Zlato 1800. Za dva dana 100$ skuplje. Baj baj Amerika

Nasa Centralna banka ima visoku osnovnu kamatu i tako radi protiv srpske privrede i gradjana.Na taj nacin pokusavaju da sprece inflaciju i cuvaju socijalni mir!?Odlaze se susret sa ekonomskom istinom.To se radi i uz stalno i nedomacinsko zaduzivanje.

Није ту реч само о нашој ЦБ. Цео тај концепт ЦБ је по мени наопак, то је уствари монопол који је узрок пљачки и злоупотреба, монопол који је убио тржиште пре него што је оно и заживело.
Јер ако неко диктира коме ће и под којим условима позајмљивати новац, и при томе контролише износ новчане масе и кредита у систему, тај неко држи и нож и погачу, и креира циклусе рецесије раста, и самим тим омогућава уском кругу људи креатора да без имало труда преливају огромна богатства у своје руке.

Zlato je pravi pokazatelj propasti dolara.
Izgleda da je stampedo počeo.
Molim drugove patriote da zauzmu pozicije sa pivom, kokicama i kikirikijem.
Sada ćemo da qaramo žute i liberalne.

Šta bi? Đe kikiriki? :D
Još jedan stručnjak analitičar...

"Javnost je gladna zver koja se hrani senzacijama"...

Navede ti u temi da zlato poskupljuje. Znaš li ko ima najveće rezerve zlata u svetu? :D

e jesi indijanac...

Мислио сам на камате ЦБ и задуживање креирањем новца ни из чега.

Мислим да би економија без каматних стопа ЦБ и без задуживања државе код ЦБ и других (међународних) институција била много здравија.
Дакле, могу кредити, могу и камате и то између свих и свакога, без прописивања износа, потпуно либерализовано, али не може новац бити креиран ради задуживања, новац не може бити штампан или убачен у базе података само зато да би некоме био позајмљен уз камату. Новац мора имати своје покриће у конкретним вредностима, робама, капиталу, добрима, производима, услугама, уколико се ово увећава, количину новца треба увећавати, све остало је шпекулација и лов у мутном.
Волео бих да о овоме и други кажу своје мишљење..

Ово је можда пре за посебну тему (нпр. "безкередитни новац") али кад је већ овде покренуто... По мени није проблем ако новац креира ЦБ у државном власништву, па макар и као дуг, ако ће тиме кредитирати сопствену привреду по прихватљивим каматама и са подношљивом инфлацијом (нешто што наша ЦБ, ако је веровати њеним сопственим подацима, скоро уопште не ради). Мислим да је то боље решење него поклањати новокреирани новац нпр за попуњавање буџета (иако идеја о неком развојном фонду у који би НБС уплаћивала сав новокреирани новац можда делује примамљиво).

Проблем је када је монопол на креирање новца "из ваздуха" дат приватним централним банкама. У поређењу са таквим решењем, "чист" златни стандард многима делује као много поштенија солуција, и поред свих проблема које са собом носи.

Злато је за обичне људе релевантно исто колико и дијаманти. Раст цене злата ни случајно не значи да долар губи вредност, барем не тим темпом. Колико једна валута вреди се мери потрошачком корпом, дакле оним што је од животног значаја.

Није ту реч само о нашој ЦБ. Цео тај концепт ЦБ је по мени наопак, то је уствари монопол који је узрок пљачки и злоупотреба, монопол који је убио тржиште пре него што је оно и заживело.
Јер ако неко диктира коме ће и под којим условима позајмљивати новац, и при томе контролише износ новчане масе и кредита у систему, тај неко држи и нож и погачу, и креира циклусе рецесије раста, и самим тим омогућава уском кругу људи креатора да без имало труда преливају огромна богатства у своје руке.

prosle godine davali su kredite bankama sa kamatom od 11%. s obzirom da je godisnja inflacija dostigla 14%, poslovali su su sa gubitkom. nominalna kamata je bila -3%.
kome su davali novac i sta se radilo sa novcem je tajna

Back