Život i rad u Berlinu

• Začetnik teme Začetnik teme _Di_
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

_Di_

Početnik
Poruka
1
Da li neko moze da mi napise nesto vise informacija o zivotu u Berlinu?
Planiram tamo da se selim krajem godine.
Kakve su cijene hrane (hljeb, mlijeko, meso, jaja... osnovne namirnice za zivot), smjestaja (jednosoban stan, 50-ak m2), režije (struja, voda i sl.).
Koliko je tesko naci posao ako ne znas njemacki (govorim engleski, ruski, srpski)?
Citala sam da je Berlin najjeftiniji grad u Evropi, ali ne znam koliko je to jeftino. ))))
Koje su srednje plate? Da li moguce zivjeti sa 700 € mjesecno?

Hvala puno :bye:

Ja bih voleo da ozivim ovu temu iz prve ruke posto vec duze zivim u Berlinu, ali na osnovu onih apsolutnih gluposti koje sam procitao u prve 3-4 poruke mislim da ne vredi ni pocinjati, jer ce se tu javljati svi koji Berlina nisu videli ali sve znaju.

Kakve su cijene hrane (hljeb, mlijeko, meso, jaja... osnovne namirnice za zivot), smjestaja (jednosoban stan, 50-ak m2), režije (struja, voda i sl.).
Koliko je tesko naci posao ako ne znas njemacki (govorim engleski, ruski, srpski)?
Citala sam da je Berlin najjeftiniji grad u Evropi, ali ne znam koliko je to jeftino. ))))

Hvala puno :bye:

Ja zivim u berlinu i draga moja nebih ti ga preporucio.prvo preeeevelik je grad(ja svaki dan gubim minimalno 2 sata na prevoz),drugo mnogo je ruzan grad,ne mislim na desetak dana,dodjes pogledas znamenitosti i odes,mislim ruzan je za zivot.standard je odje takodje nizak,njima je balkon i kada u kupatilu luksuz.ako ne verujes pogledaj na strane za izdavanje stanova.ma da sam birao nebi gori grad izabrao.stranaca je previse odje.postoje kvartovi ogromni dje mislis da si u turskoj!a i skup je.za minimalan zivot moras imati 1000 eura
Stan je 400,ustvari za te pare sobicak sa kupatilom i kuhinjom,struja je 50 ako umijes da stedis,voda,grijanje i smece je u jednom obicno i obicno je u cijeni stana uracunata ali racunaj da ces svake godine u prosijeku doplatiti bar 400 jos.karta mjesecna je 78 eura...ma ako imas mogucnosti izaberi drugi grad

Ja zivim u berlinu i draga moja nebih ti ga preporucio.prvo preeeevelik je grad(ja svaki dan gubim minimalno 2 sata na prevoz),drugo mnogo je ruzan grad,ne mislim na desetak dana,dodjes pogledas znamenitosti i odes,mislim ruzan je za zivot.standard je odje takodje nizak,njima je balkon i kada u kupatilu luksuz.ako ne verujes pogledaj na strane za izdavanje stanova.ma da sam birao nebi gori grad izabrao.stranaca je previse odje.postoje kvartovi ogromni dje mislis da si u turskoj!a i skup je.za minimalan zivot moras imati 1000 eura
Stan je 400,ustvari za te pare sobicak sa kupatilom i kuhinjom,struja je 50 ako umijes da stedis,voda,grijanje i smece je u jednom obicno i obicno je u cijeni stana uracunata ali racunaj da ces svake godine u prosijeku doplatiti bar 400 jos.karta mjesecna je 78 eura...ma ako imas mogucnosti izaberi drugi grad

Pa ti kao da si u faveli a ne u Berlinu,pomislice neko.Iskreno ne razumem te,uopste,a pogotovu zasto onda zivis u gradu gde ti nista ne odgovara?

Prvenstveno oko prevoza sto navodis je najobicnija glupost,bar sto se tice prevoza u Berlinu,mozes biti miran jer je isti precizan,i pored ceskog javnog prevoza najprecizniji u Evropi,sto znaci dosta.A ako u Nemackoj ne mozes da kupis auto ili skuter kada te vec smara prevoz onda stvarno ne razumem...

Drugo sta si ocekivao od Berlina kada kazes da je grad ogroman?Pa naravno da je ogroman(sad sta znaci ogroman je diskutabilno,jer sta bi rekao za Tokyo,Mexico cisty ili Kairo?)jer je glavni grad najjace zemlje u Evropi,tako da se u istom ogleda svaki segment te jacine Nemacke pa mora i u velicini.

Trece sto navodis da je Berlin ruzan,to stvarno ne zasluzuje komentar.Koji je po tebi lep grad i sta ti u Berlinu smeta pa je ruzan?Ja dok sam ziveo u Pragu,svaki vikend sam odlazio u Berlin bas zbog toga sto je raznolik,a pri povratku u Prag(koji je odlican grad) iz Berlina,osecaj je kao kada iz Bg-a odes za recimo Lazarevac,i nakon Praga sa, se preselio u Berlin u kome sam proveo dve godine bas iz tog razloga sto me je grad odusevio u svakom smislu i ljudi u istom.Kako kazu nemci,u Berlin se ne ide zbog posla nego zbog zezanja,pa sad ko sta podrazumeva,a izgleda da bi tebi Frankfurt bio idealan sa onim fensi zgradama i biznis delom,a to sto posle 8 nema nikoga u tolikom gradu,a takodje veca je verovatnoca da vidis marsovca nego dete,bar meni se ne uklapa u profil grada koji zivi.Da se razumemo,a i da te ostali koji nisu imali prilike da posete Berlin,on se mora doziveti,od celonedeljnih provoda po klubovima,preko grafita po svakom cosku,istorije,a mozda je bar po meni najveci plus U-bahn i S-bahn(berlinski metro)vikendom koji se pretvara u svojevrsnu zurku u istom,a da se mogu sresti razni ljudi,pa i poznati koji ce sa vama uzvati u trenutku je izlisno.Pa u tom istom metrou sam u pola noci naleteo prvo na pevaca Gypsy kingsa,a nakon pola godine na ludog Carli Sina.Berlin treba doziveti bas iz tog hipksterkog nacina i ljudi,i jedini grad sa kojime moze da se poredi je evenutalno Madrid jer grad zivi za provod i zezanje konstantno.Sve ostalo je lupetanje,jer se Berlin mora posetit,sve ostalo ne vredi i najobicnije su pretpostavke

Odgovor na poruku ==> Život i rad u Berlinu

Ovo pitanje je postavljeno:
11.08.2011., 17:36 #1
_Di_
================>

Halo _Di_ ,

verovatno si vec odavno u Berlinu ....
U svakom slucaju sto ovde - MidnighT pristojno pise o Berlinu - ima potpuno pravo ------- pogotovu sto se mladjih genearcija tice ... sve je lepo sto se lepo zavrsi .... Tako je i sa zivotom u Berlinu - kao i u svakoj drugoj velikoj evropskoj metropoli ....

Ako se jos nisi dobro snasla u Berlinu onda pogledaj ovaj sajt = https://www.destatis.de/DE/ZahlenFakten/GesamtwirtschaftUmwelt/Preise/_Grafik/Waegungsschema.html - ===> moguce je da ce ti to posluziti orijentacije radi ....

Ako jos uvek imas neka otvorena pitanja onda ih postavi .....
Mozda cu moci da ti prizim jos konkretnije odgovore .....
Ja zivim sa mojom porodicom vec od 2005 godine u Berlinu .... a u Nemackoj smo od 1969 ....

Berlin je po nasem nahodjenju najinteresantniji grad u Nemackoj ....
To vazi - kako za kulturni tako i za privatni zivot ai za posao (samostalan ili namestenicki) ....
Za sve ima dovoljno mogucnosti ......
"Ko radi ne boji se gladi" . to vazi i ovde u berlinu.!

Pozdrav
Cika Dusko

Back