Životinjske kosti umesto plastike za utičnice i prekidače za svetlo

Poli46

Stara legenda
VIP
Poruka
92.500
https://www.dezeen.com/2022/02/10/souhaib-ghanmi-elos-sockets-switches/
elos-souhaib-ghanmi-design_dezeen_2364_col_3-852x585.jpg

Souhaib Ghanmi koristi životinjske kosti umesto plastike za minimalističke utičnice i prekidače za svetlo.

Ghanmi se nada da bi njegov projekat mogao pomoći da se prekine naše oslanjanje na fosilnu plastiku,
a istovremeno napravi korist. Više od 130 milijardi kilograma koštanog otpada koje svake godine
proizvode klanice. „Ovaj mineralni materijal, koji danas nema komercijalnu vrednost, koristili su
različiti narodi za izradu domaćih predmeta kroz istoriju“, rekao je on za Dezeen. „U prošlosti je kost
bila ekvivalent plastici, a danas je plastika jedan od najvećih ekoloških problema. Stoga mi je očigledno
da se vratim ovom primitivnom materijalu da ga primenim u svakodnevnom životu.“

elos-souhaib-ghanmi-design_dezeen_2364_col_11-852x585.jpg

Ghanmi je na ideju za kolekciju došao nakon što je boravio sa porodicom svog oca u ruralnom Tunisu tokom muslimanskog festivala Kurban-bajrama, kada se ritualna životinja žrtvuje, a njeno meso se podjednako deli između porodice, prijatelja i onih kojima je potrebna.
„Moj ujak je uzimao kosti posle svečanosti i pravio drške noževa od njih“, seća se Ghanmi. „Zahvaljujući
njemu, postao sam radoznao za ovaj materijal, koji sam ranije smatrao otpadom.

Kao deo svog istraživanja, dizajner je eksperimentisao sa više različitih opcija veziva,
uključujući biosmole i različite lepkove napravljene korišćenjem goveđih nerava i koštanog
kolagena. „Pošto trenutno radim na tome za mogući razvoj, bojim se da ne mogu da podelim konkretne detalje proizvodnje“, rekao je on. „Međutim, cilj je da materijal koristi samo kosti
i da bude izdržljiv i recikliran.
elos-souhaib-ghanmi-design_dezeen_2364_col_4-852x585.jpg

U pokušaju da ponudi kružnu alternativu ovome, Ghanmi radi na optimizaciji izdržljivosti i mogućnosti recikliranja svog kompozita kostiju tako da se može ponovo smrskati u prah
i formirati u nove proizvode.

Back