Život u Južnoj Africi

Planiram da u oktobru odem u JAR, konacno, vec dve godine mi se stalno nesto ispreci da odem dole, a ja sam bukvalno zaljubljen u tu zemlju, toliko sam citao o njoj itd, ovu temu sam apsolvirao, pre godinu-dve sam i pisao ovde, al' ima jos nekoliko stvari koje me zanimaju pre odlaska... Naime, nasao sam nekoliko veoma zanimljivih lokacija koje planiram da posetim, tipa num-num trail staze kroz planine, zatim neki rezervat Kurisa Moya, sigurno cu ici u zemlju vina, zatim na rafting u kanjonu Blyde reke ij os nekoliko destinacija, pa me zanima da li je neko obilazio ova mesta, kakva je ponuda smestaja i kakav je isti...?? Na forumima sam nalazio da je to deo koji nije preterano zastupljen kriminalom i da su tu belci vecinsko stanovnistvo...

Iako mene ovde obavezno docekaju na noz, sto je i u skladu sa aktuelnom politikom u JA, ja moram nesto da ti kazem. Isla sam kao mlada tinejdjerka u JA i bila sam odusevljena, jer je JA prelepa, ALI, za razliku od drugih, koji ovde kriminal spominju usputno, ja cu ti na to ozbiljno skrenuti paznju. Veruj mi, to nije zezanje. To nije ono sto gledas u filmovima, kada neko otme Goldi Hon, pa ta otmica ispadne bolja zabava, nego "Egzit". Ono sto mogu da ti preporucim je Sandton, to ti je jedan deo u Johanesburgu, koji je potpuno bezbedan. Gledaj da uvek budes u pratnji nekog naoruzanog belca, jer crnci ubijaju masovno belce. To se zove "genocid o kojem se cuti". NIKADA, NIKADA ne nosi nakit, satove, prstenje i sl. NIKADA, NIKADA ne vadi pare na ulici. Ne vadi novcanik. Crnci su, u sustini, glupi, da u novcaniku imas zguzvane novine, oni ce ti to ukrasti, jer vole da kradu.
Ja ti preporucujem Drakenberg. To je planinski venac na jugoistoku JA. To je nesto, sto se ne moze opisati. Kejp taun je fantastican, ali gledaj da ides u juzne delove, jer su oni bezbedniji, mada posle 1994 vise nigde nema mira. Ako ces biti u hotelu, onda gledaj da bude neki malo skuplji, a ako ides kod prijatelja, onda se dobro naoruzaj.
Zelim ti puno srece i 'n Lekker pad te Suid Afrika.

Dobar dan svima!

Molio bih Vas za pomoc. Dobio sam kao arhitekta ponudu za posao u Cape Town-u. Sa suprugom imam 2 cerkice predskolskog uzrasta. Ne znam niti kakav je stvarno zivot, t.j. sto se sigurnosti tice. Zanima me da li postoje delovi grada gde se moze slobodno setati, shoping centri, kafici, restorani, plaze, priroda... Zatim kakve su cene i koliki su troskovi zivota.

Ja imam ponudu startne plate 5000 US dolara, 3-bed room house, osiguranje za porodicu, placeni troskovi prevoza i benefit u iznosu od 30.000 US dolara po zavrsetku ugovora od 2 godine. Tek treba da pregovaram sa njima, ali nemam nikakve informacije o zivotu, cenama dobre engleske skole za decu...

Ako bi neko mogao da mi da sto pre informacije, jer vec sutra treba da se cujem sa njima.

Hvala puno

Ne zivim ali sam bila dva puta u turistickoj poseti.
Ne pitaj nista,samo idi.Uslovi su ti odlicni.Jos ako ti je placena kuca jos bolje,jer su rentovi dosta skupi u CT u odnosu na druge gradove juzne Afrike.
CT je najlepsi grad na svetu.Sigurnost je u redu,ja sam se sita nasetala danju i nocu.Mesta gde ces se ti kretati su sigurna,sigurno se neces setati po slumovima.
Sretno!
(blago tebi,zavidim ti)

Clanovi ovde cesto spominju da je neophodno ici sa nekim ko je naoruzan radi bezbednosti,mene interesuje da li je tamo lako doci do nekog oruzja za svoju sigurnost i bezbednost i da li to toliko tolerisu da se to tako lako izgovara da vam je potreban neko ko ima sa sobom nesto od oruzija a naravno da nije bodygard :)))) kako to da neko tako tek nosi oruzije sa sobom,gde kupiti,nabaviti ?

Clanovi ovde cesto spominju da je neophodno ici sa nekim ko je naoruzan radi bezbednosti,mene interesuje da li je tamo lako doci do nekog oruzja za svoju sigurnost i bezbednost i da li to toliko tolerisu da se to tako lako izgovara da vam je potreban neko ko ima sa sobom nesto od oruzija a naravno da nije bodygard :)))) kako to da neko tako tek nosi oruzije sa sobom,gde kupiti,nabaviti ?

Глупост.
Безбедан си онолико колико си паметан.
наравно да не треба ићи по црначким крајевима али на местима где туристи одлазе све је ОК.

E ovako, moja drugarica zivi u Cape Town-u vec 3 godine. Grad je dalko bezbedniji od Johanezburga. Centar grada, kao i cela zapadna i juzna strana grada su prilicno bezbedne. Ona zivi u Camps Bay-u, i devojka najnormlanije i nocu seta. Kriminal je pretezno zastupljen na istocnoj strani grada. Da je to prepuno kriminala kao sto neki pricaju, da li mislite da bi toliki silni turisti isli tamo? Da napomenem, najnormalnije ide na plazu devojka, izlazi u nocne klubove, uz to je visoka,zgodna i plava. Toliko ;)

E ovako, moja drugarica zivi u Cape Town-u vec 3 godine. Grad je dalko bezbedniji od Johanezburga. Centar grada, kao i cela zapadna i juzna strana grada su prilicno bezbedne. Ona zivi u Camps Bay-u, i devojka najnormlanije i nocu seta. Kriminal je pretezno zastupljen na istocnoj strani grada. Da je to prepuno kriminala kao sto neki pricaju, da li mislite da bi toliki silni turisti isli tamo? Da napomenem, najnormalnije ide na plazu devojka, izlazi u nocne klubove, uz to je visoka,zgodna i plava. Toliko ;)

Ja sam to i rekla, pa sam docekana na noz. Na jugu je sve ok, centar nije bas.

- - - - - - - - - -

Ja sam spomenula. Tamo ti je svaki belac naoruzan do zuba, pa cak iako je Kveker. Oruzje se prodaje kao kikiriki. Zavisi u koji kraj ides. Ako ides u urbane centre Johanezburg, Sendton, Kejptaun, to je ok. Imas bezbedne delove grada, a u ruralnim delovima, svako nosi najnormalnije pusku, jer mora. Horde crnaca samo navale da jure da te ubiju. Ja sam mojim prijateljima preporucila da nabave mitraljez, a oni kazu da ne zele nasilje i ubistvo.

- - - - - - - - - -

I ja sam visoka, plava i zgodna. A je l' ti rekla na koje plaze ide? Je l' rekla da ide na privatne, koje drze belci? Nemoj da siris dezinformacije, ljudi ce se zaleteti nespremni. Sigurno neko u ambasadi nece reci ovde da treba da se pazis crnaca, ali sam zato JA tu, koja kaze "ni po babu ni po stricevima". Bolje je da se ovde obucis da pucas, pa da tamo odes psreman kao covek.

Ja sam to i rekla, pa sam docekana na noz. Na jugu je sve ok, centar nije bas.

- - - - - - - - - -

Ja sam spomenula. Tamo ti je svaki belac naoruzan do zuba, pa cak iako je Kveker. Oruzje se prodaje kao kikiriki. Zavisi u koji kraj ides. Ako ides u urbane centre Johanezburg, Sendton, Kejptaun, to je ok. Imas bezbedne delove grada, a u ruralnim delovima, svako nosi najnormalnije pusku, jer mora. Horde crnaca samo navale da jure da te ubiju. Ja sam mojim prijateljima preporucila da nabave mitraljez, a oni kazu da ne zele nasilje i ubistvo.

- - - - - - - - - -

I ja sam visoka, plava i zgodna. A je l' ti rekla na koje plaze ide? Je l' rekla da ide na privatne, koje drze belci? Nemoj da siris dezinformacije, ljudi ce se zaleteti nespremni. Sigurno neko u ambasadi nece reci ovde da treba da se pazis crnaca, ali sam zato JA tu, koja kaze "ni po babu ni po stricevima". Bolje je da se ovde obucis da pucas, pa da tamo odes psreman kao covek.

Ne lupetaj , ti K od Kejptauna nisi videla.. Ide na gradske plaze, u njenoj blizini :) I da , bezbezno je u centru, zapadnom i juznom delu grada :) 80% sveg kriminala desava se samo u istocnom perifernom delu grada :)

Back