Slap888
Aktivan član
- Poruka
- 1.533
Koja je stvarna upotrebna vrijednost zlata? Što se to od njega pravi, osim nakita da se tako cijeni? I sam nakit nije neka velika i važna životna stvar. Alternativa zlatu je i u drugim materijalima koji ne rđaju pa počevši već od nehrđajućeg čelika i srebra koji je 70 puta jeftiniji od zlata.
Zlato se nešto koristi u medicini i industriji računala...ali koja je to količina koja se mora nužno upotrijebiti u odnosu na gomile zlatnih poluga koje se čuvaju u trezorima? Dakle želim razumjeti njegovu stvarnu upotrijebnu vrijednost i postotak njegove upotrebne vrijednosti u odnosu na postotak iskopanog i očišćenog zlata. Tek tada ću sam razumjeti kada i kako može doći do burzovnog i bankarskog kaosa.
Slično je pitanje i sa dijamantima. Rekao bih ***** šminku i dijamantne ogrlice i prstenje jer se i bez toga može jednako dobro živjeti. Čak štoviše, čovjek zdravog duha ne voli nositi te ometajuće predmete oko prstiju i vrata. Zanima me stvarno korištenje dijamanata u industriji alata i strojeva koji nečemu služe kao i postotni odnos upotrebljenih dijamanata naspram izrudarenih količina.
Dobra je stvar što se od zlata prave i zamjenske novčane jedinice u obliku vrednosnih medaljona i polugica raznih gram oblika...kao alternativa virtualnom,metalnom i papirnatom novcu koji mogu brzo propasti kroz burzovne manipulacije.
No i vrijednost zlata može naglo propasti ako se napuše njegova vrijednost jer gomile onih zlatnih poluga služe čemu osim što se u tom teškom i masivnom obliku skladišti. Kad neko u industriji shvati da se velike količine zlatnih poluga neće upotrebljavati u većem postotku i da ga ne trebaju tako skupo plaćati tad nastaje ekonomski kaos.
Ovaj tekst pišem sa čistog amaterskog nivoa jer sam vezan uz društvene i filozofske nauke...ali upravo sa tog nivoa shvaćam problematiku napuhanih vrijednosti koje kad tad dolaze na vidjelo i prave kaos.