Zimnica

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Na netu sam našla ovaj recept koji mi se cini dobar

paprika-696x373.jpg

Kisele, cepkane paprike sa belim lukom

Sastojci:

mesnate crvene paprike 4 kg
ljute paprike 4 komada
beli luk 16 čena
so po želji
vinsko sirće 250 ml
šećer 100 g
zrno slačice 2 kašike
biber u zrnu kašičica

Kako pripremiti:

Papriku očistite od semenki i isecite na tanke trake. Papričice operite, prepolovite, očistite od semenki, pa isecite na trake. Luk oljuštite i prepolovite. Paprike blanširajte u posoljenoj vodi 4 minuta, izvadite i ocedite. Pomešajte obe vrste paprika. U 250 ml vode skuvajte sirće, šećer, luk, zrna slačice, biber i 2 kašičice soli, dodajte paprike, pa ostavite 8 sati da stoje. Povrće sipajte u tegle, a tečnost još malo kuvajte i prelijte paprike. Ohladite i zatvorite tegle.

Izvor: Super recepti

Poslednja izmena:
34 tegle ajvara sam već skockala, možda bude i druga tura, ali bi prešlo u preterivanje, obarila 22 tegle, šarena salata napravljena, ispalo 22: to je ono, kupus, krastavac, šargarepa, zeleni paradajz, kolutovi crnog luka;
To volimo, to spremamo, ali ove godine sam sve sama.
Osetila nisam, toliko mi je bilo drago da kupim, poberem i pripremim po prvi put sve bez ičije pomoći. Zapravo, bilo mi je i lakše kad znam da se niko ne muči, a meni je sve vreme bilo lepo. S ljubavlju spremljeno, pa sad... do marta, aprila će potrajati.
Jedino što ne znam još je kako da se kupus dobro spremi, da bude ono rozikasti rasol i zimska kupus salata. :D

34 tegle ajvara sam već skockala, možda bude i druga tura, ali bi prešlo u preterivanje, obarila 22 tegle, šarena salata napravljena, ispalo 22: to je ono, kupus, krastavac, šargarepa, zeleni paradajz, kolutovi crnog luka;
Osetila nisam, toliko mi je bilo drago da kupim, poberem i pripremim po prvi put sve bez ičije pomoći. Zapravo, bilo mi je i lakše kad znam da se niko ne muči, a meni je sve vreme bilo lepo. S ljubavlju spremljeno, pa sad... do marta, aprila će potrajati.
Jedino što ne znam još je kako da se kupus dobro spremi, da bude ono rozikasti rasol i zimska kupus salata. :D
Jbt! Ovo je za medalju.:trlja:

Ajvar ima puno kalorija kad se navucem sabijem teglu za obrok 2,tursiju slabo nesto jedem,jedino sto bi mi igralo je kiseli kupus, to mogu sarmu ,kuvani,podvarak bas stalno,zimi se manje krece pa jos ako bi se imala zimnica tona bi se nabacila,pa dzemovi,pa ako se svinja tovi pa jedno 150kg mesa bolje ne

Aiiii, svaka čast

i od mene svaka cast...:heart:

Ajvar, feferone, turšiju...ima još toga, a i ovu ljutenicu.

-Ljutenica sa paradajzom i baburicama-

3 kg paradajza
1/2 kg ljutih baburica
2 dl ulja
2 dl sirćeta
Kesica bibera u zrnu
kašika soli
šoljica šećera
3-4 lista lovora
veća glavica belog luka

Popariti paradajz vrelom vodom i oljuštiti kožicu. Samleti ga, pa kuvati bez ikakvih dodataka dok ona voda ne ispari. Papričicama se skinu peteljke, probodu se čačkalicom i stave se da se kuvaju u sirćetu, ulju, biberu i šećeru dok malo ne omekšaju. Sipaju se barene papričice (sa sve sokom u kom su se kuvale) u kuvani paradajz i sve zajedno se ponovo kuva oko pola sata. Pred kraj dodati cele čenove belog luka, so, lovorov list. Sipati u zagrejane tegle. Ostaviti preko noći tegle, pokriti ih papirom, pa umotati u ćebe.

Kad se skuva stavljam i salicil (zdravo ili ne, stavljam da mi se zimnica održi). Sutradan zatvaram tegle. Sipam malo alkohola u poklopac, zapalim i dok onako gori, zatvaram tegle. Odličan fazon da se tegle hermetički zatvore

Dolazi zima, duga i hladna....
upali vatru, napravi ajvar,
pada prvi sneg....wouwouwou

Ja dobio pet tegli ajvara koje nece stignu do nove godine, mada se brzo zasitim pa ne jedem po mesec dana....ko kajmak i ko sarmu....

Ja dobio pet tegli ajvara koje nece stignu do nove godine, mada se brzo zasitim pa ne jedem po mesec dana....ko kajmak i ko sarmu....
Budi precizniji, Metro
Pet tegli ajvara si dobio ili ćeš dobiti?

Kalko si dobio ako neće stiići pre Nove Godine?
Ili ti neće trajati do NG?

Pogledajte prilog 1409252
Planiram ove krasotice puniti sa sirom. Je li radio to neko? Malo posolim, napunim i prelijem maslinovim uljem ? Treba li tu jos nesto?
Moras da ubodes pravi recept inace ima da se pokvare paprike a sir se ukiseli.
Nekada je baba pravila taj fantastican specijalitet,posle je mama pokusavala ali su joj se redovno kvarile.
Mora sir da bude pravi valjda urda,znam da se prelivalom surutkom nije islo nikakvo ulje.
Bilo bi dobro da neko podeli proveren recept ako ima.

Moras da ubodes pravi recept inace ima da se pokvare paprike a sir se ukiseli.
Nekada je baba pravila taj fantastican specijalitet,posle je mama pokusavala ali su joj se redovno kvarile.
Mora sir da bude pravi valjda urda,znam da se prelivalom surutkom nije islo nikakvo ulje.
Bilo bi dobro da neko podeli proveren recept ako ima.
Ja kupujem neke sa sirom u ulju i mnogo su dobre ali skupe kao da su zlatne pa hoću da probam.

Back