Ko se pita gde mi to zivimo , meni svi kazu ovako , nedaj da te sitnice iznerviraju...
Uvek moras da imas toliko para da pokrijes srecu i svom okruzenju, znaci da castis neku budalu koja nema dve ciste u glavi, i da platis opravku zato sto se nekome svidelo nesto tvoje...
To vazi odavno , samo sto su ranije imali obzira u smislu ajd necu , dobar je covek..
Posto sada nema ljudi , nego smo svi Srbi, sad nema toga ajd necu..
To nije samo kradja..nego i nanosenje stete.
Npr ako zivis iznad garaze, onda ti znaci ostavljanje otvorene ili zatvorene garaze , u smislu grejanja...medjutim, onima kojima ne znaci videcete da ne znaci .....znaci nema tu uvidjajnosti...
Mora debelo da naglasis i da se to shvati kao zahtev koji mora da se dopuni sa nekim drugim tamte za tamte uslugama da bi bilo uvidjajnosti..
Pazite to je super za seljacki mentalitet, odjednom komsija zaradjuje usluge na tome sto otvara vrata garaze i to smeta vama i nanosi vam ekonomsku stetu u vidu dodatnog troska grejanja ili nelagodnost u smislu smanjenja temperature..
Isto se desava i na selu , bukvalno ....Zasadi vocku na svom imanju ali bas na granici ili blizu, bez obzira sto ce senka onda tu da pokrije 20kvm pa nemas bastu...tj imas ali nista od uobicajenih kultura, nece paradajs hladovinu niti paprika niti puno biljaka..a onda ti se oduzi tako sto kaze, pa eto ti uberi sa grana koje prelaze preko ograde ili tako nesto...
Uzimanje stvari bez pitanja, nestanak stvari prilikom seljenja, na osnovu logike, njemu je nebitno a meni se svidja..
Ostavis daske ili panele u hodniku kao i druge komsije i onda vidis da ako nije krs onda postaje samoposluga... Bezobraznik postuje svoje vlasnistvo a u sekundi proglasi tudje stvari kao bezvredne koje moze da uzme...
Logika , ne znam koja ide uz to ali znam retoriku...neka demagogija koju ja uopste ne razumem..
Logika je zabole me dupe i hocu da se ovajdim, a retorika je da izgleda drugima normalno (nobles, gradjanski , u trendu, ljudski)
To je slicno sa onim sto sam imao u vojsci...
Neki tipovi a bilo ih je dosta su krali vojnu opremu od novih , gustera.
Tako si mogao da narucis sve...vojnicki pribor za 50 din, cipele broj koji hoces za 100, cizme 100 i manje..sve zivo..
I sad onaj ko plati kao nije ukrao...bas kao ni kod sudskog izvrsenja...sve posteno.
Ali mozes za hiljadu dinara da kupis 20 satorskih krila, plus da te caste sa 3 vojne jakne...
Njima je to jedan izlazak u grad, a tebi kao posten obraz.
Ja to ne vidim tako , ali eto rekoh tako je bilo u vojsci...
Sva sreca te neke cete drze civilno i licne stvari pod kljucem koji je dostupan ali ipak pod kljucem.
Jedina stvar koju tu nisam video stetno pa jesam ucestvovao jeste mleko u prahu...
Tj kupovao sam kilo mleka u prahu za 200 dinara, ja vojnik ti sto prodaju isto vojnici...
Ne cesto , ali mleko u prahu su imali neki drugi specijalci , a ja nisam imao pristup tim mestima..Mogao sam da trampim za sokove i koka kole...tu sam ja imao pristup a drugi nisu , a nisam...
Ali znam mentalitet cuvanja obraza na Srpski nacin.
Tako i ovo za kradju goriva, kladim se da uvek ima puno prijatelja koji kupuju od onog koji krade....ali su prijatelji...