Zimnica

Tetka mi je pričala usmeno za slatko od običnih jagoda i ja zapamtila i zapisala. Na kilo običnih jagoda ide kilo šećera, to se bez vode ostavi da prenoći (al ja nemam odgovarajuću prostoriju) da pusti sok i bez vode kuva na tihom dok jagode ne puste vodu i ne dobije žitka masa sirupa a jagode su cele. Vruće se naliva u
- prvo oprane tegle i poklopce
- osušene tegle treba pasterizovati u rerni na 70 stepeni i u vruće tegle se sipa vruće slatko, tako poklopi i dugo hladi na sobnoj temperaturi
Jesam pogodila bar nešto?

Pitaću i svekrvu sve da mi potanko objasni, pošto ona to radi najbolje, ali godinama mi kaže da se manem toga i ne naučih ništa. Samo sam joj izvukla uputstvo za krastavčiće, pa ću napisati uskoro. I to je sve. Ona sve zna, a ja ništa ko duduk. Moram je uhvatiti ili bar da otkrijem gde joj je sveska i prepišem.

Уметност је направити слатко од јагода, а да не добијеш џем на крају, где се ухвати за то најтеже :lol:
И мислим да је кило шећера превише, јагоде су слатке, мада за слатко можда мора...

Zašto ne kupiš od zimnice, to što volite jesti i gotova stvar? Zimnicu izbegavam da kupujem, više volim sveže salate. Jedem samo kiseli kupus,krastavice ponekad, i kisele paprike (obične i male-ljute).Mda, đžemovi jesu dobra stvar. To uglavnom uvek kupujem, preko cele godine. Najlepše slatko je od smokvi i jagoda.

Pitaću i svekrvu sve da mi potanko objasni, pošto ona to radi najbolje, ali godinama mi kaže da se manem toga i ne naučih ništa. Samo sam joj izvukla uputstvo za krastavčiće, pa ću napisati uskoro. I to je sve. Ona sve zna, a ja ništa ko duduk. Moram je uhvatiti ili bar da otkrijem gde joj je sveska i prepišem.
Ahh, da...te starije generacije iz doba komunizma i ranije, kriju te stare recepte k'o zmija noge! Lepo ti je rekla... , ja sam se na vreme manula ćorava posla. 😁
Keva pravi slatko od jagoda, kad se čujem s njom mogu ti nabaviti recept, ako želiš.

Ahh, da...te starije generacije iz doba komunizma i ranije, kriju te stare recepte k'o zmija noge! Lepo ti je rekla... , ja sam se na vreme manula ćorava posla. 😁
Keva pravi slatko od jagoda, kad se čujem s njom mogu ti nabaviti recept, ako želiš.

Može :vzagrljaj:
Ja ću bar slatko od jagoda praviti bar jednom :lol: a ovo ostalo sve ima da se kupi. Jedino domaći ajvar baš ne možeš da nađeš dobar da kupiš. Sve što smo probali je loše.
Kad pomislim na dve stvari, da nemam prostor i uslove, plus vreme i novac za zimnicu, blizu sam da odustanem i da probam. Ali ću pokušati da nabavim recepte. Pa eto možda jednog dana.
Volela bih da naučim da je pravim kako se to starinski radi.

Može :vzagrljaj:
Ja ću bar slatko od jagoda praviti bar jednom :lol: a ovo ostalo sve ima da se kupi. Jedino domaći ajvar baš ne možeš da nađeš dobar da kupiš. Sve što smo probali je loše.
Kad pomislim na dve stvari, da nemam prostor i uslove, plus vreme i novac za zimnicu, blizu sam da odustanem i da probam. Ali ću pokušati da nabavim recepte. Pa eto možda jednog dana.
Volela bih da naučim da je pravim kako se to starinski radi.
Ok, čim budem u prlici...poslaću ti recept.

Back