Zima i mećava

gost 129086

Buduća legenda
Poruka
27.221
Pred nama je duga zima, bar do marta...

Ponekad smo zatečeni da ne znamo da reagujemo kako treba i šta činiti u teškim slučajevima i nepredviđenim situacijama.

Svima je jasno da je neophodna zimska oprema, pa flaše vode, ašov, ćebe i prva pomoć. Šta još?

Takođe kada nastupi jaka hladnoća a ne možete da otvorite vrata svoga automobila, odnosno kako ga upaliti, kako se ponašati
na klizavom terenu,....

Ja zimi ne vozim van grada, samo autobusom.

Vaša iskustva, predloge i sugestije bi nam ovde pomogla. ;)

Sveca. Moze sasvim solidno da zagreje auto. Pun rezervoar, a ne 10-15 litra, pa da ti se upali lampica kad stignes na odrediste. Sta ces ako ne mozes da stignes?! Inace, kod mene je rezervoar uvek iznad polovine, a i preko 3/4.

530355_10151147213372231_354399819_n.jpg

Moji svedjani spremni :D

dsc0584k.jpg

zimske gume, etil alkohol u vazdusnom sistemu, antifriz G12 50%-50% (do -45), lanci, novi brisaci, tecnost za stakla do -40,
zimska rosneft nafta (trose malo vise ali bar ne mrzne), novi grejac za webasto, lomilice za led itd itd
sve u svemu - spreman za rusiju :)

poslacu vam i par slika odande, da se utesite malo ;)

Evo otvaram ovu temu na kojoj cemo prikupiti sve podatke koji postoje a koji su vezani za voznju automobila u periodu zime.

Promena guma , koje staviti, kada, sta kaze zakon, odmrzavanje stakla, paljenje automobila, odrzavanje automobila itd itd.....

Bilo bi lepo da neko ko se razume u tematiku opise sve sto je potrebno znati , kao npr da predstavljamo nekom ko nikada u zivotu nije vozio auto, a juce je polozio i kupio automobil.

Pa izvolite, dosla je zima, sta je to sto svaki vozac treba da zna, i sto mora da uradi?

Evo odnekle mora da se krene....Pa da krenem prvi posto sam otvarac teme:

Apelujem na sve vozace koji imaju letnje gume da ih zamene zimskim, jeste "skupo" ali verujte kazna je jos skuplja, a neciji zivot je najskupljiji.....

Mislite i na Vas i na nas, zamenite letnje gume zimskim!

Moje pitanje za Vas - Koje su Vam tehnike odledjivanja vetrobranskih stakala?
Cuo sam razne teorije i "teorije" sto od strucnih ljudi, sto od laika....I slicno je kao u medicini, neko uzima nesto oficijalno, a tu su uvek i oni koji nesto smuckaju u kucnoj radinosti, pa time "lece svoj auto" . E sad autoriteti tvrde da je to lose, ovi "alternativci" tvrde da imaju dokaze iz prakse da to "pali" itd....

Samo jos cekam da naidjem na info gde neko kaze da izmaze stakla burekom i onda ocisti kutijom CD-a LOL.

Amerikanci kazu 'vako:

1: Prepare yourself for when winter weather and road conditions turn ugly. Stock both your house and car with the proper tools necessary to remove any ice or snow from your vehicle, no matter where it is parked. A strong ice scraper is a necessity for every vehicle in a climate that experiences snowy winters. The longer the ice scraper you have, the better, so you can reach all the way across your windshield.

2: Turn your car on. This will help loosen some of the snow or ice up and, likewise, warm the inside of the car up before you enter. This also means planning ahead before you leave your house or place of work. Giving yourself an extra 10 to 15 minutes is usually enough time to get the car warmed up a bit before you take off on your journey. If your car engine does get warm enough while you are de-icing your windshield, turn on the defroster underneath the windshield and blast some hot air out. This will begin to melt the coldest snow at the bottom.

3: Try the old-fashioned method. This means using an ice-scraper on your windshield. Sure, it requires a little elbow grease and extra work, but will also get your blood flowing and warm you up in those frigid conditions. If it's just snow on your windshield, a broom is equally, if not more, efficient in clearing off any residue from your windshield. It never hurts to go over your windshield with an ice-scraper just in case there was any left behind.

4: Make a homemade de-icing solution. This is fairly easy, cheap and transportable so you can store it in your car, office or garage. There are 2 proper formulas that you can make out of supplies that you can easily find in your house. The first involves a 3:1 vinegar to water solution, which can be stored in a bottle to spray over your windshield. The other is a 2:1 rubbing alcohol to water solution, which can also be sprayed over your windshield. Make sure that the water is NEVER hot or even slightly warm, as this could crack your windshield.

5: Buy a professional de-icer if you wish. While this costs more money than the other methods, these products are guaranteed to quickly de-ice your vehicle with minimal effort (though you will likely still have to scrape some remnants off).
--------------------------------------

And what does water do - it FREEZES. So get rid of the liquid. You are going to refill the windshield wiper reservoir with a combination of water and vinegar. I say 1:2. One part water and two parts vinegar. My personal favorite is a mixture of water and rubbing alcohol. There are probably other home remedies I'm not aware of. Once you have put in the solution, get in the car and spray your windshield and run the wiper blades. The solution will cut through the frost residue and leave your windshield spotless. Remember -- the heater is still running, so you are blasting the windshield on two fronts.

Najbolji savet: GARAŽIRAJTE AUTOMOBIL! Ukoliko nemate tu mogućnost, onda ovo što Sal savetuje:

Naštrcajte glicerin u brave (svaka apoteka ga ima, košta upola jeftinije od kutije cigareta) i nikad vam neće zalediti. Takođe premažite kedere istim glicerinom, da se ne lepe od minusa za vrata.

+ Još par stvari
1. Servisirajte akumulator, ukoliko je stariji od 4g. zamenite novim
2. Kablove od svećica i razvodnu kapu dobro isprskajte WD-40 sprejem
3. Prekrijte šoferku zaštitnom folijom, kartonom... uštedećete vreme za čišćenje iste i manje će se orošavati.

Najbolji savet: GARAŽIRAJTE AUTOMOBIL! Ukoliko nemate tu mogućnost, onda ovo što Sal savetuje:

+ Još par stvari
3. Prekrijte šoferku zaštitnom folijom, kartonom... uštedećete vreme za čišćenje iste i manje će se orošavati.

Ja sad stavio kartone i jos neku cebad preko soferke, a i pozadi....Bas me zanima kako ce biti sutra kada krenem na posao rano ujutru :-D

Mada, zaboravio sam glicerin da naprskam, eto znao sam da sam nesto propustio :/

btw super saveti, i tvoji i od Dzeka !

Polako nam se priblizava zima,pa nije lose napisati par saveta,prvenstveno pocetnicima,o voznji u zimskim uslovima.
Oni koji prvi put voze automobile sa zadnjim pogonom kao npr.Omegu,BMW,Ladu i slicne ringispile moraju biti posebno pazljivi

-Kretanje sa sto manjim gasom
-Ne skretati dok kocite,jer ce auto da nastavi pravo,kocite pre krivine/raskrsnice
-Ne kociti naglo,drzati rastojanje i koristiti motor kao kocnicu a noznu samo kad se zaustavljate
-na nizbrdici ,tacnije pre nje, prebaciti u nizi stepen ranije nego obicno i sasvim lagano kocitie da ne bi doslo do proklizavanja a ukoliko dodje pustiti kocnicu dok se auto ne ispravi pa nastaviti, sve to bez panicenja
-prilikom zanosenja auta,volan okrecete u smeru zanosenja/zadnjeg dela vozila
-na neuredjenim putevima ne parkirajte/zaustavljajte,preko ivice puta jer necete moci da krenete
-izbegavajte nagle promene pravca i preticanja
-najopasnije je kada je temperatura izmedju 0-5C jer tada nije odledjen put na svim mestima, narocito krivinama [brdsko-planinski putevi]
-odstojanje izmedju vozila treba da bude vece u klizavim/zimskim uslovima, bar duplo
Najbitnija je tecna voznja jer u ovakvim uslovima kornjaca obicno stigne pre zeca :D

Upozorenje za sve koji imaju ABS da se ne opustaju jer po ledu vozila sa ABS-om imaju duzi zaustavni put

"Po pljusku ili snegu, ABS produžava zaustavni put. U ovim uslovima blokirani se točkovi ukopavaju, i brže zaustavljaju vozilo od onih koji se okreću. Sa najvećom razlikom ABS gubi na ledu, gde se točkovi veoma lako blokiraju, te se zaustavni put značajno produžava.

Ilustracije radi, evo i podataka objavljenih u finskom automagazinu Tekniikan Maailma na koje se poziva Wikipedia.

Zaustavni put sa 80 km/h:

Suv put - bez ABS-a 45 m/sa ABS-om 32 m;

Sneg - bez ABS-a 53 m/sa ABS-om 64 m;

Led - bez ABS-a 255 m/sa ABS-om 404 m.!!"
......

+ Još par stvari

Moj ne izlazi iz garaze dok je ovaj kijamet. Sve u svemu i lakse je autobusom...Dok se auto ocisti,dok se probijete na putu,zajebi.

Ja mislim da smeju, samo se valjda pomesa sa 3/4 vode, negde sam procitao. Ja sam kupio K2 Bold, imas na nisovim pumpama, ali kratko traje, jednu nedelju ima pun sjaj, posle pocinje da bledi, doduse, flasica je tolika da mozes da mazes guem celu godinu. Turtle wax, koji je otprilike duplo ksuplji, koliko sam cuo, deluje oko mesec dana.

Back