Zivotna energija

sokvisnja

Iskusan
Poruka
5.908
Kad god sam cula da se neka mladja devojka ili mladji muskarac zabavlja sa poprilicno starijim partnerom (10 pa navise), uvek je prvi opis tog starijeg partnera "ali on/ona ima vecu energiju od mene. Zivi zivot dvesta na sat, svuda stize, vise izlazi, vise se krece, nego ja koji sam mladji/a".

Sad se nesto pitam, da li je ta tolika energija i dinamicnost koja odstupa od vecine vrsnjaka, odnosno taj nacin zivota, pokusaj te osobe da se predstavi tom mladjem partneru kao interesantan i konkurentan? Jer nekako mi je malo to usiljeno. Naravno da postoje razlicite prirode, neko je dinamicniji, neko staticniji, ali i u toj dinamici postoje neke granice sta je primereno tvojim godinama. Niko ne kaze da ti u 45 treba da sedis kuci svaki dan, ali ti je dinamika u nekim drugim sferama interesovanja a ne kao decku od 25.

Ne znam jos uvek da li na to gledam kao nesto za pohvalu ili ima tu neke patologije? Sta vi mislite?

od slucaja do slucaja, "energija" je hrana za duh.
zavisi sta ciji duh treba ;) :)

i naravno, to mladje stvorenje koje posmatra starijeg partnera, zavisi sta u njemu vidi kao njemu najbitnije, dominantno, pokretacko....nekad je to biranje pandana sebi, nekad dopuna.
imas i danas okean tromih mladih koji se vuku i gegaju,
starimo od nagrizenosti zivotom a ne (samo) od godina.

zavisi od kakvog smo materijala sklepani i oblikovani i kakva nam je namena, kao stocic i stolice:)))))

- - - - - - - - - -

Stariji crpi energiju od mladje...

zato je i ima.

ima i toga, ali ne u svim slucajevima.
negde je to navodno mladje vec iscedjeno kao sundjer tako i da hoces nemas sta da "crpis".

sto se tice patologije, to je tek gde je razlika izmedju partnera veca od 10 godina, tada to vise nije pravi partnerski odnos, vec pre sticenicki, roditeljski, ali to je njihova briga.
shvatalo se i shvata se kao stvar prestiza, imati sto mladjeg partnera .

sto se tice patologije, to je tek gde je razlika izmedju partnera veca od 10 godina, tada to vise nije pravi partnerski odnos, vec pre sticenicki, roditeljski, ali to je njihova briga.
shvatalo se i shvata se kao stvar prestiza, imati sto mladjeg partnera .

varas se decko,
cesto je slucaj da su ti mladji partneri stariji :neutral:
neko ostaje uvek mlad...u glavi,
ne primeti da godine prolaze,
jer zivot i njegov sadrzaj nemaju granica :D

Slazem se sa Borkom. I da dodam, godine nisu bitne ako se energije poklope i ljudi vole, sem u slucaju gde su to razlike da jedan moze drugom biti roditelj. Mislim da je tu ipak posredi nesto drugo, jer ta generacijska razlika vuce sa sobom ipak drugacija interesovanja i pogled na svet

Da su im se energije poklopile. Sve ostalo je manje bitno.

Naravno.

Ne mislim da je jedan izvor energije, a drugi je crpi. Onda taj drugi ne bi mogao biti zadovoljan u vezi, bio bi istrosen. Kada mi neko ne prija, posle razgovara sam kao da sam kopala i radila najtezi ispit istovremeno. Od takvih ljudi se bezi, ne hrli im se.
Meni licno su mladji muskarci dosadni. Dosadasnje iskustvo je pokazalo da mi treba bar 7 god. stariji da bi to funkcionisalo. Ostali su mi kao deca. Mada, ima i zrelih momaka, naravno. Ali ne nabasah na takvog :)

Ne znam, ja sam poprilicno statican, k'o da mi je 45. :)
Mir, tisina, kuliranje, lagana atmosfera, to mi prija, iako je to drugima verovatno dosadno.

Slicno :)
Kada slusam te gluposti oko krckanja na tihoj vatri, izazivanja ljubomore, prenemaganja, kalkulisanja... Nemam ja zivaca za to. Verovatno sam dosadna ali ne mogu i necu da cekam. Ako me ne scepa odmah nego oteze, pregladnim, prodje zelja. Zato i treba da se bakce sa nekom iz srednje skole. A ja cu sa nekim ko zna odmah sta hoce :)

Čista trgovina,svako tu dobije šta je hteo...stariji parner zivotnu energiju,radost i polet a mladji satisfakciju za nešto što samo on zna:lol: ne iskljucujem momenat prave ljubavi ali msm da je to jako retko:mrgreen:

sinoc sam bila na nekom..iventu:)
elem, hotel, veliki broj ljudi, muzicki blokovi se smenjuju, i u nekom momentu ples
pelsu mahom stariji, mladji ne umeju
strariji plesu izvrsno..bez obzira na izgled i broj godina
par, on oko 55, ona 35..recimo
on plese agresivno, dominantno..gleda je u oci..vlada.
ona POKUSAVA da ga prati.
ne uspeva..
cinjenica je da je on bolji plesac, vestiji, samouvereniji
ali cela slika deluje ..totalno promaseno. kao da je njena jedina vestina to sto je mladja 20 godina?:think:
a s druge starne, on kao muskarac, treba da vodi nezno, bez cimanja i narocito bez tolike potrebe za dominacijom..onda bi ona bila opustenija, i ukupan utisak bi bio bolji
totalno je diskutabilno cija je energija veca, od njih dvoje. u svakom slucaju, losa kombinacija.
boze kakve gluposti ja primecujem..:neutral:

sinoc sam bila na nekom..iventu:)
elem, hotel, veliki broj ljudi, muzicki blokovi se smenjuju, i u nekom momentu ples
pelsu mahom stariji, mladji ne umeju
strariji plesu izvrsno..bez obzira na izgled i broj godina
par, on oko 55, ona 35..recimo
on plese agresivno, dominantno..gleda je u oci..vlada.
ona POKUSAVA da ga prati.
ne uspeva..
cinjenica je da je on bolji plesac, vestiji, samouvereniji
ali cela slika deluje ..totalno promaseno. kao da je njena jedina vestina to sto je mladja 20 godina?:think:
a s druge starne, on kao muskarac, treba da vodi nezno, bez cimanja i narocito bez tolike potrebe za dominacijom..onda bi ona bila opustenija, i ukupan utisak bi bio bolji
totalno je diskutabilno cija je energija veca, od njih dvoje. u svakom slucaju, losa kombinacija.
boze kakve gluposti ja primecujem..:neutral:

Mislim da si dobro primetila ono o cemu pricam. Mislim da tu tim nekim slucajevima postoji izrazita potreba i prenaglasavanje.. Kao u tom tvom primeru, on sada mora da dokaze svima, sebi, njoj da je on taj koji vodi, da je ona losiji igrac iako je on stariji. Onda je rezultat da onaj mladji u prici skoro pa "ne moze da prati", starijeg. A mladji nema tu porebu da dokazuje svoju energiju, dinamicnost, jer mu je to nesto prirodno i normalno, pa dozvoljava sebi i da kulira i ne juri na sto mesta. A mislim da stariji ljudi koji su u tom fazonu, nemaju tu prirodnost i meru nego rade stvari na silu da bi odrzali u neku sliku. Uglavnom je ovo slucaj kod parova gde postoji razlika, retko je to neki prosecan, prirodan covek, koji zivi nekim ustaljenim ritmom kao i vecina, vec je uvek to neki veciti mladic, kog ne drzi mesto.

Moja kuma je uvek imala starije momke, muz joj je 18 god stariji od nje, i uvek je bio tako zreo, tako poznavao zene, tako je bio sav superlativan a meni je bio i ostao (i sada u 52.godini zivota) samo dziber sa beogradskog asfalta.
Ne znam sta je ona videla u njemu kao ni u partnerima pre njega, ali je uvek bezala od nasih vrsnjaka ni ne pruzajuci im sansu.
I da, uvek je bila ta prica sa tom ogromnom energijom, za koju se, bar kod doticnog ispostavilo da je cista nezrelost i nemogucnost da se uhvati u kostac sa bitnim problemima...

Moja kuma je uvek imala starije momke, muz joj je 18 god stariji od nje, i uvek je bio tako zreo, tako poznavao zene, tako je bio sav superlativan a meni je bio i ostao (i sada u 52.godini zivota) samo dziber sa beogradskog asfalta.
Ne znam sta je ona videla u njemu kao ni u partnerima pre njega, ali je uvek bezala od nasih vrsnjaka ni ne pruzajuci im sansu.
I da, uvek je bila ta prica sa tom ogromnom energijom, za koju se, bar kod doticnog ispostavilo da je cista nezrelost i nemogucnost da se uhvati u kostac sa bitnim problemima...
Pošto ona nije znala šta bi sa tolikom energijom, onda joj je on energično pokazao...msm mora da se zna red:rtfm:

Ne mora da znaci. Bila sam udata za vrsnjaka, takvog energetskog vampira (izmedju ostalog) nisam nikad posle njega videla.
Jedva preziveh. :neutral:

I moj bivsi momak je bio energetski vampir, uzasan, uvek sa sivim oblakom iznad glave, pu pu pu, ne ponovilo se. Bili smo vrsnjaci.
Al zato mi je zmu dve godine mladji i sve prsti od svezine :))))))

Back