Злочини над Србима 90их у Босни: Зашто се ћути?

Poruka
3.279
Још једна година и још једно лелекање о Сребреници и имагинарном геноциду. Нема ни помена о српским страдањима која су се десила пре, из којих је уследила одмазда. Читајући теме и коментаре од душебрижника за смрт босанских муслимана те просто ухвати мука, и човек мора да се запита да ли смо колективно луд народ?
Већ сам у једној другој теми навео да срби колективно морају да прогласе дане жалости, одржавају помен на све масакре и геноциде који су вршени на њима, јер не смемо да патимо од заборава. Као народ смо праштали многа срања и зла кроз векове, заборавили страдања и заузврат гледали репризу. Срби су били конститутиван народ са вековним огњиштима која су разрушена до темеља. У Сарајеву нема Срба а то је био један од највећих српских градова, и ником ништа. О свему се ћути и прича онако у пролазу, као да се ништа није десило, и сваке године млатимо празну сламу око Сребренице, јер дозвољавамо да нас увлаче у тај монолог, јер то није дијалог сигурно. Ту је важно само да сви Срби признају кривицу и да ставе себи на чело ознаку да су геноцидни, да би се комшије заситиле и заташкале своју одговорност.
Сваки пут када неко спомене Сребреницу, треба да се спомену српске жртве, и прави геноцид који је вршен над српским цивилима, не само војницима.
Ако неко хоће да тврди да је убиство војника муслимана био геноцид, ок, али само под условом да су сви они покољи, погроми и масакри над Србима били геноцид. И свима одлично.

Али опет се враћамо на то питање зашто ми заборављамо на своја страдања и зашто не форсирамо истину?

Мишљења?

Не чути се о злочинима над Србима западно од Дрине. Напротив, годишњица сваког злочина и српслког страдања, како 1990ох тако и из времена ендехазије, се обиљежава, РТРС о сваком злочину прави прилог, медији у Српској сваком том злочину дају потребну пажњу, Зашто медији у Србији тим подсјећањима не дају потребну пажњу, често ни слова не напишу или ни секунде на електронским медијима не посвете, пизање је за уређивачку политику тих медија. Мада није очекивати да антисрпски медији (Н1, Нова, Данас, Бљуц, Б92, Смеће-инфо и остало смеће) пишу о страдањима Срба.
Већ сам у једној другој теми навео да срби колективно морају да прогласе дане жалости, одржавају помен на све масакре и геноциде
Дан жалости се не смије, не би смио, злоупотребљавати и прљати политиком, већ проглашавати зарад искреног поштовања и пијетета према нашим страдалницима, Што је и учињено ове године, 27.априла у Српској, због подсјећања и осандесетогодишњивце на жртве Јасеновца, је проглашен дан жалости. Зашто није и у Србији, друго је потање. Мада, Србију тресе ова обојена револуција у режији опасних подлаца, да ће ти свако такво чињење омаловажити. Уосталом довољно је видјети какав однос имају коловође ове обојене револуције пре,ма српским стратиштима. Да ли су икад поменули српска сттратишта? Никад. Да ли је ико од њих био 27 априла у Доњој Градини? Није.

Слиједећа ствар. Срби не смију упасти у замку да олако користе и проституишу појам геноцид. Што чине неки који пишу о ко зна колико ђеносајда и који су толико вестидни да чак и дешавања у некој касабици квалификују ђеносајдом. Не, није сваки масакр, покољ геноцид. Нити једсан масакр 1990их не смије се тако оквалификовати. Замка је и када провокатоири питају. Да ли је Јасеновац геноцид? Ни, није, Јасеновац, тачније Доња Градина, је само једно, истина највеће и најјезивије, стратиште од хиљаду у монструм творевини ендехазије кроз које је над Србима, Ромима и Јеврејима извршен геноцид, по монструозности егзекуција никад забиљежен у свјетској историји, За све друге догађаје у задњих сто година Срби не смију користити појам геноцид.

Poslednja izmena:
Ne moze moj glas da bude glas iste vaznosti i vrednosti kao glas istoricara laznih vesti i politicara i to je to..

Sta god ja znao , a znam mnoge stvari koje su se desavale ali se nisu nikad desile zvanicno , to nije za Srpski narod, on voli bajke i uspavanke..

Odmah da pomenem, ja nisam ni znalac ni hobista istoricar, ali sam kao klinac na osnovu nekog albuma sa slicicama , nob , itekako bio obavesten i o jasenovcu i o svim ofanzivama, i o svim zlocinima u ww2...tj u nobu....

A eto zvanicno niko nije nista znao dok je bila SFRJ, a celo moje odelenje je skupljalo i kupovalo te slicice ja mislim dnevnik ili onaj izedavac sto izdaje slicice i za svetska fudbalska prvenstva...
Uz slicice koje su bile mnoge potresne...znaci kozara nije bila nista ulepsana, a slicice su bile orginali , ali eto , odmah da kazem, neko ce reci to nije materijal za decu , ali deca treba da budu svesna reci zlocin i reci ubijanja , cak i tih slika...
Kao da film kozara koji sam takodje gledao u to vreme, nije potresan, i dete itekako zapamti scenu guranja noza rukom.,..to dete zapamti...i vise nego od spaljene crkve sa svim narodom unutra...jer dete razlaze informaciju , i ne gleda sve emotivno , nego i kroz opasnost...

Zao mi je sto nisu sva deca mozda zrela na isti nacin , a znam da nisu...jer ja sam vec sa 7 godina poceo da shvatam da deca ne shvataju isto kad im objasnjavas nesto...npr niko u dvoristu nije ucio bicikl da vozi na moj nacin , ja sam izabrao neku blagu nizbrdicu i skontao da mi neobracanje paznje na okretanje pedala daje stabilnost koja mi treba kad ne znas da vozis, da naucis...i onda sam za dan dva naucio da vozim...i tu vezbao kasnije i bez ruku , pa skretanje bez ruku , pa polukug bez ruku , na kraju naucis kao i rolsule, da vozis poprilicno sa kontrolom bez ruku....tj upravljajuci tezistem sa biciklom

Dakle ne moze neko ko vidi mnogo i zna dogadjaje koji se kriju , a srbi mnogo kriju , da vredi kao neko ko je politicar ili istoricar iz novinskih clanaka..

Sto se tice zlocina nad Srbima, zao mi je sto to moram da kazem , a i mnogo tuge sam propatio zbog toga, a dosta zlocina se desilo nad srbima zbog Beograda i Slobe...Vi znate samo za one stani kreni , povuci se da pokolju pa se vrati , taktike...
Ali i to je dovoljno da otvorite oci...

Kasnije kad ja kao ocevidac nekih stvari dodjem i pricam sa onima koji su bili na frontu i liniji odbrane, oni mi pricaju neke price , totalno uvrnute, ali kad im kazem sta su dobro uradili , oni ni to ne veruju , a odbili su komande Beograda da bi zastitili svoje lokalno stanovnistvo i dobro je sto su to ucinili , jer oni koji nisu imali neposlussnost ostali su zavijeni u crno a oni koji su odbili nemaju toliko crnine..
I tek godinu dana nakon tih susreta i razgovora im dodje iz dupeta u glavu i ne gledaju me kao nekog iz pozadine koji im soli pamet nego shvate zasto sam im ukazivao na neke stvari ,m da bi srecilli buduce izdaje...

I onda sprece te buduce izdaje...i tek onda shvate...

Oni koji nisu u prilici da prodju to unapred otreznjenje ponovo naprave gresku i padnu pod izdaju , kao i prvi put i opet imaju teske traume i tragedije..

Ovo je povezano sa celim procesom prihvatanja zrtava i uopste ratnih odluka kod Srba...
Ja zvanicno nisam neki strateg, odbijao sam cinove, ali sam svaku jedinicu posedovao , i to i vojsku i oficire..ali na dobronameran nacin , znaci tu smo da se cuvamo , ne da cuvamo sebi dupe , a drugi da zagine..

Tako da Srpski narod je dupe prvo zbog politicara koje uvek bira pogano , iz interesa, a oni su jos veca pogan, pa kad ih biras pogano , oni su 10x poganiji i naranvo da ce prodati ljudski zivot za pare, za naftu , za tri AP....naravno da ce zbog 10 paketa konzervi da dobijes metak u ledja, iako moze sam da nadjes tih 10 paketa konzervi , cak i kad nisi neko mudo...ali eto dobijes metak u ledja..ako ne umes a se postavis...
Da ne pricam koliko sam pistolja video da ljudi svercuju , to ti je kompromis izmedju ap za koju znaju da ce im neko doci , i da maznu i imaju oruzje..

Politika i odnos Srba prema politici mora da se promeni , inace nece preziveti jos dugo...
Vec sad ih karaju butanci , afgani i pakistanci....nista ruzno , nego oci gledaju oci zavole, ili posto mnogo rubrika bude sa otac nepoznat, mozda i ne zavole...

Ja sam probao u vojsci , i video da moze, prvo naravno svi se okrenu protiv tebe, i tu bude svasta, ne samo naivnog cebovanja ili napada, ali cim vide da disciplona donosi zastitu , a nedisciplina donosi povrede i smrtne ishode, upamete se..,

Ali u startu krecu kao klasicna srpska stoka ili rulja.,.,.to je tacno,.,.
I do kraja bi isli tako ali eto okolnosti dovedu do sazimanja gde ekstremi koji su iskusniji nadjacaju rulju i klasicnu stoku..

I tako je svuda, samo sto u realu nemas smrtnih situacija, to sto se ovo desilo je retka okolnost i da nije bilo ovoga sve bi lako i tiho proslo..

Jel tako tako je..

Tako da samo smrtne okolnosti i ishodi dozovu mali broj srba k pameti i onda prevagne u odnosu na stoku neki maleni razum.

Zato stalno imamo zavere, stalno imamo tajnosti , i sad imamo ovog trenutka bar 500 tajnih procesa i dokumenata od kojih je 498 lopovluk, a 2 su stvarno sa nekom potrebom da budu tajni...

Opet tema iz istorije (u pogrešnom forumu).

Izgleda ovde mnogi imaju problem da žive u sadašnjosti.
Имаш људе који су искрени и отворени противници режима АВ, који чак и иду на блокаде, али имају ћаци ментални склоп, а то је управо то што си ти написао, заглављени у прошлости и у тим фобијама.
Он не могу да се адапитрају на садашњост, а камоли да размишљају о будућности.

Не кажем да ми који их критикујемо смо савршени, јер и ми понекад упадамо у те замке прошлости, али смо бар свесни тога.

Ја сам попут већине критиковао младе што слушају треп, облаче се фегетски, сви исто, немају свој визуелни идентитет итд.
Знаш oне мимове када их прозивамо.

1520fs.jpg

Али ''наш Слеш'' није ништа урадио да озбиљно пољуља и сутра сруши аутократски режим Вучића, то су урадиле ове бебе од којих нисмо ништа очекивали.

...kad ono... međutim
Moje odelenje je znalo , to znam sigurno svi ....jer smo pricali ponesto ...
Ali smo pametni bili , drzali to kao proslost koju niko ne bi trebao da dozvoli da se ponovi...i to je cak i bilo smetnja matorcima jer matorci nisu bili gradjanska klasa i uvek su povlacili to iz proslosti , cak i suprotno , kao anti srpstvo...

Secam se kad sam kao dete ukazivao na kkorupciju u skolstvu , i to kod caleta, a cale meni , pa da pomognemo ljudima...a ja , pa kako to izgleda iz mog ugla kad neko sutra bude elektricar na mufte i ne zna nista, a neko drugi je zbog tog predmeta morao da odlozi drugi ili da izgubi nesto..

ali rakija je rakija, pivo je pivo , matori su matori , i to je tako uvek bilo , deca su uvek malo vise otvorenih ociju od matorih , to je prirodno...

Danas su zavedena video igricama, a matori opet slepi , dozvoljavaju to , kao ogranicavaju vremenski , tupsoni....kao da je bitno da li neko igra pogan igru 2 dana ili 10 dana, to udje u njega..

Do dan danas mi nejasno kako matorci ljudi mogu da mrze pionirski pokret a ja vidim samo vaspitnu ulogu , nikad nisam video nista ideoloski u tome..
Mada i biti clan biblioteke je ideologija, brate, nacitas se bajki , to prvo , pa literature, pa stripova, strip kultura, i ti si vec drugi covek, pricas sa decom, druzite se, menjate stripove, i muski i zenske ali ste drugari , ne gledate ih samo kao objekt seksa ili ljubavi...

Ne moze moj glas da bude glas iste vaznosti i vrednosti kao glas istoricara laznih vesti i politicara i to je to..

Sta god ja znao , a znam mnoge stvari koje su se desavale ali se nisu nikad desile zvanicno , to nije za Srpski narod, on voli bajke i uspavanke..

Odmah da pomenem, ja nisam ni znalac ni hobista istoricar, ali sam kao klinac na osnovu nekog albuma sa slicicama , nob , itekako bio obavesten i o jasenovcu i o svim ofanzivama, i o svim zlocinima u ww2...tj u nobu....

A eto zvanicno niko nije nista znao dok je bila SFRJ, a celo moje odelenje je skupljalo i kupovalo te slicice ja mislim dnevnik ili onaj izedavac sto izdaje slicice i za svetska fudbalska prvenstva...
Uz slicice koje su bile mnoge potresne...znaci kozara nije bila nista ulepsana, a slicice su bile orginali , ali eto , odmah da kazem, neko ce reci to nije materijal za decu , ali deca treba da budu svesna reci zlocin i reci ubijanja , cak i tih slika...
Kao da film kozara koji sam takodje gledao u to vreme, nije potresan, i dete itekako zapamti scenu guranja noza rukom.,..to dete zapamti...i vise nego od spaljene crkve sa svim narodom unutra...jer dete razlaze informaciju , i ne gleda sve emotivno , nego i kroz opasnost...

Zao mi je sto nisu sva deca mozda zrela na isti nacin , a znam da nisu...jer ja sam vec sa 7 godina poceo da shvatam da deca ne shvataju isto kad im objasnjavas nesto...npr niko u dvoristu nije ucio bicikl da vozi na moj nacin , ja sam izabrao neku blagu nizbrdicu i skontao da mi neobracanje paznje na okretanje pedala daje stabilnost koja mi treba kad ne znas da vozis, da naucis...i onda sam za dan dva naucio da vozim...i tu vezbao kasnije i bez ruku , pa skretanje bez ruku , pa polukug bez ruku , na kraju naucis kao i rolsule, da vozis poprilicno sa kontrolom bez ruku....tj upravljajuci tezistem sa biciklom

Dakle ne moze neko ko vidi mnogo i zna dogadjaje koji se kriju , a srbi mnogo kriju , da vredi kao neko ko je politicar ili istoricar iz novinskih clanaka..
Ima li i jedna tema sa TI nisi u njoj bio glavni lik?
Da li ti je Vucic mozda u rodu?
Kakve slicice Jasenovca,sta lupas?
Gdje to i kada bilo?
Kao djeca smo gledali partizanske filmove Kozara,Neretva,Sutjeska,Igmanski mars itd...i bile su te slikovnice.
Ne sjecam se da sam ikad cula za ikakve slicice Jasenivca,niti bilo sta za djecu o tome.

Још једна година и још једно лелекање о Сребреници и имагинарном геноциду. Нема ни помена о српским страдањима која су се десила пре, из којих је уследила одмазда. Читајући теме и коментаре од душебрижника за смрт босанских муслимана те просто ухвати мука, и човек мора да се запита да ли смо колективно луд народ?
Већ сам у једној другој теми навео да срби колективно морају да прогласе дане жалости, одржавају помен на све масакре и геноциде који су вршени на њима, јер не смемо да патимо од заборава. Као народ смо праштали многа срања и зла кроз векове, заборавили страдања и заузврат гледали репризу. Срби су били конститутиван народ са вековним огњиштима која су разрушена до темеља. У Сарајеву нема Срба а то је био један од највећих српских градова, и ником ништа. О свему се ћути и прича онако у пролазу, као да се ништа није десило, и сваке године млатимо празну сламу око Сребренице, јер дозвољавамо да нас увлаче у тај монолог, јер то није дијалог сигурно. Ту је важно само да сви Срби признају кривицу и да ставе себи на чело ознаку да су геноцидни, да би се комшије заситиле и заташкале своју одговорност.
Сваки пут када неко спомене Сребреницу, треба да се спомену српске жртве, и прави геноцид који је вршен над српским цивилима, не само војницима.
Ако неко хоће да тврди да је убиство војника муслимана био геноцид, ок, али само под условом да су сви они покољи, погроми и масакри над Србима били геноцид. И свима одлично.

Али опет се враћамо на то питање зашто ми заборављамо на своја страдања и зашто не форсирамо истину?

Мишљења?
Zato sto su ti zlocini neuporedivo manji, sve sam zlocine nad Srbima provjerio koji se cesto spominju na forumu u logorima itd ,vise je ljudi u mojoj familiji ubijeno nego u tim logorima , u tom slucaju moramo i sve zlocine te velicine pominjati a ima ih sigurno stotinu.Koji su to zlocini nad Srbima gdje je ubijeno vise od 100 ljudi da ne pricamo na hiljade kao u Srebrenici Zvorniku ,Prijedoru ,Foci itd.

Не чути се о злочинима над Србима западно од Дрине. Напротив, годишњица сваког злочина и српслког страдања, како 1990ох тако и из времена ендехазије, се обиљежава, РТРС о сваком злочину прави прилог, медији у Српској сваком том злочину дају потребну пажњу, Зашто медији у Србији тим подсјећањима не дају потребну пажњу, често ни слова не напишу или ни секунде на електронским медијима не посвете, пизање је за уређивачку политику тих медија. Мада није очекивати да антисрпски медији (Н1, Нова, Данас, Бљуц, Б92, Смеће-инфо и остало смеће) пишу о страдањима Срба.

Дан жалости се не смије, не би смио, злоупотребљавати и прљати политиком, већ проглашавати зарад искреног поштовања и пијетета према нашим страдалницима, Што је и учињено ове године, 27.априла у Српској, због подсјећања и осандесетогодишњивце на жртве Јасеновца, је проглашен дан жалости. Зашто није и у Србији, друго је потање. Мада, Србију тресе ова обојена револуција у режији опасних подлаца, да ће ти свако такво чињење омаловажити. Уосталом довољно је видјети какав однос имају коловође ове обојене револуције пре,ма српским стратиштима. Да ли су икад поменули српска сттратишта? Никад. Да ли је ико од њих био 27 априла у Доњој Градини? Није.

Слиједећа ствар. Срби не смију упасти у замку да олако користе и проституишу појам геноцид. Што чине неки који пишу о ко зна колико ђеносајда и који су толико вестидни да чак и дешавања у некој касабици квалификују ђеносајдом. Не, није сваки масакр, покољ геноцид. Нити једсан масакр 1990их не смије се тако оквалификовати. Замка је и када провокатоири питају. Да ли је Јасеновац геноцид? Ни, није, Јасеновац, тачније Доња Градина, је само једно, истина највеће и најјезивије, стратиште од хиљаду у монструм творевини ендехазије кроз које је над Србима, Ромима и Јеврејима извршен геноцид, по монструозности егзекуција никад забиљежен у свјетској историји, За све друге догађаје у задњих сто година Срби не смију користити појам геноцид.
Postavlja se pitanje zasto Srbi nikad nisu osnovali Memorijalni centar o Jasenovcu i drugim stratistima,i to u Beogradu,po uzoru na Jevreje.
U Srebrenici su napravili taj centar za deset puta manji broj stradalih,nego sto je bio jedan Jasenovac.
A Srbi nista.
Bila sam u Sumaricama i bila sam iznenadjena skromnoscu muzeja i ne bas jasnom obiljezenoscu svega.Onaj ko prvi put dodje tu i o tome nista ne zna,ne moze shvatiti obim tragedije.
Da ne pricam o ovim ratovima devedesetih.Tu cak ni Srbi iz Srbije nemaju pojma sta se desavalo i kolike su bile srpske zrtve.

Postavlja se pitanje zasto Srbi nikad nisu osnovali Memorijalni centar o Jasenovcu i drugim stratistima,i to u Beogradu,po uzoru na Jevreje.
U Srebrenici su napravili taj centar za deset puta manji broj stradalih,nego sto je bio jedan Jasenovac.
A Srbi nista.
Bila sam u Sumaricama i bila sam iznenadjena skromnoscu muzeja i ne bas jasnom obiljezenoscu svega.Onaj ko prvi put dodje tu i o tome nista ne zna,ne moze shvatiti obim tragedije.
Da ne pricam o ovim ratovima devedesetih.Tu cak ni Srbi iz Srbije nemaju pojma sta se desavalo i kolike su bile srpske zrtve.
Pa sadasnjim sanovnicima Srbije, koji su mahom iz bosne, hercegovine i hrvatske to i nije mnogo bitno pa sta ocekujes..

Naravno da se sve o nobu odavno gura i gasi ,
Naravno da su srbi potrcali da im udare nove potkovice...
Sta je agenda veleposednika koji su izgubili zemlju nego da se popljuje sto vise o nobu , partizani , partizanska vlast, posleratno oduzimanje zemlje, sve je to ista stvar za njih , sta on zna o idejama njega samo imanje i pare interesuju.

1752393682375.png

Evo ovako je otprilike izgledao album sa slicicama a koliko cujem ima i knjiga

U moje vreme, sto nije bas ni daleko , deca su volela da skupljaju slicice, menjalo se ispred moskve, i dan danas se menjaju...
Igralo se par nepar, a i skupljale su se znacke..

Kad bi znali sta znaci lepa znacka detetu , to je strasno..
Iako nije neki zanesenjak ali sazna sve o znacki , lepe su bile znacke o sumaricama u kragujevcu , lep dizajn, pa cuvena krvava bajka, od Desanke Maksimovic pisana bas za prenos iz Sumarica Kragujevac...
Cak i jedna mozda lazna ideja, da se zabrani nemcima ulaz u kragujevac, je imala smisla za decu....
Deca ne traze osvetu , nego postovanje i zastitu...zato je deci blizi gest da se zabrani ulaz nemacima kao da ce ih to zasvrbeti , a ne seseljevo odlazak da kolju hrvate ali kobajagi , do karlobaga i siska...

Cak i ne znam gde su ta mesta...decu ne interesuje poziv na klanje..

A ti si veliki glupan i pri tom bezobrazan!
Odakle je ovo bilo za djecu?
za decu je bilo i to jos znam i povratnu spregu , tj kako su deca na to gledala i tumacila...
Deca nekad nisu bila glupa nego su njihovi roditelji mahom bili nepismeni i neobrazovani , pa se kasnije to uspostavilo da Srbin roditelj terorise dete nazadnim idejama...kad je seljastvo krenulo da se obracunava sa omladinom koja je zrela i napredna...otud onaj period kad su cak i ubijali svoju decu ...
Samo u Srbiji , mozda u bosni , ali ja to ne znam, ali za Srbiju znam..

Koliko god precutkivali , i negirali , ima neko ko zna, makar ga pravili ludim , to ne menja istinu , a svako moze da zadrzi svoje kao istinu , to naravno , zato je Srbija ovakva...svako ima svoju istinu...

1752395155813.png

Poslednja izmena:
Da li se vama cini moguca teorija da je zbog potiskivanja i pljuvanja po partizanima i nobu i kulturu i tradiciji bilo moguce pljuvati i po zrtvama srba u ex yu ratovima ?

jer to ide ruku pod ruku , pustis srbe da pljuju po zrtvama srba iz 2 ww i onda im pljuvacina i nepostovanje udje u krv...i onda cujes svasta, da su nemci bili oslobodioci 1941 , propaganda koju je gurao mesec dana najvise Ceda smrk...

Meni to izgleda povezano , tako ljudi reaguju , tako se cesto radi kod neuroprogramiranja, ....

Sloba je vestacki izazvao da JNA bude pretnja a da ne bude efektivno napadac u skoro svim republikama i tako je postavio u poziciju disekcije i cerecenja...sto mu je bio cilj...

To izaziva lako potiskivanje i maskiranje svake zrtve koja je srbin...

1752395672474.png

Da li se vama cini moguca teorija da je zbog potiskivanja i pljuvanja po partizanima i nobu i kulturu i tradiciji bilo moguce pljuvati i po zrtvama srba u ex yu ratovima ?

jer to ide ruku pod ruku , pustis srbe da pljuju po zrtvama srba iz 2 ww i onda im pljuvacina i nepostovanje udje u krv...i onda cujes svasta, da su nemci bili oslobodioci 1941 , propaganda koju je gurao mesec dana najvise Ceda smrk...

Meni to izgleda povezano , tako ljudi reaguju , tako se cesto radi kod neuroprogramiranja, ....
Naprotiv.
Partizanština je glavni razlog što srpske kosti još leže neopojane .
Često ispod fudbalskih terena i sportskih hala

Back