Živeo 8.mart

havalius:
Ok, Pajamaco, baš me niste razumeli... Da pojasnim: ne mislim da je 8. mart bezvezan, jer simbolizuje davanje određenih ljudskih prava ženama. U komunističkim zemljama je, iz ideoloških razloga, stavljen ogroman akcenat na taj praznik, jer je trebalo pokazati da su žene voljene, cenjene i ravnopravne u tim društvima, pa se počelo sa crvenim karanfilima, zakuskama, sitnim poklonima... I na kraju dođosmo dotle da čak deca u vrtićima i školama kupuju učiteljicama poklone, i to pod obavezno, jer je to postala glupa norma. I, da, usiljeno je i ružno.
ma razumela, ja samo me mrzelo da i ja isto napišem:) po citirala....
a ono ostalo u mom textu..to ja pričam sama sa sobom...

Volim da poklanjam kada sam u mogucnosti, a volim i da primam poklone. 8.mart je kvazi praznik, definitivno. Odem u cvijetni centar da kupim neku biljcicu bakama. Tamo je bilo oko 20 zena i mozda 2 muskarca.

Dakle, to je divan praznik tokom koga zene poklanjaju cvijece jedne drugima i svi im kazu "Srecan 8. mart"

Ja inace od muza dobijam poklone onda kada naleti na nesto lijepo sto misli da bih ja voljela da imam. Pa makar to bila plisana igrackica sa kioska ili kaktus u saksiji. Nekad neka knjizica koja bi me mozda zanimala. To je samo sitan znk paznje. a ono sto je mnogo vaznije je sama paznja i vrijeme posveceno nekome.

Ajde sad vaspitacice, pa kao, samo deckici srdjuju stolove. Nije toliko strasno. Ali u skoli smo imali profesorke koje su pomenutim datumom ispitivale i maltretirale samo djecake, a neke samo djevojcice... Kao da nije poenta da djeca nauce i dobiju ocjenu o savladanom gradivu...

U mom gradu su saobracajci osmog marta zaustavljali zene vozace i davali im ruze. Meni je to liejp gest. Fino je imati jedan dan u godini kada ce se nekome posvetiti posebna paznja. Sipaticno je.

Pozdrav svim učesnicama i učesnicima foruma!

... Još malo istorijskih činjenica o 8. martu. I najvažnije - to nije Dan zaljubljenih i nisu Materice. To je dan kada bi (neke) žene trebalo da se sete kako su teško stečena prava koja danas imaju.

C/P (Wikipedia)
Međunarodni dan žena (skraćeno Dan žena) se obeležava 8. marta svake godine. Tog dana se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnika ženskog pola. Prvi Dan žena se slavio 28.februara. 1909. u SAD na osnovu deklaracije koju je donela Socijalistička partija Amerike. Između ostalih važnih istorijskih događaja, njime se obeležava i požar u fabrici Triangle Shirtwaist u (New Yorku 1911. godine) kada je poginulo preko 140 žena. Ideja da se obeležava međunarodni dan žena se prvi put pojavila početkom 20. veka u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uslova. Žene zaposlene u industriji odeće i tekstila su javno demonstrirale 8. marta 1857. u New Yorku. Tekstilne radnice su protestovale zbog loših radnih uslova i niskih plata. Demonstracije je rasterala policija. Te iste žene su osnovale sindikat dve godine kasnije.

Back