ZIVA

• Začetnik teme Začetnik teme zeken
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
ljudi,jedno pitanje.nocas sam polomila toplomer,ziva je bila unutra i vratila sam ga u njegovu kutijicu.kad sam jutros ustala da ga bacim u kontejner,zive unutra nije bilo.
sta se,dodjavola desilo?

juce mi se razbio toplomer, i skupila sam delice stakla i zive plasticnim rukavicama i bacila u kesu... ali izgleda da nisam sve skupila, jer sam veceras bosa zgazila na delic stakla :/
Jel moze nesto da mi se desi, na tom staklu nisam videla zivu ali sta ako je bio u dodiru sa njom? nisu mi ostali nikakvi komadici stakla u stopalu.... nek neko odgovori sto pre, bas se plasim :(

Ljudi,ja se plasim,jer ja sam malo pre polomio toplomer,i onda je pukao prednji deo,ja sam pokupio,i ubo sam se,moja majka je pokupila svu zivu,ja sam prao i prao taj prst koji sam ubo, i sad se plasim da ce nesto da se desi i surfujem po netu i stvarno sam uplasen!
kazite mi brzo da li ce se nesto desiti!

Poslednja izmena:
Ljudi,ja se plasim,jer ja sam malo pre polomio toplomer,i onda je pukao prednji deo,ja sam pokupio,i ubo sam se,moja majka je pokupila svu zivu,ja sam prao i prao taj prst koji sam ubo, i sad se plasim da ce nesto da se desi i surfujem po netu i stvarno sam uplasen!
kazite mi brzo da ce se nesto desiti!

opusti se, ja sam razbila 2 toplomera i nista mi nije bilo....:) ta ziva u toplomeru nije toliko opasna (ne treba se zezati, al nije mnogo opasna, relax) :))

Pa ne znam ni sta da mislim,mnogo sam se uplasio,pa sam citao stvari koje ste pisali (Srecom, ovde vecina ljudi nije retardirana pa zna da je ziva u obliku u kome se nalazi kada se razbije termometar prilicno bezopasna i da nema mesta pravljenju drame oko toga.)
i sad sam jos uvek uplasen...plasim se najgoreg... :(

Ne znam ni sta da mislim,sada sam citao sve sto ste vi pisali (Srecom, ovde vecina ljudi nije retardirana pa zna da je ziva u obliku u kome se nalazi kada se razbije termometar prilicno bezopasna i da nema mesta pravljenju drame oko toga. itd,)
i Jos uvek ne znam o cemu da razmisljam,jos uvek sam uplasen da nesto moze da se desi,iako mislim da sam se ubo staklom....zato bi mi odgovor brzo odgovarao..... :)

Pozdrav ljudi, otvorio sam nalog samo da bih ovde napisao sta se meni juce desilo. :)

Merio sam temperaturu toplomerom U USTIMA. Tom prilikom kada sam ustao zgriznuo sam toplomer i sav sadrzaj mi se nasao u ustima ali sam istog treba ispljunuo po mojoj proceni 99% zive i stakla. Ipak ne znam da li je otislo nesto zive ( ako je to i bila ziva posto neki kazu da se tu ne stavlja ziva nego nekakav alkohol, uglavnom bilo je sive boje i mrdalo se ( karakteristika zive )) u grlo uglavnom bas me je uhvatila prpa. Znam da je ziva opasna ali ne znam koja, u kojim kolicinama i u kojem obliku. Nesto sam kopao po google (izmedju ostalog i ovde sam citao vase postove), i posto sam bio sumnjicav resio sam da odem kod doktora. Iz seoske ambulante su me poslali u urgentni, pa potom na decije ( posto imam 16 god ) i tamo je doktorica zvala VMA odeljenje za toksikologiju ( ili kako se vec kaze - to sad i nije toliko bitno ). Odande su dali vrlo kratak odgovor - ,Ziva u toplomeru nije toksicna!' ... posle toga sam morao da idem na odeljenje uho,grlo,nos da mi pregledaju usta i grlo da vide da nije ostalo parce stakla negde. Kada smo sve to resili onda sam isao na inhalaciju zbog jace upale grla koju imam i zbog koje sam merio temperaturu :D

Dakle, doktor,specijalista ili sta je vec, sa odeljenja za toksikologiju VMA je rekao da ziva u toplomeru nije toksicna a samim tim ni otrovna. Valjda je bezopasna ili samo ne pravi vece probleme, to ne znam ;)
Par posto zive je ispalo i na krevet i na tepihu, nesto sam pokupio a nesto je i ostalo ( ko bi nju mogao da uhvati? :D ) i verovatno ce tu ispariti. Mislim da takve male kolicine mogu da ispare i da ce to biti bezopasno :think:

Uglavnom, nema cega da se plasite ako ste doziveli nesto slicno kao i ja, ali ipak, ako ste progutali veci deo sadrzaja ipak idite kod doktora pa neka on vidi sta cete i kako cete, za svaki slucaj :super:

Pozdrav svima!!!

Postovani,

I ja sam takodje imala tu nesrecu da razbijem toplomer.Otresajuci ga..desilo mi se da slucajno odlomim vrh tomlomera...Odmah sam prepoznala da se rani o zivi. 30-tak kapljica zive (jedva vidljive golim okom, velicine zrna polena) rasulo se na parket.Zatim sam otvorila prozor,i u roku od 30 min. pazljivo ih uklonila papirnom maramicom,a onda jos jednom prebrisala maramicom,ali mokrom, nista nije ostalo...Sljedeceg dana sam boravila na cistom vazduhu...Od tog dogadjaja proslo je 3 dana i nemam nikakvih simptoma trovanja...Imam li razloga za brigu?

P.S Molim Vas, odgovorite...
Hvala unapred!!! :D

Postovani,

I ja sam takodje imala tu nesrecu da razbijem toplomer.Otresajuci ga..desilo mi se da slucajno odlomim vrh tomlomera...Odmah sam prepoznala da se rani o zivi. 30-tak kapljica zive (jedva vidljive golim okom, velicine zrna polena) rasulo se na parket.Zatim sam otvorila prozor,i u roku od 30 min. pazljivo ih uklonila papirnom maramicom,a onda jos jednom prebrisala maramicom,ali mokrom, nista nije ostalo...Sljedeceg dana sam boravila na cistom vazduhu...Od tog dogadjaja proslo je 3 dana i nemam nikakvih simptoma trovanja...Imam li razloga za brigu?

P.S Molim Vas, odgovorite...
Hvala unapred!!! :D
E ljudi ajd ovako:Naravno da ti neće biti ništa.Ukoliko si uspela da ukloniš živo mehanički-maramicom nemaš razloga za brigu.Nemaš razloga za brigu čak i ako je nešto žive ostalo jer zamisli koliko je niska konc. Hg u zatvorenoj prostoriji zapremine npr. 64m3.Smešna konc. zar ne tako da nema potrebe za brigom čak iako je nisi potpuno(a najverovatnije nisi) uklonila.Ne intoksicira se tek tako lako.Potrebno je izvesno vreme izlaganju para žive (ukoliko se radi o niskim konc.) pa da dođe do toksikoloških efekata.

Molim nekoga da odgovori...
A kakva je situacija sa stedljivim sijalicama i zivi koja se nalazi u njima?
Naime, kada ju je moj tata razbio, nisam znala sva ona upustva koja pisu na internetu. Pokupili smo sa metlicom ostatle, ali nismo odmah provetrili sobu...
Na internetu citam da ona sadrzi mnogo manje zive nego recimo toplomer, a opet pisu strasne stvari o tome. Mada ima mesta na kojima pise i da jedna razbijena sijalica ne moze da skodi.
Ima li neko takva iskustva?

Back