Zloupotreba bolovanja

UltraVioletna

Iskusan
Poruka
6.386
Na ovu temu inspirisala me je rasprava na twitteru. Postaviću skrinšot prvog twita i nekih oprečnih odgovora. Šta vi mislite da je ispravno i kako biste postupili kao zaposleni a kako kao poslodavac?
IMG_20221227_111421.jpg

Poslednja izmena od moderatora:
Šta koga briga jesam li bolesna ili se izležavam na plaži i pijem koktel. Jel imate doznake? Imate! Doviđenja i prijatno!
Ocigledno da poslodavci ne veruju doktorima koji cesto za mito lupe pecat ...
Bila tema pre neki dan na tv , nesto u fazonu da svaka zena dobije bolovanje od 3 dana zbog menstruacije ... i kaze jedan idiot , ijao pa to je 3 x 12 , to vam je sa vikendima 2 meseca godisnje :cepanje: a on kao doktor.

Ocigledno da poslodavci ne veruju doktorima koji cesto za mito lupe pecat ...
Bila tema pre neki dan na tv , nesto u fazonu da svaka zena dobije bolovanje od 3 dana zbog menstruacije ... i kaze jedan idiot , ijao pa to je 3 x 12 , to vam je sa vikendima 2 meseca godisnje :cepanje: a on kao doktor.
Evo sad jedna zanimljivost iz te branše. Služba Hitne pomoći u Sarajevu dobila donaciju u vidu rendgen aparata. Svi mediji prenijeli vijest da nakon 6 godina pacijenti mogu odmah u hitnoj službi obaviti dijagnostiku bez odlaska na KUM. Lijepa vijest zar ne? Sve dok neko nije postavio pitanje za proteklih 6 godina dok je aparat bio u kvaru, šta su radili dvoje zaposlenih koji su primali plaću, koristili godišnje odmore pa čak i bolovanje?

Da, otac mi je govorio da su nekada pojedini sefovi iz drzavnih sluzbi obilazili kolege po kucama jer je bolovanje bilo nenormalno zloupotrebljavano, sada to nije vise cest slucaj inace bih odavno popio otkaz.

Postoje takve situacije i na zapadu kada je npr. u pitanju zloupotreba osiguranja, tipa lik je zaveden kao nepokretan a slikaju ga kako izlazi iz supermarketa sa dve pune kese i slicno.

U tim situacijama ide revizija.

Može li poslodavac posumljati bolovanje? Savezni radni sud je 8. septembra 2021. godine donio odluku da poslodavac može posumljati u bolovanje zaposlenog ako iznese okolnosti koje dovode do ozbiljne sumnje u bolest zaposlenog.
znaci dovoljan je jedan telefonski razgovor sa zdravstvenim osiguranjem tad zdravstveno posalje MDK
MDK provjerava da li ste nesposobni za rad. Između ostalog, može razgovarati sa ljekarom koji liječi i pozvati zaposlenog na procjenu. Za provjeru, poslodavac mora kontaktirati zdravstveno osiguranje zaposlenog.

a poznavajuchi domaci mentalitet sigurno se doticna nekom pohvalila ili povjerila da ce uzeti bolovanje, sto je svakako asocijalno ponasanje prema radnim kolegama ai poslodavcu koji redovno placa sve doproinose (zdravstveno, penzionsko i najzad platu)

tako funkcionise u njemachkoj

Mnogo što šta se nesme,a opet se radi drzave bez zakona. Ovo danas kad odeš na bolovanje zovu, dave ne daju čoveku mira..Zovu lekare proveravaju a mogu i na vrata zakucati. Imala sam sličnih situacija. Čak i da sam bila na bolovanju pa zvali na posao. Otrglo se sve kontroli..Bezobrazluk zavladao.😡

Back