Zivot u kuci i stanu - buka

sdragana21

Zainteresovan član
Poruka
391
Interesuje me kakva su vasa iskustva.
Zivot u kuci je super. Meni je na primer bilo super dok smo svi ziveli zajedno na istom spratu. Medjutim kada smo sredili celu kucu moji roditelji su presli na sprat a ja sam ostala da zivim dole. Uzasno je jer se mnogo cuju koraci i buka i sve ono sto oni rade. Ja njih mnogo volim ali mi ta buka jako smeta.
Mene interesuje da li je zivot u zgradama isti tj. da li se cuje isto tako sve ili je u zgradama uradjena bolja izolacija.
Ja npr.kada odem u neki hotel nikad se nista ne cuje. Zato mi nije jasno da li je problem zapravo u izolaciji?

Zivot u kuci je super. Meni je na primer bilo super dok smo svi ziveli zajedno na istom spratu. Medjutim kada smo sredili celu kucu moji roditelji su presli na sprat a ja sam ostala da zivim dole. Uzasno je jer se mnogo cuju koraci i buka i sve ono sto oni rade. Ja njih mnogo volim ali mi ta buka jako smeta.
Mene interesuje da li je zivot u zgradama isti tj. da li se cuje isto tako sve ili je u zgradama uradjena bolja izolacija.
Ja npr.kada odem u neki hotel nikad se nista ne cuje. Zato mi nije jasno da li je problem zapravo u izolaciji?

Pa izolacija je problem naravno. Ali tako ti je u velikoj većini stanova. Naviknućeš na te zvuke, nećeš ni primećivati kasnije. Ako hoćeš da ih smanjiš još uradite izolaciju od stiropora. Od dobro prigušuje zvuk.

До градње је, имаш градњу где је бука од онога изнад потпуно елиминисана путем џепова између спратова. У већ саграђеним објектима може се такође урадити много тога на елиминацији буке одозго, нарочито кад се ради на спрату изнад. Дакле, урадите изолацију на поду спрата, полажу се плоче од материјала (заборавио сам му име, прогуглај о томе), па се преко тога ради кошуљица преко које онда паркет.
Треба мало уложити, али бука ће нестати.

Pa izolacija je problem naravno. Ali tako ti je u velikoj većini stanova. Naviknućeš na te zvuke, nećeš ni primećivati kasnije. Ako hoćeš da ih smanjiš još uradite izolaciju od stiropora. Od dobro prigušuje zvuk.

Uradjena je ta izolacija stiroporom , zato mi i nije jasno. Kako ljudi oguglaju na te zvuke? Meni je sve teze zbog toga tesko da mogu da oguglam. Nego me interesuje da li je tako i u stambenim zgradama? Da li postoji neka posebna zvucna izolacija koja ce u potpunosti da eliminise zvuke i buku?

Uradjena je ta izolacija stiroporom , zato mi i nije jasno. Kako ljudi oguglaju na te zvuke? Meni je sve teze zbog toga tesko da mogu da oguglam. Nego me interesuje da li je tako i u stambenim zgradama? Da li postoji neka posebna zvucna izolacija koja ce u potpunosti da eliminise zvuke i buku?

To je zato što se opterećuješ time. Ja recimo uopšte ne obraćam pažnju, pa mi u kući bude malo brrrr ko na groblju u gluvo doba. Smeta mi prejaka tišina. Nemoj se ništa brinuti, samo prestani da obraćaš pažnju, jednostavno nećeš ih više ni registrovati. Kao da ne postoje.

Naravno da postoji izolacija, nije to ne znam ni ja šta.

zavisi, kod mene je bilo super a onda je valjda popustila zgrada, ima dosta pukotina i tako, pa se vise cuju koraci komsija, da li su i oni nesto preuredjivali

ali to je boljka u zgradama, s druge strane ako pukne neka cev neces se samo ti zaliti komunalnom nego vas 20, pa je to bolje nego kuca

ne znam kakvi su ovi izolacioni materijali, a nekako sam za sada oguglala cini mi se, plasim se i da mislim na mir jer mi to deluje ko luksuz u gradu

imas izolacione nove materijale, ima toga po sajmovima gradjevine recimo ili sigurno po sajtovima, ali ne znam kako je to u praksi. glupo pitanje, da li imate tepih.
u stvari kad sam po forumima citala kakve sve ljudi imaju probleme s komsijama mislim da sam pomislila da mi i nije tako lose ;) mozda je problem u nekim rupama koje postoje u zidovima, kod mene postoje dimnjaci

Poslednja izmena:
To je zato što se opterećuješ time. Ja recimo uopšte ne obraćam pažnju, pa mi u kući bude malo brrrr ko na groblju u gluvo doba. Smeta mi prejaka tišina. Nemoj se ništa brinuti, samo prestani da obraćaš pažnju, jednostavno nećeš ih više ni registrovati. Kao da ne postoje.

Kako da prestanem da obracam paznju? Npr. ako ja hocu ranije da legnem jer treba rano da ustanem ne mogu da zaspem dok mi nije tisina jer me svaki udarac probudi....ne mogu protiv toga. Ili nikad ne mogu da spavam duze ako cujem korake ili udarce sa gornjeg sprata. Blago tebi ako mozes.:)

Stiropor je samo dobar toplotni izolator a los zvucni.
Evo ti jedan primer kako mozes brzo i eficientno izolirati pod, obrati paznju na detalje, jako su vazni da ne bi imao zvucne "mostove".

Uuuu koliko posla i ulaganja. Do sad mi je smetalo sve, koraci, razgovori, glasan TV, i planirali smo da sredimo tu zvučnu izolaciju u kući...U stvari , baš mi i ne smeta ta buka kad malo bolje razmislim, a sve i da mi smeta, ima onih čepića za uši po 200 dinara u apotekama...

- Nisam bas sigurna posto je to moj otac radio, ali mislim da ide prvo stiropor , pa ravnjajuci sloj , laminat i tepih. Izgleda da to nije dovoljno.

Како је напоменуо колега тиби, стиропор није звучни изолатор.
Ако је ламинат урађен како треба и преко њега тепих, онда ти имаш врло истанчан слух. Ако ламинат није урађен како треба, онда је могуће да се мало јаче чују кораци. Најјефтиније решење је да се ламинат препакује са новом подлогом ( има их специјално за пригушење буке).
Апсолутна звучна изолација је скуп пројекат који има своју вредност само у специјалним случајевима.

Znate li sta je najbolja izolacija od buke?

Kvadratni kartoni u koje se pakuju jaja!

Pokusajte i uverice te se!

:mrgreen: Sram te bilo šta ti slušaš :mrgreen:

Hm....nem pojma...ja živim u kući....mislim da nije tako u svim zgradama....ne valja izolacija

Kod nas u kući je zanimljiva i meni neobjašnjiva situacija. Sa sprata se sve čuje dole, i kad listaš novine otprilike, a sa prizemlja na gore ništa, može li neko to da mi objasni ?

razmišljaj o zvuku kao o kretanju vazduha (što zvuk praktično i jeste)

verovatno bi hladan vazduh sa sprata isto tako vrlo brzo ohladio donje prostorije..

Zavisi i koliko gde ima materijala koji upijaju zvuk, tepisi, zavese, meblirano...
šta se nalazi između dva sprata i kakva je tu situacija isl.

Back