javandrema
Obećava
- Poruka
- 55
o čemu se radi?
poslednjih nedelja lokali niču na svakom koraku.
kome se to uopšte isplati?
Poslednja izmena:
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
I upravo je to glavno pitanje - gde ide zlato, koje u Srbiji nema kupca. Uglavnom se izvozi, a to je već u domenu Ministarstva trgovine. Dok nije usvojen Zakon 2011. većina ove trgovine bila je "na crno", švercovalo se preko granice u kineskim torbama. Situacija se popravila, ali ne treba zaboraviti da je trgovina zlatom jedan od četiri stuba najpogodnija za pranje novca.
Četiri puta skuplje
Prema podacima Evropske centralne banke, MMF i centralne banke evropskih zemalja su od početka 2011. povećale rezerve u zlatu za 25.000 unci, odnosno 0,8 tona. Dvadeset godina se gram čistog zlata prodavao na svetskim berzama po stabilnoj ceni od 10 evra sve do 2005. Od tada do danas cena zlata je porasla vise od četiri puta, a 2008. za jednu finu uncu ili 31,1 gram trebalo je platiti 700 dolara, dok je 2001. koštala 250 dolara. Samo u Beogradu ima 150 zlatara koje godišnje za svoje potrebe od građana otkupe do 45 kilograma zlata.
Peru pare od droge, to je jasno.
Jer ko danas ima toliko da jos kupije zlato u tolikim kolicinama?
o čemu se radi?
Peru pare od droge, to je jasno.
Jer ko danas ima toliko da jos kupije zlato u tolikim kolicinama?
Ma ne, nije nikakvo pranje para u pitanju. Zlato ima jako visoku cenu, oni otkupljuju tako sto placaju musterijama 50% od prave verdnosti pa zarade
50%. Pitanje je koje su kolicine u pitanju. Za jedno malo teze lance od 14 karata dobijes desetak hiljada dinara ( gram je oko 2200 momentalno),
a on ga prosledi za dvadeset hiljada dalje.
Ja sam se pre dva dana vratila iz Beograda, relativno sam cesto tamo, tolikih radnji, kioska, cumeza za otkup zlata i srebra nikada nije bilo.
Namnozili su se kao pecurke posle kise.Htela sam neku uslugu ( popravku nakita) kod jednog juvelira da bi mi on mrtav ladan rekao da
nema vise majstora zlatara, da im se ne isplati da rade da samo prodaju stancovanu robu iz Italije i Turske, ali je glavni biznis ovaj otkup zlata.
Prodaju ljudi poslednji prsten, lance, trajace to tako jos nekoliko godina a onda ce se pozatvarati.
Ma znam, tu lezi zarada sada kada je zlato skupo, u niskoj ceni otkupa, ali sam mislila na one zlatare koje nicu (ako nicu) a ne otkupljuju zlato, mislila sam da je to tema. Ali takvih ocigledno da nema po BG.
Uspomene nemaju cenu!!!!Ja ne zivim u Sbriji, ali sam cesto tamo i zaista sam se prosle nedelje i sama zaprepastiila videvsi samo u Balkanskoj ulici barem 5 novih tih "ducana" koji kao otkupljuju
zlato, a bilo ih je barem pet zadnjih nekoliko godina. Znaci deset u jednoj relativno kratkoj ulici.
Kada prodajes zlato moras da pokazes licnu kartu, dobijes i racun, e sada da li to rade uvek, cisto sumnjam.
Zaista dolaze stare zene sa nekim starim nakitom, meni je to uzasna tuga er je nakit uspomena, neciji ceo zivot,
osim toga ti trgovci mere samo zlato, rad i (nekada i jako skupoceno) kamenje ih ne zanima, tako da se za neki
verenicki prsten ili ogrlicu od skupog dragog kamenja dobije nekih 200 evra, a to je nekada kostalo i 2-3000 evra.
Uspomene nemaju cenu!!!!
Bogami,tesko je kada dodje do toga!!!Prazan stomak ne pita za uspomene.