lemona
Obećava
- Poruka
- 97
lol, ne kontas. Gospodar je stvorio sve ukljucujuci i robove. Jer ko je putem klasicnog uslovljavanja navikao robove da se cimaju kad god naprave gresku i da skacu do plafona kad god obave radnju kako valja? Ko im je usadio potrebu za kriterijumom na osnovu kojeg bi odredjivali sopstvenu vrednost? Gospodari naravno! Stvaralastvo je u stvari osnova tipa gospodar: dominacija podsvesti nad svesti odn. dominacija kreativnih instinkta nad kritickim. Kod robova je ta relacija obrnuta: svest dominira dok podsvest robuje odn. kriticki instinkti vladaju kreativnim instinktima. Oba tipa su kreativna ali je gospodar originalan dok je rob derivativan (rob je kontras.) Bitno je, medjutim, ne shvatiti pojam "originalnost" na nacin na koji je robovi shvataju, kao nesto sto nije derivat (jer je sve u realnosti derivat neceg prethodnog) ili kao nekakvu kontru (a kontra jeste derivat, samo robovi nisu svesni toga.)
Gospodarice ne postoje.
Ja svoje devojcice uvek podredjujem sebi, ne moze nikako drugacije, a jedna gospodarica to sigurno ne bi dozvolila.
Cekaj, stani. Sad si me potpuno zbunio. Prvo kazes da kod gospodara dominira podsvjest, dakle njihovo gospodstvo je stvar instinkta, a posle kazes :"(a kontra jeste derivat, samo robovi nisu svesni toga.)", a predhodno si rekao da su robovi ljudi svijesti. Kako sad ovo. Kako Svjesni nije svjestan, a Nesvjesni jeste? Ili to bas nije tako crno-bijelo?
2)Kazes: " Gospodarice ne postoje. A odmah zatim:Ja svoje devojcice uvek podredjujem sebi, ne moze nikako drugacije, a jedna gospodarica to sigurno ne bi dozvolila.
Koja sad gospodarica, kad ne postoji?