce. Žao mi Dejmona za ženu mu, al drakaris je drakaris. Devojčica mu nasledila zmaja?

Mada moguće da će da dave do poslednje epizode sezone sa bolesnim kraljem(deluje oporavljeno, i mislim da ga neće bolest odneti). A Kraljica je podivljala...

^spojler alert..

Odgledah i šestu. Ovako su baš house of dragon. Mali bastardi i pokvarenjaci...
Ali uskoro počinje Game of Thrones u ovoj seriji House of Dragon..

Previše mladi su bili. Pa su morali zameniti glumce. Žao mi Dejmona za ženu mu, al drakaris je drakaris. Devojčica mu nasledila zmaja?

Mada moguće da će da dave do poslednje epizode sezone sa bolesnim kraljem(deluje oporavljeno, i mislim da ga neće bolest odneti). A Kraljica je podivljala...
Ja nisam citao knjige, osim ovo sto me interesuje pa bacim pogled. Videh da i sam pisac od svih karaktera favorizuje dejmona. Ali nije rekao u seriji, nego generalno, u knjigama mu je najlik.

Treća epizoda, katastrofalno loše scene borbe, Dejmon obara protivnike u trku, pri tome ne uspeva da ga pogodi nijedna od bezbroj strela odapetih na njega. Ipak ga pogađaju dve, jedna pravo u mesto koje kontroliše zamahivanje desnom rukom, a druga u mesto koje kontroliše trčanje levom nogom. No, to mu ne smeta da otrči do pećine i bez problema savlada onog nakaznog.

Zmajevi, sem što su loše animirani, pate od istog nedostatka od kojeg su patili i oni u GoT i od kojeg pati svako čudovište u novim filmovima - publika nema osećaj da su stvarni. Kada jedno takvo čudovište zamahne krilima, to proizvodi jak vetar. Kada aterira, to proizvodi omanji zemljotres. Kada otvori usta u blizini čoveka, nema šanse da ovaj barem ne zapuši nos od smrada koji dopire iz njih. A vatra koju bljuju ne samo da prži neprijatelje, već stvara i neizdrživu vrelinu na barem 15-20 metara od mesta na koje je bljunuta. E ovde svega toga nema. Doleteo zmaj, bljunuo vatru, spalio ljude. Sve ok, idemo dalje.

Ja davno nisam gledao ista sa tako snaznom i ociglednom politickom agendom. Serija se jednsotavno bavi posastima patrijarhata i losem polozaju zena u njemu i to je glavna tema, sve ostalo je sekundarno i samim tim manje bitno. Scenario je pisan kao sredstvo sirenja odredjenih politickih poruka protiv cega nemam nista ukoliko je odradjeno umetnicki i sa ukusom a ne da me agresivno hrane na kasiku svojim bljuvotinama iz scene u scenu. Posto sam desnicar necu kao pozitivne primere navesti "desnicarske" filmove vec evo par levicarskih filmova/serija koji salju politikcu poruku ali su kvalitetni, nezavisno od toga da li se slazem sa onim sto je "pisac hteo da kaze" ili ne:

Sorry to bother you
Severance
Investigation of a Citizen Above Suspicion
Prey
Dr. Strangelove
They Live
Pa cak i donekle "It's a wonderful life" od Frenka Kapre koji je jedan od mojih omiljenih filmova

Ova serija medjutim, je dno dna.

Back