Zivot bez stana = PODSTANAR!

evo i jedno iskustvo iz 2005, o dizanju stambenih kredita, nesto nisam cula da su se stvari promenile od tada http://www.stambenikrediti.co.sr/
Izmedju ostalog, tu se navodi da je samo 25% nekretnina uknjizeno i to vecina u centru Beograda.
@Sindi Znas li, koji su sve uslove treba ispunis, da bi se dobili ti "Dinkicevi krediti"?
Maltene, da ti firma garantuje da ces kod njih raditi dozivotno i biti u stanju da isplacujes kredit.
I da u pravu si ovo je siromasna drzava gde i dalje vlada mito i korupcija medju "vishim slojevima", citaj politika, zdravstvo, prosveta a obican gradjanin placa ceh.

ma daj molim te, sta pricas?uslov je da budes u radnom odnosu neprekidno duze od 6 meseci..i znam sve o dinkicevom kreditu, podigla sam ga pre par meseci

i da ...vrati se duplo, to je istina
ali sam ja pola stana vec mogla otplatiti da sam podigla kredit pre 15 god, umesto sto sam placala podstanarstvo:-?

Primerak koji sam ja imala govorio je drugacije ali to je bilo pre oko 2 godine. A reci mikoji su uslovi ostali uslovi da se isplacuje to ucesce drzave? (kad budes imala vremena, hvala) Konkretno me zanima koja je kamatna stopa kad budes vracala tih 20 posto a i ostalo sto bi zanimalo ostale ucesnike.
A i ovaj uslov sto si navela je :( jer se sve teze zasniva stalni radni odnos.

siz, ja zivim na zapadu ali sam uzela varijabilnu kamatnu stopu, nemoj da te tako nesto obeshrabri. ovo je treca nekretnina koju kupujemo od kako sam ovde. nije lakse uzeti kredit, nemoj da mislis da je srbija mnogo iza zapada - uslovi su isti: posao, kreditna sposobnost, ucesce...i ovde se mladi zaduzuju na 25/30 godina i nikome to ne predstavlja problem, jer cak i ako izgubis posao, uvek mozes da prodas stan i povratis ulozeni novac. kupovina stana je najozbiljnija investicija koju ces imati u zivotu, a ako ne ispunjavas uslove danas, treba da pocnes da stedis. ako 5 /10 godina ostavljas po 50 / 100 evra mesecno sa strane, skupice se. ako imas 25 / 30 godina i dignes kredit za 10 godina, nije to kasno - ali je bitno da pocnes da ostavljas sa strane vec od sada.

@mojra Vise nisam u toj prici, ali mozda cu biti, ne zna se, nisam ni ja u Srbiji vec pola godine, ali znam da je sredinom prosle godine razlika u kamatnim stopama u istoj banci koja ima filijale u Srbiji i u Svajcarskoj bila drasticna, po pitanju svih kredita ne samo stambenih, ali nama niko nije kriv sto su oni nasli zlatnu zicu u Srbiji pa sisaju ovce, to im je vlada omogucila jer nije sankcionisala nikakvim zakonom. Ne znam kakva je situacija sada a volela bih da znam.

pa nije ni rizik isti, a i ovde su te kamate pre deset - petnaest godina bile jako visoke - a mi kaskamo za njima taman toliko. moji svekar i svekrva su uzeli za ono vreme odlican kredit sa stopom od 15 %, pa su otplatili polako. stopa sigurno zavisi od depozita koji ulazes. ako imas mogucnosti, bolje da uzmes kredit u svajcarskoj, pa da njime kupis stan u srbiji, isplativije je. ne stambeni kredit, nego recimo za radove ili opremanje stana, zavisi kakve formule imate. sindi ce ti sigurno objasniti pod kakvim uslovima se daju krediti u srbiji ali mislim da moras pre svega da zivis tamo.

Do moje 16-te godine smo ziveli kao podstanari. Onda je tata, jedva nekako, dobio stan od firme. A onda sam se ja udala, i opet zivim kao podstanar. Zbog prirode posla kojim se bavi moj dragi, selili smo se za 5 godina 6 puta! Malo je reci da mi je takvog zivota preko glave. E sad, valjda se vremenom i naviknes, tako da ne lupam mnogo glavu oko toga "sta sutra". Ali je neizbezno razmisljati o tome. I sad, jedna plata( nije losa kinta ako se izuzme da pola "pojede" stanodavac), nas troje, ja studiram... I nemamo bogate rodjake ni roditelje, znaci nasledstvo=0! Znaci, crno da crnje ne moze! Mogu lupati glavu oko toga i navuci neku bolestinu izazvanu stresom, a mogu da tu temu preskocim, i potrudim se da iskoristim vreme i to malo kinte kako najbolje mogu. Jer nikako ne zelim, da se za 30 godina probudim u novom stanu(koji cu otplacivati jos 20 godina, ako pozivim toliko), a da iza sebe imam samo mladost procerdanu placanjem kredita za stan, odricanjem cak i najmanjih zivotnih radosti( cigare, novine..o letovanju da i ne govorim)! Ne zelim da zrtvujem mladost, da bih u starosti imala svojih 50 kvadrata!!!

tvojoj deci bi znacilo da jednog dana kada pocnu, imaju nesto da naslede, vidis kako je tebi tesko da pocnes bez icega. i ti ces poceti da radis posle studija, situacija ce ti se promeniti, ko zna, mozda promenis misljenje. mada, ako ne promenis, to je tvoj izbor, sto bi pa morala da ga kupis ako imas druge prioritete. ima puno ljudi koji ne zele da zive u svom stanu da ne bi u stan ili kucu ulagali celog zivota (sto je druga strana kupovine nekretnine - kredit pa odrzavanje, ulaganje, porezi)

Recimo da se to i desi, da uspemo da skrpimo za nekakav stan koji cemo otplacivati celog zivota, mislis li da ce sutra moja deca, imati koristi od tog stana kad budu osnivala svoje porodice? u najboljem slucaju, zivecemo nas gomila u jednom stanu( a to je nemoguca misija) a u najgorem ce se medjusobno poubijati oko tih par kvadrata, ili ce i oni ziveti kao podstanari sve dok mi ne odemo na onaj svet, a njima ostavimo stan. Malo kenjam, ali je cinjenica da se jedino mozes ubiti od rada i da opet neces skupiti dovoljno da obezbedis i sebe i svoju decu.

Ko ne bi voleo da obezbedi svoju decu, da se i ona ne cimaju oko istih problema. Nemojte pogresno da me shvatite, ali ako je vec u ovom casu nemoguce stvoriti nesto, treba mozda i sacekati na neki povoljniji trenutak, ne treba se zaleteti, narocito kad su krediti u pitanju.

Back